Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


U povodu 25.godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici na NTV Hayatu, TV Bostelu, TV Sandžaku i desetak drugih regionalnih i gradskih televizija
TELEVIZIJSKA PREMIJERA DOKUMENTARNOG FILMA „BOŠNJACI – GENOCID U KONTINUITETU“ AVDE HUSEINOVIĆA
Procitaj komentar

Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 08. July 2020. 16:07:58


U sklopu obilježavanja 25.godišnjice genocida nad Bošnjacima „sigurne zone UN-a“ Srebrenica televizije u BiH i Sandžaku premijerno će prikazati film „BOŠNJACI – GENOCID U KONTINUITETU“ autora Avde Huseinovića koji svjedoči o više od tri stoljeća genocidnog talasa nad Bošnjacima na cijelom njihovom domovinskom prostoru.

Film će u petak, 10.jula u 21 sat prikazati televizije Vogošća, Visoko, IC Kakanj, Maglaj, Tešanj, Podrinje, Cazin, Živinice..., te TV Sandžak iz Novog Pazara i Bostel iz Chicaga.

U subotu, 11.jula 2020. navečer, TV Hayat iz Sarajeva na globalnom nivou premijerno će prikazati film „BOŠNJACI – GENOCID U KONTINUITETU“.

TRAILERI DOKUMENTARNOG FILMA „BOŠNJACI - GENOCID U KONTINUITETU“


Realizacija filma je trajala tri i po godine. Po prvi puta u video formi prezentirana je neispričana priča u kojoj je korištena relevantna arhivska dokumentacija, te brojna svjedočenja, intervjui i izjave uglednih bošnjačkih, albanskih, hrvatskih, srpskih i crnogorskih intelektualaca, istraživača genocida, preživjelih žrtve genocida i potomaka žrtava genocida. „Bošnjaci – genocid u kontinuitetu“ je kompleksna priča o genocidu nad Bošnjacima i drugim muslimanima koji traje preko tri stoljeća na balkanskim prostorima – od Like, Dalmacije i Banije preko Herceg Novog, Cetinja, Sjenice, Kolašina, Užica, Šapca, Nikšića, Plava i Gusinja, Šahovića, Limske doline, Bihora, istočne Hercegovine, Podrinja, pa do posljednje agresije i genocida u BiH u periodu od 1992.-1995. godine. Slikom su prikazana mnoga mjesta gdje Bošnjaka odavno nema, a gdje su nekada bili u većini. Prvi put će u svijet otići snimci mjesta na kojima su izvršene velike egzekucije, mjesta gdje se predugo nalaze masovne grobnice hiljada ubijenih bošnjačkih civila, koji nikada nisu dostojno pokopani.

Premijera dokumentarnog filma „BOŠNJACI – GENOCID U KONTINUITETU“ održana je u julu 2016. godine u sandžačkim gradovima Plav, Gusinje, Rožaje, Bijelo polje, Novi Pazar i Pljevlja, a poslije toga održane su projekcije u New Yorku, Sarajevu, Stuttgartu, Cirihu, Torontu, Minchenu, Kasselu..., na kojima su sale bile ispunjene do posljednjeg mjesta.

Film je realizovan u produkciji Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije (BANA) iz New Yorka, koja je proistekla iz njujorškog Odbora za očuvanje sjećanja na žrtve genocida u Plavu i Gusinju. Film „Bošnjaci – genocid u kontinuitetu“ je snimljen u povodu obilježavanja 100. godišnjice genocida nad Bošnjacima i Albancima u plavsko-gusinjskom kraju 1912./1913., uključujući i 1919. godinu.

Film će nakon televizijskih premijera, biti objavljen na Youtube kanalu.

Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija upućuje zahvalnost svim televizijama koje su propoznale važnost ovog filma i odlučile se uvrstiti ga u svojim programskim shemama.
Posebnu zahvalnost upućuju autoru i režiseru Avdi Huseinoviću koji je krajnje napornim i predanim istraživačkim radom snimio historijsku neispričanu priču u trajanju od tri stoljeća koliko dugo komšije i susjedi provode genocid nad Bošnjacima na njihovoj zemlji i njihovom domovinskom prostoru u Bosni, Sandžaku... Potomci žrtava genocida od Plava i Gusinja do Srebrenice, iskreno se nadaju, da će njihova budućnost na prostoru Bosne i Sandžaka, i cijelog Balkana, biti drugačija od njihovih predaka i sunarodnika, te da će u svojim zavičajama širom domovinskog prostora uživati sva ljudska prava, slobode i dostojanstva, te da im se nikada više neće ponoviti genocid zbog vjereske i nacionalne pripadnosti.

VRH


  Dossier: BOŠNJAČKO-AMERIČKA NACIONALNA ASOCIJACIJA (BANA) - New York
» BANA UPUTILA ČESTITKU CVIJANOVIĆKI, DODIKU...
Bošnjaci.Net | 25.11.2022 17:23
» NITI SMIJE BITI ZABORAVA A NI OPROSTA!
Hamza Subašić | 29.07.2019 19:11
» KOMANDANTE, UZ TEBE SMO!!!
B.net | 27.01.2017 01:40
» FILMSKI VRISAK AVDE HUSEINOVIĆA
Mr. sci. Džavid Begović | 23.11.2016 19:49
» BANA PRIREDILA IFTAR ZA BOŠNJAKINJE
B.net | 03.07.2016 20:35
» CRNA GORA UKINULA RAVNOGORSKI POKRET
Al Jazeera | 09.05.2016 22:01
» ZAJEDNIČKI KAŽIMO SMRT FAŠIZMU!!!
B.net | 09.05.2016 18:12
» KO BRANI BOŠNJAKE U CRNOJ GORI?
Dr. Mersada Nuruddina Agović | 02.05.2016 15:46

Ostali prilozi:
» ŽUBOR ISTINE ŠTO U VALOVIMA ZAPLJUSKUJE NAS
Ferhat Korajac | 21. July 2024 16:01
» LIJEP PRIMJER BOŠNJAKA ULMA: HAJRAT - ŠADRVAN
Bošnjaci.Net | 15. July 2024 14:58
Ostali prilozi istog autora:
IKCGusinje2.jpg
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif