Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Teme

U Melbournu dodijeljene diplome 14. generaciji maturanata bosanske škole
GDJE SE BOSANSKI ČITA, PRIČA I PIŠE, TU BOSNA DIŠE
Autor: Suada Suljić Sokolović
Objavljeno: 09. December 2019. 21:12:10


U Melbournu, 06.decembra 2019., dodijeljene su diplome 14. generaciji maturanata bosanske škole
Veoma svečano, u vrlo lijepom raspoloženju i u veoma lijepom ambijentu, u prepunoj sali hotela ''Mantra Beli City '' u Melbournu, 06. decembra 2019., ispraćena je 14. generacija maturanata bosanske škole.
Hotelska sala, osim što je mirisala raznim kulinarskim specijalitetima, mirisala i odisala je Bosnom.
Program, uz pozdravni govor, otvorila je Aiša Hadžiahmetović, predsjednica Udruženja nastavnika bosanskog jezika u Victoriji. Osim što je čestitala maturantima i njihovim roditeljima, zahvalila se i zvaničnicima koji su svojim prisustvom uveličali ovu manifestaciju i radost svih prisutnih.
Naime, zahvalila se u ime škole, maturanata, nastavnika i svih prisutnih, ambasadoru BiH za Australiju i Novi Zeland, gospodinu Mirzi Hajriću koji je maksus iz grada Canberra (Kanbera) koji je od Melbourna udaljen oko 700 km, došao dati svoj doprinos ovom veoma važnom događaju. Zatim, među onima kojima je uputila zahvalnost čula su se imena: Joe Tošić, zamjenik direktora Victorian school of languages, Munira Mitrić, nekadašnja profesorica bosanskog jezika, VSL u Noble Park, Rešad Ćustović i Aldina Bundavica, članovi BiH Future Foundation i drugi.

Također, zahvalila se svim prisutnim, kao i mnogim organizacijama i pojedincima koji nisu, iz objektivnih razloga, mogli prisustvovati manifestaciji, ali su svojim dugogodišnjim zalaganjem i podrškom očuvanju našeg jezika i naše kulture, zaslužili da budu spomenuti. Zato Aiša nije zaboravila istaći imena Nehrudin Džambegović, Rašid Čehić, Taib Ramović, kao i imena dva zaslužna nastavnika, tj. Sead Omerović i Munira Mitrić koji su prije 15 godina osmislili nastavni program i program za VCE bosanski u okviru australijskog nastavnog plana i programa.
Zatim, dvije učenice, jedna na bosanskom, a druga na engleskom jeziku, najavljivale su učesnike i redosljed programa.žImale su dosta najavljivanja, jer program je, zaista, bio bogat i zanimljiv.
Učenici bosanske škole izveli su veoma lijepe igrokaze (Igrokaz ''Kod doktora '' i drugi ''Bumbar i pčelica'') čiji humor evocira na naš, bosanski mentalitet i duhovnost. Nagrađeni su velikim aplauzima prisutnih.

Osim lijepe hrane, sokova i kahve kojima su se prisutni častili, počašćeni su i lijepom poezijom. Naime, učenica sedmog razreda bosanske škole Lejla Halilović pročitala je poemu ''Bosna'', profesorica Nića Smailbegović, veoma emotivno, pročitala je stihove Omera Pobrića, naslovljene ''Bosna je u meni.''

Također, na samom početku programa svi prisutni su, stojeći i sa ponosom, otpjevali bosansku, a i australijsku, himnu.

Aiša Hadžiahmetović je pročitala njenu pjesmu, naslovljenu ''San'', a književnica Suada Suljić Sokolović počastila ih je sa njene dvije, veoma lijepe,nostalgijom obojene pjesme, naslovljene ''Bosna'' i ''Čuvaj svoje izvore''.

Stihovi su dotakli duše prisutnih, a da je tako, potvrdili su prisutni velikim aplaudiranjem na sve te recitacije.

Ni na ovoj manifestaciji nije izostao Kud “Dukat“ koji predvodi vrijedna aktivistica Senada Ekić Bosnić. Igrali su članovi i članice tog kulturnog udruženja,a i prisutni su, uz pratnju muzičara Admira Tokića odigrali nekoliko kola.Tokić je, također, otpjevao nekoliko lijepih pjesama, sevdalinki, ali i zabavnih.
Tok manifestacije tekao je skladno,slatko,a svu tu skladnost i slast svi su zasladili tortom na kojoj su bile slike bosanske i australijske zastave. Tortu je prvi zasjekao ambasador, gospodin Mirza Hajrić.

On je, inače, osim što je čestitao maturantima,nastavnicima i njihovim roditeljima, sugerisao da se, ne samo u školi bosanskog jezika,već i u kući sa djecom i svima priča bosanski jezik jer će se tako naši korijeni bolje čuvati i prenositi na nove generacije.

Svi maturanti su se okitili diplomama, a nekoliko najboljih i Plaketama Pohvale, kao i knjigama, koje su im uručene kao nagrada, a kojima je autor Suada Suljić Sokolović.Ostali prilozi:
» BOLNI ODLAZAK ADMIRA MULAMEKIĆA (1992-2021)
Božidar Proročić | 15. May 2021 15:46
» ŠTAMPAN TREĆI SVEZAK KNJIGE „JA SAM GOVORIO“
Bošnjaci.Net | 06. May 2021 15:16
» NAŠI ŠEHIDI ZAHID-EF. I NERMIN MAKIĆ
Haris Hojkurić | 02. May 2021 22:12
» DŽEMAL DACIĆ - PROFESOR I PEDAGOG
Božidar Proročić | 25. April 2021 22:59
» ODLAZAK ROŽAJSKOG I SANDŽAČKOG VELIKANA
Ismet Dedeić | 22. April 2021 16:14
» INTERNO RASELJENA LICA U AZERBEJDŽANU
Božidar Proročić | 19. April 2021 15:03
» REISU-L-ULEMA KAVAZOVIĆ: SRETAN NAM ULAZAK U RAMAZANSKU OAZU MIRA I SKRIVENIH RADOSTI DUŠE
Dr. Husein ef. Kavazović, reisu-l-ulema | 16. April 2021 15:06
» DUBROVNIK GRAD NABOŽIĆKI
Eset Muračević | 13. April 2021 18:32
» DAN GRADA SARAJEVA
B.net | 06. April 2021 13:39
» DR. DAMIR ŠEHOVIĆ - POSVEĆENOST NAUCI I OBRAZOVANJU
Božidar Proročić | 04. April 2021 17:09
» BITNO JE UPISATI SE - BOŠNJAK!
Ćerim Bajrami | 31. March 2021 18:59
» PUTEVIMA POEZIJE I STAZAMA SLOBODE BRAHA ADROVIĆA
Božidar Proročić | 24. March 2021 16:48
Ostali prilozi istog autora:
» SREBRENICA
01. July 2018 23:56
» BOSNA U SRCU, RIJEČI I KNJIZI
12. February 2018 20:47