Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Teme
Bošnjačko američka nacionalna asocijacija
DODIJELOM NAGRADE "ISA-BEG ISHAKOVIĆ" PREDSJEDNIKU CG VUJANOVIĆU, SKRNAVI SE IME OSNIVAČA SARAJEVA I NOVOG PAZARA
Procitaj komentar

Autor: B.net
Objavljeno: 30. November 2017. 06:11:34

Sa čim je to Filip Vujanović, predsjednik CG zadužio Društvo "Klepsidra" da mu dodijele Nagradu Isa-beg Ishaković (Foto: Antena M)


Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija (BANA) cijeni i pozdravlja napore u promicanju domakratskih načela, slobode i dijaloga među svim narodima, neovisno na vjersku i nacionalnu pripadnost, od strane onih političkih, kulturnih i vjerskih institucija, kao i nevladinog sektora, koji svi skupa djeluju u državama u balkanskom regionu, posebno koje su nastale nakon krvavih ratova na prostoru bivše Jugoslavije. Cijenimo sve one koji jasno i nedosmisleno osuđuju višedržavnu agresiju na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocid koji je počinjen nad Bošnjacima. Prema svim statistikama ali presudma kako Međunarodnog suda pravde i Tribunala u Den Haagu, tako i domaćih sudova te u drugim državama, dokazano je, pravno i sudski, da su Bošnjaci najveće žrtve udruženih državnih zločinačkih poduhvata, koji su jasno i nedvosmisleno, protivu njih vođenii 1992. – 1995. godine, koji su planirani u centrima moći, - Beograd, Podgorica, Zagreb.

Dočimo da su Srbija, Crna Gora i Hrvatska sa svojim 'satelitima' i poslušnicima u Bosni i Hercegovini planirano i organizirano vodili velikodržavni rat, stvarajuću paradržavne tvorevine RS i HZ HB. Da bi postigli svoj cilj srpsko-crnogorski i hrvatski velikonacionalisti nastojali su uništiti bošnjački narod vršeći sve metode zlostavljanja, silovanja, ubijanja, progona, istrebljenja uključujući i genocid, kulturocid, urbicid...

Sasvim je jasno, bar onima koji nisu prespavali agresiju na Bosnu i Hercegovinu i genocid nad Bošnjacima, ali i vojne i policijske represalije u Sandžaku, izdvajamo ovog puta - politički ratni kvartet Crne Gore, poznati borci „rat za mir“ - Momir Bulatović, Milo Đukanović, Svetozar Marović i Filip Vujanović, ratnih godina sa svojih državnih pozicija, bili su 'gospodari' bošnjačkih života i smrti, time su u korak slijedeli balkanskog kasapina Slobodana Miloševića.

Odlukama crnogorskog političkog ratnog kvarteta, u vremenu rata u Bosni, Bošnjaci u Crnoj Gori i Sandžaku su bili meta i hapšeni su na svakom koraku.

Izbjeglice iz Bosne i Hercegovine bježeći od srpsko-crnogorskih genocidnih hordi pokušali su naći utočište u CG, hapšeni su u gradovima na Crnogorskom primorju 1992. i deportovani na nož ratnom zlikovcu sa Durmitora Radovanu Karadžiću. Crnogorski kvartet udruženo sa Karadžićem su se dobro potrudili da se ni koske od stotinjak civilnih žrtava rata ne pronađe, čak više od četvrt stoljeća od ovog udruženog zločina. Niko iz vrha države, vlade i policije CG nije procesuiran niti osuđen za ovaj ratni zločin.Zatim ratni zločin u Bukovici kod Pljevalja (1993), sudskom odlukom režimskog sudije svi ratni zločinci su oslobođeni od krivice jer se sudska omča stezala oko doživotnog premijera. Otmica putnika iz voza „Lovćen 671“ Štrpci, svi su likvidrani, te hapšenje i zlostavljanje dvadesetak sandžačkih prvaka....

Niko se od pemenute četvorke nije izvinio Bošnjacima za pomenuta ratna zlodjela...
Samo 22 godine od završetka genocidne agresije, saznajemo za sraman čin da će Društvo za zaštitu i promociju kulture "Klepsidra" Sarajevo predsjedniku Crne Gore Filipu Vujanoviću uručiti Nagradu “Isa-beg Ishaković” u kategoriji međunarodni doprinos razvoju kulture i kulturne baštine grada Sarajeva.
U informaciji o dodjeli nagrade nije objavljeno obrazloženje koje su to zasluge Filipa Vujanovića da mu bude uručena nagrada sa imenom jednog časnog dobrotvora i graditelja Isa-beg Ishakovića.

Da li je možda predsjednik Crne Gore došao u Sarajevo u pomenuto Društvo sa informacijama koje odgovoran za gore navedne ratne zločine ili gdje su pokopani ostaci bošnjačkih žrtva, da ih bar porodice dostojanstveno pokopaju, da dobiju svoj mezar, nišan, ime i prezime, tj. identitet?!
Da li je predsjednik Crne Gore Filip Vujanović došao u Sarajevo sa izvinjenjem zbog agresije Crne Gore na BiH, genocida nad Bošnjacima, držanja (sa Srbijom)1400 dana Sarajevo pod opsadom, i eto niko od zvaničnika grada nema da ga dočeka i da mu oda priznanje do nekoliko senilnih ‘intelektualaca’ koji su okupljeni u pomenutom Društvu "Klepsidra".

Da li je Društvo "Klepsidra" ikada čulo da je Filip Vujanović maja 1996.godine, sa pozicije ministra unutarnjih poslova poslao kordon do zuba naoružanih specijalaca da bez ikakvog razloga i povoda premlate bošnjačke navijače Fubalskog kluba Jezera u Plavu (Sandžak)?!

Možda ipak sarajevsko Društvo "Klepsidra" predsjedniku Crne Gore Filipu Vujanoviću dodjeljuje priznanje, jer se kao državnik potrudio da gradske vlasti Podgorice i Srpska pravoslavna crkva na čelu sa Amfilohijem - Ristom sotonom i inim sotonama u mantijama, poput Jovana Plamenca, ne dozvoli postavljanje krsta na Sahat kuli u Podgorici, i ne skrnavi kultura i kulturna baština jednog naroda, ostavština Hadži Mehmet-paše Osmanagića, koja je vakuf Islamske zajednice?!Ili možda sarajevsko Društvo "Klepsidra" zbog velikog truda predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića dodjeljuje nagradu da se u centru Bijelog Polja zaštiti bošnjačko mezarje, da kroz mezare ne postavljaju kanalizacijske cijevi, lome kosti mehruma, bacaju na smetlište, te da radi šetališta ne skrnave vakuf hadži Danuš Hanume, već da se sagrade bezpravno srušenu džamiju, medresu, dućane…

Isa-beg Ishaković je osnivač Sarajeva (1461) i Novog Pazara (1456), ali i niza zadužbina u Skopju... ali ako iz biografskih podataka velikog dobrotvora Isa-beg Ishaković izdvojimo da je bio Krajišnik Bosanskog krajišta i drugi sandžakbeg Bosanskog sandžaka, onda naglašavamo da vlast u Crnoj Gori, i sam predsjednik Filip Vujanović, itetako su neprijateljiski raspoloženi prema regiji Sandžak baška u CG, kao i Srbiji, ali i Novom Pazaru. Sasvim je jasno zašto?! Upravo zbog bošnjačke populacije u Sandžaku koji su potpuno na margini upravo zbog DPS-a, vladajuće stranke Mila Đukanovića a čiji je visoki funkcioner i Filip Vujanović!

Bošnjačko američka nacionalna asocija osuđuje nedorasli potez Društva za zaštitu i promociju kulture "Klepsidra" Sarajevo, gdje dodijelom ovogodišnje nagrade predsjedniku CG Vujanoviću kao i 2010. godine premijeru CG Igoru Lukšiću, ustvari skrnave časno ime Isa-beg Ishakovića koji je osnivač dva velegrada, Sarajeva - glavnog grada BiH i Novog Pazara – glavnog grada Sandžaka.

Bošnjačko američka nacionalna asocijacija u narednom periodu će razmatrati osnivanje Nagrade Issa beg Ishaković, koja će biti dodjeljivana isključivo zaslužnim pojedinacima, kako iz bošnjačkog korpusa, ali i istinskim prijateljima Sarajava i BiH, Novog Pazara i Sandžaka, piše u saopćenju.

VRH


  Dossier: BOŠNJAČKO-AMERIČKA NACIONALNA ASOCIJACIJA (BANA) - New York
» BANA UPUTILA ČESTITKU CVIJANOVIĆKI, DODIKU...
Bošnjaci.Net | 25.11.2022 17:23
» NITI SMIJE BITI ZABORAVA A NI OPROSTA!
Hamza Subašić | 29.07.2019 19:11
» KOMANDANTE, UZ TEBE SMO!!!
B.net | 27.01.2017 01:40
» FILMSKI VRISAK AVDE HUSEINOVIĆA
Mr. sci. Džavid Begović | 23.11.2016 19:49
» BANA PRIREDILA IFTAR ZA BOŠNJAKINJE
B.net | 03.07.2016 20:35
» CRNA GORA UKINULA RAVNOGORSKI POKRET
Al Jazeera | 09.05.2016 22:01
» ZAJEDNIČKI KAŽIMO SMRT FAŠIZMU!!!
B.net | 09.05.2016 18:12
» KO BRANI BOŠNJAKE U CRNOJ GORI?
Dr. Mersada Nuruddina Agović | 02.05.2016 15:46

Ostali prilozi:
» STANJE VRENJA (7)
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 22. May 2023 01:20
» SINAN TIGANJ- KROZ KULTURNU PRIZMU PETNJICE
Božidar Proročić | 19. May 2023 20:11
» ŽIVA ANTIKA – MIRAŠA MARTINOVIĆA
Božidar Proročić | 18. May 2023 13:32
» PERIBOLI STIHOVA - OSVRT NA POEZIJU LIDIJE LESKUR
Said Šteta | 16. May 2023 14:45
» UKI CAFE - KUTAK ZA LIJEPI TRENUTAK
Bošnjaci.Net | 10. May 2023 17:52
» NOVA KNJIGA DR.SCI DAMIR EF BABAJIĆA
B.net | 27. April 2023 21:57
» ”IZLOŽBA LIKOVNI DIJALOZI UMJETNICA-SEVDAH”
Bošnjaci.Net | 19. April 2023 16:56
» ČUVAJ SE ZLA OD ONOGA KOJEM SI UČINIO DOBRO
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 18. April 2023 18:16
» DONATORSKI IFTARI ZA ZAPOŠLJAVANJE U BIH
Mensud Alićušić | 15. April 2023 15:29
Ostali prilozi istog autora:
» SPOT KASIDE ARNAUDIJA
08. May 2023 15:53
Ismetabanner1ad.jpg
EdinaImamovicbanner.jpg
fastvee.gif
Istina o sutorini.jpg
EsmirBasic2312.jpg
Tucakovicadzamija5.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif