Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

ANUBiH produžena ruka velikosrpske SANU
ČENGIĆEVA KRMEĆA FARMA USRED ANUBIH
Autor: Elmedina Muftić
Objavljeno: 30. October 2015. 01:10:42


U Sarajevu, 27.10.2015.godine, na Akademiji nauka i umjetnosti BiH (ANUBiH) promovisan je šund u književnosti pod nazivom "Alija Izetbegović jahač apokalipse ili anđeo mira" autora Mustafe Čengića, čovjeka izgubljenog u bosanskom vremenu i prostoru ili isturenom odjeljenju Srpske akademije nauka i umjetnosti (SANU) čiji je zadatak da se Bošnjacima kroz ovakva šund izdanja ispire mozak i poigrava s inteligencijom čitave nacije. Nekad u bivšoj državi je postojao porez na šund izdanja, pa mi iskreno bude žao da taj zakon ne bitiše i u našoj državi, kako bi građani ove zemlje bili pošteđeni ovakvih udara na zdrav razum ovdašnjeg insana. Ali eto šta je tu je. Svašta papir trpi, svako se hlaća pera i pokušava biti pisac. Izgleda da više za pisanje nije potreban dar i osjećaj za riječ, nego je po nekim suludim mjerilima sad potrebno da u sebi akumuliraš mržnju spram boljeg, uspješnijeg od sebe i onda svom silinom frustracije ospeš sav svoj unutarnji jad i siromaštvo po ljudima kojima nisi ni do pete.

Tako se na ANUBiH, okupila mega giga "intelektualna elita" Bosne i Hercegovine, oni isti akademici kojima je trebala skoro čitava vječnost da osmisle tri prosto proširene rečenice kojima bi odgovorili SANU na njezine napade na Bosanski jezik, ali izgleda da toj ANUBiH eliti nije ni do države ni do jezika, njima je samo da što više jame od države, odnosno od građana BiH iz čijih se poreza finansira njihov nerad. Umjesto da se bave bitnim stvarima, oni promovišu šund, odnosno bezobrazno, ljigavo, nisko, baš kako i dolikuje đikanima pomenute akademije iznose laži o Prvom Predsjedniku R BiH Aliji Izetbegoviću. O Čengićevom smradu i njegovoj knjizi bezpotrebno je trošiti riječi, jer svakom čovjeku koji drži do svog obraza i dostojanstva ispod časti je takvo smeće uzeti u svoje ruke. Ovakva izdanja su na istoj intelektualnoj i moralnoj razini srpske farme i drugih reality show business koji su preplavili TV stanice, čija se mizernost, trivijalnost, štetnost i pogubnost mjeri Čengićevom težinom.

O Čengićevom intelektualnom đubrištu koje je smjestio između dvije korice iz higijenskih razloga ne treba izimati u ruke. Najzad sramota je i govoriti, jer se o tome i nema šta reći, jer to đubrište riječi najbolje samo o sebi govori. Ali bar zbog čitatelja našeg web magazina treba se osvrnuti na ono što su nam izlagači, promotori i autor kao poruku ostavili. Toliko "brige" za Bošnjake se odavno nije imalo prilike čuti i vidjeti kao na toj kvazi promociji. Na toliku količinu "brižnosti" koju su kroz svoje izlaganje na Čengićevoj krmećoj farmi usred ANUBiH za bošnjačko biće iskazali Nerzuk Ćurak, Esad Bajtal, Slavo Kukić, Vildana Selimbegović i piskaralo pafleta nemoguće je, ne naježiti se. I kad njih poslušaš, onda postaneš svjestan da nam pored ovakvih "prijatelja" neprijatelji uopće nisu potrebni.

Iznosili su takve intelektualne bravure da bi se i najzapušteniji đikani postidili pred njihovim beskurpuloznostima, lažima i ljigavosti. Odavno se nije doživjelo toliko nepoštivanja prema jednom narodu koliko se čulo na promociji knjige, koja za cilj ima, poniziti, oblatiti, popljuvati Bošnjake, pod izgovorom da nam otvaraju oči, skidaju mrenu s očiju i tako dalje i tako bliže. Zar ti, mega giga intelektualci stvarno ne znaju kakav je sklop Bošnjaka? Zar misle da nas mogu tako lahko prevariti, obmanuti, zar nas toliko ne poštuju i smatraju glupim, da bi nam servirali ovakve gadosti pod izgovorom brige za našu svijest? Toliko ubjeđeni u našu naivnost bljuvali su takve morbidne gluposti od kojih svakog moralnog insana obuzme stid od njihove bestidnosti. Pa su tako padale "velike riječi" iz usta malih ljudi, pa je tako i Slavo Kukić doživio svojih pet minuta da nam otvori oči i poruči - "S Čengićevim se ocjenama, znam, složiti neće mnogi - "pravovjerni" na Alijinu putu posebice, ali i dobar dio neuka i izmanipulirana svijeta. No, mnogima će one i pomoći da progledaju - i da velikoga "babu" vide u svijetlu u kakvom ga do sada, zbog manipulativne mašine kojom im je pamet drobljena, nisu mogli vidjeti", pa nam on hudnik došao prosvijetliti um, i poučiti nas moralnim vrijednostima. Što se nas Bošnjaka tiče samo neka se Slavo Kukić i njemu slični ne sekiraju o nama, jer kad god su se takvi za nas brinuli mi smo po logorima i masovnim grobnicama završavali, neka "uvaženi" Slavo Kukić već jednom shvati da je vrijeme komunizma iza nas, da je ispiranje mozgova Bošnjacima prošlost, da je Goli otok zatvorio vrata, da je demokratija davno zaživjela, i da mu više nikad nije palo na njegov "briljantan um" da u istoj rečenici pominje ratne zločince i ljudski šljam kakav su Radovan Karadžić i Mate Boban i ime humaniste, demokrate i čovjeka pred čijim se moralnim, ljudskim i humanim vrijednostima čitav svijet dizao na noge, i sam Slavo Kukić da ima i malo morala zajedno sa ostalom bratijom s pomenute promocije bi ustao na noge kad spominje ime rh. Alije Izetbegovića. O ovim bošnjačkim jadovima ne bi ni da govorim, toliko su jadni i devijantni da mi je žao. Žao mi je što će umrijeti kao podanici, kao sluge i produžena ruka velikonacionalističke SANU-a, kao ljudi bez identiteta, nesvjesni sebe i svojih vrijednosti, koji su za srpski dinar spremni oguliti kožu sa rođene majke. Jer jadan je onaj insan koji nije u stanju da prepozna tako jasne znakove ljudskosti, kakve je bilo nemoguće ne pročitati u riječima i djelima rh. Predsjednika Alije Izetbegovića. Ali uvijek je bilo da čovjek najbolje sam o sebi govori, tako je i ovo piskaralo Čengić ovim šundom pokazao ko je on, a ne ko je rh. Alija Izetbegović i jeste otvorio je oči Bošnjacima, sad svaki Bošnjak tačno zna kakav nikad ne smije biti. Treba samo vidjeti Čengića i zamoliti Stvoritelja da budeš što dalje od puta kojim on ide.


U ANUBiH održana promocija, književnog šunda, smeća i đubrišta riječi Čengića, sluge i idejnog sljedbenika Dobrice Ćosića, Slobodana Miloševića ...


A što se tiče rh. Alije Izetbegovića, on je iza sebe tragove koji na njega upućuju ostavio da svjedoče o njegovom životu kao bogatstvu moralnih vrijednosti i umjeću ispravnih koraka. Našeg Predsjednika su opisala njegova djela. A ove jadnike najbolje opisuje misao Eleanor Roosevelt: "Veliki umovi govore o idejama; prosječni umovi govore o događajima; mali umovi govore o drugim ljudima"....

I za kraj da prime k znanju da je Alija Izetbegović bošnjačka svetinja, i da je udar na njegovu ličnost udar na bošnjačko biće. I da će Bošnjaci kao što su branili Bosnu i Hercegovinu, braniti i čast rh. Alije Izetbegovića, jer je to čast nacije. I neka znaju te usijane glave, da zahvaljujući između ostalog i umjeću čovjeka o kome pišu takve bljuvotine, oni danas imaju priliku da sjede u slobodnom Sarajevu i da ih niko zbog takvih uvreda ne hapsi i ne proganja. Jer je rh. Alija Izetbegović bio čovjek koji je oslobodio misao, donio demokratiju i dozvilio slobodu govora... I da Kukić, Ćurak, Bajtal, Selimbegović i ostala "elita" mogu prosipat iz šupljeg u prazno....

Bošnjaci bi trebali, od Akademije nauka i umjetnosti (ANUBiH), koja je produžena ruka Srpske akademije nauka i umjetnosti (SANU) njen idejni sljedbenik, traže javno izvinjenje za vrijeđanje nacionalnih osjećanja Bošnjaka, kroz vrijeđanje lika i djela rh. Predsjednika Alije Izetbegovića. Napominjem, da je u ANUBiH održana promocija, književnog šunda, smeća i đubrišta riječi Čengića, sluge i idejnog sljedbenika Dobrice Ćosića, Slobodana Miloševića i njima sličnim.

Ako bošnjačka politika ima imalo dostojanstva treba da prestane davati bilo koji vid podrške antibošnjačkoj i profašističkoj ANUBiH.Ostali prilozi:
» ŠTA JE NAMA RODNA GRUDA?
Rusmir Šerifović | 12. May 2021 20:59
» MOSTOVI STRAVE I UŽASA
Sulejman Aličković | 10. May 2021 14:55
» MIJATOVIĆU, ZAR BAKIR NIJE BIO U PRAVU KAD JE UKAZAO NA OPASNOST OD GENOCIDAŠA?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 09. May 2021 18:05
» SJEĆANJE NA RAMAZANE U RATU
Dr. sc. Amir Ismić | 08. May 2021 17:14
» „PUZEĆI ŠERIJAT“ – ŠTA JE TO?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 08. May 2021 16:32
» HRANI PSA DA TE UGRIZE
Muhamed Mahmutović | 07. May 2021 19:03
» APSURDI
Aziz Hurem | 07. May 2021 19:00
» STID ME TUĐE SRAMOTE
Sead Zubanović | 05. May 2021 19:10
» POGLED NA PROPAST REVIZIJE NA TUŽBU BIH PROTIV SRBIJE
Haris Hojkurić | 03. May 2021 15:52
» TALAČKA KRIZA U SARAJEVU: RAMBU JE DOHAKAO RUSKI RULET
Avdo Huseinović | 02. May 2021 22:41
» MA JEL’ TI TO HOĆEŠ DRŽAVU, BOŠNJO?
Željko Milićević | 30. April 2021 15:38
» IMA LI KO GORI OD BAKIRA?
Said Šteta | 30. April 2021 14:53
» ZLOČIN NA „KAZANIMA“ – POUKA I PORUKA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 29. April 2021 15:29
» KAKAV SMO TO MI NAROD
Šemso Agović | 28. April 2021 15:02
» SJEĆANJE NA RAMAZANE PROVEDENE U RUDNIKU
Dr. sc. Amir Ismić | 28. April 2021 14:39
Ostali prilozi istog autora:
» PONAVLJANJE IZDAJNIKA
18. March 2021 17:22
» VUČIĆEVE VAKCINE
02. March 2021 22:39
» ZAPIS O DANU NEZAVISNOSTI RBIH
28. February 2021 14:55
» OKREĆE SE FILM ŽIVOTA
27. December 2020 02:28
» URBANA FINA GRADSKA RAJA
23. December 2020 16:22
» TEŠKO JE BITI "BAKIR”
06. December 2020 17:24
» PORUKA POBJEDE I PORAZA
24. November 2020 14:31
» BOŠNJAČKI PUT DO SLOBODE
14. October 2020 15:39