Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Teme
Australija
HUMAN GEST UDRUŽENJA PENZIONERA U MELBOURNU
Procitaj komentar

Autor: Suada Suljić Sokolović
Objavljeno: 24. February 2020. 00:02:06
Organizovali humanitarnu zabavu od koje je sav prihod namijenjen za pomoć ugroženim u požarima…Sama riječ penzioneri asocira na pasivnost, starost, neaktivnost, ali ti epiteti ne odgovaraju onima koji čine Udruženje penzionera Sant Albans u Melbournu (Australija). Oni su, iako u poodmakloj starosnoj dobi, aktivni, inicijatori su mnogih druženja, izleta, kao i mnogobrojnih humanitarnih akcija. Jedna od takvih je ova o kojoj ćete ovdje pročitati.

Naime, u subotu, 22. februara 2020.god., u Melbournu, u organizaciji pomenutog Udruženja penzionera, održana je humanitarna zabava za pomoć ugroženima u nedavnim požarima koji su harali Australijom.

Vrijedne članice penzionera, među kojima su najaktivnije Rukija Avdić, Rasema Hodžić i Kija Bešić, osim što su se pobrinule za dobru večeru, kahvu, piće i kolače svim prisutnim, napravile su i prelijepu tortu na kojoj su napisale: “Za pomoć ugroženim požarom''. Torta je ponuđena na prodaju, i vrlo brzo prodata, aukcijom kako bi dobiveni novac za nju, uz sav ostali prihod, bio poklonjen ugroženima. Kad kažem sav ostali prihod, pojasnit ću šta ga sačinjava. To su novci od plaćenih ulaznica, zatim od prodatih deset knjiga koje je u tu svrhu darovala književnica Suada Suljić Sokolović, te novac od prodatih tombola koje su unijele radoznalosti i simpatičnog preuzimanja simboličnih nagrada.

Ideju za ovaj humani gest penzioneri ne bi mogli realizovati da nije i drugih humanih koji su učešćem dali svoj doprinos. Zato ovdje treba spomenuti i pohvaliti naše pjevače i muzičare:

Jasmina Mujan, Munib Ramović, Muki Gredelj, Muzafir Alihromić, klavijaturista Edin i harmonikaš Abdulah Ahmetbašić. Uvijek se odazovu na humanitarne koncerte da besplatno sviraju, pjevaju, pa tako je bilo i ovaj puta. Stvorili su lijepu atmosferu. Pjevajući lijepe sevdalinke unijeli su, ovdje u Australiji, miris Bosne i ulili topline našim dušama u kojim, zbog nostalgije, ima mnogo praznine.

Zadovoljstvo je bilo vidjeti i dječicu, najmlađe članove KUD ''Dukat'' čije su nogice zaigrale na podijumu velike sale, dok su na njima svjetlucale, tradicionalne, folklor haljinice i prsluci.

Vrijedno je kazati da su ovom humanom projektu prisustvovali i čelnici australijskih vlasti, to jeste predstavnici Opština Brimbank Council i Sunshine Council. To su Councillor Virginia Tachos, Councillor Sam David, Councillor Margaret i Councillor Greorgina. Njima se, u ime Udruženja penzionera, na engleskom jeziku, obratila književnica Suada S. Sokolović. Između ostalog, kazala je:- “Poštovani predstavnici australijskih opština Brimbank i Sunshine, počašćeni smo što ste dio ove lijepe, humane priče. Hvala vam što ste uključeni u sve aktivnosti naših, BiH, zajednica u Melbournu. Hvala što istim dajete moralnu, financijsku i svaku drugu podršku. Želim vam kazati da unesrećene vatrenom stihijom najbolje razumiju ovi BiH penzioneri jer su i sami bježali od nevolje i nesreće, ali ne od elementarne kao ovi Australci, već od ljudske, od rata i agresije na BiH. Razumiju tuđu nevolju, bol i gubitak i zato, svim srcem, žele i hoće da pomognu. Hvala vam svima još jednom. Uživajte u muzici i balkanskoj hrani, a nadam se da ćemo se sretati i ljepšim povodima, bez potrebe za humanitarnim akcijama”.

Gospođa Margaret u svoje ime, i u ime ostalih predstavnika, čestitala je Udruženju penzionera na izuzetno lijepoj organizaciji humanitarne zabave, pohvalila hranu, muziku i raspoloženje članica udruženja koje su sve goste veoma spretno i brzo posluživale, večerom, kahvom, pićem i kolačima, a opet su imale energije da zaigraju u nekoliko kola na koje je mamila harmonika iskusnog harmonikaša Abdulaha.Obratila se i velika aktivistica BiH zajednica u Melbournu, Senada Ekić Bosnić, koja je također i presjednica KUD “Dukat”. Zahvalila se australijskim čelnicima, a i svima koji su dolaskom ili nekim aktivnostima dali svoj doprinos u realizaciji ove humanitarne večeri, sa koje su svi otišli zadovoljni i sretni. Jer, najveće zadovoljstvo i sreću mogu osjetili i u duši ponijeti oni koji učine humano djelo.

Na kraju zabave, čelnici australijskih vlasti su se slikali sa predstavnicima Udruženja penzionera. Na licima im se moglo čitati zadovoljstvo, a nisu ga ni krili.

VRHOstali prilozi:
» “LIJEVO DESNO GLUMAC“ZIJAHA SOKOLOVIĆA NA SCENI CKM
Bošnjaci.Net | 19. September 2022 14:34
» SVEČANO OTVORENA DŽAMIJA U KAĆUNIMA
MINA | 11. September 2022 17:29
» UDAR NA NACIONALNI IDENTITET BOŠNJAKA U CRNOJ GORI
Ruždija Radončić | 08. September 2022 17:18
» MR. JOVIČIĆ: DRUŽE FAHRUDINE, KANI SE TI NAŠEG ŽELJKA KOMŠIĆA
Mr. Milan Jovičić | 05. September 2022 15:03
» IZGRADILI DŽAMIJU, A POMOGLE IM I KOMŠIJE HRVATI
Anadolu Agency (AA) | 03. September 2022 16:42
» SVAKA VLAST BUDE I PROĐE
Muhamed Hodžić | 29. August 2022 18:23
» GRADAČAC: PROUČENA DOVA ZA DOMOVINU
MINA | 22. August 2022 14:40
» OTVOREN MUZEJ BOSANSKOG KRALJEVSTVA
Bošnjaci.Net | 31. July 2022 12:54
Ostali prilozi istog autora:
» SREBRENICA
01. July 2018 23:56
» POEMA POVODOM DANA NEZAVISNOSTI BIH
28. February 2018 17:18
» BOSNA U SRCU, RIJEČI I KNJIZI
12. February 2018 20:47
fastvee.gif
BajramRedzepagic768.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif