Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti
Australija: U IC Noble Park održana promocije knjige “Kako biti čovjek među ljudima” autora Habiba Mandžića
DOBRA KNJIGA, POPUT VODE, NAĐE SVOJ PUT
Procitaj komentar

Autor: Suada Suljić Sokolović
Objavljeno: 18. November 2017. 13:11:40

Autor i promotori


Da je Habib Mandžić poznato ime u svijetu književnosti i kulture, svjedoče pune sale posjetilaca na promocijama njegove nove knjige “Kako biti čovjek među ljudima.”

Još se nisu slegli utisci i euforija kojima je izvor prethodna promocija, koja je bila samo prije par sedmica (26.oktobar 2017.), također u Melbournu, u IC Noble Park, a večerašnja promocija je, tom izvoru, dolijevanje novih toplih emocija.

Naime, u Melbournu, u IC Deer Park, 16.novembra 2017., održana je promocija pomenute knjige.
Moderator promocije mr. Muhamed ef. Džidić, između ostalog je kazao:

- “Posebno smo sretni i ukazana nam je čast što imamo priliku da u našem džematu promovišemo još jednu knjigu nastalu od naših Bošnjaka koji žive ovdje u Australiji. Jer, knjige koje se promovišu kod nas, u džamiji, poruke su dobra. Knjiga je trajno dobro i veliki vakuf. Služit će, ako Bog da, i generacijama poslije nas.”

Potom je predstavio promotore, profesoricu Džanu Čolić i književnicu Suadu Suljić Sokolović.
Dao je riječ književnici Suadi S.S. te se mikrofon iz njegovih ruku ubrzo našao u njenim i salom je ponio njene tople riječi o knjizi “Kako biti čovjek među ljudima”.


Ljubitelji knjige u IC Noble Park


Između ostalog, kazala je: ”Knjiga kako biti čovjek među ljudima” ima naučnu dimenziju. Iako se zasniva na naučnoj metodologiji, autor ju je prilagodio čitaocima svih uzrasta. Artikulacija vlastitog, a i tuđeg životnog iskustva, u Mandžievoj knjizi, prosto nas impresionira. Ali, koliko ovo djelo svjedoči o intelektualnoj, toliko svjedoči i o njegovoj ljudskoj veličini, jer samo čista, plemenita duša može iznjedriti ovakvo djelo. Ova knjiga donosi čitaocu osvježenje duševnog mira.”

Također je pročitala citate iz recenzija velikana, Džemaludina Latića i rahmetli Isnama Taljića.
Iz recenzije književnika, novinara, rahmetli Taljića, između ostalog, imali su priliku čuti sljedeće:

”Ova knjiga je, zapravo, svojevrsna sociološko -psihološka studija pisana na naučno popularan način. Dobrodošla je i kao svojevrsni udžbenik, ali i priručnik primjenljiv u praksi kad su u pitanju humani odnosi između različitih grupa i uzrasta. Na umješne, uporedo stručne i razumljive načine vodi odgovorima na jedno od suštinskih pitanja današnjice i budućnosti Kako biti (i ostati) čovjek među ljudima. Zato je treba, ne samo čitati nego i isčitavati i vraćati joj se radi češćih podsjećanja.”

Iz recenzije pisca, pjesnika, dr.Latića, promotor Suada S.S., pročitala je sljedeće:
“Napisao je hvale vrijednu knjigu koja je nastala iz saznanja savremene psihologije,a nama se čini da je nastala pretežno iz njegova bogatog životnog iskustva i duše koja je pogođena stradanjima naroda kome autor pripada.Začuđujuća je,zbog toga,naučnička smirenost ruke koja je ispisivala ovu knjigu po uzusima društvenog zdravlja.”

Promotor profesorica Džana Čolić, u malo riječi, kazala je puno. Njen prikaz knjige bio je sažet, ali stručan i jasan. Najtoplije je preporučila knjigu svim posjetiocima.
Kazala je:

- “Knjiga je toliko vrijedna da nam, isčitavajući ju, može biti iscjelitelj duša i pronaći nam pravi put, ako smo u nekoj nedoumici.”


Zainteresiranost za Mandžićevu novu knjigu


Potom se prisutnima obratio autor knjige, književnik mr. Habib Mandžić.
Zahvalio se svima na odzivu promociji, kao i IC na organizaciji iste. U njegovim riječima bila je prepoznatljiva iskrenost i zahvalnost.

- “Vjerujem da će me ova knjiga nadživjeti, jer obrađujem univerzalne teme, koje su trajne. Ova moja knjiga je prosvjetljenje, ako je čovjek polahko, razgovjetno čita. Pisao sam bosanskim jezikom koji je krvotok našeg izražavanja. Hvala vam što ste došli. To potvrđuje da ste svjesni svoga identiteta”, rekao je autor knjige mr. Mandžić.

Čim je autor završio sa obraćenjem, stolu za kojim je sjedio i na kojemu su bile knjige, počeli su prilaziti ljubitelji lijepe pisane riječi. Stvorili su se veliki redovi posjetilaca, interesanata da kupe knjigu. Svaki od njih je želio knjigu sa posvetom autora. Koliko je knjiga prodao i ispotpisivao, čudim se da mu mastila u olovci nije nestalo. A, i da jeste, nabavili bismo mu novu. Bitno je da mu inspiracije za književna djela ne nestaje. Habib Mandžić je neiscrpno vrelo inspiracije i sigurna sam da već ispisuje nove retke koji će, u dogledno vrijeme, da izvezu njegovu novu knjigu.


Dio prisutnih na promociji

VRHOstali prilozi:
» CAR JE IPAK OBUČEN - NIJE GO
Bošnjaci.Net | 03. October 2022 18:10
» TRIVIĆ PROGLASILA POBJEDU U RS-U
Hayat | 03. October 2022 01:12
Ostali prilozi istog autora:
» SREBRENICA
01. July 2018 23:56
» POEMA POVODOM DANA NEZAVISNOSTI BIH
28. February 2018 17:18
» BOSNA U SRCU, RIJEČI I KNJIZI
12. February 2018 20:47
fastvee.gif
BajramRedzepagic768.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif