Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

REPUBLIKA TURSKA SE ANGAŽUJE DA POMOGNE LOKANU ZAJEDNICU U BORBI PROTIV KORONAVIRUSA U SANDŽAKU
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 17. April 2020. 01:04:28


Turska agencija za suradnju i koordinaciju - TIKA, se angažovala da pomogne projekt udruge žena "Hatidža", u nastojanju da nadomjesti nedostak zaštitnih maski i dezinficijensa, pokretanjem vlastite proizvodnje u Sandžaku, prenosi Radio-televizija Novi Pazar.

Udruženje „Hatidža“ započelo je sa poslom proizvodnje začtitnih maski sa pet šivaćih mašina i materijala koje je obezbedila TIKA, kako bi pomogla lokalnoj zajednici u vremenu krize.

Predsjedavajuća udruženja, Amila Ličina je rekla da su počele proizvodnju 20.000 maski uz pomoć TIKA-e, a isti projekt također uključuje proizvodnju dezinfekcijskih sredstava. Maske, sapuni i dezinfekciona sredstva isporučit će se diljem Sandžaka.

“TIKA je imala razumijevanja za naše potrebe i u moje lično ime i u ime još 150 članova udruženja želim da se zahvalim njima i turskom narodu koji nas nikada nisu ostavili same,” rekla je Ličina.

Kako nam je pojasnio Tursko-Američki biznismen, Mehmet Yaşar Ulutaş, pored ove akcije za proizvodnju maski, u nastojanju da pomognu Sandžaku se uključila i ne-vladina organizacija “Prijatelji Sandžaka” iz Turske koja je poslala medicinsku pomoć za Novi Pazar.

Organizacija “Prijatelji Sandžaka” je opremila i poslala za Sandžak pun kamion medicinske pomoći koji će biti dopremljen i uručen privremenoj bolnici za smještaj Covid pacijenata u Novom Pazaru.
Predsjednik organizacije, Salih Akgul je izjavio da je Turska do sada poslala pomoć u 39 zemalja, ali da nije zaboravila na Sandžak. Akgul je rekao da su organizaciju osnovale izbjeglice Sandžaka u Turskoj još 1922 godine, i do sada realizirali brojne projekte suradnje i pomoći na području Sandžaka, javlja agencija Anadolija.

„Veoma nam je drago što smo uspeli da učestvujemo i u ovoj kampanji koju je pokrenuo predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan“, rekao je Akgul.

Predsjednik tursko-srpskog vijeća za suradnju koje radi pri turskom ministarstvu vanjskih poslova, Bayram Akgul je izjavio je da je medicinska pomoć poslata u koordinaciji sa organizaciom “Prijatelji Sandžaka” i državnim Odborom za međunarodne ekonomske odnose (DEIK).

Akgul je dodao da su veze između Turske i Sandžaka vrlo jake i da su i u ovom projektu donirali i učestvovali brojni članovi organozacije, brojne Turske kompanije, kao i bivši ministar ekonomije Nihat Zeybekci, i pozanti Turski košarkaš Mirsad Turkcan koji je i sam porijeklom iz Sandžaka.
Ostali prilozi:
» GODIŠNJICA MASAKRA U RAČKU: PEČAT RATA NA KOSOVU
Anadolu Agency (AA) | 15. January 2021 15:33
» PROFESOR MAHMUT EF. KARALIĆ PRESELIO NA AHIRET
Preporod | 12. January 2021 22:59
» DOBOJ 1992-1995: OD BRATSTVA I JEDINSTVA DO LOGORA
Bošnjaci.Net | 12. January 2021 15:13
» ZAŠTO JE MAHMUTOVIĆ NEPODOBNI PISAC I NOVINAR
Bošnjaci.Net | 11. January 2021 16:17
Ostali prilozi istog autora: