Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Preko slučaja dvojice srpskih policajaca konačno potvrđeno njihovo nezakonito raspoređivanje u Bosni i lažni atentat
SRPSKI POLICAJAC KOJI JE RAZOTKRIO VUČIĆEVU MISIJU NA 20. GODIŠNJICU GENOCIDA U SREBRENICI, 'NEZAKONITO OTPUŠTEN'
Autor: B.net
Objavljeno: 02. June 2020. 14:06:29


Upravni sud Srbije presudio je da disciplinska komisija Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije mora da preispita otkaz dat policajcu Mladenu Trboviću, koji je optužen za odavanje službene tajne.

Trbović je otpušten u oktobru 2016. godine zbog „teške povrede službene dužnosti“ jer navodno nije dolazio na posao četiri dana.

No, njegov sindikat je saopćio da je on zapravo otpušten jer je medijima otkrio da su on i njegove kolege bili nelegalno raspoređeni u Bosnu i Hercegovinu 11. jula 2015. kada je tadašnji premijer Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao komemoraciji žrtvama genocida u Srebrenici.

Trbović je zatim zbog otkaza podnio tužbu protiv policije, a Upravni sud je presudio da je otkazom prekršen zakon. Odluka je donijeta 4. maja ali ju je Sindikat policije Sloga koji je zastupao Trbovića objavio tek u petak.

Trbović i njegov kolega Milan Dumanović su za Al Jazeera Balkans u oktobru 2016. izjavili da su bili među 18 policajaca poslatih u Srebrenicu kako bi tajno snimili komemoraciju.

Oni su rekli da smatraju da je raspoređivanje bilo nezakonito, jer Bosni i Hercegovini nije rečeno da oni rade kao policajci.

Te godine je komemoracijom obilježena 20. godišnjica srpskog genocida nad Bošnjacima u Srebrenici.

Deo prisutnih je Vučića gađao kamenjem i bocama vode, zbog čega je on morao da pobegne.

Trbović i Dumanović su uhapšeni u decembru 2016. Obojica su dobili otkaz. Još uvek im se sudi za „odavanje državne tajne“.

Iz Sindikata policije Sloga tvrde da su disciplinski postupci protiv Trbovića i Dumanovića pokrenuti zbog toga što su otkrili.

„Umjesto da se ove kolege zaštite kao uzbunjivači, oni su kao najgori kriminalci udaljeni iz službe i protiv njih su podnijete krivične prijave. Ostali postupci su i dalje pred sudom i tužilaštvom“, navodi se u današnjem saopćenju Sindikata policije Sloga.

Srpske vlasti još uvijek ne priznaju genocid koje su vojne i policijske snage Srba počinile nad više od 8.000 Bošnjaka u Srebrenici u julu 1995. uprkos presudama međunarodnih sudova koji su nedvosmisleno presudili da je genocid počinjen, objavile su agencije.Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: