Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

POVRATAK U 1993.: VELIČANJEM TZV. HERCEG-BOSNE SLAVI SE POGUBNA IDEJA LOGORA I UBIJANJA
Autor: Klix.ba
Objavljeno: 28. August 2018. 14:08:55


Ideji tzv. Herceg-Bosne presuđeno je u novembru prošle godine u Hagu, ali ipak jedan dio Bosne i Hercegovine danas obilježava godišnjicu njenog osnivanja kao veliki praznik. Tu šizofrenu situaciju naši sagovornici komentarišu kao najveću zabludu današnjih proklamatora te ideje i crni period u historiji ove zemlje.

Branimir Jukić, predsjednik kantonalnog odbora Demokratske fronte HNK, kaže za današnje obilježavanje da je to juriš u prošlost.

"Kada ne postoje nikakve ideje o sadašnjosti i budućnosti i o napretku društva kreće se prema zabludama iz prošlosti, uprkos zdravom razumu i presudama sudova. Sami HDZ-ovci su i formalno ukinuli Herceg-Bosnu 14. augusta 1996., a vjerovatno još uvijek ima aktivnih i onih koji su je ukidali, a sada pozivaju na njeno oživljavanje. U tim nekromantskim seansama niko pametan ne može učestvovati", smatra Jukić.

S takvim mentalitetom su neprijatelji oni koji se zalažu za državu i izgradnju institucija, nastavlja Branimir Jukić, a saveznici su im oni koji BiH ruše i otvoreno se suprotstavljaju euroatlantskim integracijama BiH.

"Preporučio bih im, premda očito ne čitaju previše, knjigu Cirila Ribičića 'Geneza jedne zablude'. Umjesto 2018. žele ponuditi 1993., umjesto integracije u širi kontekst NATO-a i EU ide se u fragmentiranja do feudalnih lena. Čemu danas pokušaji podjela kad svi zajedno trebamo ići prema EU i NATO-u", zaključuje Branimir Jukić.Emir Hajdarović, žrtva logora Herceg-Bosne i član Upravnog odbora Udruženja logoraša Mostar smatra kako će 28. august ostati upisan crnim slovima u historiju Bosne i Hercegovine kao dan osnivanje tzv. HZHB i povampirenja fašističke ideologije stvaranja etnički čistih prostora u državi Bosni i Hercegovini koja je satkana od raznolikosti nacija i religija na malom prostoru i koju je nemoguće raslojiti, a da pri tome ne uđete u začarani krug zločina.

"Znajući šta ta njihova ideja nosi sa sobom, njeni osnivači i idejni tvorci su metodama zatvaranja ljudi u logore, ubijanjem nedužnih civila, neselektivnim granatiranjima i protjerivanjem svega što ne nosi prefiks 'hrvatsko' dobili samo to da su presuđeni za UZP pred Međunarodnim sudom u Hagu. Vrijeme će pokazati da je sve ono što predstavlja tzv. Herceg-Bosnu osuđeno da bude poraženo kao što je poraženo i 1945. godine i da će ideja multietničke i građanske države BiH nadživjeti nešto što je u samom startu bilo osuđeno na propast. Također smo svjesni da će proći mnogo vremena dok ideja stvaranja etnički čistih prostora i pokušaja razgradnje BiH bude napuštena i shvaćena kao najveća historijska greška od nosilaca takve ideje koji su i danas na sceni. Logoraši kao jedna od kategorija koja je ideju tzv. HZHB osjetila na svojim leđima i istu platila mnogim životima svojih drugova će uvijek podsjećati da nam se ovakve nakaradne ideje frustriranih političara i bivših generala nikad više ne ponove", kaže Hajdarović.

Politolog Husein Oručević u svom stilu komentariše ovu problematičnu godišnjicu pitajući se ima li išta demokratsko i prosperitetno u zemlji koju grde svakodnevno.

"Vjerujem da ima. Herceg-Bosna? Vele da će primjer demokratičnosti biti nova Herceg-Bosna. Još se rado pridodaje da će biti evropska sa svim zapadnim vrijednostima. Ljudska prava će se poštovati, štititi, braniti na sve moguće načine. Djeca će se učiti voljeti i zajedno stvarati, a historiju ćemo izučavati s osmijehom na usnama. Pod Bijelim brijegom ćemo ugošćavati Dijamantsku ligu, a Mostarci će atletiku prigrliti snažnije no Zrinju i Rođene. Hercegovina će biti velika spavaona/zaleđe hrvatskog turizma, a Mostar će povezivati najvažniji putni tok od Baltičkog mora do Jadrana. Letjet ćemo prema svijetu svakoga dana u osam pravaca, a zelenilo grada neće dati više čelopeku da nas prži. Šesnaest novosagrađenih plaža na Neretvi sa svojim skakaonama, zamijenit će morske valove i mediteranske popevke. Plinom će nas obgrliti kaspijske cijevi jonsko-jadranske transferzale. Vjetroelektrane proizvodit će energiju za sve domove u gradu, a odlukom gradonačelnika struja će biti poklanjanja građanima Stolnog grada. Eto, nek nam živi Herceg-Bosna", rekao je Oručević.Ostali prilozi:
» SCHMIDT GRAĐANIMA OBEĆAO POMOĆ ZA BOLJU BUDUĆNOST
Anadolu Agency (AA) | 03. August 2021 07:47
» IGK: SVI SMO MI ĆAMIL!
Bošnjaci.Net | 31. July 2021 13:50
Ostali prilozi istog autora: