Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Teme


Čestitka
DODIJELJENA ZAHVLANICA INSTITUTU ZA ISTRAŽIVANJE GENODICA KANADA I POVELJA ZLATNA AHDNAMA AKADEMIKU RAMIĆU
Procitaj komentar

Autor: Armin Čusto
Objavljeno: 05. June 2018. 16:06:01


U svojstvu člana Interanacionalnog ekspertnog tima Instituta za istraživanje genocida Kanada upućujem najiskrenije čestitke direktoru Instituta prof. dr. Emiru Ramiću na dobijenoj Zlatnoj Povelji od strane Udruženja Bosansko-turskog prijateljstva „Bosfor“, koje svake godine, najistaknutijim ličnostima iz kulturnog, političkog i vjerskog žvota dodjeljuje Povelju Zlatna Ahdnama. Akademiku Ramiću uručena je Povelja Zlatna Ahdnama za sveukupan doprinos, obnovi, nezavisnosti i međunarodnom priznanju, odbrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta, multikulturalne, demokratske Bosne i Hercegovine.

Ahdnama kao jedan od najznačajnih dokumenata iz oblasti ljudskih prava koju je sultan Fatih II Mehmed uručio bosanskim franjevcima je ustvari potvrda, da je Bosna i Hercegovina uvjek bila država za sve njene građane bez obzira na različitu eničku ili vjersku pripadnost. Upravo iz navedene odrednice, akademik Ramić kroz svoj naučni rad, kontinuirano doprinosi promovisanju ljudskih prava i sloboda, razvija kulturu sjećanja na genocid i naučnim činjenica doprinosi da isti nikada ne bude predmetom zaborava. Naučne konferencije i predavanja u kojima učestvuje uvaženi akademik Ramić, usmjereni su na promovisanje i zaštitu interesa države Bosne i Hercegovine, koji neumorno uz potpuno uvažanje preživjelih žrtava agresije i genocida u BiH, doprinosi da se sazna istina, koja će kroz intelektualno i institucionalno djelovanje doći do svake države, njenih građana, vlada i parlamenata, da je genocid nad Bošnjacima rezultat planiranih politika s ciljem da se taj narod potpuno ili djelomično uništi.Pored, Zlatne povelje koja je uručena akademiku Ramiću, Zlatna Povelja Ahdnama dodijeljna je i Instititutu za istraživanje genocida Kanada kao za doprinos u afirmaciji i zaštiti ljudskih prava i sloboda i Hercegovini. Ovo je veliko priznanje za Institut, posebno zbog činjenice koji se rezultati kriju iz dosadašnjeg djelovanja Instituta. Insititut za istraživanje genocida Kanada, kao naučna institucija, sa svojim članovima u svoj spektar djelovanja stavlja genocid i njegovo istraživanje sa historijskog, pravnog, sociološkog, kriminološkog, ekonomskog, demografskog, psihološkog, politikološkog, kulturološkog, medicinskog, ekološkog i drugog aspekata. Navedeni institut sa svojim ekspertnim timom kontinuirano doprinosi borbi za istinu i pravdu, genocid koji počinjen nad Bošnjacima bude društevni fenomen (kao što je to slučaj sa holokaustom koji je počinjen nad Jevrejima) o kojem će se pisati i pričati, što podrazumjeva da niko više ne opsorava genocid nad Bošnjacima,koji uključuje osudu genocida nad Bošnjacima od strane svih država svijeta.

Institut za istraživanje genocida u svom dosadašnjem radu izrastao je u ozbiljnu i prepoznatljivu naučnu instituciju, koja sa doktorom Emirom Ramićem na čelu neumorno traga za istinom i pravdom, pružanju pomoći onima koji su preživjeli genocid i koji su u protekloj agresiji izgubili svoje najmilije. Preko 200 hiljada ubijenih Bošnjaka, oko milion protjeranih Bošnjaka iz svojih domova, preko 50 hiljada silovanih Bošnjakinja, svakodnevno otkrivanje novih masovnih grobnica u kojima se nalaze tijela nevino ubijenih Bošnjaka pred Institut stavlja zadaću da kroz koncept koje obuhvata naučno-istraživačke projekate i metode u suradnju sa drugim insitutucijama doprinese zaštiti Bošnjaka.

Uzimajući u obzira navedeno, čast i zadvoljstvo mi je raditi sa uvaženim akademikom Ramićem, i nagrada Zlatna povelja Ahdnama koju je dobio su potvrda njegovog predanog rada koji nikada nije stao u svojim ciljevima, a njegov cilj je zaštita i promovisanje interesa države Bosne i Hercegovine kroz činjenicu da genocid koji je počinjen u pretekloj agresiji ne smije biti biti zaboravljen, kroz odrednicu sve dok oni negiraju genocid mi ćemo ih tući naučnim i sudskim čijenicama.

Uvaženi akademik Ramić, primite izraze dubokog poštovanja!

Armin Čusto, član Internacionalnog ekspertnog tima Institituta za istraživanje zločina genocida Kanada.

VRHOstali prilozi:
» PRISJETIMO SE I UGLEDAJMO NA NAŠE SLAVNE I ZNANE LJUDSKOSTI
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 15. June 2024 17:29
» FARKO - IKONA NAŠE (BAŠ)ČARŠIJE
Ferhat Korajac | 03. June 2024 14:25
» PROVIĐENJE ‒ DŽAMIJA ADAMIRA JERKOVIĆA U LASTVI
Bošnjaci.Net | 01. June 2024 15:27
Ostali prilozi istog autora:
» NEEMANCIPOVANA PREDSJEDNICA
11. November 2018 02:26
» ZLOČIN U VRBANJI
27. July 2018 22:59
» GENOCIDNA TVOREVINA
25. November 2017 16:37
» ZLOČINAC BEZ KAZNE
05. August 2017 01:36
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif