Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


Otvoreno pismo Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike srpskom članu Preedsjedništva Mladenu Ivaniću
KBSA: IVANIĆEVE ANTIBOSANSKOHERCEGOVAČKE IZJAVE UGROŽAVAJU STABILNOST DRŽAVE I ŠIREG REGIONA
Procitaj komentar

Autor: KBSA
Objavljeno: 01. March 2016. 13:03:15

Gospodine Ivaniću,
Mi smo svijesni da rat protiv Bosne i Hercegovine i svih njenih normalnih građana i dalje traje bez obzira što je pucanje utihnulo. Kako smo se odbranili od vaših ekstremista i spriječili uništenje Bosne i Hercegovine i njenog autohtonog bošnjačkog stanovništva tokom agresije i genocida, tako ćemo uraditi i u miru.


Gospodine Ivaniću,
Kao liderska organizacija američkih i kanadskih Bošnjaka pišemo vam u ime svih građana države Bosne i Hercegovine koji smatraju Bosnu i Hercegovinu kao svoju domovinu, a na to nas je primorala vaša neprimjerena izjava gdje kažete: "I zato za mene taj dan, koji se u dijelu Bosne i Hercegovine obilježava kao takozvani dan nezavisnosti, jednostavno ne postoji. A, ako neki praznik duboko iritira i vrijeđa Republiku Srpsku i srpski narod u Bosni i Hercegovini, onda je to svakako 1. mart”.

Gospodine Ivaniću,
Da vas napomenemo da ne postoji nikakav “takozvani dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine”, nego postoji samo DAN NEZAVISNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE jer je država Bosna i Hercegovina priznata od čitavog svijeta i dobila je svoju nezavisnost odlukom 64% svojih građana za čiju nezavisnost i ravnopravnost svih građana, bez obzira na vjersku ili etničku pripadnost, su glasali i bosanski Srbi. Dakle tu nema ništa sporno, to je pravna činjenica.

Parlament Bosne i Hercegovine je 28. februara 1995. godine donio odluku da se 1. mart slavi kao Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Evropska ekonomska zajednica je priznala ovaj dan, a ukaz o proglašenju zakona kojim se 1. mart proglašava Danom nezavisnosti Bosne i Hercegovine i državnim praznikom potpisao je predsjednik Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović 6. marta 1995. godine. Prethodno je zakon o 1. martu donijela Skupština Republike Bosne i Hercegovine, 28. februara 1995. Dan nezavisnosti je za svaku zemlju i narod veličanstven, zato je 1.mart 1992. godine za nezaborav. 1.mart je bio bosanskohercegovačka sudbina i neumjesno je pa i griješno pitanje da li je išta moglo biti drugačije. Mi ne bi smo bili ono što jesmo da smo tada u ime sumnjive sigurnosti izabrali podčinjavanje. Taj historijski datum i naučno verificiranu, pravnu i historijsku činjenicu vi ne prihvatate. Ali značaj ovog historijskog datuma daleko prevazilazi vašu dnevnu antibosanskohercegovačku politiku. Historijska činjenica je da je Bosna i Hercegovina tim danom postala članica međunarodne zajednice, internacionalno priznata 177 članica Ujedinjeih Nacija. To je nepobitna stvarnost s kojom vaša antibosanskohercegovačka politika mora računati, jer se ta pravna stvarnost ne može dovesti u pitanje.Gospodine Ivaniću,
Vaše antibosanskohercegovačke izjave ugrožavaju stabilnost ne samo bosanskohercegovačke države, već i šire regije. Ako je nešto takozvano onda je to ilegalno ili samozvano (kao što je vaš samozvani praznik u manjem entitetu jer je sud rekao svoje), a nezavisnost Bosne i Hercegovine je pravna i trajna činjenica priznata od čitavog svijeta svidjelo se to vama ili ne. Brže se pomirite sa tim, lakše će te se osloboditi velikog tereta mržnje koji nosite na sebi i koji prenosite na ostale ekstremne elemente bosanskih Srba. Uzimajući u obzir funkciju koju obavljate treba da se stidite što mrzite i pljujete po zemlji koja vam daje platu.

Gospodine Ivaniću,
Mi smo svijesni da rat protiv Bosne i Hercegovine i svih njenih normalnih građana i dalje traje bez obzira što je pucanje utihnulo. Kako smo se odbranili od vaših ekstremista i spriječili uništenje Bosne i Hercegovine i njenog autohtonog bošnjačkog stanovništva tokom agresije i genocida, tako ćemo uraditi i u miru. Mi američki i kanadski Bošnjaci se osjećamo počastvovano zbog historijske činjenice da pripadamo generaciji utemeljitelja nezavisne države Bosne i Hercegovine. A Vas i druge koji rečeno negiraju nećemo moliti, već poručiti Dan nezavisnosti je bio jeste i vječno će ostati simbol bosanskohercegovačkog državnog i društvenog trajanja i uzdizanja. Slavili ga ili ne Bosna i Hercegovina je nezavisna država koja kao takva postojala, postoji i stalno će postojati.

SRETAN VAM DAN NEZAVISNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE!

Srdačno,
U ime UO KBSA Eldin Elezović, predsjednik.

VRHOstali prilozi:
» MEHMEDALIJA DIZDAR JE RIBLJA KOST U ČETNIČKOM GRLU
Sead Zubanović | 16. July 2024 17:40
» LIJEP PRIMJER BOŠNJAKA ULMA: HAJRAT - ŠADRVAN
Bošnjaci.Net | 15. July 2024 14:58
» CHICAGO: “WALK TO REMEMBER GENOCIDE IN SREBRENICA“
Dženita Hrnjić | 14. July 2024 18:44
» TRUMP NAKON NAPADA: SPASIO ME BOG
Hayat | 14. July 2024 15:44
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif