Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Komentari

ODRŽANI SUSRETI BOŠNJAKA MEDŽLISA 3 U NEW JERSEY-U
Autor: Mr. Aiša Purak
Objavljeno: 22. February 2020. 14:02:05


U saveznoj američkoj državi, Nju Džersiju (New Jersey) u gradu Somerset, od 15. do 17. februaru, 2020. godine održano je 18. po redu „Druženje Bošnjaka Medžlisa 3“. Inače, prema zvaničnoj internet stranici ICNAB-a (www.icnab.com), Islamska Zajednica Bošnjaka Sjeverne Amerike trenutno broji 59 registriranih bošnjačkih džemata na pordučju Sjeverne Amerike i Kanade. Džemati na području Sjeverne Amerike i Kanade podijeljeni su prema geografskom položaju na 4 medžlisa, a to su:

1. Medžlis 1 – West (14 džemata)
2. Medžlis 2 – Midwest (12 džemata)
3. Medžlis 3 – Northeast (22 džemat)
4. Medžlis 4 – South (11 džemat)

Medžlis 3 – Northeast sa svoja 22 džemata najveći je bošnjački medžlis u Sjevernoj Americi. Ovi džemati su smješteni u 7 saveznih američkih dražava: Connecticut, Massachusetts, New Hampshire, New Jersey, New York , Pennsylvania i Washington, DC, te 4 džemata u Kanadi, pokrajina Ontario. Imajuċi u vidu ogramno teritorijalno prostranstvo Amerike i Kanade, ova 22 bošnjačka džemata su relatino blizu jedan drugog što im i omoguċava da se u ovolikom broju sastaju. U sastav Medžlisa 3 ulaze sljedeći džemati:

Connecticut
o Bosnian-American Islamic Cultural Center - Hartford, CT

Massachusetts
o Bosniaks Society of Boston - Boston, MA

New Hampshire
o Association of Bosniaks in New Hampshire, NH

New Jersey
o Association of Bosniaks of Delaware Valley Philadelphia - Hainesport, NJ
o Boshniak American Community Center - Clifton, NJ
o Bosniak Community Center North NJ Corporation - Hacketstown, NJ

New York
o American BH Islamic Cetner of Utica - Utica, NY
o Association of Bosniaks - Watervliet (Albany), NY
o Bosnia & Herzegovina Culture Center of Rochester - Rochester, NY
o Bosniak Islamic Cultural Center of New York - New York, NY
o Bosnian Islamic Association of Utica - Utica, NY
o Bosnian Herzegovinian Islamic Center New York - Astoria, NY
o Islamic Cultural Center of Bosniaks in Syracuse - Syracuse, NY

Pennsylvania
o Islamic Community of Bosniaks in Pittsburgh - Pittsburgh, PA
o The B&H Islamic Center of Pennsylvania - Mechanicsburg, PA
o Bosniaks Islamic Cultural Center of Carlisle - Carlisle, PA
o Bosnian Islamic Communtiy of Erie - Erie, PA

Ontario
o Bosnian Canadian Islamic Centre - London, ON
o Bosnian Islamic Association "Gazi Husrev-Beg" - Toronto, ON
o Bosnian Islamic Centre - Toronto, ON
o Bosnian Islamic Centre of Hamilton - Hamilton, ON

Washington, DC
o The Bosniak American Islamic Community of Greater Washington - Washington, DC

KRATAK HISTORIJAT DRUŽENJA BOŠNJAKA MEDŽLISA 3: U januaru 2010. godine u gradu Strasburgu, savezne države Pennsylvania, grupa entuzijastičnih imama i džematlija okupila se sa svojim familijama i održala prvo druženje Bošnjaka Medžlisa 3. Od ovog spontanog druženja koje je okupljalo samo nekoliko imama i džematlija izrasli su „Druženje Bošnjaka Medžlisa 3“, jedna od najvećih manifestacija Bošnjaka Sjeverne Amerike. U organiziranju druženja učestvuje veliki broj odanih volontera predvođenih Organizacionim odborom i koordinatorima, bez čijeg rada i odlučnosti ovaj veliki skup ne bi bio moguć. „Druženje Bošnjaka Medžlisa 3” održavaju se dva puta godišne, jednom u bošnjačkom džematu Albany Association of Bosniaks – Watervliet (Albany, NY), a drugi u nekom drugom džematu. Ove godine Druženje se održalo između 15. do 17. februara 2020. godine u gradu Somerset, NJ. Kako je bilo i očekivano, preko 1.000 Bošnjaka je prisustovalo ovogodišnjem Druženju i družilo se uz izuzetno bogat i raskošan program. Važno je naglasiti da „Druženje Bošnjaka Medžlisa 3“ je osmišljeno u cilju upoznavanja, druženja i zbližavanja Bošnjaka svih uzrasta ovog regiona te očuvanja vjerskog i kulturnog identiteta Bošnjaka.

Prema reakciji i komentarima prisutnih bošnjaka svih uzrasta, gotovo apsulutna veċina je ovogodišnje Druženje okarakterisala kao jedno od najboljih Druženja do sada, naglašujuċi da je ovo Druženje svakako bilo jedno od najposveċenijih i daleko najorganizovanijih došadašnjih Druženje. Bogastvo i raznovrsnost progama oduševili su prisutne Bošnjake. Program je bio dobro osmišljen, raznovrstan i profesionalno izveden. Za svakoga je bilo po nešto. Od najmlađih do najstarijih. Posebeno je vrijedno naglasiti da su programi za našu omladinu bili izuzetno edukovanog karaktera, ali ni igara ni raznovrsnih takmičenja poput: košarke, fitnisa i izvođenje ilahije, nije manjkalo. Kroz ova takmičenja, naša omladina je mogla da bar malo zadovolji svoj takmičarski duh.

Sve tačke progama su bile izvođena na izuzetno visokom profesionalnom nivou. Posebno je zapaženo predavanje uvaženog profesora Irfana Mirze, koji po običaju, puni sale sa svojim elokventnim predavanjima i dubokim poznavanjem historije Bosne i Herzegovine, te svojim unikatnim stilom kojim plijeni i uvijek iznova oduševljava sve prisutne. Naročito ga voli i pomno prati bošnjačka omladina. Također učenje Kur'ana naših imama Medžlisa 3 je oduševilo prisutne. Sa velikom pažnjom i respektom su slušali melodično učenje Časnog Kur'ana u izvođenju naših imama. Sa posebnim insteresovanjem su pratili nadahnuto vođenje programa, uvaženog imam i talentovanog pjesnika, Adem ef. Gariċa te sa velikom zantiželjom su slušali Adem ef. čitanje biografija naših imam. Kao i predhodnih skupova, druženje su krasili članovi folklora i ilahija koji su i ove godine ostavili nezaboravan utisak na prisutne. Dok je porodica Zukan, svojim zajedničkim brilijantnim nastupom prosto oduševili, zadivlila i osvojila prisutne.

Impozantna predavanje uvaženog hafiza, Ammara ef. Bešiċa su izazvala veliko interesovanje svih prisutnih Bošnjaka tokom cijelog trajanja Druženja. Primjetno je bilo pažljivo slušanje hafizovih predavanja. Prisutni su pažljivo vodili računa da ne propuste ni jedno njegovo predavanje niti priliku a da ga još jednom čuju. Pažljivo su ga slušali podjednako i mladi i stari. Hafiz Ammar ef. Bešiċ je bio ovogodišnji specijalni gost predavač iz Bosne i Herzegovine. Dok je profesorica Edina Zukan bila ovogodišnja specijalna gošċa predavačica za žene.

Muallime Medžlisa 3

Jedan od programa koji se po prvi put ponudio našim Bošnjakinjama u sklopu „Druženja Bošnjaka Medžlisa 3“ jeste i program u izvedbi muallima Medžlisa 3 koje dolaze iz gotovo svih medresa s područja Bosne i Hercegovine i Sandžaka. Radi se o našim prestižnim vjerskim institucijama poput Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu, Karađoz-begove medrese u Mostaru, Behram-begove medrese u Tuzli, Elči Ibrahim-pašine medrese u Travniku, Osman ef. Redžović medrese u Visokom, te Gazi Isa-begove medsrese u Novom Pazaru. Bogastvo je u raznovrsnosti, a mi imamo sreću da i učesnice ovog bogatog, raznovrsnog i dobro osmišljenog programa dolaze iz svih medresa s područja naše domovine.

One, koje su izvor vjerskog znanja za nas Bošnjakinje, su ponudile unikatan, dotjeran, osmišljen te dobro pripremjen i raznovrstan progam. Iako je progam trajao oko tri sahata, uz male pauze, to nije bilo dovoljno našim Bošnjkanjama. Izrazile su želju da iduċe godine program za žene bude raspodeljen na oba dana; i subotu i nedjelju I da se da više vremena i prilike našoj omladini i hanumama za posavljanje pitanja. Isto je sugerisano da se ovaj model programa u izvedbi naših muallima prenese i na Susrete Bošnjaka Sjeverne Amerike. Te se apelira na Organizacioni Odbor Susreta Bošnjaka udovolji želji naših Bošnjakinja Sjeverne Amerike.

Trenutno Medžlis 3 broji 11 muallima među kojima se nalaze: hafize, magistrice te profesorice, no, nažalost ni jedna muallima, osim aktivnosti oko mektebske nastave ili volontiranja oko organizovanja progama za žene ili vođenje horske sekcije nije zvanično zapošljena niti uključena u bilo kakve radove ili odlučivanja u ICNAB-u (Islamska zajednica Bošnjaka Sjeverne Amerike). Situacija nije ništa bolja ni na nivou cijele Sjeverne Amerike. Autor ovg teksta, bazirano na projektu kojeg trenutno radi, predpostavlja da se na području Sjeverne Amerike trenutno nalazi oko 35 muallima među njima preko 80% posto muallima su završile po četri godina fakulteta ili u Bosni ili Americi te stegle zvanje magistra i doktora u izabranim poljima. Svojim znanjem, iskustsvom i idejama bi posigurno obogatile i unapredile našu vjerksu zajednicu. Posebno naše džemate radom sa Bošnjakinjama svih uzrasta. Sa dolaskom na mjesto prestižne ali i izuzetno odgovorne funkcije reis ul uleme, Dr. Huseina Kavazoviċa, položaj muallima na područiju Bosne i Herzegovine se znatno poboljšao. Pokrenuti su mnogi programi za naše Bošnjakinje i medžlisi širom Bosne i Herzegovine su prosto oživjeli. Vidno je zapažen progres i poboljšan položaj muallima širom europske dijaspore. Zapaženi su mnogobrojni programi gdje muallime aktivno uzimaju učešċe u aktivnostima i programima koji se organizuju pod pokroviteljstvom Islamske zajednice Bošnjaka u Zapadnoj Europi u gradovima širom Europe.

Na žalost, muallime u Sjevernoj Americi su još uvijek na margini svih događaja, planiranja i aktivnosti Islamske vjerske zajednice Sjeverne Amerike. Još uvijek se gotovo sve aktivnosti muallima svode na samoincijativne aktivnosti, gdje često nailaze na ogromne prepreke i blokade. Nemaju svog predstavnika za stolom koji bi se borio za prava i osigurao bolji položaj muallima. Autor ovog teksta je još prije gotovo sedamnaest godina, ali i nedavno u više prilika, predlagao organizovanje ogranka, nešto poput „Bošnjakinja“ ili „Muallima“, koji bi bio u sastavu IZ a na čelu sa muallimama koje bi radile na organizovanju i uključivanju naših Bošnjakinja svih uzrasta u rad IZ u Americi. Samim time bi se ojačali i brojčano poveċali džemati širom Sjeverne Amerike. Još uvijek je veliki broj džemata širom Sjeverne Amerike gdje muallima nije kročila niti održala predavanje za žene. Čija je ovo krivica? Čak nisu organizovana ni ramazanska predavanja po džematima Sjeverne Amerike tako da bi bar jednom godišnje naše Bošnjakine imale priliku da slušaju i postavljaju pitanja stručnim kardovima vezanim za vjeru. Dok na drugu stranu, vidni su izvanredni rezultati u džematima gdje su muallime uključene i gdje im je omoguċeno da bar održavaju mektebsku nastavi i volonterski radi sa našim Bošnjakinjama kroz horove ili druge aktivnosti. Što je i glavna svrha osnivanja naših ženskih medresa da naše muallime rade sa našim Bošnjakinjam ojačaju i osiguraju temelje porodice i moral zajednice. Međutim, sa sigurnošċu se može zaključiti, da bez direktne inicijative i podrške, od samog Reis ul uleme, Dr. Husein ef. Kavazoviċa, radu i ravnopravnom statutu muallima u Islamskoj zajednici, koji ċe biti garantovan zakonom iste, autor ovog teksta ne vidi skoro poboljšanje stanja muallima ovog dalekog kontinenta.

Na „Druženju Medžlisa 3“ naše hanume su Imale priliku slušati predavanje muallime i uvažene profesorice Edine Zukan, ovogodišnjeg gostujućeg predavača, te magistrice Aiše Purak. Zatim bogat repertoar programa u izvođenju naših muallima: mr. Nerma Mustafiċ, Lejla Neimarlija, Merjem Gariċ koje su uistinu oduševile prisutne Bošnjakinje svojim nadahnutim učenjem Kur'ana i čitanjem prijevoda, te izvodejnu ilahija i recitacijama.

Velik broj volontera je učestovao u organizovanju i realizaciji ovogodišnjih „Druženja Bošnjaka Medzlisa 3.“ Svi do jednog zaslužuju posebno priznanje, pohvalu i zahvalu. Ali ipak bih istakla marljivi tim kuhara koji su neumorno radili kako bi nas sve dobro nahranili. Hrane je bilo u izobilju i vrhunskog kvaliteta, uz bogatu selekciju domaċih kolača, kahve i čajeva. Sve ovo bi bilo nemoguċe pokazati našim čitaocima i našim gledaocioma širom svijeta, da nije bilo onih koji su, snimali, slikali i pisali te tim putem uspjeli bar malo dočarati ovogodnišnju vrhunsku atmosferu susreta. Posebno bih se zahvalila fotografu Šemsi Beċiroviċu na divnim fotogafijama, te Bosnasko Američka Televizija (BATV) na prenošenju progama. Molim Allaha dž.š. da nas sve obilno nagradi i da nam da snage, zdavlja, nafake i volje da i u narednim godinama se družimo na „Druženju Bošnjaka Medžlisa 3“ te „Susretima Bošnjaka Sjeverne Amerike“ gdje ċe i muallime imati priliku planirati i realizovati ove progame.Ostali prilozi:
» ALISIN PUT – OD BILEĆE PREKO PLAVA DO NEW YORKA
Bošnjaci.Net | 03. June 2020 15:36
» BAJRAMSKA POSLANICA: MOM NARODU 1441/2020
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 23. May 2020 15:04
» ZAŠTO SU SE LOVRENOVIĆ I JERGOVIĆ ISPISALI IZ SARAJEVSKOG PEN-A?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 23. May 2020 00:57
» SJEDNITE, USTAŠE!
Said Šteta | 15. May 2020 18:28
» FRA MARIO KNEZOVIĆ: “MANIFEST USTAŠTVA”
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 14. May 2020 16:37
» BLAJBURG I POMEN NA NJEGOVE ŽRTVE U VJEČNI ZABORAV
Mr. Milan Jovičić | 14. May 2020 16:28
» HOBOTNIČKI PIPCI OD BLAJBURGA DO SARAJEVA
Mr. Milan Jovičić | 12. May 2020 16:24
» NI LUK JEO, NI LUK MIRISAO
Sefadin Korać | 11. May 2020 16:50
» DNEVNI ŽIVOT I ADETI SANDŽAČKIH MUSLIMANA
Mustafa Kahramanyol, prof. dr. emeritus | 05. May 2020 16:33
» TITO JE NAJZASLUŽNIJI POLITIĆAR ZA OBNOVU DRŽAVNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE
Akademik dr. Suad Kurtćehajić | 05. May 2020 01:37
» ČETIRI VELIČANSTVENA MOSTARSKA HRVATA
Mr. Milan Jovičić | 03. May 2020 17:37
» BOSANSKI PARADOKS: NAMA U BOSNI RESPIRATORI NE TREBAJU!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 29. April 2020 15:44
» NENADMAŠNA ODA O SANDŽAKU, KNJIŽEVNICE SANELE HALKOVIĆ
Faruk Međedović | 19. April 2020 00:11
» SRPSKI ŠARLATANI SVIJTE REP POD SOBOM
Sahit Kandić | 16. April 2020 00:42
» SURA EL-IHLĀS (ISKRENOST)
Dr. hfz. Safvet Halilović | 13. April 2020 22:37
» VUKOVI POJEDOŠE MAGARCE
Mr. Milan Jovičić | 09. April 2020 16:15
Ostali prilozi istog autora:
» DRUŽENJE SA KNJIGOM
11. March 2020 20:37
» HISTORIJA IMIGRACIJE U AMERICI
19. November 2017 01:07
» BOŠNJAČKA OAZA U SRCU KANADE
06. December 2016 03:23
» DRUŽENJE SA BOŠNJACIMA KANADE
16. September 2015 17:08