Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Teme
Rijeć o vrijednim Bošnjakinjama
CRVENE RUŽE ZA SVAKI DAN
Procitaj komentar
Autor: Fahra Kurdija
Objavljeno: 13. March 2016. 23:03:33


Odavno već beharli grane šire miris proljeća u mojoj bošnjačkoj zajednici, kišnoga grada Seattle-a. Raznobojni vijesnici proljeća osvajaju okolinu, a što protkano toplim zracima sunca, daje posebne čari posmatraču.

Osmi Mart bi i prođe. I ako ukrašen prekrasnim, što elektronskim, što pravim buketima. a isto tako dal' iskrenim il' lažnim izlivima pažnje, mi žene nastavismo biti supruge, majke, domaćice, radnice... Ne znam, da li da žalim il' da se ljutim na svaku onu, koju je deveti ili deseti dan marta razočarao, i sto osmi, traje samo dvadeset četiri sata u godini.

A cvijeće, k'o cvijece... Drag je poklon svakoj ženi u svakoj prilici pa makar i za Osmi Mart. Ko je imalo imao priliku slušati islamska predavanja o ženi i odnosu prema ženama, ili čitati kur'anske ajete, shvatiće da je posljednji Allahov poslanik Muhammed s.a.w.s. davno sve to lijepo objasnio: "Najbolji među vama su oni, koji su svaki dan dobri prema svojim ženama."

Iako je putokaz jasan, mnoge žene u svijetu, za rad ostvarenja nekih ciljeva i karijere, pod noge bacaju sve one vrijednosti koje ih čine u pravom smislu ženom. Zato mi je zadovoljstvo što se kroz džemat i udruženje žena "Nur", krećem u društvu žena koje nisu opterećene jednokratnom pažnjom.

Posmatrajući moju malu bošnjačku zajednicu, vidim je kao uzdignut iznad svih, vrt ružičnjak, u kome cvatu najljepše bosanske ruze i žive najljepše bosanske žene. Sama pomisao da sam i sama dio tog ružičnjaka, budi u meni ponos. A u tom cvijetnom bošnjačkom vrtu, iznad svega, žena njeguje osnovna moralna načela koja je čine ne samo ženom već i damom, čime zavrjeđuje svakodnevnu pažnju.

Svojim ponašanjem, znanjem i radom Bošnjakinje tiho i nenametljivo pronalaze svoje mjesto u društvu. I bez obzira na zanimanje, naše žene su svuda zapažene kao vrijedne i najbolje a ima nas svuda, od domaćice i čistačice pa do advokata, inžinjera, doktora...Sa posebnim zadovoljstvom se divim ženi, koja već drugu godinu uspješno stoji na čelu našeg džemata. Sjećam se njene hrabrosti kada se prihvatila te obaveze. Hrabrosti na kojoj mnogi muškarci mogu pozavidjeti.

Pored toga Elvira Vojniković je uspješna i u poslu kojim se bavi a iznad svega uzorna majka i supruga. Njene sposobnosti i doprinos našoj zajednici i društvu su jako vidljivi, zbog čega je poštovana od svih.

Nije lahko biti zapažen a jos i nagrađen u kompaniji kao što je Nordstrom ali našoj Merimi to uspijeva. I Merima Hajdarović je jedna od prekrasnih ruža našeg bošnjačkog vrta koja četrnaest godina radi za Nordstrom. Lijepa Livljanka, skromna, ljubazna i vrijedna radnica. Voli svoj posao, kolege i svoje klijente i to je čini sretnom a nagrade dolaze same po sebi. Već dva puta je zbog svojih kvaliteta i ozbiljnosti izabrana za „All Star Nordstroma“. Pored toga i Merima je na prvom mjestu majka i supruga i ništa je ne sprječava da sve lijepo funkcioniše.Merima Hajdarović svojim odgojem, kulturom, ljubaznošću i osmijehom plijeni svakodnevnu pažnju i u porodici i na poslu kao i nasoj bošnjačkoj zajednici i šire.

Još jedna mlada žena iz bošnjačke zajednice grada Seattle-a zavređuje pažnju, da se u mjesecu, kada se najviše govori o ženama, ovdje pomene. Sabina Šutković, Inžinjer u Microsoftu. Mlada a uspješna žena. Savladati prepreke i doći do vrha karijere je nešto sa čim se Sabina u tehnologiji i inžinjerstvu suočavala na dnevnoj bazi.

Pored rada na nekim od najtežih problema tehnologije Sabina nalazi vremena za porodicu, prijatelje, za dobrobit naše Islamske zajednce i da volontira za brojne organizacije. Posebno se zalaze za rad sa dijecom i omladinom u koji je uključila i svoju djecu kako bi ih usmjerila u kulturni i društveno politički život a što joj kao i sve drugo uspijeva. Sabina i pored svih obaveza koje ima, stigne gdje god zatreba. Vrata njenog doma su uvijek otvorena za sve bosanske putnike namjernike. Učestvuje u svim humanitarnim akcijama i predvodi različite proteste za dobrobit Bosne i Hercegovine gdje se pokazala kao izvrstan lider. Uzor joj je bila njena rahmetli nana koja je također podržavala sve akcije po pitanju Bosne. Ljudi često pitaju Sabinu odakle crpi toliku energiju za sve, a ona kaže da joj samo ljubav daje snagu, jer voli to što radi i ponosi se svojom kulturnom baštinom koju je ponijela u svijet. Sabina želi da bude uzor i najbolji model svojoj djeci kako bi mogli na najbolji način predstavljati svoje bosanske korijene. Sabina Šutković i jeste uzor, ali ne samo svojoj djeci, već okolini i mnogima od nas.Dok se ruže iz vrta bosanskog, ponosno smješe proljetnom suncu i mirisom uzdahe mame, ja se radujem svakom susretu sa dragim licima našeg Udruženja žena „Nur“ u Bošnjačkom centru I.Z.B.W.
Pravo je zadovoljstvo kahvenisati ili popiti čaj u lijepom društvu uz razne poslastice koje naše sestre donesu. Uz sve to, poslušamo neko poučno predavanje od naše mualime Elme, a naše hadžinice Refija, Šefika i Ajša s nama uvijek podijele neki dobar savijet. Znamo se i nasaliti, ponekad i dobru sevdalinku zapjevati, tako da je nama Dan žena prilično često. U ružičnjaku našem stalno cvijetaju ruže, a ja sam ponosna na uspijeh naših Bošnjakinja iako kiša remeti sunčan proljetni dan.

VRHOstali prilozi:
» OTVOREN MUZEJ BOSANSKOG KRALJEVSTVA
Bošnjaci.Net | 31. July 2022 12:54
» MICHIGAN ZA ŽRTVE GENOCIDA U SREBRENICI
Bošnjaci.Net | 20. July 2022 15:46
» BANDIRMA – TURSKI GRAD EVROPSKOG STILA
Amir Hodžić | 13. July 2022 20:24
» CHICAGO ZA ŽRTVE GENOCIDA U SREBRENICI
B.net | 11. July 2022 21:40
» MI MORAMO BITI JEDINSTVENI U DOMOVINI I DIJASPORI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 11. July 2022 02:31
» NA DAN AREFATA I KURBAN BAJRAM MEĐU BOŠNJACIMA U CIRIHU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 09. July 2022 02:20
» POGLED IZ DIJASPORE: PILOT PROJEKAT ZA LJETNE FERIJE
Mustafa Klanco | 18. June 2022 14:42
» REFIK LIČINA-SANDŽAČKIM PUTEVIMA U EVROPI
Božidar Proročić | 09. June 2022 14:19
Ostali prilozi istog autora:
» BAJRAM SUNCEM OBASJAN
04. October 2015 03:14
» NE LOMITE MI BAGRENJE!!!
16. October 2014 18:26
» AH, MERAKA U VEČERI RANE...
01. December 2012 13:21
fastvee.gif
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif