Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Intervjui

Enes NUHOVIĆ, predsjednik Zajednice sandžačke dijaspore Holandije (ZSDH)
POLITIČKA EMANCIPACIJA SANDŽAKA JE DUG I TEŽAK PROCES
Autor: Halil Džananović
Objavljeno: 17. December 2018. 13:12:21

Enes Nuhović: Politička emancipacija Sandžaka je dug i težak proces. Zato podržimo našeg vizionara i vođu akademika Muamera Zukorlića da uspijemo u toj misiji.


Razgovarali smo više puta u formi intervjua, pa i nekih drugih formi u kojima si me inspirisao da prepoznam trag mojih i Tvojih predaka. Uvijek sam htio da postavim pitanje (a nisam to do sad učinio?): Kako je, zapravo, krenulo s formiranjem Sandžačke dijaspore za Evropu, i još važnije pitanje: Ko je idejni tvorac ili pokretač?
Nuhović:
Pa sve je krenulo zapravo iz Njemačke. Obzirom da je tamo najveći broj iseljenika, odnosna izbjeglica sa Sandžaka; krajem devedesetih godina prošlog vijeka rodila se ideja za organizovanjem i izgradnjom bosnjačkih institucija u zemljama zapadne Evrope. Idejni tvorac je naš lider i vizionar akademik Muamer Zukorlic.

Gdje, odnosno u kojoj državi se nalazi Platforma koja objedinjuje i koordinira sa svim udruženjima?
Nuhović:
Centrala naše zajdenice se nalazi u Beču.

Ko je na čelu, hajde da tako formulišemo; Centralne organizacije i kako funkcioniše saradnja?
Nuhović:
Na čelu zajednice je naš lider Mithad Mujovic. Saradnja sa našom zajednicom u Holandiji je veoma dobra- jer imamo jednu lijepu i bratsku komunikaciju. Naravno da svako Udruženje ima svoju autonomiju u radu i brine se za svoju zajednicu.

Predhodni intervju publikovan u časopisu za kulturu i društvena pitanja: Avlija. me, (naravno preuziman je i od drugih medija) dao si mi u januaru 2016. godine. Dakle, vrijedilo bi da se osvrnemo na protekli period u smislu najznačajnijih aktiviteta.
Nuhović:
Pa bilo je puno aktivnosti a najviše u humanitarnom smislu, pomoć gdje je najpotrebnije.

ZSDH je, za vrijeme koje je iza nas, odnosno vrijeme Tvog i Tvojih saradnika uspjela, između ostalog, da organizuje neke važne događaje, koji su u ZSDH postali tradicija. Koje su to manifestacije?
Nuhović:
Tradicionalno je postalo obilježavanje Dana zastave Sandžaka i Dan Sandžaka kao i par kulturnih događaja na godišnjem nivou.

Kakvu saradnju imate sa Organizacijama iz BiH, mada je bolje reći Matice Bošnjaka?
Nuhović:
Saradnju imamo sa svima koji misle dobro našoj matici Bosni i Hercegovini i našem 'porobljenom' Sandžaku.

Prije nego pređemo na glavno pitanje: ko su novi članovi aktuelne Uprave ZSDH?
Nuhović:
Upravu ZSDH sačinjavaju: predsjednik Sinan Kurtanovic, potpredsjednici Nedžad Hadžić i Enes Nuhovic, Sekretar Sado Murić, blagajnuk Džafer Džigal i 'motor' naše zajednice koordinator Fako Džigal.

Desetogodišnjica uspješnog djelovanja je obilježena zabavno - kulturnim manifestacijama. Kako je teklo s organizovanjem i koje ličnosti su se uključile u primreme?
Nuhović:
Organizacija naših kulturnih manifestacija nije moguća bez pomoći naših najboljih sinova; Sandžačke biznis asocijacije na čijem čelu su naši privrednici koje predvodi Enes Đerlek, a to je ekipa koju jos čine Šućko Šehović, Edin Skenderović, Abdulah Husović, Mirsad Karišik, Fahrudin Šabanović, Adnan Džigal.

Nedavno ste kulturno - zabavnim manifestacijama obilježili: Dan Sandžaka, Dan državnosti BiH i desetogodišnjicu postojanja i uspješnog djelovanja u Holandiji. Jesi li zadovoljan tim, možemo kazati, važnim događajima?
Nuhović:
Obilježiti deceniju rada je velika stvar i, što se tiče nas, značajna za sveukupnu bošnjačku populaciju u Holandiji! Zadovoljni smo i ponosimo se sa time. Imajući u vidu da se većina udruženja ugasila ili se gasi ili jednostavno nestaje a kod nas je to obrnuto; što duže trajemo sve bolje djelujemo. Nadam se i vjerujem da će to tako ostati i u budućnosti.


RAZGOVOR UZ KAHVU: Enes Nuhović i Halil Džananović


Koje ličnosti su se tu noć obratile prisutnima?
Nuhović:
A ta večer je protekla u jednoj bratskoj i prijatnoj atmosferi, jer svaki put, osim gostiju sa Sandžaka, budemo zajedno i sa našom braćom iz BIH. Tu, prvu večer, u ime Uprave ZSDH prisutnima se obratio naš vrijedni i neumorni Fako Džigal koji je poselamio skup i naše uvažene goste, koji su došli iz cijele Evrope i BiH. Također, skupu se obratio u ime Islamske zajednice gospodin Pašalić. Važno nam je naglasiti da su toj manifestaciji prisustvovali uvaženi gosti iz Luksemburga: potpredsjednik BKZ Luksemburg: Asmir Bihorac koji je prezentovao projekat: DNK te naglasio njegov značaj. Naš drugi gost iz Luksemburga i počasni član naše zajednice kjniževnik i etnolog Sulejman Aličković.

U nedjelju, 25. novembra 2018. godine u Roterdamu je održana kulturna manifestacija povodom desetogodišnjeg rada ZSDH - Dana Sandžaka i Dana državnosti BiH. Ko je sve od zvaničnika učestvovao u programu?
Nuhović:
Druženje u nedelju je, naški rečeno, zapravo bio šlag na tortu. Okupila se cijela intelektualna elita iz zapadne Evrope, kako bi prisustvovala jednom velikom kulturnom događaju o kome će se još mnogo pisati i pričati...Ovom prilikom se želim u ime ZSDH i zahvaliti našim uvaženim gostima i njihovoj značajnoj edukaciji na polju naše kulture i historije.
Amini Ramović, mladoj spisateljici iz Rožaja, Mehmedaliji Bektiću iz Srebrenice, akademiku Serbu Rastoderu iz Bara i dr Harunu Crnovršaninu koji živi i radu u Frankfurtu na Majni. Isto tako sve čestitke za naše moderatore Faku Džigala i velikog prijatelja naše zajednice i Sandžaka Halila Dzananović, koji je istinsku i bratsku ljubav prema Sandžaku dokazao jer je sve naše uspjehe, za sve protekle godine, pretvorio u reportaže i priče o Sandžaklijama te publikovao na raznim portalima.

Tvoja poruka Bošnjacima.
Nuhović:
Politička emancipacija Sandžaka je dug i težak proces. Zato podržimo našeg vizionara i vođu akademika Muamera Zukorlića da uspijemo u toj misiji.Ostali prilozi:
» ČEKAMO 25. APRIL DA PODIGNEMO OSKAR
Fena | 15. March 2021 19:46
» 90 GODINA USPRAVNOG HODA AKADEMIKA FILIPOVIĆA
Salahudin Fetić | 01. March 2021 19:30
» ŠVEDSKA JE ŠESTA DRŽAVA KOJU NAZIVAM DOMOM
Namik Alimajstorović, BHDInfodesk | 27. January 2021 20:12
Ostali prilozi istog autora:
» NE DAJ SE, SANDŽAKU!!!
21. April 2016 13:20
» SA BESPUĆA NA PUT POMIRENJA
07. April 2016 15:02
» HOMO HOMINI LUPUS EST
18. March 2016 20:32
» CUIUS REGIO - EIUS RELIGIO
12. March 2016 22:30
» KATARZA IBRAHIMOVA
05. April 2011 17:19