Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Pisana rijec

Sydney: Održana promocija knjige “Čovjek koji je izgubio identitet”, autorica Suada Suljić Sokolović
RIJEČI KOJE MILUJU KAO VJETRIĆI KOJI PIRE
Autor: Suada Suljić Sokolović
Objavljeno: 11. April 2018. 20:04:53


U IC Penshurst, u australijskom gradu Sydney, u subotu 07. 04. 2018., održana je promocija prozno-poetske knjige, naslovljene “Čovjek koji je izgubio identitet.”

Moderator je bio uvaženi hafiz Ensar Čutahija, a promotori gospođa Demila Talić Gabrijel, počasna konzulica BiH u NSW u Australji, dr. Bajram Redžepagić. akademik, vrsni književnik i Emir Gačanović, veliki publicista i novinar.

Autorica, bh književnica, Suada Suljić Sokolović je iz Tuzle, a već nekoliko godina živi i stvara u australijskom gradu Melbournu.

Nije žalila od Melbourna do grada Sydney preći oko 900 km da bi se družila sa svojim sunarodnjacima, a i da bi oni upoznali nju i njenu petu knjigu “Čovjek koji je izgubio identitet.”Po onome što slijedi u ovoj reportaži, zaključit ćete da joj je bilo lijepo biti musafir IC Penshurst, jer su se pokazali kao pravi domaćini.

Moderator promocije hafiz Ensar Čutahija, zaželio je dobrodošlicu autorici, promotorima i posjeti. Između ostalog je istakao:

“Naša Islamska zajednica i naša džamija rade na prikupljanju zdravih ideja, trudimo se i ostvarujemo da promovišemo islamske vrijednosti, kulturu, tradiciju i sve što je bosansko, odnosno bošnjačko. Suadina knjiga “Čovjek koji je izgubio identitet“ je jedan od projekata, od koraka u tom pravcu i, zato, predstavlja mi posebnu čast i zadovoljstvo da u našem IC večeras govorimo o njoj.Drago mi je da imamo ovakvo štivo ovdje, u Australiji. Ova knjiga odiše prijatnim, domaćim jezikom koji dotiče dušu i koji, na kraju svega,odiše pozitivizmom i optimizmom,kao i nadom za bolje sutra. Ima tu i tužnih detalja, tužnih priča, ali to je, nažalost, naša realnost”.
Promotor Emir Gačanović, vrsni novinar, je naglasio:

”Iskreno mi je zadovoljstvo da predstavljamo petu knjigu autorice “Suade Suljić Sokolović “ jer se ovdje, u Australiji ,ne dešava često da promovišemo knjige domaćih autora. Zaplijenio me naziv knjige i istoimena priča ”Čovjek koji je izgubio identitet”. Zaista navodi na razmišljanje, a knjiga i nije knjiga ako nas ne navodi na razmišljanje. Suada piše slikovito,a posebnu čar svemu daje izvorni bosanski jezik kojim je knjigu ispisala. A jezik je jedan od stubova našeg identiteta. Dobro je što su njene knjige darovane bosanskim školama ovdje u Australiji. Ova knjiga produžava život Bosni na ovim prostorima gdje je asimilacija neminovna. U tom kontestu vidim vrijednost ove knjige. Potom je, iz knjige, pročitao pjesmu "Riječi", evo jednog dijela te pjesme:

“Volim riječi koje miluju
k’o ljetnji vjetrići kad pire,
riječi koje mogu
zavađene misli da izmire.
Volim riječi koje mogu
razbiti mutnu misao u vazduhu,
riječi koje ptice
nose u kljunu,
pa zvijezde zatrepere
i galaksije se zakunu
da se neće sudarati.
Neka nas uvijek
lijepa riječ prati.‘’

Književnik akademik dr. Bajram Redžepagić u obraćanju je rekao:
“Ova knjiga me zaista inspirisala. Oduševljavaju sve Suadine priče i pjesme. Volio bih da imamo vremena prisutnima pročitati priče “Tajna”, ”Pravna država”, te “Čovjek koji je izgubio identitet”. Ali, pošto vrijeme nam to ne dozvoljava, sami će pročitati, kada knjigu kupe, te i sve ostale predivne priče i pjesme koje čine ovu knjigu koja govori o nama.”Počasna konzulica BiH u NSW Demila Talić Gabrijel, između ostalog je rekla:
“Knjiga me je iskreno oduševila. U njoj se posebno očituje korištenje riječi iz našeg bosanskog jezika, riječi koje su već pomalo zaboravljene. Knjiga “Čovjek koji je izgubio identitet” nosi snažnu poruku za nas, našu djecu, našu unučad, a poruka je da nikada ne zaboravimo ko smo, šta smo, iz koje zemlje dolazimo i koje smo vjere.”

Prisutnima se obratila i autorica. Osim što se svima zahvalila, kazala je sljedeće:
“Raduje me da ste dolaskom potvrdili da smo Bošnjaci i da smo spremni podržati sve ono što je za dobrobit naše zajednice i naše BiH. A ova knjiga to zasigurno jeste, jer je poučna,čuva našu historiju,našu tradiciju, našu jezičku baštinu, jednostavno, čuva naš identitet.“

Da riječi autorice Suade miluju kao vjetrići koji pire,potvrđuje i njeno predstavljanje u stihu, koje je prisutnima bilo veoma simpatično i nagradili su je velikim aplauzom. Evo jednog dijela tog predstavljanja:

“Moja Tuzla je grad uglja i soli,
a ja Tuzlanka koja sve vas
i svoju Bosnu voli.
Moje priče i stihovi
nostalgijom se boje, jer
Bosna stanuje
na obali duše moje.“

Promocija je protekla u veoma lijepoj, harmoničnoj, toploj atmosferi. Nakon promocije svi su se počastili slanim i slatkim jelima koja su prigotovile i donijele vrijedne domaćice, članice ovog džemata.

Svi prisutni su pokazali veliko interesovanje za knjigu. Svako je kupio barem po jednu, a neki su kupili čak po tri ili četiri,a autorica je, sa zahvalnošću, svima ispisala posvetu.
Ostali prilozi:
» ZILHA
Said Šteta | 12. May 2021 14:40
» OŽENI SE MIRSO MLAD
Haris Hojkurić | 05. May 2021 15:52
» PLEDOAJE ZAJEDNIŠTVU LJUDSKE RELIGIOZNOSTI
Prof. em. Rašid Durić | 23. April 2021 16:12
» MA MOŽE SE I BESPARA
Haris Hojkurić | 19. April 2021 14:01
» BRATSTVO KOŽAR MONOGRAFIJA
Fehim Ličina | 11. April 2021 14:44
» VEDAD HASANOVIĆ OBJAVIO KNJIGU AFORIZAMA "METAFORE"
Eset Muračević | 08. April 2021 16:21
» VAKAT
Said Šteta | 31. March 2021 20:29
» POEZIJA SA PROLJEĆEM NA RAMENU
Said Šteta | 29. March 2021 16:46
» GUBI LI MATERNJI JEZIK BITKU SA ASIMILACIJOM?!
Haris Halilović | 23. March 2021 00:26
» SOBA ZA IZBJEGLICE
Said Šteta | 21. March 2021 13:58
» TROKOLICA
Said Šteta | 19. March 2021 11:43
» JOŠ JEDAN VELIČANSVENI EP AVDA MEĐEDOVIĆA
Braho Adrović | 09. March 2021 18:15
» KNJIGA PAMĆENJA I OPOMENE AKADEMIKA EMIRA RAMIĆA
Akademik dr. Suad Kurtćehajić | 18. February 2021 15:10
» MELBOURNE: ODRŽANA PROMOCIJA KNJIGE AUTORA HABIBA MANDŽIĆA
Suada Suljić Sokolović | 06. February 2021 16:56
Ostali prilozi istog autora:
» SREBRENICA
01. July 2018 23:56
» BOSNA U SRCU, RIJEČI I KNJIZI
12. February 2018 20:47