Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Zagreb - Sarajevo
TURKOVIĆ I RADMAN U ZAGREBU: UPUTITI KOMISIJE ZA GRANICE KAKO BI SE RIJEŠIO NESPORAZUM U VEZI SJEČE ŠUMA NA PLJEŠEVICI
Autor: B.net
Objavljeno: 29. May 2020. 13:05:21


Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova dr Bisera Turković se u Zagrebu sastala sa ministrom vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Gordanom Grlićem Radmanom:

Sastanak je organizovan 28. maja 2020. godine na zahtjev ministrice Turković povodom aktuelnih dešavanja vezanih za sječu šuma u Unsko-sanskom kantonu. Ministar Radman ponovio je zvanične stavove da Hrvatska ne ugrožava teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i da se aktivnosti na sječi šume u području planine Plješevice odvijaju isključivo na hrvatskoj teritoriji. Ministrica Turković je predložila da se u cilju rješavanja ovog pitanja, ipak na teren upute zvanične Komisije za granice, pa je postignut dogovor da se to u najskorije vrijeme organizuje kako bi se ovaj nesporazum riješio na obostrano zadovoljstvo zainteresovanih strana.

U ugodnom i otvorenom razgovoru ministrica Turković se srdačno zahvalila svom sagovorniku na značajnoj humanitarnoj pomoći koju su Republika Hrvatska i njeni građani nedavno donirali BiH u cilju borbe protiv pandemije korona virusa.

Ministri su iskoristili ovu priliku da se dotaknu i teme Trgovske gore, koja se spominje kao jedna od mogućih lokacija za odlaganje nuklearnog, odnosno radioaktivnog otpada. Ministri su i o ovoj temi postigli saglasnost, da će i ovo pitanje rješavati u duhu dobrosusjedskih odnosa i da će se sve procedure odvijati putem konstruktivnog i zajedničkog dijaloga kako bi se postigao prihvatljiv kompromis za dvije susjedne zemlje koje u tom duhu trebaju i dalje razvijati svoje odnose.Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: