Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Komentari
Copy paste iz našeg e-mail boxa
KAKO SPRIJEČITI UDAJU MLADIH BOŠNJAKINJA ZA NEMUSLIMANE U ŠVICARSKOJ
Procitaj komentar

Autor: Mihrija Feković-Kulović
Objavljeno: 01. October 2015. 21:10:23
Poštovani Esade,
Selam alejkum!

Mihrija je, autorica knjige "Živjeti i umirati za Srebrenicu", ali ne obraćam vam se u vezi knjige već po jednom hitnom pitanju koje se tiče dijaspore u Švicarskoj i uopšte na zapadu - udaje naših bošnjačkih djevojaka za momke druge, mahom hrišćanske vjere (bolje bi bilo reći hrišćanska kultura jer istinskih vjernika je na zapadu ostalo malo, crkve zjape prazne ili poluprazne i samo se pune u vrijeme blagdana, više po navici i komercijalnoj logici - slavljene Božića i troškovi stanovništva na poklone i raznorazna propratna dešavanja koja uz to idu je jako unosan posao i traje po dva i tri mjeseca godišnje). Kako god bilo, taj sve češći problem stvara raskol u našim izbjegličkim porodicama i mizerluk, pa bi bilo lijepo da se o tome oglasi ko od naše uleme, kao što je naš uvaženi dr. Cerić.Lično sam tražila u ajetima svijetlog Kur’ana o izričitoj zabrani udaje muslimanki za hrišćane ili jevreje, iliti sljedbenike Knjige... Pregledavala sam i dostupne mi hadise Muhammeda alejhiselama. Smatram da je ta šerijatska zabrana ukorijenjena i u našoj tradiciji. Pretpostavljam da se taj kodeks odnosio na vrijeme kad je žena udajom za drugu vjeru morala izaći iz islama i prihvatiti vjeru supružnika, tako da se tom striktnom zabranom štitila od apostazije, za muslimana najvećeg grijeha. Istovremeno, u to doba i sve do današnjih dana muškarac koji bi oženio ženu druge vjere je živjeći u okolnostima koje su mu u svemu išle na ruku bio zaštićen od izlaska iz islama kako on tako i njegovo potomstvo tako da nije bilo razloga da šerijatsko pravo na tu situaciju obraća dodatnu pažnju. Dovoljno je bilo da se drži kur’anske dozvole. Supruga kršćanka je bila obavezna ba ih odgaja u duhu islama, pa bilo joj pravo ili ne, a muškarac je tad u slučaju razvoda dobijao djecu pa za njega nije bilo skoro nikakvog rizika.

Danas se na zapadu situacija u potpunosti promijenila. Ne postoji nikakva garancija da muškarac koji oženi ženu druge vjere mora imati prevashodni uticaj na odgoj djece u duhu islama. Čak i ako taj uticaj postoji i bude snažan dok je muškarac u braku s ženom druge vjere, u slučaju razvoda taj njegov trud se mahom razvodnjava ili kompletno ruši jer po švicarskim zakonima (u globalu i evropskim) zena dobija iskljucivu odgovornost i pravo nad djecom tako da bivši suprug mora da se povinuje svim njenim kapricima i odlukama ukoliko želi da zadrži pravo da povremeno, jedan vikend u dvije sedmice, viđa djecu. Koliko za to kratko vrijeme on može uticati na njihovo vaspitavanje je veliko pitanje.

U slićnoj situaciji, žena Bošnjakinja koja bi se udala za muškarca druge vjere ima više mogućnosti da odgoji svoju djecu u islamu kako u braku, jer majka kao svugdje u svijetu ima najveći uticaj u odgoju a muškarac na zapadu će joj rijetko kad to pravo osporiti, tako i u slučaju razvoda jer tad djeca pripadnu njoj pa može raditi kako joj je volja.

Naš narod na zapadu nastavlja da živi poštujući tradicije - dopušta sinovima da se žene strankinjama ne razmišljajući o mogućim rizicima apostazije u odnosu na potomstvo muških članova familije. Ali se zato sav bijes iskaljuje na neposlušnim kćerima koje ne pristaju da im roditelji izaberu kakvog momka u BiH kojega će sresti jednom ili dva puta tokom godišnjeg odmora i koji, mahom iz interesa pristaju da se žene curama koje već imaju švicarsko državljanstvo ili stalne papire.

Našim momcima i djevojkama je više nego sužen izbor, Bošnjaci u Švicarskoj ne čine ni jedan čitav procenat ukupnog stanovništva. Među muslimanima prisutnim u Švicarskoj, Albanci su u apsolutnoj većini, sedam ili osam procenata, ali se i oni vrlo rijetko odlučuju na brak s Bošnjakinjama jer i njihovi roditelji insistiraju da im se sinovi žene isljučivo Albankama - mahom dovode shahe s Kosova ili Makedonije po istom šablonu kao i naši Bošnjaci koji u toj apsurdnoj kombinaciji nalaze jedini izlaz iz nepodnošljivoj stanja kad se dovodi u pitanje i sami opstanak naše prilično uzdrmane i omrznute vjere na zapadu.

Ovdje u regionu Lozane ima prilično teških porodičnih slučajeva. Roditelji oboljevaju zbog neposlušnih kćeri, prekidaju sve rodbinske veze i odriću ih se, ili se sve više usamljuju i izdvajaju iz zajednice da im nebi sudila kad prihvate te svoje "loše" kćeri. Neki lažu svoje najbliže u nadi da će se kćeri što prije dovesti pameti, razvesti kad se udaju a da niko ne zna, ili razdvojiti ako s kakvim Švicarcem žive nevjenčano.

Ima ovdje jedan prilično težak slučaj djevojke što se odlučila udati za Švicarca ali se nana koja živi u Bosni protivi. Oboljela jadnica, ona joj jedino unuče i to od sina jedinca što je ubijenm tokom genocida u Bosni. Djevojčina majka pristala iako žena i klanja i posti, jedino joj dijete ne može ga se odreći. Samo nana neda ni pomenuti. Cura nije u nedoumici što se tiče budućeg vjenčanja, dogodiće se kad nana preseli na bolji svijet a ona će dotle živjeti s tim momkom nevjenčano da nana i bošnjačka okolina ne zna pa će joj tako biti lakše.

Smijemo li kao roditelji ili rodbina i prijatelji bošnjačkih djevojaka na zapadu tražiti od njih da se udaju bez ljubavi, na prevaru, za momke koji ih preziru i koji će ih "voljeti" tokom onih pet neophodnih godina za sticanje prava na boravak u Švicarskoj i to u današnje vrijeme ili ćemo se pozabaviti traženjem načina da im se olakša sudbina i da se istovremeno otvori put da dostojanstveno ostanu u islamu, okružene porodicama i prijateljima koji ih vole i poštuju a ne tretiraju kao najveće propalice i griješnice.

Zasada se radi o možda nekoliko stotina slućajeva u ovoj posljeratnoj generaciji djece koja do prije koju godinu nisu ni znala gdje je Bosna, roditelji kao azilanti nisu smjeli nigdje putovati desetinu godina, neka slabo govore bosanski, druga ne vole da tamo borave, jer ih roditelji vodaju u obilazak familije po selima i palankama (malo koje je vidjelo Sarajevo ili neki drugi veci grad u BiH),i na upoznavanja momaka i djevojaka koji im ne pašu, s kojima nisu dijelili školske klupe i večernje izlaske, tamo im biva naporno i dosadno pa masovno odbijaju da godišnje odmore provode u okrilju roditeljskih porodica i poznanika, odmeću se i prepiru, hoće da upoznaju svijet, završili škole i zarađuju više od majki i očeva zajedno, samostalni su i odvazni pa je velika šteta izgubiti kako ovaj dio odmetnute generacije tako i onu narednu, mnogo puta brojniju generaciju Bošnjaka koja će po svoj prilici omrznuti državu porijekla ukoliko im ona bude pokazivana kao jedina odskočna daska za mogućnost sklapanja bilo kakvog braka.

Može li se nasa mala bošnjačka zajednica na zapadu odreći hiljada svojih članica i ugroziti svoj budući opstanak u islamu u okrilju većinske kršćanske kulture ili će potražiti savjet kod uleme i reagovati prije nego bude kasno za promjene? Ovo je goruće pitanje i Islamska zajednica u BiH bi se njime trebala pozabaviti bez odlaganja.

Poštovanje,
Mihrija Feković-Kulović

VRHOstali prilozi:
» FELJTON: PUTINOVA GEOMETRIJA-OBNOVA ILI PROPAST POVIJESNE RUSIJE (29)
Prof. dr. Adamir Jerković | 29. November 2022 21:42
» FELJTON: PUTINOVA GEOMETRIJA-OBNOVA ILI PROPAST POVIJESNE RUSIJE (28)
Prof. dr. Adamir Jerković | 27. November 2022 13:05
» FELJTON: PUTINOVA GEOMETRIJA-OBNOVA ILI PROPAST POVIJESNE RUSIJE (27)
Prof. dr. Adamir Jerković | 26. November 2022 22:42
» FELJTON: PUTINOVA GEOMETRIJA-OBNOVA ILI PROPAST POVIJESNE RUSIJE (26)
Prof. dr. Adamir Jerković | 25. November 2022 13:49
» FELJTON: PUTINOVA GEOMETRIJA-OBNOVA ILI PROPAST POVIJESNE RUSIJE (25)
Prof. dr. Adamir Jerković | 25. November 2022 00:43
» FELJTON: PUTINOVA GEOMETRIJA-OBNOVA ILI PROPAST POVIJESNE RUSIJE (24)
Prof. dr. Adamir Jerković | 22. November 2022 22:06
» FELJTON: PUTINOVA GEOMETRIJA-OBNOVA ILI PROPAST POVIJESNE RUSIJE (23)
Prof. dr. Adamir Jerković | 21. November 2022 19:16
» RAZMIŠLJANJE JEDNOG LEGITIMNOG BOŠNJAKA: „DRUGA FAZA GENOCIDA NAD BOSNOM“
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 21. November 2022 12:05
» FELJTON: PUTINOVA GEOMETRIJA-OBNOVA ILI PROPAST POVIJESNE RUSIJE (22)
Dr. Admir Muratović | 20. November 2022 16:34
» FELJTON: PUTINOVA GEOMETRIJA-OBNOVA ILI PROPAST POVIJESNE RUSIJE (21)
Prof. dr. Adamir Jerković | 19. November 2022 13:10
» FELJTON: PUTINOVA GEOMETRIJA-OBNOVA ILI PROPAST POVIJESNE RUSIJE (20)
Prof. dr. Adamir Jerković | 18. November 2022 21:12
» FELJTON: PUTINOVA GEOMETRIJA-OBNOVA ILI PROPAST POVIJESNE RUSIJE (19)
Prof. dr. Adamir Jerković | 17. November 2022 18:36
» FELJTON: PUTINOVA GEOMETRIJA-OBNOVA ILI PROPAST POVIJESNE RUSIJE (18)
Prof. dr. Adamir Jerković | 16. November 2022 16:54
» FELJTON: PUTINOVA GEOMETRIJA-OBNOVA ILI PROPAST POVIJESNE RUSIJE (17)
Prof. dr. Adamir Jerković | 15. November 2022 13:54
» FELJTON: PUTINOVA GEOMETRIJA-OBNOVA ILI PROPAST POVIJESNE RUSIJE (16)
Prof. dr. Adamir Jerković | 14. November 2022 02:14
» FELJTON: PUTINOVA GEOMETRIJA-OBNOVA ILI PROPAST POVIJESNE RUSIJE (15)
Prof. dr. Adamir Jerković | 12. November 2022 12:59
» ZLOČINI U UKRAJINI KAO PEČAT RUSKE AGRESIJE
Božidar Proročić | 10. November 2022 14:59
» FELJTON: PUTINOVA GEOMETRIJA-OBNOVA ILI PROPAST POVIJESNE RUSIJE (14)
Prof. dr. Adamir Jerković | 08. November 2022 16:21
» FELJTON: PUTINOVA GEOMETRIJA-OBNOVA ILI PROPAST POVIJESNE RUSIJE (13)
Prof. dr. Adamir Jerković | 06. November 2022 19:49
» FELJTON: PUTINOVA GEOMETRIJA-OBNOVA ILI PROPAST POVIJESNE RUSIJE (12)
Prof. dr. Adamir Jerković | 03. November 2022 20:46
Ostali prilozi istog autora:
fastvee.gif
banmuftija.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif