Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Estrada


Pismo Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije hadži Edinu Dervišhalidoviću povodom održanog koncerta Dine Merlina na Cetinju (21.maj 2016.)
KAD DINO MERLIN ZAVRTI SA RATNOM CRNOGORSKOM ZASTAVOM, SA TRI KRSTA ZA TRI PRSTA
Procitaj komentar

Autor: B.net
Objavljeno: 03. June 2016. 14:06:48

Dino Merlin sa crnogorskom zastavom pod kojom je izvršen genocid nad Bošnjacima i Albancima u Plavu i Gusinju


Pismo na ruke:
H. Edin Dervišhalidović
Sarajevo, Bosna
________

CC: Dino Merlin
Cetinje, Karadak


Poštovani Edine,
Cijenjeni hadžija,

Pišemo Ti ovih par redaka u svojstvu preživjelih žrtava genocida iz BiH, 1992. – ‘95.. Vjerujemo da ne trebamo posebno pojašnjavati zašto smo ‘90-tih preživjeli, precizniji odgovor mogu dati oni koji su planirali genocid u Beogradu i Podgorici, a nisu ga uspjeli do kraja izvršiti.

S obzirom da je velikonacionalistička srpska i crnogorska elita svakoj generaciji Bošnjaka predvidjela po jedan genocid, molimo te uzmi u obzir također da Ti ujedno ovo pismo pišemo i kao potomci žrtava genocida u Plavu i Gusinju 1912. / 13. i 1919. godine. Vjerujemo da te nismo zbunili (?), ili možda ne znaš da je u Plavu i Gusinju još prije nešto više od 100 godina počinjena Srebrenica, baš na sličnim principima, samo što tada nije bilo plavih šljemova i Holanđana. E, upravo na krvavim primjerima Plava i Gusinja da su u Bosni naučili lekcije o genocidu koje su proveli Srbo-Crnogorci nad Bošnjacima, kao i u drugim djelovima Sandžaka, poput Sjenice, Šahovićima, Limskoj dolini, Bihoru, novopazarskom Hadžetu…, uvjereni smo da bi se itekako interesirali šta se i 1943. dogodilo u Foči ili u cijeloj istočnoj BiH… ali eto izgleda sve Bošnjake to ne interesira podjednako dok na svojoj koži ne osjete kako im, opet i opet, glavu odrubljuje fašiziodna srpsko-crnoporska četnadija, đikani… koji su zadojeni svetosavskom mržnjom i ne podnose civilizaciju, druge i drugačije pored sebe.
Nego da se vratimo povodu pisma.

Poštovani hadži Edine,
Nenaviknuti na istupe i nepromišljene političke poteze Dine Merlina, haman je dvije hefte kako pokušavamo sumirati njegove izlive možda neznanja ali i primitivizma koje je ispoljio na koncertu koji je održao na Cetinju u povodu 10.godišnjice nezavisnosti Crne Gore, gdje je kao poznato ime na estradi otvoreno propagirao crnogorstvo.

Po cetinjskom primjeru što se moglo vidjeti, očito je kod Dine Merlina preovladao materijalizam, da li je bar čuo hadži Edin Dervišhalidović, koji je dio rata preživio u Sarajevu pod srpsko-crnogorskim granatama, šta za Bošnjake u Sandžaku i u Crnoj Gori, znači mahati sa krvavom ratnom crnogorskom zastavom sa tri krsta za tri prsta, baška za one koji su natjerani da emigriraju odnosno da se rasele širom dunjaluka?!? Hadži Edine šta misliš, da li je Dino Merlin ikada čuo koliko je nevine bošnjačke i albanske krvi proliveno u Plavu i Gusinju samo zato što nisu prihvatili krst kao spas, crnogorsku kapu kao spas, crnogorsku zastavu sa tri krsta kao spas? A eto na Cetinju Dino Merlin je sve to dobrovoljno prihvatio. Očito je Dino Merlin zaslijepljen eurićima na estradi i ne interesira ga krvarenje njegovog naroda, ali da li zna hadži Edin, godine 1912., a posebno marta 1913., pod naredbom crnogorskog zlikovca kralja Nikole, da su popovi pravoslavne crkve za samo par dana nasilno pokrstili preko 12,500 muslimana. Tada su javno strjeljani najugledniji plemići u plavsko-gusinjskom kraju samo što nisu prihvatili kao navodni spas krst, crnogorsku kapu i zastavu! Par hiljada žena, djece i muškadije su pobili kad su shvatili da im je propao plan javnog kršćenja i nametanja svetosavlja! A koliko je curica, djevojaka i žena silovano? Ko to zna, jer je o tome bilo sramota pričati, a o sudbini poklanih i pobijenih žrtava na Previji, Racini, Čekića kršu… nije se smjelo misliti a kamoli pričati, zapisivati…

Dragi hadži Edine,
Potomci žrtava genocida više od stotinu godina nose bol, tragaju za istinom, i još uvijek ne znaju gdje su kosti nevino pobijenih predaka… I eto iz Saraj’va - grada paćenika, iz Bosne - domovine svih Bošnjaka koja i danas krvari, radi estradne tezge i nekoliko hiljada krvavih eura, dolazi Dino Merlin ispod Lovćena, na kojem je pokopan genocidni crnogorski pjesnik, najveći zlikovac svih vremena koji je Srbima i Crnogorcima u amanet ostavio najveće genocidno štivo “Gorski vijenac”; da zavrti sa krvavom crnogorskom zastavom sa krstovima i tim činom uputi političku poruku i potomcima žrtava genocida, onima koji nose amanet od svojih predaka da nikada krst ne prihvate. Dino Merlin nije našao za shodno da se posvjetuje sa svojim sunarodnicima kakva su to prava Bošnjaka u privatnoj prćiji ratnog zločinca i vođe kartela Mila Đukanovića.

Dragi hadžija Edine, hajd’ što se Dino Merlin prije dolaska na Cetinje nije interesirao za žrtve genocida u Plavu i Gusinju, Šahovićima, Kolašinu, Nikšiću, Limskoj dolini, Bihoru, Pljevljima, ali kako se nije sjeto bar žrtava hapšenja Bošnjaka na Crnogorskom primoriju koji su iz BiH pokušali naći spas i utočište, a Milova policija nakon hapšenja jednim dijelom su ih pobili i pokopali u Crnoj Gori, a ostatak deportovali zlikovcu Karadžiću na nož. Ni koske se nije našlo od 100-tinjak Bošnjaka. Uz to do danas niko nije sudski odgovarao, dok ratne zločince Mila Đukanovića kao i Novaka Koljibardu u bosanskim mahnitim glavama slave haman kao heroje.

Edine, reci Dini Merlinu, da zamoli organizatore koncerta na Cetinju da mu obavezno na poklon pošalju Rječnik crnogorskog jezika u izdavaštvu Crnogorske akademije nauka i umjetnosti (CANU). To je ustvari crnogorska čojska i sojska azbuka mržnje prema Bošnjacima, Albancima, islamu, Bosni, Sandžaku… opisana u značenju crnogorske riječi. Pare za štampanje (preko ministarstva za kulturu) je izdvojila Vlada CG čiji je predsjednik Milo Đukanović. Doduše Milo ima aktivne potpredsjednike i vjerne koalicione partnere Rafeta iz Bošnjačke stranke i Azru iz Pozitivne, čiji posao je da šute ili da se pođahkad glasnu, ali samo kada je sve odrađeno. Time je više nego jasno kakve su njihove pozicije u Vladi CG.

Edine, taman negdje pred nastup Dina Merlina na Cetinju, u čast desetogodišnjice nezavisnosti CG, Milov MUP kojim rukovodi Duško Marković, potpisao je registriraciju, (gle čuda kaže da to nije znao), i legalizirao rad Ravnogorskog četničkog pokreta. Intervencijom naše asocijacije Duško je iz registra gumicom izbrisao Ravnogorce, ali koji i dalje “Turke” mogu slobodno po kućama da pljačkaju, siluju, ubijaju i istrebljuju, baš kako to pristoji genocidnoj tvorevini za koju su se Milovi, Momovi i Radovanovi Crnogorci sa braćom Srbima udruženo borili. U toj lijepoj europskoj i demokratskoj državi Crnoj Gori, kako joj je Dino Merlin tepao na koncertu, nema šta lijepog nećete čuti. Evo upravo su crnogorski naučnici okupljeni u CANU, uključujući i akademika BANU, DANU i CANU Šerba i akademika CANU i DANU Zuvdiju, inače potomak žrtava genocida iz Gusinja; dugogodišnji timski istraživački i naučni rad na Rječniku crnogorskog jezika utvrdili su da je Dražo Mihajlović bio anti fašista. SIC! Edine, prevedi Dini Merlinu na bosanski jezik da je Dražo Mihajlović osuđeni ratni zločinac, te da je zbog njegovih ratnih zločina i bratije četnika osuđen. Strijeljanjem mu je okončan zlikovački život, a sada ga kako Srbi tako i Crnogorci rehabilitiraju. O anti bošnjačkim, anti albanskim i anti islamskim terminima koje su uvrstili u taj sramni rječnik pisat ćemo detaljnije. Ali do tada neka bar Dino Merlin zna da Crnogorci rječnika ni jezika nebi imali da građu nije sakupio Adnan Čirgić koji slovi za najpoznatijeg crnogorskog jezikoslovca. Doduše Crnogorci ga smatraju da im je najvjerniji Turčin. Mudri žitelji ispod Prokletija bi rekli, neš takav jezik i rječnik koji su radi ličnih interesa sklepali “Turci”, koje smo gore imenom pomenuli, čiju su osnovu pokupili u Njegoševom genocidnom štivu.

Hadži Edine, molimo te još prenesi Dini Merlinu, da danas kad bude držao koncert u Novom Pazaru, nedaleko od Hadžeta gdje je počinjen genocid na nedužnim Bošnjacima, ni u kojem slučaju da ne vrti sa srpskom zastavom. Kaži mu Edine, da nema razlike u srpskoj ili crnogorskoj četničkoj kokardi koje se nalaze na zvaničnim državnim zastavama dva oka u glavi. I kaži mu hadži Edine, da je pod srpskom i crnogorskom zastavom pobijeno na stotine hiljada Bošnjaka, dok se ni broja ne zna koliko je istrijebljeno raznim političkim i vojnim metodama, uključujući i uticaj zločinačke SANU i SPC, DPS, raznih DF-ovaca, tu su i njihova područna odjeljenja CANU i DANU.

Hadži Edine, na kraju, zbog nemoralnog čina na Cetinju, molimo te da posavjetuješ Dinu Merlina da zbog love ni u kojem slučaju ne pristane na nagodbu sa Dodikom & bratijom, koje iz Beograda huškaju vojvoda Tomo Nikolić, potvojvoda Aleksandar Vučić i patrijarh Irinej, da održi pop rock koncert u Memorijalnom centru žrtava genocida u Potočarima. Tamo osim svježih šehidskih humki i bijelih nišana, druge publike neće imati. I reci mu, nemoj da im iznad humki i nišana vrti sa krvavom zastavom srpsko-crnogorske genocidne tvorevine, ‘nako kako je to činio sa krvavom crnogorskom zastavom potomcima žrtava genocida sandžačke regije.

Ako mu je baš do love, neka se obrati nama žrtvama i potomcima žrtava genocida, izaći ćemo mu u susret. Srdačno!, - piše u pismu Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije (BANA) iz New Yorka.

VRH


  Dossier: BOŠNJAČKO-AMERIČKA NACIONALNA ASOCIJACIJA (BANA) - New York
» BANA UPUTILA ČESTITKU CVIJANOVIĆKI, DODIKU...
Bošnjaci.Net | 25.11.2022 17:23
» NITI SMIJE BITI ZABORAVA A NI OPROSTA!
Hamza Subašić | 29.07.2019 19:11
» KOMANDANTE, UZ TEBE SMO!!!
B.net | 27.01.2017 01:40
» FILMSKI VRISAK AVDE HUSEINOVIĆA
Mr. sci. Džavid Begović | 23.11.2016 19:49
» BANA PRIREDILA IFTAR ZA BOŠNJAKINJE
B.net | 03.07.2016 20:35
» CRNA GORA UKINULA RAVNOGORSKI POKRET
Al Jazeera | 09.05.2016 22:01
» ZAJEDNIČKI KAŽIMO SMRT FAŠIZMU!!!
B.net | 09.05.2016 18:12
» KO BRANI BOŠNJAKE U CRNOJ GORI?
Dr. Mersada Nuruddina Agović | 02.05.2016 15:46

Ostali prilozi:
» ART KUĆA SEVDAHA: U SEVDAHU DUŠA MOJA
Eset Muračević | 01. May 2024 21:51
» MAHER ZAIN ODRŽAO BAJRAMSKI KONCERT U SARAJEVU
Senzor.ba | 13. April 2024 23:56
» CIJENIMO SVAKI TRENUTAK PROVEDEN SA VOLJENIM OSOBAMA
Bošnjaci.Net | 11. March 2024 13:47
» PUBLICI TREBA NAMETATI KVALITET
Eset Muračević | 08. February 2024 20:24
» 20 NAJROMANTIČNIJIH GRADOVA U BIH
B.net | 08. February 2024 20:15
Ostali prilozi istog autora:
» ANELA FETIĆ: USPOMENE
13. March 2024 13:12
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif