Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Teme


Protestno pismo bošnjačke dijaspore iz New Yorka i New Jerseya, rodom iz Plava i Gusinja, Vladi CG, rukovodstvu Opštine Plav, te političkim strankama, društvenim faktorima; na znanje IZ u BiH, CG, Sandžaku i NVO
ZAUSTAVITE IZGRADNJU MINI HIDROELEKTRANA NA RIJEKAMA NA PODRUČJU OPŠTINE PLAV
Procitaj komentar

Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 26. September 2017. 02:09:23


Vlada Republike Crne Gore
Duško Marković,
premijer
Rafet Husović, potpredsjednik
Skuština RCG
Ivan Brajović,
predsjednik
Opština Plav
Orhan Šahmanović,
načelnik
SO-e Plav
Izet Hadžimušović, predsjednik
Minstarstvo vanjskih poslova
Dr. Srđan Darmanović,
ministar
Ministarstvo Elektroprivrede
Igor Novalić,
ministar
Ministarsvo poljoprivrede i ruralnog razvoja
Mr. Milutin Simović,
ministar
Ambasada CG u SAD – Washington
Nebojša Kaluđerović,
ambassador
Generalni Konzulat CG - New York
Amb. Željko Stamatović,
gen. konzul
Amer Cikotić, konzul
Čelnicima svih političkih stranaka u Crnoj Gori i Sandžaku, dok je pismo poslato na znanje IZ u BiH, Mešihatu IZ u CG, Muftijstvu sandžačkom, NVO u CG, Sandžaku i bošnjačkoj dijaspori.
Poštovana gospodo,
Bošnjačka dijaspora u New Yorku i New Jerseyu, rodom iz Plava i Gusinja, članovi Islamske zajednice & Kulturnog centra Plav-Gusinje, Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije, Islamskog centra Monticello, Bošnjačko-američkog zajedničkog centra – Elmwood Park (NJ), Bošnjačkog islamskog kulturnog centra Astorija i web magazina Bošnjaci.Net, obraćamo vam se protestnim pismom u povodu izgradnji Mini hidroelektrana (mHE) na rijekama i rječicama u Plavu, projekt koji je, po našem saznanju, odobrila Vlada Republike Crne Gore, Opština Plav, koji sprovode preko zaduženih službenika u Opštini Plav.

Poštovana gospodo,
Mi, potpisnici ovog pisma, članova pomenutih institucija, u toku ljetnjih mjeseci većina nas smo boravili u zavičaju Plavu i Gusinju, gdje živi naša rodbina, ali gdje posjedujemo kuće, imanja i druge nekretnine. Pored toga što u ovom živopisnom kraju nema mogućnosti zapošljavanja kao uslov opstanka, vidna je na svakom koraku teška ekonomska situacija, siromaštvo, uništeni privredni resursi i fabrike, ali i potpuno zapuštena atraktivna turistička ljetnja i zimska destinacija u kojoj ljudska ruka uništava sve ono što je Stvoritelj stvorio za one koji vole ljepotu, prirodu... Zbog nacionalne i vjerske strukture u Plavu i Gusinju, nažalost – decenijama je diskriminatorski odnos na djelu od strane vladajućih struktura u kontinuitetu u Crnoj Gori koji ne ulažu u ovaj kraj, time pokazuju da im osim glasova na izborima uopšte nije stalo do naroda ovog kraja, kojeg je svakim danom sve manje. Dok Plavu i Gusinju, i pored neiskorištenih prirodnih ljepota, planina, skijaških terena, jezera, rijeka, izvora…, nametnuli ste po svakom pitanju da su slijepo crijevo države Crne Gore i svih bitnih rasprava za ulaganje i razvoj. Između ostaloga najbolje potvrđuje da Plav i Gusinje nigdje nisu uvršteni za neki ozbiljan projekt, ali ni pomenuti u brošuri za turističke destinacije, što jeste osnova za razvoj turizma ovog kraja ali i same države. Jednostavno za sve što je korisno za taj kraj i narod koji živi u njemu je limitirano, izuzev iskorišćavanja, i to po nametnutoj devizi iz vrha države - što gore to bolje! Gospodo, to je otvorena diskiminacija!


PISMO I SPISAK POTPISNIKA U PDF-u
Poštovana gospodo,
Prije nekoliko godina proglašenjem Nacionalnog parka, zabranama korišćenja, ugušili ste vlasnike imanja, šuma ali i stanovnike ovog kraja, nad kojima je po ko zna koji put izvršen pritisak da trbuhom za kruhom idu u tuđinu. Kada za tzv. Nacionalni park obećanja niste ispunili da bude turistička atrakcija od čega će cijeli kraj imati koristi, dok ga isključivo iskorišćava, po tvrdnji uglednih mještana, vama poznata “šumska mafija”, dok Vlada Republike Crne Gore preko službenika u Opštini Plav odobrila je koncesiju na rijekama i potocima za izgradnju Mini hidroelektrana, za čije vlasnike se u CG govori da su tajkuni vladajućeg oligarha. Naravno zbog ovih postupaka, nismo sigurni da li ste svjesni vaših odluka, ali mi smo svjesni vaših namjera!

Zato ovim pismom dižemo naš glas za spas rijeka i rječica: Plavske i Jeseničke, te Hridske, Temnjačke, Treskavičke, Meteške, koje slijevaju u Komaračku te se sve ulivaju u Babinopoljsku, a ona u rijeku Lim.

Dižemo glas protiv diskriminacije! Dižemo glas za spas Plava, zaštitu rijeka, jezera, sela, grada, riba, biljnog i životinjskog svijeta, ali prije svega ljudskog faktora kojem se na ovakav način uzima pravo na život i da nastave da žive na svojoj zemlji. Ovaj kraj, iako bogat pitkom i drugim vodama, u ljetnjom periodu vlada nestašica vode, zato prije planiranja izgradnji mHE, vaš ključni projekt treba biti izgradnja moderne vodovodne strukture - mreže za sva domaćinstva sada, naravno buduće generacije.

Poštovana gospodo,
Ukoliko to ne uradite, cijenimo da je ovo novi i dobro planirani udar na naš zavičaj, na mještane Plava, na prirodu Plava, na rijeke, na Plavsko jezero, sela, ali na ekologuju, pa iako je Crna Gora ponijela epitet “ekološke države”, što naravno zaslužuje, ali joj vi to oduzimate sa nezrelim i nestručnim postupcima zbog pojedinaca i njihovih ličnih interesa! Namjere postavljanja cijevi na rijekama za namjenu izgradnji Mini-hidroelektrana je zločin prema prirodi, ali i prema čovjeku kome se uskraćuje parvo na vodu, tj. život.

Sa takvim činom izazvat će te prirodnu katastrofu cijelog ovog kraja, uništavanje podzemnih voda i izvora od kojih se cijeli ovaj kraj snabdijeva pitkom vodom. Prve posljedice će biti zatiranje i istrebljenja sela: Babino Polje, Jara, Hrid, Treskavica, Temnjak, Meteh, Komarača, Skić, Prnjavor, te s druge strane Jasenica, Hoti, Đuriće, Završ, Bogajiće, Malo Selo…

Zahtjevamo od Vlade CG i rukovostva Opštine Plav, bez odlaganja, da ponište sve koncesije koje su potpisali za izgradnju Mini-hidroelektrana na području opštine Plav, odnosno na rijekama Plavskoj, Jeseničkoj, Hridskoj, Temnjačkoj, Treskavičkoj, Meteškoj, Komaračkoj i Babinopoljskoj, kao i na području MZ Murino, te bilo kakve planove da imaju na rijekama u Gusinju.

Vlada Crne Gore treba prestati da gaji maćehinski odnos prema južnom Sandžaku, odnosno sjeveru Crne Gore, te da u državi na pravi bogat jug i siromašan sjever, već da ravnomjerno ulaže i usmjerava investicije i investiture, i na taj način razvija sva područja bilo da tamo žive većinski Albanci, Bošnjaci, Crnogorci, Hrvati, Srbi...

Pozivamo rukovodstvo Opštine Plav da umjesto ličnog interesa konačno uradite nešto korisno i za dobrobit cijelog plavskog kraja i svih građana, te dobro sagledajte posljedice izgradnji mini-Hidroelektrana. Doveli ste u pitanju snabdijevanje vode za piće, koje i pod ovim uslovima svakog ljeta nestaje, a sve više se čuje da onih koji posjećuju naš kraj da to više neće činiti upravo zbog nedostatka vode i nemogućnosti održavanja higijene. Zbog svih navedenih razloga, budite u službi naroda koji vas bira, a ne kuriri vladajućih interesnih krugova i raznih tajkuna.

Mještanima svih sela, šaljemo punu podršku i pozivamo ih da svim dozvoljenim demokratskim sredstvima spriječe izgradnju Mini-hidroelketrana, jer su ove rijeke izvor života prvo vas mještana pomenutih sela koji uglavnom žive od poljoprivrede, ali i cijelog Plava. Najzad, uništavanjem pomentih rijeka i podzemnih voda - i Plavsko jezero će konačno nestati!

Zajednički ćemo se demokratski i pravno boriti, i nećemo dozvoliti uništenje rijeka, izvora i Plavskog jezera, kao i naroda ovog kraja.

Više od jednog stoljeća traje zlo, pogrom i progon naroda plavsko-gusinjskog kraja. Dosta je!!!

Molimo vas da nas po ovom pitanju u što kraćem roku obavijestite na adresu:

Bošnjački islamski kulturni centar
114 – 07 91st
Richmond Hill, NY 11418
E-mail: [email protected], piše u saopštenju Plavljana i Guisnjana iz New Yorku.

Slijedi lista potpisnika:VRH


  Dossier: Bošnjački centar u New Yorku i događaji
» NEW YORK: VEČE MUHABETA I BESJEDE O ZDRAVLJU SRCA
Selma Đešević | 15.02.2022 14:57
» ABDULAH SIDRAN I AHMED SEJDIĆ U NEW YORKU
Bošnjaci.Net | 11.03.2020 17:38
» NEW YORK: ODRŽANO VEČE KUR'ANA
Bošnjaci.Net | 29.12.2018 18:09
» NJUJORŠKI BAJRAMSKI TEKBIRI
Bošnjaci.Net | 25.06.2017 21:01
» KURBAN BAJRAM U NEW YORKU
B.net | 12.09.2016 18:39
» STOP PARAODBORU I PARADŽEMATU!!!
Avdo Metjahić | 03.04.2016 20:33
» IZABRANI NOVI ČLANOVI ODBORA
Bošnjaci.Net | 02.06.2013 19:56
» BOŠNJACI NAPRIJED!
Avdo Metjahić | 10.01.2012 22:01
» KREĆE BOŠNJAČKA KULTURNA REVOLUCIJA
Bošnjaci.Net | 08.01.2012 18:47
» PLAV, ŠAHOVIĆI, BUKOVICA, KO JE SLJEDEĆI?
Ibrahim Čikić | 05.10.2011 13:50
» ĐUKANOVE PODREPNE MUHE
Avdo Metjahić | 02.10.2011 09:34
» CRNOGORSKA HOROR KUĆA U NEW YORKU
Esad Krcić | 22.09.2011 15:00
» LIKVIDACIJA 11 BOŠNJAČKIH PRVAKA U PLAVU
Prof. Ramo Markišić | 21.09.2011 15:43
» PLAV - GUSINJE: SMRT ILI KRST
Mehmed Meša Delić | 21.09.2011 15:28
» SVOJU KUĆU RUŠE, A TUĐU HOĆE DA PRAVE
Avdo Metjahić | 17.09.2011 19:42
» DELEGATI IZGLASALI OTKAZ IMAMU MULIĆU
Esad Krcić | 14.02.2011 08:58
» NOVI ODBOR U NOVOJ HIDŽRETSKOJ GODINI
Esad Krcić | 06.12.2010 15:23
» PONOSIT ĆEMO SE SA CENTROM
Esad Krcić | 14.05.2009 22:06
» ŠERBOVO RAZAPINJANJE
Esad Krcić | 20.11.2008 06:53
» NA METI SAM VEHABIJA
Esad Krcić | 10.11.2008 07:22
» KONAČNO - KLJUČEVI U RUKAMA BOŠNJAKA
Esad Krcić | 22.10.2008 13:42
» ČAK 57,4 ODSTO PLAVLJANA ŽIVI U ISELJENIŠTVU
Bošnjaci.Net | 02.07.2008 06:00
» SPISAK DONATORA ZA CENTAR U NEW YORKU
Bošnjaci.Net | 22.05.2008 18:42

Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif