Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


ZVIZDIĆ U POTOČARIMA: NEĆEMO DOZVOLITI REVIZIONIZAM I NEGIRANJE GENOCIDA
Procitaj komentar

Autor: Fena
Objavljeno: 14. July 2020. 18:07:10


Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić danas je posjetio Memorijalni centar Srebrenica-Potočari i izložbu "Egzodus" bh. slikara i umjetničkog velikana Safeta Zeca.

Zvizdić je tom prilikom odao počast nevino ubijenim žrtvama genocida, a zatim održao sastanak sa Upravom Memorijalnog centra u Potočarima.

Kazao je u izjavi Feni da je suština njegove posjete da prije svega oda počast žrtvama genocida i iskaže poštovanje prema porodicama.

- Srebrenicu nikad nećemo zaboraviti, u Srebrenicu će se dolaziti svaki dan, svake sedmice i svakog mjeseca. Posebno ćemo insistirati da se pređe sa kulture sjećanja na kulturu pamćenja koja će ustvari značiti da će buduće mlade generacije dolaziti u Srebrenicu kako bi ovdje na licu mjesta, gledajući autentične fotografije i slušajući autentična svjedočenja, postali svjesni šta se dogodi kada zlo nadvlada dobro, i šta se dogodi kada demokratski svijet prećutno gleda djelovanje fašističkih barbarskih hordi s namjerom da realizuju fašistoidnu ideju ubijanja čitavog jednog naroda – rekao je Zvizdić.

Poručio je da se neće dozvoliti revizionizam, negiranje historijski činjenica i autentičnih svejdočenja te da se do kraja mora ostati istrajno u traženju pravde i kažnjavanju organizatora, planera i izvršioca genocida.

Također, naglasio je potrebu istrajavanja sve dok svi ne prihvate relevantnu historijsku činjenicu da se u Srebrenici dogodio genocid, što su na kraju krajeva potvrdila i na dva međunarodna suda.

- Mi smo bili svjedoci na posljednjem obilježavanju da su predstavnici svih demokratskih država vrlo jasno uputili poruke da na svojoj savjesti nose Srebrenicu i da se u Srebrenici dogodio genocid, da je poricaje genocida nedopustivo i da je to posljednja faza genocida. Čitav demokratski slobodarski svijet stoji iza te činjenice i želje da se stvari u BiH promijene i da konačno svi priznaju da se u Srebrenici dogodio genocid kako bi od tog momenta mogao da počne proces jedne vrste pomirenja i dobre saradnje u samom regionu. Svjedoci smo da nosioci vlasti i funkcioneri u Republici Srpskoj i Srbiji nisu priznali genocid, odnosno pokušavaju da potpuno zanemare tu relevantnu historijsku činjenicu – rekao je Zvizdić.

Zbog toga je poručio da u Srebrenicu treba dolaziti stalno, ne samo u vrijeme godišnjice obilježavanja genocida, te insistirati na istini kako se to zlo više nikada ne bi ponovilo.

Zvizdić je izrazio i podršku radu Memorijalnom centru Potočari, navodeći da je dolaskom novog direktora Emira Suljagića "došla jedna nova vrsta energije, posvećenosti i to vrlo ozbiljnom historijski važnom zadatku za Bošnjake i BiH".

-Naravno da ćemo svi i personalno, institucionalno i funkcionalno učestovati u realizaciji svih projekata koji će značiti finalizaciju projekta Memorijalnog kompleksa - istakao je Zvizdić.

Prije dolaska u Memorijalni centar Potočari, Zvizdić je posjetio nanu Fatu Orlović u Konjević-Polju, a nakon sastanka sa Upravom Memorijalnog centra, sastao se i sa kandidatom za načelnika Opštine Srebrenica Alijom Taabakovićem s kojim je razgovarao o situaciji u Srebrenici i o pripremi za lokalne izbore.

VRH


  Dossier: 25 GODINA OD GENOCIDA NAD BOŠNJACIMA U SREBRENICI I ŽEPI
» ŠOK DANA: "ZAR I TI, PAŠOVIĆU, PRIJATELJU MOJ"?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 21.07.2020 15:36
» EPSKI JUNACI U SREBRENICI
Enes Topalović | 14.07.2020 17:52
» PRIZNANJE I NEGIRANJE SREBRENIČKOG GENOCIDA
Zijad Bećirević | 14.07.2020 15:23
» SREBRENICA NA TRGU HEROJA
Aziz Hurem | 13.07.2020 03:40
» SREBRENIČKA ZAKLETVA
Ismail Šehić | 12.07.2020 14:42
» KOMEMORACIJA I UKOP DEVET ŽRTAVA GENOCIDA U SREBRENICI
Anadolu Agency (AA) | 11.07.2020 12:14
» RANJENA SREBRENICA
Šefka Begović-Ličina | 10.07.2020 23:27
» SJEĆANJE NA GENOCID U SREBRENICI
Božidar Proročić, književnik i publicista | 10.07.2020 12:28
» JA SE ZOVEM SREBRENICA
Said Šteta, književnik i novinar | 09.07.2020 14:20

Ostali prilozi:
» SVI MORAMO BITI SREBRENICA
MINA | 17. June 2024 19:20
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif