Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Komentari


Izabran Odbor Islamske zajednice & Kulturnog centra Plav-Gusinje u New Yorku
ODRŽANA IZBORNA SKUPŠTINA: - DOSTOJANSTVOM DO JEDINSTVA I NAPRETKA ZAJEDNICE
Procitaj komentar

Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 14. January 2018. 20:01:32

Izabrani članovi Odbora Islamske zajednice & Kulturnog centra Plav-Gusinje u New Yorku


U subotu, 13. januara 2018. godine, u prekrasnom Bošnjačkom islamskom kulturnom centru na Richmond Hillu (NY), održana je Izborna skupština Islamske zajednice & Kulturnog centra Plav-Gusinje u New Yorku.

Iako je u posljednje vrijeme, posebno pred održavanje Izborne skupštine, kako se isticalo, naručeni i uvježbani režimski pojedinaci, po socijalnim mrežema i internet stranicama, kao i od uha do uha, podgrijavli stanje među članovima Zajednice, nastojeći unijeti pometnju, zavade i podjelu među rodbinom, prijateljima, sunarodnicima.... Ali prvenstveno zahvaljujući Stvoritelju svih Svjetova, te vjernicima, svjesnim i savjesnim članovima, i sudeći po masovnom prisustvu na ovoj Izbornoj skupštini, može se konstatirati da su propali planovi podstrekačima na neslogu a koji se kriju iza imena pojedinaca. Inša'Allah, neće im uspjeti!
Naime, ni hladno zimsko vrijeme nije uticalo da članovi Zajednice doputuju iz svojih toplih domova iz svih djelova New Yorka i New Jerseja, i da aktivnim učešćem na Izbornoj skupštini daju doprinos kako u smirivanju tenzija u međuljudskim i međubratskim odnosima koji su zaista bezpotrebno podgrijani. Manje više svima je poznato ko i odakle huška na podjele, kome smeta jaka i jedinstvena Islamska zajednica Plav-Gusinje u New Yorku, koju više od dvadeset godina pokušavaju razbiti i podijeliti, uključujući režim u Podgorici i njihovi poslušnici sa ahmedijama, a sada otvoreno pominjući i diplomate, kako bi u ovom gradu lakše manipulisali sa potomcima žrtava genocida iz plavsko-gusinjskog kraja, ali i drugih gradova Sandžaka... Najzad, u džamijama i centrima, koji su u vakufu Islamske zajednice & Kulturnog centra Plav-Gusinje u New Yorku, ima mjesta za sve čestite i dobronamjerne ljude, neovisno odakle su rodom, a koji su uzrokom genocidnih ratova, policijskih represalija, istrebljenja etničkog čišćenja našli utočište u ovoj svjetskoj metropili.

Još u predakšamski vakat u svačanoj sali Bošnjačkog centra, počeo se stvarati red pred stolom, gdje su im članovi odbora, uz provjeru uredno izmirenih obaveza, pečatom verificirali glasački karton, time i učešće na Skupštinu.
Do početka rada Izborne skupštine, bila je primjetna bratska i srdačna atmosfera i vidjelo se da će sve proteći dostojanstveno u najboljem redu. Ljudi su prilazili jedni drugima, rukovali se, selamili i grlili, iskazivali srdačnost što su se opet vidjeli, isticali koliko im je stalo da jedinstva ali i napretka Islamske zajednice. Naglašavali su da neće dozvoliti da ih ovdje u tuđini bilo ko dijeli i narušava rodbinske veze. Isticali su da su Gusinje i Plav jedno i ostat će zajedno, tako je bilo u najtežem vaktu, tako će biti i u budućnosti, bar što se tiče svih onih kojima je stalo do rodbinskih, bratskih i međuljudskih odnosa ali i do Islamske zajednice. Naravno ne krijući bratsku ljubav prema sunarodnicima ostatku Sandžaka, Kosova i Bosne koji su vakifi ali aktivni članovi ove zajednice i daju nemjerljiv doprinos u njenom radu i napretku.Zbog masovnog prisustva i sveukupne atmosfere na Skupštini zadovoljstvo nisu krili najstariji Gusinjani i Plavljani, ugledni džematlije Šabo Hot, Šaćir Dervišević, hadži Iso Pjetrović, Ćamil Šahmanović, Halim Gutić..., iz njihovih srca čuo se govor: „Držimo se zajedno“!I onda... delegati i odbornici su zauzeli mjesta ... prelijepim centrom razlio se milozvučan glas imama u Zajednici, hafiza Kur'ana Haka ef. Omerigića. Potpuna tišina. Svi prisutni uživaju u prekrasnom mekamu kako njihov hafiz uči ašare iz Kur'ana azimišana, sa kojim je najavljen početak rada Skupštine.

Dr. Mersim Ziljkić se ispred Odbora zahvalio svim delegatima što su i pored hladnog vremena došli da masovno prisustvuju na Izbornoj skupštini.
- Vaše masovno prisustvo potvrđuje koliko vam je stalo do jedinstvene i složne Islamske zajednice, ali i međubratskih i rodbinskih veza, Gusinja, Plava i svih drugih krajeva. Držimo se čvrsto Allahovog užeta!Zaželio je svima uspjeh u radu kao i izborima, da učestvuju u diskusijama, da predlažu i biraju one koji će voditi Zajednicu ka napretku i jedinstvu. Dr. Ziljkić je pročitao tačke dnevnog reda koji je jednoglasno prihvaćen dizanjem ruku od svih prisutnih delegata. Zatim je delegate upoznao sa tačkama Statuta Islamske zajednice koje su vezane za izbore, predlaganje, ko ima pravo da bude biran i sam izbor članova odbora. Nakon toga je pročitao Pravilnik o radu Izborne skupštine, koji je također usvojen jednoglasno.

Izvještaj o proteklom radu Odbora, u kratkim crtama, usmeno je podnio predsjednik h. Smajle Srdanović.- Daj Bože da večerašnja noć prođe u najboljem redu i da krenemo Pravim putem, riječi su Srdanovića na početku obraćanja, naglašavajući:
- Ovdje smo se naselili, ostavljajući svoje roditelje, porodicu, rodbinu, kuće, imanja... Plavljani i Gusinjani su uvijek bili zajedno, posebno kada nam je bilo najteže... od Nokšića, te nasilnog masovnog pokršćavanja, silovanja, strijeljanja, istrebljenja i progona, i ovdje ćemo biti zajedno!
Snažan aplauz je znak podrške ovakvim stavovima!
Srdanović je upoznao prisutne šta su u proteklom vaktu radili na objektima, vakufu Islamske zajednice. Posebno za ovu priliku je istakao i podijelio radost sa svima, da dan pred Izbornu skupštinu stigla je dozvola o radu i kapacitetu popunjenosti Bošnjačkog islamskog kulturnog centra na Richmond Hillu.

- Od kako je ovaj Odbor na dužnosti navešću samo neke pojedinosti što smo uradili.
Protivpožarni alarm uređen je besplatno. Regulisali smo da u Alipašinoj džamiji i ovdje u Bošnjačkom islamskom kulturnom centru imamo besplatno vudu, dovodnu i odvodnu. Zatim, arhitekta sve što je uradio, radio je besplatno....

Srdanović je također naglasio, kada su izabrani u odboru, bilo je na računu oko 260 hiljada dollara, blagajanik će vam reći tačne detalje, ali mislim nakon svih troškova, izdataka i radova na računu imamo približno tu sumu, rekao je na kraju.
Izvještaj je jednoglasno prihvaćen. U toku izlaganja je od strane delegata često prekidan aplauzom.Blagajnik u Islamskoj zajednici Ismet Pjetrović se potrudio da svaki detalj jasno matematički evindentira i da delegatima Skupštine „u bobu“ podnese u financijski izvještaj. Iznio je sve treškove, plaćanja, prikupljanja sredstava zekata, sadake, kurbana, slanje, rashod, prihod, i stanje na računu. Ponudio je svakom članu Zajednice kad god želi može da zakaže sastanak i da uvid u račune, da vide kompletno financijsko stanje.
Financijski izvještaj je jednoglasno prihvaćen.Delegat Hasan Pupović je zatražio riječ, ističući da nema ništa protiv izvještaja Pjetrovića, ali imajući poteškoća oko uplate članarine jer su po njegovom navodu blagajnici bili odsutni, a odbornici su ga slali od jednog do drugog. Na kraju njegov ček je naplaćen tri mjeseca kasnije. On je predložio da imam hafiz Omeragić bude blagajnik. Smatramo da je ostao kratak za odgovor, jer profesionalno uposleno imamsko lice u Zajednici ne bi smio voditi blagajničke poslove.

Ispred aktivistkinja žena u Islamskoj zajednici obratila se Albina Hasanđekić, koja je u kratkom obraćanju istakla važnost organziranja žena:
- Naša zajednica sastoji iz dva segmenta, tj. muškog i ženskog djela. Žene ovog džemata, posebno u proteklih nekoliko godina, aktivno su uključene u rad cjelokupne Zajednice i pokušavamo na svaki mogući način da doprinesemo jačanju iste. Radi pospješivanja kako fizičkog tako i mentalnog zdravlja djece, organiziju se druženja, učenje u mektebu, sportske aktivnosti u rekreacionom djelu centra. Što se tiče našeg angažmana na prezervaciji vjerskog i etniteta djece naše dijaspore u NY za 2018., održavat ćemo časove bosanskog jezika uz angažman kvalifikovanog lica, - rekla je Hasanđekić.
Ona je još istakla da su žene u džematu imale više humanitarnih akcija odvajajući svoja ličana sredstva.- Imajući u vidu kakav bi impakt imala izgradnja mini hidroelektrana (mHE) na ekosistem Plava, žene su uzele učešće u potpisivanju peticije protiv izgradnje istih na rijekama u Plavu, s namjerom davanja doprinosa u sprečavanju poremećaja ekvilibrijuma plavskog ekosistema, rekla je Hasanđekić, koja je posebno pohvalila rad odbora i imama, kako je rekla, “nama dragog i najboljeg imama hfz. Haka ef. Omeragića”.
Ona je pozvala sve naše hanume i kćerke da se uključe u rad udruženja, da u centar dovedu njihovu djecu, ali i njihove muževe.

- Znajte nema nam spasa za naše porodice bez džamije i islama. U ime svih žena mi tražimo i želimo jedinstvo u našoj Zajednici, stoga večeras odaberite najbolje ljude među nama koji će nas voditi prema jedinstvu džemata”, zaključila je Albina Hasanđekić u obraćanju ispred žena Islamske zajednice Plav-Gusinje.Nakon ovog obraćanja koje je nagrađeno snažnim aplauzom, prešlo se na prijedloge i izbor Radnog predsjedništva u kojem su ušli:
- Džemal Hot, predsjedvajući;
- Muzafer Radončić,
- Muharem Purišić.U Verifikacionoj izbornoj komisiji su izabrani:
- Hajro Lalić, predsjednik;
- Sadat Graca,
- Zaim Kolenović.

Radno predsjedništvo i Izborna komisija su pojasnili način prijedloga i glasanja. Zatim su uslijedili prijedlozi delegata koji će kandidati biti na izbornoj listi. Predložen je 21 kandidat, od ukupnog broja trebalo je izabrati 10 budućih članova Odbora. S obzirom da je iz plavsko-gusinjskog kraja najveća populacija u New Yorku, time i u Zajednici, tako je izbor Statutom utvrđen, 4 člana iz Gusinja, 4 iz Plava i 2 iz drugih krajeva (Bosna, Sandžak, Kosovo).

Moramo naglasiti, pored Radnog predsjedništva i Verifikacione izborne komisije, legalnost rada Skupštine je nadgledala njujorška advokatica Charen Kim, koja je ujedno brojila glasove i sa komisijom utvrdila i konstatirala buduće članove Odbora IZ sa najvećim brojem glasova, sa čim će obavijestiti nadležene institucije u New Yorku.Nakon glasanja uslijedilo je prebrojavanje, te proglašenje onih koji su dobili izbore i ušli u budući saziv Odbora. Iako je u sali bilo više od četiri stotine prisutnih, Verifikaciona izborna komisija je utvrdila, da je sa pravom glasa 306 delegata, redovnih članova sa izmirenim obavezama u posljednje tri godine prema Islamskoj zajednici & Kulrurnim centrom Plav-Gusinje. Od ukupnog broja, 6 (šest) listića je bilo nevažećih.

U budućem mandatu Odbora Islamske zajednice & Kulturnog centra Plav-Gusinje u New Yorku, pored glavnog imama hafiza Haka ef,. Omeragića, će biti:
- Smajle Srdanović (287 glasova)
- Ago Kolenović (237)
- Kemal Hot (214)
- Dr. Mersim Ziljkić (208)
- Nazim Mujević (205)
- Medo Redžematović (203)
- Ujkan Todić (187)
- Ismet Pjetrović (183)
- Ragip Čekić (169)
- Šaćir Mačkić (158).Izabranim odbornicima želimo srdačne čestitke na izboru i uspjeh u radu.

Ova Zajednica u svom vakufu ima Alipašinu džamiju u Astoriji, Bošnjački islamski kulturni centar na Richmond Hillu i Islamski centar Monticello sa dvije džematske kuće koje imaju po dva stana i zemlju na kojoj su izgrađeni sportski rekreativni tereni.

Na kraju ističemo, kako prema riječima delegata sa kojima smo razgovarali, ali i prema mišljenju Radnog predsjedništva kao i našem mišljenju, ova Izborna skupština je jedna od najboljih koja je do sada organizirana u našoj Zajednici. Naravno, svi delegati su bili itekako svjesni bespotrebno izazvane situacije, zato su svojim prisustvom i dostojanstvenim držanjem doprinijeli odličnoj bratskoj atmosferi i radu Skupštine, jedinstvu i napredku Islamske zajednice Plav-Gusinje u New Yorku. Posebno naglašavajući da i oni koji prave sastanke po školama da će se, insha’Allah, vratiti svojoj Zajednici i džematu.

VRH


  Dossier: Bošnjački centar u New Yorku i događaji
» NEW YORK: VEČE MUHABETA I BESJEDE O ZDRAVLJU SRCA
Selma Đešević | 15.02.2022 14:57
» ABDULAH SIDRAN I AHMED SEJDIĆ U NEW YORKU
Bošnjaci.Net | 11.03.2020 17:38
» NEW YORK: ODRŽANO VEČE KUR'ANA
Bošnjaci.Net | 29.12.2018 18:09
» NJUJORŠKI BAJRAMSKI TEKBIRI
Bošnjaci.Net | 25.06.2017 21:01
» KURBAN BAJRAM U NEW YORKU
B.net | 12.09.2016 18:39
» STOP PARAODBORU I PARADŽEMATU!!!
Avdo Metjahić | 03.04.2016 20:33
» IZABRANI NOVI ČLANOVI ODBORA
Bošnjaci.Net | 02.06.2013 19:56
» BOŠNJACI NAPRIJED!
Avdo Metjahić | 10.01.2012 22:01
» KREĆE BOŠNJAČKA KULTURNA REVOLUCIJA
Bošnjaci.Net | 08.01.2012 18:47
» PLAV, ŠAHOVIĆI, BUKOVICA, KO JE SLJEDEĆI?
Ibrahim Čikić | 05.10.2011 13:50
» ĐUKANOVE PODREPNE MUHE
Avdo Metjahić | 02.10.2011 09:34
» CRNOGORSKA HOROR KUĆA U NEW YORKU
Esad Krcić | 22.09.2011 15:00
» LIKVIDACIJA 11 BOŠNJAČKIH PRVAKA U PLAVU
Prof. Ramo Markišić | 21.09.2011 15:43
» PLAV - GUSINJE: SMRT ILI KRST
Mehmed Meša Delić | 21.09.2011 15:28
» SVOJU KUĆU RUŠE, A TUĐU HOĆE DA PRAVE
Avdo Metjahić | 17.09.2011 19:42
» DELEGATI IZGLASALI OTKAZ IMAMU MULIĆU
Esad Krcić | 14.02.2011 08:58
» NOVI ODBOR U NOVOJ HIDŽRETSKOJ GODINI
Esad Krcić | 06.12.2010 15:23
» PONOSIT ĆEMO SE SA CENTROM
Esad Krcić | 14.05.2009 22:06
» ŠERBOVO RAZAPINJANJE
Esad Krcić | 20.11.2008 06:53
» NA METI SAM VEHABIJA
Esad Krcić | 10.11.2008 07:22
» KONAČNO - KLJUČEVI U RUKAMA BOŠNJAKA
Esad Krcić | 22.10.2008 13:42
» ČAK 57,4 ODSTO PLAVLJANA ŽIVI U ISELJENIŠTVU
Bošnjaci.Net | 02.07.2008 06:00
» SPISAK DONATORA ZA CENTAR U NEW YORKU
Bošnjaci.Net | 22.05.2008 18:42

Ostali prilozi:
» OTVORENO PISMO ELMEDINU KONAKOVIĆ MINISTRU VANJSKIH POSLOVA DRŽAVE BOSNE I HERCEGOVINE
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 09. July 2024 16:43
» „POSLJEDNJI BOJ“ AKADEMIKA ADAMIRA JERKOVIĆA
Oslobođenje | 07. July 2024 00:30
» OD PETKA DO PETKA
Mensur Pašalić | 21. June 2024 18:25
» NAGRADA ZA LJUDSKA PRAVA I DRUŠTVENI AKTIVIZAM “RIFAT RASTODER“
Božidar Proročić, književnik i publicista | 18. June 2024 14:04
» CRNA GORA I KURBAN BAJRAM PRAZNIK RADOSTI I ZAJEDNIŠTVA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 15. June 2024 15:59
» IN MEMORIAM DR. OMER ĐURBUZOVIĆ
Božidar Proročić, književnik i publicista | 14. June 2024 14:14
» GLASAJTE JAMAALA BOWMANA
Bošnjaci.Net | 11. June 2024 21:10
» STRANKA NYANS NA IZBORIMA ZA EVROPSKI PARLAMENT
Bošnjaci.Net | 08. June 2024 17:12
» OTVORENO PISMO ANDRIJI MANDIĆU
Božidar Proročić, književnik i publicista | 25. May 2024 12:33
» 21. MAJ DAN HRABROSTI, SLOBODE I JEDINSTVA - JEDNA JE CRNA GORA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 20. May 2024 14:31
» GRANADA
Zineta Subašić | 19. May 2024 15:32
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif