Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


FOTO-REPORTAŽA IZ BUŽIMA - GRADA GAZIJA: Gazije 505. Viteške brigade obilježili pobjedu najveće bitke u odbrambeno-oslobodilačkom ratu RBiH (1992. –’95)
MUNJEVITA “MUNJA 93”
Procitaj komentar

Autor: Nedžib Vučelj
Objavljeno: 13. January 2017. 15:01:31


Cijelu noć su, 11. januara, te ratne 1993. godine, bužimski vitezovi, tiho, nečujno i često puzeći po snijegu, uspjeli ući neprijatelju s leđa i u rani sabah uz tekbire udarili na četničke rovove i zemunice, gdje je svaki drugi borac 505. Viteške brigade išao goloruk da otme neprijatelju oružje, ili ako mu saborac, ne daj Bože, pogine ili bude ranjen, uzme oružje i juriša u proboj. Bila je to pobjeda za vojne anale, za pamćenje, kada su neprijatelju naneseni ogromni gubici, zaplijenjena veća količina artiljerijskog oružjsa i municije, te zauzete veoma važne strateške kote, od koji jeih i Kedića glavica, gdje su boračke organiozacije podigle spomen-obilježje kod kojeg se velikim narodnim zborom, historijskim satom i učenjem Ja-sina na dostojan način obilježava ova najveća pobjeda, koja je bila i dodatni moral za sve borce i starješine Armije BiH, jer se pokazalo da oni koji se bore za svoja ognjišta i svoju državu mogu pobijediti i daleko nadmoćnijeg neprijatelja. Ovu veliku bitku i pobjedu osmislio je i direktno komandovao sa njom komandant 505. Viteške brigade, general Izet Nanić. I ove je godine centralno obilježavanje ove velike pobjede bilo na Kedića glavici, gdje se i na -10 stepeni okupio veliki broj ratnih demobilisanih boraca i starješina, te građana općine Bužim, ali i susjednih općina.


Edvin Šahnović referira historiju Munje '93 na Kedića Glavici


Referat za historijski sat pročitao je Edvin Šainović, sin Huseina Šahinovića, ako Bog da, šehida iz te bitke.

Prisutnima su se obratili načelnik općine Bužim, Zikrija Duraković, koji je obećao podršku boračkim organizacijama i tadašnji komandant Petog korpusa, izuzetno omiljen među Bužimljanima, general i počasni građanin Bužima, Ramiz Dreković, čiji je govor o ovoj herojskoj borbi ostavio kod mnogih neizbrisiv trag, ali i izmamio suze. General Dreković, tadašnji komandant Petog korpusa istakao je da se nigdje na tako veličanstven i dostojan način ne obilježavaju značajni datumi novije historije kao u Bužimu, te da Bužim i Bužimljani to moraju njegovati i biti primjer svima drugima.


General Drekovic prilikom obraćanja


Inače na Kedića glavici su proučeni Ja-sin i Fatiha pred duše, ako Bog da, šegida, nakon čega su završeni dani obilježavanja akcije “Munja 93”.

Udruženje “Nanićevi Bužimljani” je i ove godine, uprkos veoma niskoj temperatutri, organiziralo pješački marš “Put bužimskih vitezova“. A na šehidskom turbetu su mnogi položili cvijeće i proučili fatihu pred duše šehida.


Fatiha na šehidskom turbetu u Bužimu


Druženje Hamzi i GazijaGeneral Dreković govori Hamzama i Gazijama
Druženjem prpadnka specijalnih jedinica 505. Viteške brigade “Hamzi” i “Gazija”, te ratnih starješina 505. Viteške brigade u Bužimu je obilježavana jedne od najvećih pobjeda za Bosnu i Hercegovinu “Munja 93”. Organizator ovoga druženja je Organizacioni odbor za obilježevanje ove najveće pobjede za Bosnu i Hercegovinu, sastavljen od boračkih udruženja na čelu sa načelnikom općine Zikrijom Durakovićem, koji je na druženju dao punu podršku obilježavanju ove bitke, a u cilju jačanja jedinstva boraca i naroda. Ovom druženju prisustvovao je i tadašnji komandant Petog korpusa, general Ramiz Dreković, koji je istakao da je akcija “Munja ‘93” bila velika prekretnica u BiH, jer je ta pobjeda dala posebni moral svim borcima i starješinama Armije BiH i vjeru da se možemo boriti, u to vrijeme, sa daleko nadmoćnijim neprijateljem. Uz vojničku večeru, evocirane su uspomene i sjećanja na ratne dane ovih jedinica i brigade, a posebno na jednu od prvih i najvećih bitaka za Bosnu i Hercegoovinu, gdje su ove jedinice imale specijalne zadatke. Bila je to pobjeda 505. Viteške brigade na daleko nadmočnijim neprijateljem, koja je ulila snagu ne samo borcima i starješinama 505. Viteške brigade, već i cijeloj Armiji BiH. Obilježavanje ove značajne bitke je nastavlja i drugim aktivnostima. Inače, druženje se tradicionalno održava u Zaradostovu, gdje su toku rata bile smještene specijalne jedinice 505. Viteške brigade.


Borci sa Rasimom Nanić, majkom rahmetli generala Izeta Nanića


Kahva ili okrugli sto sa generalom Ramizom Drekovićem

Ako je suditi po prisutnima i razgovoru, onda su to bili i kahva i okrugli sto sa generalom Ramizom Drekovićem, koji je došao da posjeti bolesnu majku Izeta Nanića i kao počasni građanin Bužima i ratni komandant Petog korpusa pridružio se obiljeažavanju velike ratne pobjede 505. Viteške brigade “Minja 93”. U prijatnom i ugodnom ambijentu hotela “Europa” preko pedeset predstavnika političkog, vojnog, kulturnog života općine Bužim družilo se sa generalom Drekovićem. Cilj druženja je bio ugostiti svoga počasnog građanina Drekovića, te ga tom prilikom upoznati o projektima , kako općine, tako i boračkih udruženja.
Dreković sa istaknutim Bužimljanima
“Nemojte da se među borcima događaju političke podijeljenosti, kada su u pitanju borački interesi. Posebno sam sretan i radostan da se po prvi put u ovakvom okruženju i na ovakav način družimo svi na jednom mjestu i svi predstavnici boračkih udruženja, predstavnici političkog, društvenog i vojnog života bez obzira na političke ili druge razlike. Jedino ovako jedninstveni možete postići ono što želite i ono što vam pripada” kazao je između ostalog general Dreković.
Predstavnici boračkih organizacija i pojedinci su posebno tražili da se ustraje na realizaciji i usvanju boračkih zakona, ali i da se druga udruženja ne ravnaju sa boračkim, te da se pooštre kazne za one koji ne poštuju zakon prilikomm zapošljavanja i ne zapošljavaju demobilisane borce, članove šehidskih i invladskih porodica, već upošljavaju sasvim desete osobe po robinskim i političkim linijima.

Ako je suditi po onome o čemu se razgovaralo i dogovaralo, onda bi ovakvih “kahvi” trebalo biti što češće. Razgovoru je prisustvovao i načelnik općine Bužim Zikrija Duraković.

I u odbojci pobjeda Bužima

Povodom akcije “Munja 93” u Bužimu je održan Memorijalni međunarodni turnir u sjedećoj odbojci, gdje su se za prvo mjesto borile ekipe: Siska, Novske, Brčkog i Bužima, a prvo mjesto osvojio je Bužim.


Pobjedni međunarodnog turnira Odbojkaški klub u sjedećoj odbojci Bužim

VRHOstali prilozi:
» SVI MORAMO BITI SREBRENICA
MINA | 17. June 2024 19:20
Ostali prilozi istog autora:
» EDIN VUČELJ SPORTISTA GODINE
02. March 2015 14:03
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif