Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti
Glas nezavisne i nedjeljive Bosne i Hercegovine se čuje u Kanadi
KANADSKI GRAD HAMILTON ČESTITAO 1.MART - DAN NEZAVISNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE
Procitaj komentar
Autor: IRGC
Objavljeno: 01. March 2017. 04:03:08Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine je historijska tačka koja ujedinjuje sve istinske prijatelje u i van Bosne i Hercegovine. Bosna i Hercegovina je prošla dug put od referenduma o nezavisnosti iz 1992. godine, kome su legitimitet dali građani. Zato referendum predstavlja legitimni čin iskazivanja volje bosanskohercegovačkih građana, koji su se tada izjasnili za nezavisnu, suverenu, nedjeljivu i međunarodno priznatu državu Bosnu i Hercegovinu. Tim činom je stara evropska banovina i kraljevina, država s povijesno-političkim legitimitetom iz srednjevjekovne evropske povijesti, postavljena u zajednicu savremenih država. Ujedinjene nacije, iako su prihvatili rezultate referenduma za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu i međunarodno je priznali, nažalost, nisu zaštitili Republiku Bosnu i Hercegovinu - svoju članicu, žrtvu oružane agresije i genocida.

Pravne i političke implikacije referenduma za nezavisnost su značajne u kontekstu očuvanja višestoljetnog kontinuiteta države. To je prelomni historijski trenutak savremene Bosne i Hercegovine jer potvrđuje bosanskohercegovačko državno, pravno, političko i društveno trajanje i uzdizanje. Ovo je historijska činjenica koja je naučno i društveno verificirana. Činom nezavisnosti Bosna i Hercegovina se u formi nezavisne države, politički reuspostavila. Referendumom su potvrđeni bosanskohercegovačka državnost, samostalnost i nezavisnost kao većinsko opredjeljenje građana. Istovremeno potpuno su neutemeljeni pokušaji izjednačavanja legalnog i legitimnog referenduma građana Bosne i Hercegovine i tzv. 'plebiscita' koji je krajem 1991. organizirao Srpska demokratska stranka, insistirajući na izjašnjavanju srpskog naroda - da li želi da ostane u sastavu tadašnje Jugoslavije, a koji je proveden bez ikakvog međunarodnog nadzora i prema unaprijed propisanim pravilima. Potpuno je neutemeljena antibosanska izjava gospodina Mladena Ivanića, predsjedavajučeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine o tome da je Prvi mart početak rata i antisrpski čin. Zaboravlja Ivanić da bez Prvog marta i međunarodnog priznanja nezavisne Bosne i Hercegovine nebi sjedio u Predsjedništvi Bosne i Hercegovine koga tako nepravedno, nehumanu, koristi za antibosansko djelovanje.

Nakon sticanja nezavisnosti i agresije i genocida, Bosna i Hercegovina ulazi u proces tranzicije. Ona mora raditi na vlastitoj stabilizaciji, kroz evroatlanske integracije koje joj mogu osigurati mir i stabilnost. Zato treba stvoriti institucionalne pretpostavke, a ne teritorijalizaciju nacionalnog interesa. Te pretpostavke podrazumijevaju istinu i pravdu, te osiguranje pune ravnopravnosti svakom narodu i građaninu na svakom dijelu teritorije Bosne i Hercegovine, uz ostvarivanje optimalnog balansa između građanskog i nacionalnog. Današnja Bosna i Hercegovina nije ona referendumska. Umjesto vojnih bitaka vode se političke bitke za ratne ciljeve. Tako 25 godina poslije priznanja nezavisnosti, Bosna i Hercegovina još nema državnih garancija za svoju slobodu. U uslovima kada sve više dolazi do internacionalizacije bosanskog pitanja, dok se kontinuirano progoni država zbog traganja za pravom, istinom i pravdom, u znak poštovanja prema svima onima koji su prepoznali značaj nezavisnosti, nedjeljivosti i suvereniteta i dali svoj glas za nezavisnost i budućnost dužni smo obilježavati Dan nezavisnosti.

U Kanadi se čuje bosanski glas. Posebno u gradu Hamiltonu. U Kanadi se lobira i bori za najbolje vrijednosti Bosne i Hercegovine. Bosanski jezik kao ključna dimenzija Bosne i Hercegovine kroz koji se oslikava bosanska prošlost, sadašnjost i budućnost je priznat u Kanadi. Na osnovu toga otvoreno je više od deset škola bosanskog jezika u kojima se pored ostalog uči o značaju Dana nezavisnosti. Mlađe generacije moraju biti svjesne važnosti referenduma za nezavisnost. To je zadatak navedenih škola. Želimo u Kanadi potencirati ovaj datum kao jedan od najznačajnijih u novijoj historiji Bosne i Hercegovine. Želimo mladim Bosancima i Hercegovcima, rođenim u Kanadi, reči da je Prvoga marta Zemlji i Domovini, Bosni i Hercegovini rođendan. Neka mladi koji još nisu ni bili u Bosni i Hercegovini znaju za taj rođendan, jer je tada Bosna i Hercegovina upisana na najvažnijem mjestu u svijetu, u Ujedinjenim nacijama. Neka mladi znaju da taj rođenadan ne priznaju neki bolesni umovi, već nastoje da upravo na taj dan ponize i uvrijede Bosnu i Hercegovinu. Bolesni su ti umovi koji se još nisu osvijestili od agresije i genocida koji su priznati od Kanade i slobodnog svijeta.

Kanada je jedna od rijetkih država u svijetu koja je pored značaja bosanskog jezika prepoznala i značaj istine i pravde za budućnost Bosne i Hercegovine. I ove godine se građani kanadskog grada Hamiltona pridružuju svim građanima u i van Bosne i Hercegovine koji priznaju i poštuju nezavisnost, nedjeljivost i suverenost države. U povodu 25. rođendana Bosne i Hercegovine na velikom elektronskom panou ispred zgrade Skupštine grada Hamiltona darovano je sa ljubavlju:

“Sretan 1. mart , Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine”


Što je antibosanska politika u i van Bosne i Hercegovine jača, Kanada i mnogi drugi prijatelji sve više vole Bosnu i Hercegovinu, njenu dobrotu oličenu u Ideji Bosne i Bosanskom duhu. Oni koji mržnjom prema Bosni i Hercegovini hoće destrukcijom unesrećiti sve oko sebe, zapravo su sami već duboko unesrećeni vlastitom mržnjom i destrukcijom. Oni su odbačeno od Kanade, Amerike i slobodarskog svijeta.

"U godini kada obilježavamo 150 godina od nezavisnosti Kanade, 25 godina od kanadskog priznanja nezavisnosti Bosne i Hercegovine i 25 godina od nezavisnosti Bosne i Hercegovine zahvaljujemo se Kanadi i posebno gradu Hamiltonu što poštuju suverenu, nedjeljivu, nezavisnu državu Bosnu i Hercegovinu, što priznaju historijske rezultate referenduma iz 1992. godine, što priznaju naučno verificiranu činjenicu da je Bosna i Hercegovina priznata tada kao nezavisna država. Osjećamo se počastvovano zbog činjenice da živimo u državi koja priznaje i brani samostalnost i nezavisnost države Bosne i Hercegovine. Odnos Kanade i posebno grada Hamiltona prema državi Bosni i Hercegovini je najbolja poruka negatorima samostalnosti i nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Negatorima države Bosne i Hercegovine, Kanada i grad Hamilton šalju najbolju poruku: Dan nezavisnosti je bio jeste i vječno će ostati simbol bosanskohercegovačkog državnog i društvenog trajanja i uzdizanja. Bosna i Hercegovina je nezavisna država koja kao takva postoji i koju kao takvu priznaje Kanada. Bosne i Hercegovine ima mnogo u Kanadi. Priznavajući i poštujući suverenitet, teritorijalni integritet i politički subjektivitet Bosne i Hercegovine, Kanada daje primjer kako se treba suprostavljati antibosanskoj politici. Ideja Bosne i Bosanski duh koji plodove mogu davati samo u nezavisnoj, nedjeljivoj, suverenoj Bosni i Hercegovini izloženi su svakovrsnim prijetnjama. Sretna i dugovječna budi Bosna i Hercegovino za sve one koji znaju kakva vrijednost jest Ideja Bosne i Bosanski duh", izjavio je profesor Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje genocida, Kanada zahvaljujući se gradonačelniku Hamiltona Fred Eisenberger i zastupnici Skupštine Hamiltona Maia Pearson, piše u saopćenju
Instituta za istraživanje genocida, Kanada.

VRHOstali prilozi:
» PRSTEN ZA GLAVU AŽDAJE
Eset Muračević | 27. May 2022 00:56
» MASAKR NA KAPIJI JE NAJTUŽNIJI DAN TUZLANSKE HISTORIJE
Anadolu Agency (AA) | 25. May 2022 13:11
Ostali prilozi istog autora:
fastvee.gif
SrdjandDramanovic Studija.jpg
BosnaIzmjeneustava.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif