Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Komentari


Foto-video reportaža: U New Yorku donirano preko 100 hiljada dollara za naučno-istraživački projekt o genocidu nad Bošnjacima i Albancima u Plavu i Gusinju 1912., 1913. i 1919.
AKADEMIK DR. ČEKIĆ: BOŠNJACI SU JEDINI NAROD NA BALKANU KOJI NEMA SVOJU FAŠISTIČKU IDEOLOGOJU, POKRET I POLITIKU
Procitaj komentar

Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 10. March 2018. 21:03:21


U Bošnjačkom islamskom kulturnom centru na Richmond Hillu, u petak večer, 9. marta t.g., akademik prof. dr. Smail Čekić održao je predavanje na temu: "Zločin protiv čovječnosti i međunarodnog prava nad muslimanima (Bošnjacima i Albancima) 1912. - 1913."

Akademik dr. Čekić član je Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti i redovni profesor historije na Fakltetu političkih nauka, Univerziteta u Sarajevu.

Akademik dr. Čekić koji je rodom iz gusinjsko-plavskog kraja, jedan je od respektovanih svijetskih istraživača genocida. Zašto ne reći, da je jedan od najvećih živih bošnjačkih boraca za istinu o agresiji na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocida nad Bošnjacima. Također, akademik dr. Čekić je borac za pravdu za sve žrtve rata, ali i borac za istinu o svim zločinima u svijetu, i posebno da pravda stigne sve ratne zločince, da žrtva bude bar djelimično zadovoljna.



- Uspio sam, kao jedini Bošnjak, da dokažem genocid u Bosni i Hercegovini na kraju 20. stoljeća, u jednoj sedmočlanoj Međunarodnoj komisiji u kojoj je bilo pet Srba, najvećih naučnih i pravnih autoriteta, i jedan Britanac. U dvije ipol godine rada, zahvaljujući podršci prije svega koju mi je pružio Uzvišeni Stvoritelj, uspio sam da dokažem genocid, i svi članovi komisije, uključujući i Srbe, potpisali su svojeručno brojne izvještaje o genocidu u Bosni, naročito u području sigurne zone Ujedinjenih nacija Srebrenice. Nakon toga Vlada entiteta RS je prihvatila te rezultate istraživanja, poslije čega je tadašnji predsjednik tog entiteta, Dragan Čavić, javno izašao na televiziju, rekao i priznao da je izvršen genocid na području Sigurne zone UN-a Srebrenice, nakon čega je postao politički mrtvac!, - rekao je akademik dr. Čekić u dugom izlaganju.

Punih je 105 godina (1912/13.) ali i 99 godina (1919.) od genocida nad Bošnjacima i Albancima u Plavu i Gusinju.
Akademik dr. Čekić u dužem obraćanju upoznao je prisutne o nekim metodama naučno-istraživačkog rada tima na čijem je čelu, kao i dosadašnjim rezultatima naučnog istraživanja u period tri stoljeća historije oblasti Plava i Gusinja (i šire regije na Balkanu), posebno od perioda Berlinskog kongresa (1878), kada su ova dva mjesta, i dva mala naroda bili u centru pažnje najvećih svjetskih sila, te događaja u vremenu balkanskih ratova, 1912., 1913., (kao i 1919.) godine.

Genocid je izrazito složena empirijska pojava društvene stvarnosti, dok je akademik dr. Čekić u obraćanju naglasio, da je zločin genocida najteži oblik kršenja međunarodnog prava iza kojeg stoji država kao politički subjekt, koji planira, organizira, sprovodi država, odnosno vojska, policija i druge formacije koje su obučene za takvu namjenu, istakao je on.

Genocid i masovna zvjerstva predstavljaju užasavajuće ljudske gubitke, kako potvrđuje i Konvencija o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida, usvojena, 9. decembar 1948, član I.



Opće je poznato da su zvaničnici CG kroz vrijeme, kao i crnogorski historičari, govore i pišu da se radi o “oslobađanju plavsko-gusinjske oblasti”. Ovdje se nameće pitanje, zašto, kako i od koga su oslobađali plavsko-gusinjsku oblast; - kada je od strane države Crne Gore na ideološkoj, političkoj i etničkoj osnovi, nad muslimanima- (Bošnjacima i Albancima), civilima i civilnim stanovništvom, izvršeni brojni zločini protiv čovječnosti i međunarodnog prava u brojnim i raznovrsnim akcijama, primjenom raznih metoda i sredstava, raznih obilježja, sa najtežim posljedicama, uključujući i genocid. –

Prisutni su saznali da je u proteklih nekoliko godina naučno-istraživački tim, ili dio tima, na čelu sa akademikom dr. Čekićem, obišli su više država, državnih i vojnih arhiva: Od Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije, Kosova, Albanije, Mađarske, Turske, Italije… Sakupljeno je iz raznih arhiva preko 30 hiljada važnih dokumenata na više jezika, u kojima se pominju Plav, Gusinje, ali još neki gradovi Sandžaka i Republike Kosovo koji će biti obuhvaćeni ovim projektom. Kompletna dokumentacija je od izuzetne važnosti o genocidu nad Bošnjacima i Albancima u plavsko-gusinjskoj oblasti.

- Bošnjaci su jedini narod na Balkanu koji nema apsolutno svoju fašističku ideologoju, fašistički pokret i fašističku politiku, rekao je akademik dr. Čekić, ističući da se ima u vidu da su Bošnjaci, najraseljeniji narod na kugli zemaljskoj.



Akademik dr. Čekić je u ime Zavičajnog udruženja Plavljana i Gusinjana u BiH sa sjedištem u Sarajevu, Smajlu Srdanoviću uručio Povelju za sveukupni angažman i podršku sa članovima zajednice i biznismenima koju pruža ovom proijektu.

U ovoj večeri program je je učenjem ašare iz Kur’ana azimušana otvorio hafiz Hako ef. Omeragić, dok se ispred Islamske zajednice Plav-Gusinje u New Yorku obratio predsjednik Smajle Srdanović, ispred Bošnjačko-američke nacionalne aosicijacije predsjednik Muharem Purušić, skupa su pozali da se moralno i materijalno podrži ovaj naučno-istraživački projekt.

Program je vodila Selma Mujević, dok su kasidu od Alipaši opjevali Haris Kolenović i Ermin Dervišević.

Na kraju programa održano je donatorsko večer za potporu nastavku naučno-istraživačkog projketa i tima koji predvodi akademik dr. Čekić.



Spisak donatora je pročitao Smajle Srdanović, ali je i naglasio da ispod 100 hiljada dollara ne izlazimo iz centra. I kada su prisutni u prekrasnoj sali Bošnjačkog centra pomislili da je skupljen maksimum, otvorila su se bošnjačka srca vjernika, biznismena, rodom iz Gusinja, Plava, Novog Pazara, Rožaja, Đakovice… tako da je u rekordnom roku cifra prešla ono što su organizatori ove večeri predvidjeli.



Srdačana zahvalnost svim donatorima, posebno što su svjestni važnosti ovog naučno-istraživačkog projekta.

Članovi Islamske zajednice & Kultornog centra Plav-Gusinje u New Yorku i Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije, prije par godina su sa približnom cifrom također pomogli isti projekt, koji vodi

Održano je još jedno uspješno večer u organizaciji Islamske zajednice & Kultornog centra Plav-Gusinje u New Yorku i Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije.

Pored Bošnjaci.Net, ovo večer video zapisom su pratili i zabilježili Kemal Hot za SanapressNY i Rasim Ziljkić za SandžakTV NY.

Fotogaleriju pogledajte na FACEBOOK



















VRH


  Dossier: BOŠNJAČKO-AMERIČKA NACIONALNA ASOCIJACIJA (BANA) - New York
» BANA UPUTILA ČESTITKU CVIJANOVIĆKI, DODIKU...
Bošnjaci.Net | 25.11.2022 17:23
» NITI SMIJE BITI ZABORAVA A NI OPROSTA!
Hamza Subašić | 29.07.2019 19:11
» KOMANDANTE, UZ TEBE SMO!!!
B.net | 27.01.2017 01:40
» FILMSKI VRISAK AVDE HUSEINOVIĆA
Mr. sci. Džavid Begović | 23.11.2016 19:49
» BANA PRIREDILA IFTAR ZA BOŠNJAKINJE
B.net | 03.07.2016 20:35
» CRNA GORA UKINULA RAVNOGORSKI POKRET
Al Jazeera | 09.05.2016 22:01
» ZAJEDNIČKI KAŽIMO SMRT FAŠIZMU!!!
B.net | 09.05.2016 18:12
» KO BRANI BOŠNJAKE U CRNOJ GORI?
Dr. Mersada Nuruddina Agović | 02.05.2016 15:46

Ostali prilozi:
» OTVORENO PISMO ELMEDINU KONAKOVIĆ MINISTRU VANJSKIH POSLOVA DRŽAVE BOSNE I HERCEGOVINE
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 09. July 2024 16:43
» „POSLJEDNJI BOJ“ AKADEMIKA ADAMIRA JERKOVIĆA
Oslobođenje | 07. July 2024 00:30
» OD PETKA DO PETKA
Mensur Pašalić | 21. June 2024 18:25
» NAGRADA ZA LJUDSKA PRAVA I DRUŠTVENI AKTIVIZAM “RIFAT RASTODER“
Božidar Proročić, književnik i publicista | 18. June 2024 14:04
» CRNA GORA I KURBAN BAJRAM PRAZNIK RADOSTI I ZAJEDNIŠTVA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 15. June 2024 15:59
» IN MEMORIAM DR. OMER ĐURBUZOVIĆ
Božidar Proročić, književnik i publicista | 14. June 2024 14:14
» GLASAJTE JAMAALA BOWMANA
Bošnjaci.Net | 11. June 2024 21:10
» STRANKA NYANS NA IZBORIMA ZA EVROPSKI PARLAMENT
Bošnjaci.Net | 08. June 2024 17:12
» OTVORENO PISMO ANDRIJI MANDIĆU
Božidar Proročić, književnik i publicista | 25. May 2024 12:33
» 21. MAJ DAN HRABROSTI, SLOBODE I JEDINSTVA - JEDNA JE CRNA GORA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 20. May 2024 14:31
» GRANADA
Zineta Subašić | 19. May 2024 15:32
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif