Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Pisana rijec

MELBOURNE: ODRŽANA PROMOCIJA KNJIGE "ISKUŠENJE"
Autor: Suada Suljić Sokolović
Objavljeno: 05. August 2018. 16:08:54


U IC Deer park, u australijskom gradu Melbourn, održana je promocija prozno-poetske knjige naslovljenje ''Iskušenje''.
Moderator je bio magistar Muhamed ef. Džidić, a promotori magistar, profesor, vrsni književnik Habib Mandžić i profesorica književnosti i bosanskog jezika, književnica Aiša Hadžiahmetović.
Autorica, bh književnica, Suada Suljić Sokolović je iz Tuzle, a već nekoliko godina živi i stvara u australijskom gradu Melbournu.

Moderator promocije, uvaženi magistar Muhamed ef. Džidić zaželio je dobrodošlicu autorici, promotorima i posjetiocima, kojima se najtoplije zahvalio na dolasku. Između ostalog, kazao je:
''Uistinu, čast je da se ovako lijepe stvari dešavaju u našemu džematu, jer džamija nije mjesto gdje se samo obavlja namaz. U džamiji se također uči o kulturi, tradiciji i sve ono što je dobro i korisno čovjeku.

Promociju Suadine pete knjige ''Čovjek koji je izgubio identitet '' imali smo u ovom džematu u februaru ove godine. Tada nam je Suada obećala da će nas uskoro obradovati šestom knjigom. I zaista sam sretan da smo večeras ovdje da se okoristimo iz ovog vrijednog Suadinog djela. Njene knjige govore o ljubavi, našoj domovini, govore generalno o sudbinama ljudi. Knjiga ''Iskušenje'' je puna tih sudbina ljudi koji su u ratu preživjeli najteža stradanja. Sretni smo što imamo spisateljicu, književnicu Suadu koja je zapisala sve te ljudske sudbine, stradanja i nepravde koje su nama, našem narodu, nanešena. Jer, zapisano ostaje i prenosi se, ako Bog da, na nove generacije.”Profesorica, književnica Aiša Hadžiahmetović, između ostalog, o knjizi je kazala:
- „Autorica je u ovoj knjizi opisala tragiku našeg naroda, surovu ratnu realnost.
Zabilješke o životnim sudbinama našeg naroda najviše se tiču ratnog i poratnog vremena, koji će za nas Bošnjake uvijek biti aktuelan.

U priče je pretočila izbjegličke sudbine, međubošnjački sukob u Krajini, sudbinu dječaka iz Srebrenice, suicid žene koja je bila žrtva silovanja u Srebrenici.

Veoma važno obilježje ove knjige je jedinstveni moral koji autorica stavlja ispred likova knjige. Moral, utemeljen na idealu tradicionalne bošnjačke patrijarhalne porodice i jezik koji je svakako prepoznatljiv po ljepoti, pitkosti, izvornosti, razumljivosti i glasu h koji je glavno obilježje našeg lijepog bosanskog jezika.”

Književnik, magistar, profesor Habib Mandžić u obraćanju prisutnim, istakao je:
- “Sretan sam što mi je pripala čast da promovišem i šestu knjigu autorice čije sam već neke od prethodnih promovisao.
Suada je za mene jedan fenomen.
Divim se njenoj energiji i inspiraciji.

Za tri ili četiri godine objavila je šest knjiga. I to kvalitetnih, vrijednih knjiga. Čestitam joj. I bio bih puno sretniji da se pisana riječ više cijeni i da je posjeta veća. Ovo je na neki način paradigma i metafora našeg odnosa prema kulturi. I ovo je imperiorni odnos nas prema nama.

Knjiga ”Iskušenje” je zaista veoma dobra knjiga. Suada u njoj tretira čovjeka, tretira dobro i zlo. Dobro i zlo trče uporedo. Sukob dobra i zla u čovjeku, prožima se kroz sve Suadine priče u ovoj knjizi. Ona pokušava da idealizira likove, tako da dobro trijumfira nad zlom. Tako rade svi veliki pisci.Suada sebe obznanjuje kroz ovu knjigu. Naslov knjige je izuzetno dobar.
Suadine priče su toliko tople kao kod naših velikana Alije Nametka i Rešada Kadića. Ona piše jezikom punim duše, prenosi filozofiju života u našim bošnjačkim porodicama. Čitajući njene priče osjetit ćete toplinu, nostalgiju, moral koji je tradicijska nit u našim porodicama, ljepotu života,osjetit ćete svoj zavičaj, svoju Bosnu i Hercegovinu.Svima bih najtoplije preporučio knjigu ”Iskušenje.“

Prisutnima se obratila i autorica.

Osim što se svima zahvalila, kazala je sljedeće:
“U mojim knjigama nema fikcije. Ja sam realistički pisac. Sve moje priče temelje se na istinskim događajima i nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Mnoge će vam, čak, izmamiti suzu. Ali, moramo zapisivati kako bi se naša historija, a i lijep izvorni jezik kojim pišem,prenosili na naše nove generacije”.
Promocija je protekla u prijatnoj atmosferi.
Osim toplih riječi, upućivanih autorici prilikom kupovine knjige i čekanja na njenu posvetu, bilo je i puno tople minas kahve koja je salom širila prijatan miris. Uz kahvu, prisutnima su servirani i lijepi bosanski kolači.Ostali prilozi:
» ZILHA
Said Šteta | 12. May 2021 14:40
» OŽENI SE MIRSO MLAD
Haris Hojkurić | 05. May 2021 15:52
» PLEDOAJE ZAJEDNIŠTVU LJUDSKE RELIGIOZNOSTI
Prof. em. Rašid Durić | 23. April 2021 16:12
» MA MOŽE SE I BESPARA
Haris Hojkurić | 19. April 2021 14:01
» BRATSTVO KOŽAR MONOGRAFIJA
Fehim Ličina | 11. April 2021 14:44
» VEDAD HASANOVIĆ OBJAVIO KNJIGU AFORIZAMA "METAFORE"
Eset Muračević | 08. April 2021 16:21
» VAKAT
Said Šteta | 31. March 2021 20:29
» POEZIJA SA PROLJEĆEM NA RAMENU
Said Šteta | 29. March 2021 16:46
» GUBI LI MATERNJI JEZIK BITKU SA ASIMILACIJOM?!
Haris Halilović | 23. March 2021 00:26
» SOBA ZA IZBJEGLICE
Said Šteta | 21. March 2021 13:58
» TROKOLICA
Said Šteta | 19. March 2021 11:43
» JOŠ JEDAN VELIČANSVENI EP AVDA MEĐEDOVIĆA
Braho Adrović | 09. March 2021 18:15
» KNJIGA PAMĆENJA I OPOMENE AKADEMIKA EMIRA RAMIĆA
Akademik dr. Suad Kurtćehajić | 18. February 2021 15:10
» MELBOURNE: ODRŽANA PROMOCIJA KNJIGE AUTORA HABIBA MANDŽIĆA
Suada Suljić Sokolović | 06. February 2021 16:56
Ostali prilozi istog autora:
» SREBRENICA
01. July 2018 23:56
» BOSNA U SRCU, RIJEČI I KNJIZI
12. February 2018 20:47