Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti
“Seoski sunet - Donje Ljubinje 2017.”
VJEKOVNA TRADICIJA KOJA ČINI SUNETLIJE RAVNOPRAVNIM
Procitaj komentar

Autor: Raif Kasi
Objavljeno: 14. August 2017. 18:08:12


U prelijepom ambijentu, tik uz vrhove Šare, od 1. do 3. avgusta, u Donjem Ljubinju, nadomak Prizrena, priređena je kolektivna „Sunet svadba - 2017.", na kojoj je osunećeno 76 mališana, od tri mjeseci do pet godina. Ova jedinstvena kolektivna tradicija, prema nekim izvorima, datira više od sto godina i nastala je iz humantiranih razloga, a najglavniji je bio taj da se, u dalekoj prošlosti, olakša onim porodicima koje finansisjki nisu bile u stanju da sunete svoju djecu. Ovim načinom sve porodice mališana-sunetlija postaju ravnopravne, sa minimalnim ulaganjima.

Inače, ovu reliktnu, vjersko-svadbenu manifestaciju prati, kao i i svaki put, veliki broj domaćih i inostranih novinarskih ekipa. Prema nekim nepotvrđenim podacima kolektivna sunet svadba, koja je zadržana tradicionalno samo u Donjem i Gornjem Ljubinju, stara je više od sto godina. Ni stariji žiteji ne pamte korijenje i početak ovakve, jedinstvene, kolektivne sunet svadbe.Prvog dana, u 10 sati ujutru, ceremenoje trodnevne “Sunet svadbe Donje Ljubinje 2017.”, proučena je dova u seoskoj džamiji.

U 13 časova na školskom igralištu upriličena je doček “tajfi” - majstore muzike; tri para tupana i isto toliko zurli. Poređani u krug, sunetlije-mališani su sa rodiljima darivali majstore-muzikante, a oni će tri dana pratiti sunet svadbu.Kod mještana se osjeća velika radost, cijelo selo je na nogama, i muško i žensko, pa nakon “izlaganja” sunetlija u dvorištu škole, povorka sa tupanima i zurlama krenula je u obilazak sela, koje je potrajalo, kako to uvijek biva, satima.

Član “Organizacionog odbora “Sunet svadbe D. Ljubinje 2017.” dr. Oruč Karadolami ističe “da ja na spisku za sunećenje 76 mališna, uzrasta od 3 mjeseci do pet godina”.

“Sunećenje će se izvršiti dvojakom metodom, i berberom i hirurgom. Iako je u ranija vremena ovaj posao radio samo berber, danas se većina roditelja odlulučuje za hirurga. Tako da ove godine imamo samo tri-četiri deteta koja će se sunetiti starom, tradicionalnom metodom, dakle berberom, dok će ostala osunetiti hirurg”, kazao je dr. Karadolami.

O tome šta znači ova tradicija razgovaramo sa mještanima Donjeg Ljubinja, koji i oni najstariji ne pamte da im je neko sa “koljena na koljeno” prenio, ali ističu da se ova tradicija praktikovala i prije njihovih rođenja.Njemački penzioner, Sejfija Idrizi, ističe da je tradicija suneta veoma stara i da ima jako pozitivne elemente:

“Finansijski je jako isplativo za porodice koje imaju djecu za sunećenje, mada danas takvih porodica skoro da nema. Nekada su i Nebregošte i Manastirica organizovale “Seoske sunet svadbe”, danas samo ova dva sela; Donje i Gornje Ljubinje - svake pete godine, bez prekidanja tradicije”, kazao je Idrizi.

“Od kako znam za sebe pamtim ovu tradiciju, staru, ali jako dobru. Ne samo što će se djeca sunetiti, već i selo se proljepša, očisti, obnovi, a i prijatelji se sretnu”, kaže Nedžmidin Adžemi i dodao “da se sve, nekako, polahko gasi, da je sve manje interesiranja za ovaj lijepi vjekovni običaj”, koji kao magija privlači posjetioce i novinare.Sličnog je mišljenja i prosvjetni radnik Dženan Bilibani;
“Ova tradicija je prelijepa, ali pitamo se; da li može da ona ostane u današnjem vremenu? Ne bih volio da nestane, mada elemenata toga ima. Na primjer, malo će se mališana sunetiti u toku svadbe, jer je preko 90 odsto već osunećeno u inozemstvu, ili ovdje. To su elementi koji utiču na moju bojazanost”, smatra nastavnik Bilibani, dok njegov kolega, prosvjetni radnik Abas Mislimi, ima vedriji stav i oduševljeno dodaje;“Presretan sam i radostan! Imam unuka i dva praunuka za sunet i ovo je velika radost za sve nas. Radost ne samo za nas ovdje, već i za komšije iz Gornjeg Ljubinja, Nebregošta, Rečana, Manastirice i cijele Župe i puno je njih danas prisutno. Ovaj naš sveti običaj je nešto najljepše na svijetu i on mora živjeti, kao što živi više od jednog vijeka”, kazao je nastavnik Abas Mislimi i dodao još jednu veliku vrednost ove vjekovne tradicije, a to je da se “bar svake pete godine okupe svi mještani na jednom mjestu, čak i oni koji ne misle da dođu u Ljubinju”.

Nana Siba ima 88 godina, kaže da se ova tradicija i prije njenog rođenja održavala;“Šućur, zdravo i raatno, mnogo ljepo za celo selo, poljepo ne može da binje. Imam 88 godine i ka som se s’zdala imalo ove, šućur od Sajbiju”, rekla je na lijepom našinskom govoru, nana Siba.

Po tradiciji, sljedeća sunet svadba održat će se za pet godina, a ovaj vjekovni kolektivni fenomen sunet-veselja održava se i u susjednom Gornjem Ljubinju, u kojem je 2011. godine obilježena ova manifestacija, ali i u Manastirici.

VRHOstali prilozi:
» DR. ENVER HALILOVIĆ: IDEJA GRAĐANSKE DRŽAVE NE PROIZVODI SUKOBE
Anadolu Agency (AA) | 25. September 2022 12:56
» KLANJANA DŽENAZA IBRI DŽAFIĆU, POZNATOM TRIBUNU IZ TREBINJA
Prof. dr. Adamir Jerković | 24. September 2022 23:26
» DŽAFEROVIĆ: NAKON EMBARGA DOŠAO JE GENOCID
Anadolu Agency (AA) | 22. September 2022 13:57
Ostali prilozi istog autora:
» PRVO OPĆINA REČANE - ONDA KOALICJA
03. September 2013 17:33
» OVO JE VRIJEME NAŠEG BUĐENJA
07. August 2009 14:21
fastvee.gif
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif