Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Islamske teme


Ramazanska tema
TVOJ HIDŽAB JE TVOJA KRUNA SESTRO
Procitaj komentar

Autor: Dr. Mersada Nuruddina Agović
Objavljeno: 29. June 2016. 15:06:16
,,A reci vjernicama neka obore poglede svoje i neka vode brigu o stidnim mjestima svojim; i neka ne dozvole da se od ukrasa njihovih vidi išta osim onoga što je ionako spoljašnje, i neka vela svoja spuste na grudi svoje; neka ukrase svoje ne pokazuju drugima... '' (En Nur, 31.)Hidžab pokrivene žene asocira vjernike na čast, ugled i duhovni prestiž žene, a prije svega on je njoj jedinstvena zaštita. Žena je, kako kaza jedan književnik, kao sjajni biser koji privlači poglede onih koji žele da ga uzmu. Zato, njoj valja ostati u školjci hidžaba i dubokom moru stida. Čednost žene njena je najvrijednija osobina koja se nadzire i preko spoljašnjeg izgleda žene, tj. njenog stila odijevanja. Odjeća vjernice je onakva kakav je njen stid, a njen stid je onakav kakav je njen iman. Kad god se poveća iman žene, poveća se i njen stid, pa njena odjeća izgleda ljepše i pristojnije.
Žene su kroz povijest uvijek bile pokrivene. Masovno su pokrivale svoju kosu u starom kršćanstvu i judaizmu, a i danas to rade 'časne sestre' širom kršćanskog svijeta, te 'radikalne' židovke. Njihovi sunarodnici ih poštuju, bilo da su vjernici ili ateisti. Bosna i Hercegovina je specifična po tom pitanju. Mnogi Bošnjaci ateisti, pod negativnim uticajem svojih komšija, neprevaziđenim strahom ili manjkom samopoštovanja, osuđuju svoje sunarodnice, pokrivene Bošnjakinje.

,,O Vjerovjesniče, reci ženama svojim, i kćerima svojim, i ženama vjernika neka spuste haljine svoje niza se. Tako će se najlakše prepoznati pa neće napastovane biti...'' (El Ahzab, 59.) Ajet objašnjava kako da se vjernica pokrivanjem zaštiti i bude prepoznata od strane drugih kao osoba koja drži do moralnih vrijednosti.
Lijep odgoj nema cijenu. Lijepo odgojena vjernica zna čuvati povjerene joj emanete: svoju čast i ugled, čast i ugled svoga supruga, djecu, zajednički imetak i svaku preuzetu društvenu obavezu. Ona pored čestitog nošenja hidžaba ima i lijep i čestit islamski ahlak (bonton). Njena porodica i cijela društvena zajednica u nju imaju puno povjerenje. Povjerenje je vrijednost koja se ne može kupiti, može se samo zaslužiti, kao i ugled u društvu, poštovanje, iman, ljubav, smiraj duše i druge slične neprocjenjive vrijednosti koje se novcem ne mogu kupiti.
Primjer lijepe pokrivene žene je kao primjer ruže koja lijepo miriše, ali je ne može svako ubrati, jer ona ima svoj vid zaštite. Žena koja se samo svome Gospodaru Allahu Uzvišenom potpuno pokorava, mužu, roditelju i drugim članovima porodice odbija poslušnost ukoliko traže od nje neposlušnost prema Stvoritelju, jer zna da ne smije biti poslušnosti stvorenju u neposlušnosti Stvoritelju. Kao takva, ona je čvrst bedem odbrane istinskih vrijednosti gdje god se bude nalazila. Primjera iz prakse ima bezbroj da ona izvršava misiju pozivanja na dobro i odvraćanja od zla i kada usta ne otvara. Sama njena pojava opominje eventualne prijestupnike oko nje. Ima primjera da kad, recimo, ašikuju momak i cura na klupi pored nekog šetališta, pa pokraj njih prođe pokrivena žena ili muškarac koji i svojom vanjštinom očituje vjeru, oni automatski koriguju svoje ponašanje i postaju pristojniji.
Kako smo kazali, istinske radosti pokrivene žene, smiraj duše, iman, ugled, poštovanje, povjerenje, pravda ne mogu se kupiti novcem. Kad smo već kod pravde, moramo se podsjetiti pokušaja sprovođenja nepravedne odluke pravosudnih organa u Bosni i Hercegovini da pokrivenim ženama koje su oličenje poštenja i pravde, zabrane rad u ovim institucijama, ukoliko se ne otkriju. Cijela zemlja je bila zgranuta takvom odlukom, pa se diglo sve što je savjesti imalo u odbranu hidžaba žene. Upriličeno je mnogo tribina, okruglih stolova i TV emisija na ovu temu. Borba je trajala danima, savjesni građani su davali svoj maksimum, dok na kraju Božija pomoć nije došla, pravda pobijedila i hidžab žene se odbranio.
Svima je, i kroz ovaj primjer, postalo jasno da je nošenje hidžaba vjersko i građansko pravo osobe koja ga nosi i da je niko ne smije sprječavati u tome. Isto su završile i borbe vjernika za izučavanje vjeronauke u obrazovno-školskom sistemu koja se, uz školski tjelesni odgoj, muzički odgoj i druge vrste odgoja koje škole promovišu, izborila da djeca dobiju i duhovni odgoj. Borba za bošnjaštvo je također svima poznata na ovim prostorima i šire, gdje se svijet i danas čudi apsurdu, da su Bošnjaci van Bosne i Hercegovine (Sandžak, Kosovo, Makedonija, Turska i druge zemlje dijaspore) bili svjesniji svog identiteta od Bošnjaka usred Bosne i Hercegovine, a sve zbog pohlepe komšijskih zemalja koje su nehumanom propagandom pritiskale Bosnu.

Pokrivena žena u našoj zemlji čvrsto čuva svoj identitet, vjerski, nacionalni i kulturni, a još jedno od prelijepih segmenata njenog identiteta je upravo hidžab koji nosi. Ona pojednim osobama ne mora pokazivati ličnu kartu, jer i njen hidžab je njena lična karta.

Doduše, moramo biti do kraja iskreni, pa priznati da se u zadnje vrijeme dogodila devalvacija vrijednosti u vidovima nošenja hidžaba, pa za neke sestre ne možemo sa sigurnošću utvrditi spadaju li u pokrivene ili otkrivene, s obzirom na njihove gole vratove, uši, grla, tijesne pantalone ispod prekratkih suknjica, gole članke nogu na visokim potpeticama i dr. Neke građane iritira ova njihova neodređenost, a neki tvrde da se takve osobe bolje probijaju kroz sistem i zapošljavaju u državnim ustanovama, te tako tabaju put posve propisno pokrivenim ženama.
Što se tiče njihove šminke, kako kaza jedan pjesnik, suze pokajanja i bogobojaznosti su ljepše od bilo koje šminke, pa savjetuje savjesne sestre da se šminkaju njima. Pokrivena djevojka treba biti osoba koja momka osvaja karakterom, a ne izgledom. Pridružujemo se ovim stavovima i šaljemo ramazansku poruku ponosnoj pokrivenoj muslimanki Bošnjakinji:

Znaj sestro da je Tvoj hidžab Tebi kruna! Ti si kraljica s islamskom krunom i tako se osjećaj i ponašaj! Hodaj zemljom uzdignuta i vedra čela koje samo pred Uzvišenim Allahom na sedždu spuštaš. Ti, kojoj je Allahovo zadovoljstvo najvažnije u životu nikome svojim časnim stavom nećeš nauditi. Štaviše, svi su sigurni od Tvoje nepravde i svakom si samo od hajra i koristi. Blago Tebi na oba svijeta, cijenjena sestro!

VRHOstali prilozi:
» VELIKI GRIJESI: LAGANJE – LAŽ
Dr. Fuad Sedić | 09. May 2024 17:12
Ostali prilozi istog autora:
» ISLAMSKA KALIGRAFIJA
15. March 2018 18:32
» RASPRODATO ROŽAJE
17. October 2016 17:59
» SANDŽAČKA AVLIJA
16. September 2016 21:37
» DOVEDIMO LAĐU DO NJENE LUKE!
13. March 2015 13:54
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif