Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Komentari


Moj brat
PREDSJEDNIČKI KANDIDAT HAZBIJA KALAČ
Procitaj komentar

Autor: Dr. Mersada Nuruddina Agović
Objavljeno: 08. April 2018. 16:04:07

ZAVRŠNA PREDSJEDNIČKA KONVENCIJA
DOM KULTURE ROŽAJE

Utorak, 10.04.2018. u 18 sati


Hazbiju Kalača upoznala sam lično 2011.godine prilikom intervjuisanja za portal Bošnjaci.Net, gdje sam, nakon odbrane vjeronauke u Bosni, volonterski bila angažirana kao kolumnista, intervjuista i dopisnik. To je bilo vrijeme prije osnivanja Bošnjačke kulturne zajednice (BKZ) u Crnoj Gori. Gosp. Kalač i njegova supruga su me srdačno primili i bili oduševljeni činjenicom da imam rožajske krvi i da u Bosni već navijački podržavam ideološku opciju Cerić - Zukorlić.

Povodom osnivanja Bošnjačke kulturne zajednice u Crnoj Gori 2011. godine, od gosp. Kalača dobila sam službeni poziv da prisustvujem njenoj osnivačkoj skupštini, gdje sam uživo upoznala sadašnje saradnike iz pokreta muftije Muamera Zukorlića. Izuzetno me se dojmio odnos koji su saradnici iz ovog pokreta imali jedni prema drugima i koji je meni ličio na odnos ashaba iz vremena Poslanika s.a.v.s. U toj relaciji odnosa Hazbija Kalač je nekako podsjećao na ashaba Ebu Bekra. Na svečanoj večeri sjedila sam u društvu njegove supruge, njega i ostalih saradnika, te polahko i sigurno upijala i razumijevala suštinu njihove borbe. Nakon četiri godine, decembra 2015. i sama sam postala predsjednica Bošnjačke kulturne zajednice (BKZ) u Bosni.

Kad je, sad već uveliko moj veliki brat, Hazbija Kalač početkom decembra 2013.godine postao predsjednik stranke BDZ u CG, oduševljeno sam poslala tekst podrške "BDZ - Vijesnik bošnjačke slobode u Crnoj Gori" i zamolila neke DPS članove iz šire rodbine da mu ne prave probleme i ne ometaju ga u radu, ako mu već ne žele pomoći. Jedan od njih cinično je rekao: ,,Nećemo ga ometati, ali on u Rožaje ne može osvojit ni 100 glasova!". Rekla sam: ,,Zapamtite: on će osvojiti više od hiljadu najmanje, samo vi budite barem neutralni!" I osvojila je mlada ponosna stranka kako sam i naslućivala, a ja sam, po ko zna koji put, u toj sredini osjetila pobjednički ponos. Mladi sposobni ljudi, u mnoštvu poltronski orjentiranih, gordo su koračali gradom prenoseći poruku istinske časti i dostojanstva.

Naš 'Ebu Bekr' ne bi bio ono što jeste da, po uzoru na svog ideološkog brata, svoj merhamet u obliku poziva na pravdu i pomirenje nije raširio i na ostale narode i nacije. BDZ stranka postala je - Stranka za pravdu i pomirenje. Ideja pravde, pravičnosti, istine i općeg pomirenja čula se čak do velikih metropola. Moj brat, Hazbija Kalač, kandidirao se za predsjednika Crne Gore, kao jedini bošnjački kandidat.

Nimalo me nije začudila vijest da je gradonačelnik Plava, mimo stava svoje stranke, podržao kandidaturu Hazbije Kalača. On je, kako je kazao, to učinio iz oduševljenja što Bošnjaci danas imaju čovjeka koji će poštivati ustav i zakon zemlje, a koji će ih istinski dostojanstveno predstavljati i ono što je obećao ispuniti. Ovo je, kako je istaknuto, jedno uspješno predstavljanje multietničke Crne Gore, Sandžaka, Bošnjaka i svih građana koji su protiv svojevrsnog zarobljavanja institucija, koji su za slobodnu riječ i misao, te dostojantven i častan život.

Ovim tekstom želim istaći da i moja malenkost zahvaljuje svima koji podržavaju mog brata Hazbiju Kalača i koji znaju i priznaju da on svoje emanete uvijek nosi ponosno, časno i pošteno. Proces evropizacije Crne Gore podrazumijeva pošten odnos prema opoziciji i njenom predsjedničkom kandidatu, pa se nadam da će u tom smislu Crna Gora, ovog puta, omogućiti poštene i fer predsjedničke izbore i da se neće libiti da jedan Bošnjak, zaista, po svim kriterijima častan Bošnjak, dođe na njeno čelo.

Poručujem braći Bošnjacima i cijeloj Crnoj Gori, žele li osjetiti šta je merhamet u srcu, čast i poštenje u nošenju emaneta i ponos u duši, nek glasaju za mog brata Hazbiju Kalača i da im garantiram osjecaj ponosa nakon onoga u što se budu sami uvjerili, te da prestanu sa povijanjem vrata, jer nismo više u strašnim devedesetim godinama. Poručujem im da uzmu učešća i u borbi protiv nepotizma, korupcije, plaćanja glasova, kocke, kriminala, raseljavanja našeg naroda i svih devalvacija društva.

Evo, i kroz jedan skromni stih poručujem onima koji drže do moje riječi:

Braćo Bošnjaci!

Prestanite sa povijanjem vrata
i glasajte za Hazbiju brata!

A i Vi ostali se nećete pokajati,
za veliku čast i dostojanstvo ćete znati!

Na kraju, moja braćo Bošnjaci, znajte da je ovo moje skromno obraćanje biser u nizu, niske koju ću 'plesti' do posljednjeg daha, pa nek jednima bude ponosni, divni nakit, a drugima sindžir griže savjesti na oba svijeta.

Vaša ponosna sestra
Mersada Nuruddina Agović

VRHOstali prilozi:
» CRNA GORA I KURBAN BAJRAM PRAZNIK RADOSTI I ZAJEDNIŠTVA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 15. June 2024 15:59
» IN MEMORIAM DR. OMER ĐURBUZOVIĆ
Božidar Proročić, književnik i publicista | 14. June 2024 14:14
» GLASAJTE JAMAALA BOWMANA
Bošnjaci.Net | 11. June 2024 21:10
» STRANKA NYANS NA IZBORIMA ZA EVROPSKI PARLAMENT
Bošnjaci.Net | 08. June 2024 17:12
» OTVORENO PISMO ANDRIJI MANDIĆU
Božidar Proročić, književnik i publicista | 25. May 2024 12:33
» 21. MAJ DAN HRABROSTI, SLOBODE I JEDINSTVA - JEDNA JE CRNA GORA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 20. May 2024 14:31
» GRANADA
Zineta Subašić | 19. May 2024 15:32
» BOŠNJACI, SVJEDOČIMO DA JESMO
Mr. Senahid Halilović | 10. May 2024 18:11
» MEHMET-METO ZENKA MOSTOVI MEĐUETNIČKE SARADNJE U CRNOJ GORI
Božidar Proročić, književnik i publicista | 08. May 2024 16:52
» BRANE
Haris Hojkurić | 01. May 2024 16:10
Ostali prilozi istog autora:
» ISLAMSKA KALIGRAFIJA
15. March 2018 18:32
» RASPRODATO ROŽAJE
17. October 2016 17:59
» SANDŽAČKA AVLIJA
16. September 2016 21:37
» DOVEDIMO LAĐU DO NJENE LUKE!
13. March 2015 13:54
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif