Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti
Saopćenje Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike
KBSA IZRAŽAVA SUOSJEĆANJE SA STRADANJEM SIRIJSKOG NARODA I TEŠKIM OKOLNOSTIMA IZBJEGLICA
Procitaj komentar

Autor: KBSA
Objavljeno: 23. September 2015. 18:09:35


Kao predstavnici više od 300.000 Bošnjaka u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi, preživjelih izbjeglih osoba od rata i agresije u BiH, Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) izražava suosjećanje sa stradanjem sirijskog naroda i teškim okolnostima izbjeglica koji su prognani i prisiljeni da napuste svoje domove i traže mir i sigurnost u zemljama EU.

Pomno prateći dešavanja na grčko-makedonskoj, a zatim i srbijansko-mađarskoj granici, zgroženi smo i osuđujemo ponašanje vlada i policijskih snaga Makedonije i Mađarske i nehumanim tretmanom izbjeglica iz Sirije i ostalih mjesta. Nakon što su prije nekoliko dana mađarske vlasti u potpunosti zatvorili granice, zabrinuti smo da će državne vlasti Republike Hrvatske također učiniti isto, te spriječiti ulazak izbjeglica zbog pritiska od drugih država EU, posebno Mađarske i Slovenije. U slučaju da Hrvatska zatvori granicu sa Srbijom, veoma je moguće da bi do 30.000 izbjeglica moglo krenuti prema Bosni i Hercegovini u nadi da preko BiH pređu u Hrvatsku, a zatim u sjevernu i zapadnu Europu. Zabrinuti smo zbog izjave ministra sigurnosti BiH Dragana Mektica, da je BiH spremna prihvatiti samo 5.000 izbjeglica u slučaju da njihova odluka bude da prođu kroz BiH na putu ka zemljama Europske Unije. Ministar Mektic je također izjavio da je država BiH spremna zatvoriti granice BiH u slučaju da broj izbjeglica prevaziđe brojku od 5.000.

Iako je Bosna i Hercegovina u teškoj ekonomskoj i političkoj situaciji, čvrsto vjerujemo da BiH i njeni građani imaju i osjećaju moralnu dužnost kao i obavezu, za pomoć napaćenim izbjeglicama, upravo zbog humanisti našeg ratnog i izbjegličkog iskustva prije 20 godina, kada su naši sugrađani također bili prisiljeni na masovno spašavanje svojih života, te da traže bolju budućnost za svoju djecu u tuđim zemljama. Poneseni ovim iskustvima, a i u svrhu suosjećanja sa Sirijskim izbjeglicama, apelujemo na vlasti Bosne i Hercegovine da ne blokiraju granice, jer bi to otezalo jos vise njihove vec teska okolnosti, a u isto vrijeme predstavljalo gaženje gostoprimljive tradicije bosansko-hercegovačkog društva. Također pozivamo sve vladine i nevladine organizacije, kao i same građane BiH da učine sve od sebe da pomognu nesretnim izbjeglicama. Posebno ističemo i apelujemo na potencijalnu ulogu Islamske Zajednice u BiH da se još jednom pokaže merhamet i humanizam bošnjačkog naroda i da se izbjeglicama iz Sirije i ostalih mijesta pruži humanitarna pomoć i smještaj. Nije neznatan broj bošnjačkih kuća i stanova, posebno u manjem entitetu, koji bi se mogli koristiti kao privremen smještaj izbjeglicama. Vjerujemo da su Bošnjaci velikodušan narod i da će Bošnjaci iz Sjeverne Amerike svakako učestvovati u akciji snadbijevanja izbjeglica i u obezbjeđenju osnovnih potreba za sigurnost i smještaj u našoj domovini.

VRHOstali prilozi:
» PISMO IZRAELSKE MAJKE: MOJA KĆERKA SE OSJEĆALA KAO KRALJICA U GAZI
Anadolu Agency (AA) | 28. November 2023 15:31
» UPOZORENJE BOŠNJACIMA O PREVARA U VEZI IDEJE O TZV. "BOŠNJAČKOM NARODNOM VIJEĆU"
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 27. November 2023 15:43
» HELEZ DANAS KAO SVJEDOK U TUŽILAŠTVU BIH: IMAM PUNO INFORMACIJA
Anadolu Agency (AA) | 27. November 2023 14:11
» BURLINGTON: TRI PALESTINSKA STUDENTA UBIJENA U VERMONTU
Vijesti.ba | 26. November 2023 20:10
Ostali prilozi istog autora:
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif