Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


KONGRESMEN ELLISON NA GODIŠNJOJ SVEČANOSTI CAIR-NY
Procitaj komentar

Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 25. February 2018. 22:02:56


U subotu, 24. februara, Vijeće o američko-islamskim odnosima (CAIR / Council on American-Islamic relations), u donjem dijelu Manhattana u New Yorku, u Battery Gardens restoranu, priredili su 19. Galla večeru.

Na svečanosti su bili pozvani oko tri stotine istaknatih i poznatih muslimana koji žive u New Yorku, zatim poslovni partneri i organizacije koji surađuju sa CAIR-a.

Specijalni gosti večeri su bili američki kongresmen Keith Ellison, dr. Larycia Hawkins, američki naučnik i autor, koja je 2013. postala prva afroamerička profesorica na koledžu Wheaton, kršćanskom evangelijskom fakultetu za liberalne umjetnosti.


Kongresmen Keith Ellison i dr. Larycia Hawkins


Ispred domaćina su se obratili Zead Ramadan, predsjednik CAIR u New Yorku, Afaf Sashar, izvršni direkltor CAIR-NY, Albert Chan, pravni direktor CAIR- NY.

Pored istaknutih ličnosti i organizacija muslimana, na galla večeri su bili prisutni i predstavnici židovskih, kršćanskih i drugih organizacija.

Na galla večeri su bili pozvani hadži Ago Kolenović, član Odbora Islamske zajednice i Kulturnog centra Plav-Gusinje u New Yorku, dr. Mersim Ziljkić, portparol Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije (BANA) i Mirsad Šiljković, član IO BANA, te Esad Krcić, glavni urednik web magazina Bošnjaci.Net.


Esad Krcić, kongresmen Keith Ellison, Mirsad Šiljković, h. Ago Kolenović i dr. Mersim Ziljkić


Na svečanosti ispred Bošnjaka u New Yorku, članova IZ i BANA, obratio se dr. Mersim Ziljkić.

Kolenović, dr. Ziljkić, Šiljković i Krcić obavili su konstruktivan razgovor sa američkim kongresmenom Ellisonom, upoznali ga o teškom političkom i ekonomskom stanju u Bosni i Hercegovini i Sandžaku. Posebno je istaknuto negiranje genocida nad Bošnjacima, negiranje presuda Međunarodnog suda pravde i presuda Tribunala u Haagu, pred Sudom u BiH, kao i nastavak velikonaciolističke politike koju provode Beograd i Zagreb preko Milorada Dodika i Dragana Čovića.


Dr. Ziljkić, Kolenović, Šiljković i Krcić


Kongresmen Ellison je istakao da prati stanje u Bosni, da se moli Stvoritelju za Bosnu i bosanski narod. Na poziv članova IZ i BANA, da posjeti Bošnjački islamski kulturni centar na Richmond Hillu, kongresmen Ellison je istakao da bi to želio da se to dogodi. Ostalo je da se ugovori tačan datum.

Ključna misija CAIR-NY je da zaštititi građansko parvo, slobodu, osnaži američke muslimane i izgradi koaliciju koja promiče pravdu i uzajamno razumijevanje, dakako sve kroz pravnu zastupljenost, obrazovanje, odnose s medijima...


Obraćanje kongresmena Ellisona


CAIR-NY također želi osigurati da većina Amerikanaca prizna da su ustavna prava Amerikanaca - muslimanah neophodna za pravedno i holističko razumijevanje Ustava Sjedinjenih Država.
U sastavu CAIR-NY volonterski djeluje grupa advokata koji rade na zaštiti i odbrani ustavnih prava američkih muslimana, čime naravno podupiru prava svih Amerikanaca, ali i zaštitu Ustava SAD kao I ispravno tumačenje i sporvođenje.

CAIR broji 35 članica diljem zemlje, dok je njujorški ogranak jedan od najprominentnijih i najdinamičnijih. Oni pravno brane, zastupaju i školuju gotovo milion muslimana na području New Yorka.

Bez sumnje da je plemenita misija ove institucije koja zaslužuje šažnju svih muslimana ali i nemuslimana koji žive kako u New Yorku, tako i širom SAD.


Šiljković, dr. Ziljkić Zead Ramadan, predsjednik CAIR-a NY, Kolenović i Krcić

Sa predsjednikom ISNA


VRH


  Dossier: BOŠNJAČKO-AMERIČKA NACIONALNA ASOCIJACIJA (BANA) - New York
» BANA UPUTILA ČESTITKU CVIJANOVIĆKI, DODIKU...
Bošnjaci.Net | 25.11.2022 17:23
» NITI SMIJE BITI ZABORAVA A NI OPROSTA!
Hamza Subašić | 29.07.2019 19:11
» KOMANDANTE, UZ TEBE SMO!!!
B.net | 27.01.2017 01:40
» FILMSKI VRISAK AVDE HUSEINOVIĆA
Mr. sci. Džavid Begović | 23.11.2016 19:49
» BANA PRIREDILA IFTAR ZA BOŠNJAKINJE
B.net | 03.07.2016 20:35
» CRNA GORA UKINULA RAVNOGORSKI POKRET
Al Jazeera | 09.05.2016 22:01
» ZAJEDNIČKI KAŽIMO SMRT FAŠIZMU!!!
B.net | 09.05.2016 18:12
» KO BRANI BOŠNJAKE U CRNOJ GORI?
Dr. Mersada Nuruddina Agović | 02.05.2016 15:46

Ostali prilozi:
» SVI MORAMO BITI SREBRENICA
MINA | 17. June 2024 19:20
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif