Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Prof. dr. Adamir JERKOVIĆ, direktor Arhiva Federacije Bosne i Hercegovine
ARHIV FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE USPOSTAVIO RAZMJENU INFORMACIJA SA SVJETSKIM ARHIVIMA
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 28. March 2020. 00:03:38

Česta razmjena informacija između
dr. Adamira Jerkovića i Priita_Pirska


Cijeli svijet vodi ogorčenu borbu sa koronavirusom. Po mnogima, to je danas možda najteža borba od Drugog svjetskog rata, jer se vodi protiv nevidljivog i podmuklog neprijatelja koji ne dozvoljava nimalo opuštanja već traži upornu borbu. U mnogim zemljama su formirani Krizni štabovi, u nekim je uvedeno vanredno stanje, kao i u našoj zemlji, Srbiji i još nekim evropskim država. Zanimljvo je da u Bosni i Hercegovini aktivnu i rekli bismo nadahmutu bitku vode i organizacije koje po vokaciji nisu u lancu neposredne borbe. Među njima je i Arhiv Federacije Bosne i Hercegovine, koji se uključio gotovo frontalno sa kapacitetima sa kojima može. Prije svega preko razmjene iskustava sa drugim svjetskim arhivima.

- Od prvog dana „korona krize“ mi smo sa domaćom i inostranom javnošću, kaže direktor prof. dr. Adamir Jerković. Razgovarao sam danas telefonom sa brojnim direktorima svjetskih arhiva i upoznao ih kako se mi borimo sa pandemijom i mjerama koje preduzimamo u cilju sprečavanja širenja virusa „covid 19“. Kazao sam da je Bosna i Hercegovina, uostalom kao cijeli svijet, okovana koronavirusom, da posljedice još nisu velike i da smo imali promptno djelovanje državnih organa koji preduzimaju sve da smanje prostor za širenje bolesti. I pored toga imamo oko 230 oboljelih (74 u Federaciji), više hiljada lica u samoizolaciji, troje mrtvih... ali da se mi kao društvo pripremamo za svaki scenarij. Dakle, opisao sam da je situacija u Bosni i Hercegovini teška, na momente i dramatična, ali da ljudima ne nedostaje optimizma“, kaže prof. dr. Adamir Jerković.

Arhivari svjetske mreže su mi kazali na koji način se oni bore za ovom strašnom pandemijom.
Zanimljivo je pismo Priita Pirska, čelnog čovjeka Nacionalnog arhiva Estonije koji se složio sa mnom da kada smo svi zajedno u ovakvoj situaciji pružamo jedni drugima podršku. “Tada možemo prevazići ove teškoće koje je uzrokovao naš zajednički neprijatelj koronavirus. Situacija u Estoniji je loša, ali nije beznadežna. Naši ljudi nisu u panici. Protiv virusa se hrabro bore medicinari, policajci, spasioci, javni službenici, učitelji i studenti koji uče na daljinu itd. Škole, kina, pozorišta, igrališta, restorani, šoping centri, stadioni i brojna druga mjesta su zatvorena, kao i okupljanja više od dva građanina (izuzev onih koji su u srodstvu).

Posjete preko web-a


Srećom Estonija razvija elektronsku sistem već duže vremena. Stoga, brojni elektronski servisi su dostupni za svakoga ko ostaje kod kuće. Ovo se, također, tiče i arhivskih servisa. Godišnje bude 1,5 miliona posjeta Nacionalnom arhivu i 99,5% posjeta odvija se na webu. Stoga, može se zaključiti da je Arhiv otvoren čak i u okolnostima zatvorenih vrata“, kaže Priit Pirsko,direktor Estonskog nacionalnog arhiva uz zahvalu Arhivu Federacije BiH koji je preuzeo vodeću ulogu u informisanju arhivske javnosti u svijetu.U razgovoru sa direktoricom Egipatskog arhiva Howaydom Kamel rečeno je da da se i oni bore svih mogućim mjerama protiv korone virusa i da je u ovoj arapskoj zemlji policijski sat na snazi od 19,00 do 6 sati ujutro.

- Slično je i u Poljskoj, rekli su mi generalni direktor Poljskog državnog arhiva Paweł Pietrzyk i direktorica međunarodnog odjela Anna Krochmal. Oni su kazali “da već drugu sedmicu rade od kuća i da se nadaju da će uskoro pobijediti virus pri čemu su istakli jednu temeljnu istinu “da ništa nije vječno osim arhiva”

Prema njihovim riječima u Poljskoj je zaraženo 900 lica, da je bilans 13 mrtvih, “ali naši doktori čine sve što je u njihovoj moći”. Uz riječi solidarnosti s Arhivom Federacije i građanima Bosne Hercegovine Poljaci su nam poželjeli da budemo istrajni u ovim teškim vremenima.

- U sličnom tonu napisao sam jučer u ime Arhiva Federacije BiH pismo direktorici Nacionalnog arhiva Gruzije Teoni Iashvili kazavši da je ovo „velika pošast koja je zadesila čovječanstvo, ali združeni napori cijelog svijeta obezbijediće pobjedu protiv podmuklog i nevidljivog neprijatelja. U odgovoru Teona Iashvili šalje poruke ohrabrenja i saučešća narodima Bosne i Hercegovine.“

Slična je situacija i u drugim državama. Svuda traje ogorčena borba sa korona virusom što su mi potvrdili direktori mreže svjetskih arhiva koje ovdje ne citiram zbog ograničenog prostora. Svijet je napokon shvatio recentne epidemiološke opasnosti koje su mnogo jače od savremenog oružja od kojeg je dosada strepilo čovječanstvo, zaključio je prof. dr. Adamir Jerković, direktor Arhiva Federacije Bosne i Hercegovine u razgovoru na Bosnjaci net.Ostali prilozi:
» TURKOVIĆ: PROŠIRENJE EU MORA OSTATI U VRHU PRIORITETA
Anadolu Agency (AA) | 24. July 2021 15:03
Ostali prilozi istog autora: