Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Kolumne


Razblažena satira
STARI DRUGARI TITO & DRAŽA, SADA SKUPA IGRAJU LOPTE
Procitaj komentar

Autor: Amir Telibećirović
Objavljeno: 18. June 2020. 01:06:53
Oni koji nosaju po Sarajevu sve te Yugo i JNA simbole iz raznih razloga, ubjeđujući sebe i druge da se radi o navodnom antifašizmu, vjerovatno i ne razmišljaju kako na taj način možda vrijeđaju rodbinu onih koji su pobijeni u ime svih tih jugokomunističkih simbola, ili ih naprosto nije briga.AMIR TELIBEĆIROVIĆ: Što se tiče historijskog podatka o mnogobrojnom prelasku četnika u partizane tokom Drugog svjetskog rata, to spada u opće poznate i priznate stvari. Bježeći od činjenice da na taj način vraćaju osmijeh na lica brojnih ravnogoraca i masovnih ubica iz 1990-ih godina, oni koji nosaju po Sarajevu sve te Yugo i JNA simbole iz raznih razloga, ubjeđujući sebe i druge da se radi o navodnom antifašizmu, vjerovatno i ne razmišljaju kako na taj način možda vrijeđaju rodbinu onih koji su pobijeni u ime svih tih jugokomunističkih simbola, ili ih naprosto nije briga, pošto su ili hipotisani te opijeni “antifašističkom” histerijom, ili samo arogantni.
“Druže Slobo ti si komunista, volimo te ko Isusa Hrista.” – Ovaj umobolni sektaški stih, izmaštan prije više od tri decenije, danas može nekome zvučati nevjerovatno. Zapravo i jeste takav; malouman, šizofren, kontradiktoran, možda na prvi pogled i satiričan za nekoga. Stih je ipak stvaran, i u svojoj upotrebi i ozbiljnosti njegovog autora. Kroz javnost je odjekivao 1989. godine na Gazimestanu, tokom poznatog masovnog obilježavanja 600-godišnjice kosovske bitke. Stih je naravno upućen Milošević Slobodanu koji je održao svoj poznati govor na istoj lokaciji i za istu priliku. I ovaj stih, i brojni drugi njemu slični, govore o nečemu što je i dan danas aktuelno a to je simbiotička povezanost velikosrpstva i jugokomunizma. Širom prostora bivše Jugoslavije postoje skupine i pojedinci koje slave tekovine nekadašnje socijalističke države, među kojima su naraštaji rođeni poslije njene dezintegracije, dakle oni koji nemaju sjećanje na nju. Skupa sa onima starijim koji se sjećaju, oni nose trobojke sa petokrakama, poznati grb sa bakljama, pionirske kapice a ponekad i JNA uniforme. Procentualno, djeluje kao da takvih pojava još uvijek ima najviše među Bošnjacima, odnosno onim mjestima gdje su oni većinski u Bosni. Nedavna masovna blamaža sa JNA oznakama u centru Sarajeva, spada u tek jednu od takvih potvrda.

“Pravoslavni” komunizam

Ove pojave se nerijetko temelje na uvjerenju neupućenih osoba, kako su crvena petokraka i srpska kokarda u suprotnosti, kako su rastavljene, sukobljene, nespojive. Odnosno, na mišljenju kako su velikosrpstvo i socijalističko jugoslavenstvo dvije “zaraćene” političke opcije. Iako postoji bezbroj dokaza, svjedočanstava, zapisa, dokumenata, događaja, snimaka da je uglavnom suprotno od svega toga, bezbroj ljudi, na Balkanu, a posebno u Bosni, sami sebe i dalje ubjeđuju da nije tako. Među Bošnjacima koji ne žele vjerovati, barem ne javno, o čemu se radi, verbalno napadaju one koji im probaju to pojasniti. Međutim, otvara se pitanje, kako bi takvi Bošnjaci reagirali na činjenicu da postoji dosta Srba, kako u Srbiji tako i drugdje, koji to znaju i koji sa time izlaze u javnost. Neki Srbi su to učinili preko facebook grupe sa upadljivim nazivom – “Seksualna tenzija između jugoslovenskog komunizma i srpskog nacionalizma.” Možda bi ovo pomoglo novim naraštajima u BiH da lakše shvate neke stvari prije nego počnu mahati zastavama uvredljivih simbola, bilo iz furke ili kao žrtve novih/starih manipulacija na ovu temu.


JUgoserbia


Naime, autori “seksualne tenzije,” koji se inače nisu htjeli predstaviti, prave zanimljive foto montaže, ponekad karikature, ali plasiraju i prave ilustracije po internet, preciznije facebooku, koje se tematski bave simbiozom velikosrpstva, komunizma i jugoslavenstva. Na primjer, objektivnom parodijom na poznatu krilaticu sa crvene zastave – “proleteri svih zemalja ujedinite se.” postavili su na ćirilici – “Srbi svih zemalja, ujedinite se.” Pošto je crkveno-pravoslavna boja uglavnom crvena, uklopila se takva zastava sa srpskim ocilima žute boje u ćošku. Još efektnija je stara karikatura u beogradskim novinama Politika iz 1945 godine, gdje se prikazuju razni “fašisti” koji pokušavaju konopcima skinuti kip svetog Save, a neki komunista ili partizan, sabljom siječe konop i spašava Savu.

Fudbalska potvrda i podsjećanje

Fotografija Josipa Broza na nečijem zidu, ukrašena pravoslavnim kandilom i krstom, jedna je od prilično rječitih. Posebno upečatljiv je odlomak iz jednog broja Politike, gdje Joška Broz, Titov neurotični unuk, priča o svojoj posjeti manastiru Hilandar kada je začudio tamošnje monahe jer se prekrstio. Inače, za one koji nisu upratili, Joška Broz pokazuje otvorenu zaljubljenost u republiku Srpsku i u četništvo. On to ne krije u svojim medijskim govorancijama.

Postoji bezbroj fotografija kojima se slave Tito i Draža Mihajlović podjednako. Čak se na štandovima koji nude rekvizite pri godišnjem okupljanju današnjih četnika na Ravnoj Gori, ponekad prodaju Titove slike uporedo sa crkvenim i nacionalnim simbolima srpstva. Što se tiče historijskog podatka o mnogobrojnom prelasku četnika u partizane tokom Drugog svjetskog rata, to spada u opće poznate i priznate stvari. Bježeći od činjenice da na taj način vraćaju osmijeh na lica brojnih ravnogoraca i masovnih ubica iz 1990-ih godina, oni koji nosaju po Sarajevu sve te Yugo i JNA simbole iz raznih razloga, ubjeđujući sebe i druge da se radi o navodnom antifašizmu, vjerovatno i ne razmišljaju kako na taj način možda vrijeđaju rodbinu onih koji su pobijeni u ime svih tih jugokomunističkih simbola, ili ih naprosto nije briga, pošto su ili hipotisani te opijeni “antifašističkom” histerijom, ili samo arogantni. Što bi se reklo, danas i ptice na granama znaju da je Slobo Milošević bio Titov logičan politički nasljednik. O tome je suvišno danas govoriti. Trebalo bi da i to spada u opće znanje. Naravno, sigurno ima onih u BiH koji sve ovo znaju ali se i dalje prave mutavi iz možda nepoznatih razloga, mada je diskutabilno koliko su razlozi nepoznati.Na kraju, evo još jedne potvrde iz Srbije na ovu tematiku. Potvrde koja na prvi pogled može djelovati poput zafrkancije, ali samo onima neupućenima u balkansku zbilju. Naime, 2014. godine u srbijanskom mjestašcu Ljig, osnovan je fudbalski klub pod nazivom ‘Stari Drugari.’ Amblem kluba sadrži siluete Draže Mihailovića i Tita, sukladno imenu.

Dokaza ima i previše, a sve ovdje prikazano i navedeno, iako maleni dio, trebalo bi da je dovoljno onome kome je razum iznad emocija.

VRHOstali prilozi:
» KARL MARX U SVETOJ ZEMLJI (I)
Dr. Sead Alić | 13. April 2024 21:31
» HEJ, VUČKO NAŠ, SRBENDO VELIKA!
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 13. April 2024 19:46
» TURBO FOLK U KNJIŽEVNOSTI
Said Šteta, književnik i novinar | 12. April 2024 15:22
» ALLAH SELAMET VAM, MITOMANI!
Sead Zubanović | 11. April 2024 18:12
» IN MEMORIAM SAFET-SAJO SIJARIĆ (1952-2024)
Božidar Proročić, književnik i publicista | 11. April 2024 00:15
» GAZA - OTETO PRAVO NA ŽIVOT I SLOBODU
Hfz. Haris Kalač | 10. April 2024 04:45
» VEDRINA I MUDROST DR. HUSEINA DŽANIĆA
Dr. sc. Ibrahim Kajan | 08. April 2024 21:55
» GAZA - HRONIKA DANA 152: PORUKA AMERICI OD BOSANSKOG PRIJATELJA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 07. April 2024 14:33
» SVETOST LAŽI – NOVA OBJAVA U SVETOJ ZEMLJI
Dr. Sead Alić | 07. April 2024 05:54
» DŽAVID (HAMZA) HAVERIĆ (1920-1941)
Akademik dr. Džavid Haverić | 07. April 2024 05:27
» MONSTRUMI KOJI SU UBILI DVOGODIŠNJU DANKU
Esad Krcić | 05. April 2024 13:53
» KO JE U BIH UGROŽEN, A KO PREDSTAVLJA SIGURNOSNU PRIJETNJU?
Zijad Bećirević | 03. April 2024 16:32
» BOSANCI, NAŠI VRLI, DA LI SE RODIO JUNAK DA OTPREMI NA SMETLJIŠTE OVO ZLO NAŠE BOSNE I HERCEGOVINE?
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 03. April 2024 16:14
» DOSTOJEVSKI U GAZI
Dr. Sead Alić | 29. March 2024 23:21
» ŠTA LI SU NAM TO NAPISALI DRAGAN I MILORAD, PORUKOM SA ZIDA PLAČA
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 28. March 2024 14:47
» DA LI JE BOSNA I HERCEGOVINA ZAISTA „NEMOGUĆA ZEMLJA“?
Mehmed Meša Delić | 26. March 2024 16:43
» PRIJEDORSKA RAMAZANSKA SJEĆANJA
Samir Hadzalić | 25. March 2024 15:26
» PLAĆENE UBOJICE BOŠNJAŠTVA
Sead Zubanović | 24. March 2024 13:46
» UMJETNIKOV COGITO
Faruk Dizdarević | 22. March 2024 14:00
» IZLOŽBA „OTETA ZEMLJA“
Akademik Džeko Hodžić | 21. March 2024 14:05
Ostali prilozi istog autora:
» FUNDAMENTALISTI SEKULARIZMA
18. January 2022 16:24
» IZRAELSKI CJENOVNIK
07. March 2019 20:12
» NA IFTARIMA KOD "SVETOG ANTE"
25. June 2018 14:59
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif