Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Kolumne


NA IFTARIMA KOD "SVETOG ANTE"
Procitaj komentar

Autor: Amir Telibećirović
Objavljeno: 25. June 2018. 14:06:23
Iftar u Sarajevu "izvan četiri zida"


Amir TELIBEĆIROVIĆ: Tema je stoga aktuelna i nakon Ramazana, odnosno između jednog i drugog Ramazana. Odnosi se na bosansko, pretežno sarajevsko, pitanje da li ste za ili protiv javnih iftara? Protivnici iftarenja na javnom mjestu, neovisno od toga da li su deklarisani ateisti, vjernici ili neopredijeljeni, obično ističu da je to porodično okupljanje, i kako se popularno kaže - treba da ostane "između četiri zida."
Prošao je dakle, još jedan ramazanski Bajram, ali neke društvene pojave se u Bosni razvlače, od jednog Ramazana do drugog. U manjem ili većem intenzitetu tematika kojom se ovdje bavimo traje godinama, i provlači se kroz baš taj period odnosno taj mjesec. Tema je stoga aktuelna i nakon Ramazana, odnosno između jednog i drugog Ramazana. Odnosi se na bosansko, pretežno sarajevsko, pitanje da li ste za ili protiv javnih iftara? Protivnici iftarenja na javnom mjestu, neovisno od toga da li su deklarisani ateisti, vjernici ili neopredijeljeni, obično ističu da je to porodično okupljanje, i kako se popularno kaže - treba da ostane "između četiri zida." Međutim, da li porodica smije da se okupi vani, ukoliko je toplo vrijeme? Naravno da smije, i svakako da bi to i dalje bilo porodično okupljanje, samo ne između ta famozna četiri zida. Tekle su žustre diskusije preko interneta na ovu temu, a i ponegdje u printanim medijima. Oni koji su upadljivo protiv javnih iftara, često su spominjali kako se to nikad nije tako radilo u Bosni, po njihovom 'saznanju.' No, da li je baš to dovoljan razlog protivljenju, sve i da jeste tačno (a nije) da toga u Bosni nije bilo nikad? Nerijetko su među protivnicima neki samozvani liberali, "jugonostalgičari" koji su rođeni poslije Jugoslavije i komunizma, te fanatični sekularisti ili pak novoproglašeni ljevičari i nacionalisti. Njihovi razlozi protivljenju su često bili subjektivne i lične prirode. Nisu baš nešto spominjali dvije konkretne zabilježene loše stvari oko javnog iftarenja, barem u Sarajevu. Da jesu, onda bi to bio bar neki argument, a ne njihove lične frustracije uz prateću iskompleksiranost. Jedna od te dvije loše stvari je komercijalizacija iftara preko nekih restorana koji su samo radi zarade i poslovne promocije, a ne zbog pomaganja postačima, pozivali na iftarenje u svojim ugostiteljskim objektima. Zato su bjesomučno pravili reklame o "iftarskim ponudama" i "specijalnim cijenama," kao i poslije o bajramskim sniženjima. Ovakva Banalizacija i Ramazana i Bajrama pomalo podsjeća na zapadnjačku histeriju i potrošačku groznicu oko Božića i nove godine. Tako su neki od takvih restorana bili spremni i na živu muziku uz iftar, pokušavajući praviti sijelo i teferić od iftara, samo da se više zaradi i reklamira. Druga loša stvar je smeće koje domaće stanovništvo ponekad ostavlja u parkovima ili izletištima, nakon iftarenja. Ne svi naravno.

Pošto protivnici javnih iftara slabo ili nikako ne spominju ova dva sporna razloga, nego izmišljaju neke vlastite u svom preziru prema iftarenju na friškom zraku, a to se dešava uglavnom u Bosni, posebno Sarajevu, rijetko drugdje na Balkanu, moguće je da nisu upućeni u zanimljive činjenice oko javnog iftarenja širom svijeta. Stoga ovdje nudimo neke podatke sa kojima, za pretpostaviti je, nisu upoznati, pa se zato protive ispoljavanju vjere u javnosti na ramazanski način, ali se ne protive javnim obžderavanjima i opijanjima za prvomajski uranak, uz tone smeća u prirodi nakon toga, niti za gregorijansku novu godinu na ulicama, niti za gay parade na otvorenom.

Podaci su sljedeći:
- U Moskvi, glavnom gradu Rusije, one iste Rusije koja je bila bastion komunizma, i koja danas politički možda podržava srpske secesioniste u Bosni, Bajram namaz su klanjali na hiljade građana i to na otvorenom, po ulicama. Prije toga su, kada bi to vremenske prilike dopuštale, održavali javne iftare u velikim parkovima.


Iftar na otvorenom silom neprilika


- To što u vrijeme jugoslavenskog socijalizma nije bilo javnih iftara, ne znači da ih nikad prije komunizma nije bilo. Čak i da ih nije bilo, to nije razlog da ih ne bude danas. Pa ljevičari i ti silni liberali su obično protivnici konzervatizma, i željni su promjena, novotarija, modernizacije. Na tom tragu bi onda oni prvi trebali smatrati dobrim to što javnih iftara nekad nije bilo (po njihovom viđenju) a sada ih ima kao nečega novog i zanimljivog u bosanskim gradovima.

- Sve prisutnijim turistima u Sarajevu i Mostaru naročito, javni iftari postaju zanimljivi. uklapaju se u lokalnu turističku atrakciju. Nemali broj turista se priključio postačima za iftare na otvorenom. Došlo je do upoznavanja, informisanja, novog iskustva pa i novih prijateljstava. Znatiželjni turisti su se djelimično upoznavali i sa islamskim običajima, vjerovanjima i stilom življenja, ukidajući poneke predrasude, a upoznavali su se i sa lokalnom hranom, receptima, kulinarstvom, tradicijom u spremanju jela.
- Američku saveznu državu Teksas često smatraju konzervativnom, što ima više tumačenja, i od strane Amerikanaca i stranaca. Jedno vrijeme se mislilo i da je to islamofobna sredina. Naravno islamofobija tamo postoji, kao i određena zadrtost te neizbježni rasizam, ali skoro ništa više ili manje nego u drugim američkim državama. Pritom, Teksas je velik, narodi tamo cirkulišu, gradovi se mijenjaju. U njemu ima dovoljno mjesta i za pozitivne stvari. Bosanski protivnici iftara na otvorenom možda neće vjerovati, ali u haremima više teksaških džamija, te u parkovima oko džamija i mesdžida, održavani su javni iftari, besplatno za sve postače koji dođu i općenito za sve znatiželjnike koji dođu. Islamski centar za obrazovanje djece u teksaškom gradu San Antonio, skupa sa nekoliko lokalnih restorana, finansirao je besplatne iftare za stotine osoba tokom cijelog Ramazana. Na kraju ih je bilo nekoliko hiljada. Iftari su se održavali u velikom krugu najveće džamije San Antonia. Svaki dan su pozivali goste iz nemuslimanskih obrazovnih centara, mnogih škola i drugih ustanova da im se pridruže. Održavali su takozvani "fast-a-thon" odnosno nešto kao "postaton" sa igrom riječi (od maraton), za osobe koje su željele da poste prvi put u životu, i naveče se pridruže postačima za iftar u krugu velike džamije, te razmijene iskustva o postu za jedan dan. Tokom cijelog Ramazana nijedan incident nije zabilježen, a Islamska zajednica San Antonia je angažovala policiju za regulaciju parkinga i prometa svaku noć, jer ponekad nije bilo dovoljno mjesta za sva auta. Policajci i saobraćajci su profesionalno odradili posao, a dobijali bi redovno i porcije iftara. To nije bilo jedino mjesto gdje su se iftari održavali na otvorenom u San Antoniu. Inače, San Antonio je španjolski naziv za Svetog Antu. Tako da se kod "Svetog Ante" opuštenije i slobodnije iftari nego u ponekim "većinski muslimanskim" krajevima Bosne, šta god većinskim ovdje značilo.
- Na stadionu u Chicagu, registrovano je oko 25000 klanjača za Bajram-namaz.


Iftar na otvorenom


- Za to vrijeme, u krajevima koji se smatraju ili pretežno arapskim, ili muslimanskim, ili islamskim, kao što su Sirija, Palestina, Miyanmar, Jemen, Afganistan, Irak, nema se puno prilike za javne iftare zbog bombi i raznih drugih opasnosti. Ipak, neke tamošnje porodice su silom neprilika iftarile na otvorenom. Jednostavno kuće su im bile razvaljene eksplozijama, pa nisu imali svoja četiri zida za tradicionalno, iftarsko porodično okupljanje, sakriveno od pogleda javnosti kojoj to smeta iz nesuvislih razloga.
- Svi kojima iftarenje na otvorenom djeluje iritantno, sa razlozima ili bez njih, trebaju se strpiti nekoliko godina. Neki od njih ne znaju a neki znaju pa zaborave jer ih to ne zanima previše, da je islamski kalendar lunarni, pomjera se vremenski u odnosu na općeprihvaćenu solarnu godinu. Tako da će se opet potrefiti Ramazan u zimu nakon određenog perioda. Onda će u Bosni biti previše hladno ili kišovito za javno iftarenje. Tada kao i sada, oni koji gube živce od iftara na otvorenom, mogu slobodno javno nastupiti sa svojom novogodišnjom pirotehnikom, cuganjem po parkovima, urlanjem na ulicama i trgovima za novu godinu, treštanjem muzike po cijelu noć, sve na otvorenom i sve transparentno. Niko im ne brani.


Bajram namaz u San Antonio-u

VRHOstali prilozi:
» KARL MARX U SVETOJ ZEMLJI (I)
Dr. Sead Alić | 13. April 2024 21:31
» HEJ, VUČKO NAŠ, SRBENDO VELIKA!
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 13. April 2024 19:46
» TURBO FOLK U KNJIŽEVNOSTI
Said Šteta, književnik i novinar | 12. April 2024 15:22
» ALLAH SELAMET VAM, MITOMANI!
Sead Zubanović | 11. April 2024 18:12
» IN MEMORIAM SAFET-SAJO SIJARIĆ (1952-2024)
Božidar Proročić, književnik i publicista | 11. April 2024 00:15
» GAZA - OTETO PRAVO NA ŽIVOT I SLOBODU
Hfz. Haris Kalač | 10. April 2024 04:45
» VEDRINA I MUDROST DR. HUSEINA DŽANIĆA
Dr. sc. Ibrahim Kajan | 08. April 2024 21:55
» GAZA - HRONIKA DANA 152: PORUKA AMERICI OD BOSANSKOG PRIJATELJA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 07. April 2024 14:33
» SVETOST LAŽI – NOVA OBJAVA U SVETOJ ZEMLJI
Dr. Sead Alić | 07. April 2024 05:54
» DŽAVID (HAMZA) HAVERIĆ (1920-1941)
Akademik dr. Džavid Haverić | 07. April 2024 05:27
» MONSTRUMI KOJI SU UBILI DVOGODIŠNJU DANKU
Esad Krcić | 05. April 2024 13:53
» KO JE U BIH UGROŽEN, A KO PREDSTAVLJA SIGURNOSNU PRIJETNJU?
Zijad Bećirević | 03. April 2024 16:32
» BOSANCI, NAŠI VRLI, DA LI SE RODIO JUNAK DA OTPREMI NA SMETLJIŠTE OVO ZLO NAŠE BOSNE I HERCEGOVINE?
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 03. April 2024 16:14
» DOSTOJEVSKI U GAZI
Dr. Sead Alić | 29. March 2024 23:21
» ŠTA LI SU NAM TO NAPISALI DRAGAN I MILORAD, PORUKOM SA ZIDA PLAČA
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 28. March 2024 14:47
» DA LI JE BOSNA I HERCEGOVINA ZAISTA „NEMOGUĆA ZEMLJA“?
Mehmed Meša Delić | 26. March 2024 16:43
» PRIJEDORSKA RAMAZANSKA SJEĆANJA
Samir Hadzalić | 25. March 2024 15:26
» PLAĆENE UBOJICE BOŠNJAŠTVA
Sead Zubanović | 24. March 2024 13:46
» UMJETNIKOV COGITO
Faruk Dizdarević | 22. March 2024 14:00
» IZLOŽBA „OTETA ZEMLJA“
Akademik Džeko Hodžić | 21. March 2024 14:05
Ostali prilozi istog autora:
» FUNDAMENTALISTI SEKULARIZMA
18. January 2022 16:24
» IZRAELSKI CJENOVNIK
07. March 2019 20:12
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif