Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Kolumne


LEGITMIRANJE UDRUŽENOG ZLOČINAČKOG PODUHVATA
Procitaj komentar

Autor: Armin Čusto
Objavljeno: 05. August 2020. 16:08:26


ARMIN ČESTO: Također, vijeće Haškog suda je utvrdilo postojanje međunarodnog oružanog sukoba uz postojanje hrvatskog udruženog zločinačkog poduhvata s ciljem etničkog čišćenja dijelova BiH, u kojem su kao organizatori sudjelovali bivši predsjednik Franjo Tuđman, bivši ministar odbrane Gojko Šušak i bivši načelnik glavnog stožera HV-a general Janko Bobetko, bivši čelnik Herceg Bosne Mate Boban, bivši predsjednik vlade Herceg Bosne Jadranko Prlić, bivši ministar obrane Bruno Stojić, bivši načelnici Glavnog stožera HVO-a Slobodan Praljak i Milivoj Petković, bivši zapovjednik vojne policije Valentin Ćorić i tadašnji načelnik Ureda za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić.
Pristupanje Evropskoj uniji podrazumijeva ispunjenje kriterija, koji su definisni u Kopenhagenu 1993. godine, a danas poznati kao „Kriteriji iz Kopenhagena“. Postoje tri kriterija za članstvo u Evropsku uniju: pravni, politički i ekononomski. Politički kriterij za članstvo u Evropsku uniju podrazumijeva donošenje zakona i drugih dokumenata koji će biti usmjereni na uspostavljanje vladavine prava, poštivanje ljudskih prava kao i prihvatanje ciljeva EU, koje u konačnici znači usklađivanje Ustava odnosne države s pravnom stečevinom Evropske unije. Evropska unija kroz svoje institucije insistira na djelotvornom poštivanju ljudskih prava, posebno borbi protiv retrogradnih politika koje su bile odgovorne za najteže zločine kako za vrijeme Drugog svjetskog rata, tako za vrijeme rata na prostoru bivše Jugoslavije, posebno Bosne i Hercegovine, koja je bila izložena strašnoj agresiji, kada su prekršene sve norme Međunarodnog krivičnog i humanitarnog prava. S druge strane, Vijeće Evrope, kao međunarodna organizacija, čiji je glavni cilj zaštita ljudskih prava, vladavina demokratije i uspostavljanje vladavine prava, zasnovano na načelima Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, koja je potpisana je u Rimu 04. 11. 1950. a stupila na snagu je stupila 3. rujna 1953. godine.

U skladu sa navedenim, počevši od ciljeva Evropske unije s jedne strane i Vijeća Evrope s druge strane, postavlja se pitanje da li danas na tlu Evrope imamo države koje su odbacile retrogradne politike koje su bile odgovorne za najteže zločine? Nažalost, danas u Evropskoj uniji posmatrano kroz rad najviših političkih dužnosnika, a primjer je Republika Hrvatska koja na najočitiji način krši sve norme iz oblasti ljudskih prava, posebno norme sadržane u Evropskoj konvenciji za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda. Prilikom donošenja Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, tadašnje članice Vijeće Evrope su se saglasile: Potvrđujući ponovo svoju duboku vjeru u one osnovne slobode koje čine temelje pravde i mira u svijetu, a koje se s jedne strane najbolje štite stvarnom političkom demokracijom a s druge zajedničkim shvaćanjem i poštivanjem ljudskih prava o kojima ovise; Odlučne kao vlade evropskih zemalja s istim strijemljenjima i zajedničkim naslijeđem političkih tradicija, ideala, slobode i vladavine prava, da preduzmu prve korake ka zajedničkom provođenju određenih prava navedenih u Univerzalnoj deklaraciji.

Uzimajući u obzir citirani dio duha EKLJP, kao što se može vidjeti ista nas upućuje na Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima, koja je usvojena i proglašena na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda rezolucijom br. 217 /III 10. 12 1948. godine. Ujedinjene nacije kao međunarodna organizacija također je usmjerena na promicanje i zaštitu ljudskih prava, koja je u cilju realizacije svojih ciljeva donijela niz akata, počevši od same Univerzalne deklaracije o ljudskim prava, Povelje UN-a, i niz drugih akata koji u konačnici imaju za cilj odbacivanje retrogradnih politika koje su usmjerene na ratne ciljeve. Suočeni strašnim posljedicama Drugog svjetskog rata, kada je na milione osoba ubijeno, iste su sebi obećale da se nikada i nikome ne smije više ponoviti holokaust, i da je poštivanje prava na život univerzal koji nema cijenu. Zbog toga su Ujedinjene nacije donijele Konvenciju o sprečavanju i kažnjavanju genocida, koji je predstavljao prvi akt kojim je izvršena međunarodna kodifikacija krivičnog djela genocida. Nažalost, prekršeno je navedeno obećanje, desio se genocid na tlu Evrope, u Bosni i Hercegovini. Počinjen je genocid na tlu Evrope nad autohtonim evropskim narodom Bošnjacima, a Bosna i Hercegovina kao nezavisna i suverena država bila je izložena dvostrukoj agresiji od strane Srbije i Hrvatske. U cilju kažnjavanja zločina koji su se desili na prostoru bivše Jugoslavije, Ujedinjene nacije su uspostavile Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju. Navedeni sud je u svome radu donio niz presuda za genocid i ratne zločine iz grupe zločina normiranih Međunarodnim pravom. Jedna od tih presuda jeste i presuda poznata kao „predmet šestorka“. Presudom Vijeća Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju, u predmetu „Šestorka“, Vijeće je Prlića osudilo na 25 godina, Stojić i Petković na 20 kao i Praljka, koji je nakon izricanja kazne popio otrov, te je potom preminuo u bolnici, Ćorić 16 godina, a Pušić 10 godina zatvora.

Također, vijeće Haškog suda je utvrdilo postojanje međunarodnog oružanog sukoba uz postojanje hrvatskog udruženog zločinačkog poduhvata s ciljem etničkog čišćenja dijelova BiH, u kojem su kao organizatori sudjelovali bivši predsjednik Franjo Tuđman, bivši ministar odbrane Gojko Šušak i bivši načelnik glavnog stožera HV-a general Janko Bobetko, bivši čelnik Herceg Bosne Mate Boban, bivši predsjednik vlade Herceg Bosne Jadranko Prlić, bivši ministar obrane Bruno Stojić, bivši načelnici Glavnog stožera HVO-a Slobodan Praljak i Milivoj Petković, bivši zapovjednik vojne policije Valentin Ćorić i tadašnji načelnik Ureda za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić. Dakle, jedan sud koje su osnovale Ujedinjene nacije proglasio je državu Hrvatsku za Udruženi zločinački poduhvat, gdje zvanična država Hrvatska nikad nije priznala navedenu presudu, i kontinuirano kroz svoje političko djelovanje negira navedenu presudu i legitimira posljedice događaja koje su detaljno obrazložene u navedenoj presudi. Posljednji primjer jeste izjava predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića, koji je odbacio sadržaj navedene presude, pokušavajući istu tumačiti na svoj način, želeći ublažiti i relativizirati događaje na prostoru bivše Jugoslavije. Ovakvo ponašanje predsjednika jedne države je nezamislivu u 21. vijeku, jer kao predsjednik države koja je članica Evropske unije i Ujedinjenih nacija derogira cjelokupan sistem i pravnu stečevinu na kojoj je uspostavljena Evropska unija, ali i Ujedinjene nacije. Država Hrvatska prilikom pristupanja u EU ali i Ujedinjene nacije preuzela je obavezu poštivanja svih institucija i odluka koje budu donosile navedene organizacije, što znači i poštivanje presuda Haškog suda. Postavlja se pitanje, koja poruka se šalje međunarodnoj javnosti i zvaničnim tijelima EU i UN-a, da li je to povratak za period kada su izvršeni najmonstruozniji zločini.

Moralno i državotvorno bi bilo kada bi predsjednik Hrvatske Zoran Milanović prihvatio navedenu presudu, koji bi takvim prihvatanjem doprinio katarzi i suočenju s prošlošću države na čijem se čelu nalazi. Ovakvim svojim postupanjem legitimirao je posljedice zločina, uz istovremeno derogiranje svih normi iz oblasti ljudskih prava.

VRHOstali prilozi:
» OMAŽ PRIJATELJU CLIFFORDU BONDU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 23. June 2024 23:02
» OMAŽ RIFATU BURDŽOVIĆU TRŠU
Velija Murić | 22. June 2024 15:17
» DOBRO JE SNAŽNIJE OD ZLA
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 22. June 2024 01:14
» KARAKAZANDŽILUK JEDNOG KARAKAZANDŽIJE
Said Šteta, književnik i novinar | 21. June 2024 15:17
» DESETI KRIŽARSKI RAT I LUKAVSTVO KAPITAL-BOGA
Dr. Sead Alić | 21. June 2024 14:33
» ČETNIČKO ORGIJANJE MARKA KOVAČEVIĆA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 20. June 2024 19:50
» NACIONALISTIČKO SRBOVANJE I SABORAVANJE, LAŽI POSTAJU ISTINA
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 20. June 2024 16:57
» VIZIONAR IZ BIJELOG POLJA - FARUK MEĐEDOVIĆ I NJEGOVA IDENTITESKA I KULTURNA PRIZMA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 17. June 2024 19:23
» MARROVA NAJAVA OSVAJANJA PALESTINE IZ 1879. GODINE
Dr. Sead Alić | 15. June 2024 17:46
» ISTINE NEMA U „VELIKOSRPSKOJ DEKLARACIJI“ OD 08.JUNA 2024.
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 13. June 2024 19:34
» ŠTA JE SERGE BRAMMERTZ NAPISAO VIJEĆU SIGURNOSTI UN
Murat Tahirović | 13. June 2024 15:53
» POLITIČKI DERIVATI BOŠNJAKA
Rusmir Šerifović | 13. June 2024 15:50
» KAŽI NAM, PROFESORE, DA I MI ZNAMO
Sead Zubanović | 12. June 2024 18:15
» SVESRPSKI SABOR I NAJAVA AGRESIJE NA BOSNU I HERCEGOVINU
Murat Tahirović | 12. June 2024 17:52
» „SVESRPSKI KAMPF“ à LA „MEIN KAMPF“
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 10. June 2024 15:00
» JESU LI MALE NACIJE OSUĐENE NA NESTANAK
Aziz Hurem | 09. June 2024 15:15
» TEKU LI PRIPREME ZA NOVI RAT NA BALKANU, A ŠTA ŽRTVE RADE
Muhamed Mahmutović | 08. June 2024 12:34
» DA LI JE, I KOLIKO, ISLAM IDEOLOGIJA?
Mehmed Meša Delić | 07. June 2024 19:54
» ŠTA ĆE NAMA NJIHOVE AKADEMIJE NAUKA
Šemso Agović | 06. June 2024 19:04
Ostali prilozi istog autora:
» NEEMANCIPOVANA PREDSJEDNICA
11. November 2018 02:26
» ZLOČIN U VRBANJI
27. July 2018 22:59
» GENOCIDNA TVOREVINA
25. November 2017 16:37
» ZLOČINAC BEZ KAZNE
05. August 2017 01:36
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif