Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Teme


SJEĆANJA I LIČNI APEL BOŠNJAKINJE IZ SANDŽAKA
Procitaj komentar

Autor: Dr. Mersada Nuruddina Agović
Objavljeno: 21. September 2015. 18:09:59

Sjećanje na Bošnjakinje

Vrijedne mlade Bošnjakinje

Vrijedna žena u Sandžaku
Izlazim autom iz Novog Pazara, tog našeg sandžačkog Istanbula i Mekke sandžačke. Ponosna sam na ovaj grad, sve njegove znamenitosti i vrijednosti, a najviše na svoju divnu, vrijednu sabraću, sunarodnike i saradnike. Putujem prema Rožajama, u autu nema klime, ne vozim ja, velika vrućina je i svijetli sunčan dan. Nema ni radio stanice, vijesti i nikakvog zvuka do zvuka motora, pa mi se misli počinju rojiti gledajući iz auta otkose po tuđim livadama.

Sjetih se otkosa u livadama mog djeda Šefka i sretnih vremena kad je mnogobrojna porodica bila na okupu. ...U posljednjem muhadžirskom valu i nakon proganjanja Bošnjaka Sandžaka od strane vlasti, moj dedo Šefko je odlučio da sa svojim bratom Šemom (Šemsudin) ode u Tursku kao i mnogi drugi u to vrijeme. Vjerovatno su se granice prema Turskoj zatvorile i on je sa bratom ostao da živi u Skoplju dugi niz godina. Ali, pošto je dedo, sa tim bratom, imao imetak u Gnili (do Biohana gdje je rođen i gdje mu je ostalo da živi još braće), svake godine se zemlja obrađivala, trava kosila, sijena prodavala, a vrijedna bika Fatima rodom iz Naboja (Nabojska ćafa, Pešter, na nadmorskoj je visini od 1.204 m sa visokim planinskim vrhom od 1.502 m na planini Hum), preko ljeta bi nam svima u Gnili obezbijedila sira, kajmaka, pekmeza i drugih prehrambenih artikala koje smo preko zime koristili.

Gledam kroz prozor auta i naizgled se čini da je sve ostalo isto, a ipak isto nije. Još malo pa ćemo doći na 'Mehov krš' (u Bosni bi rekli 'Mehin krš', a kod nas je bio i ostao 'Mehov'). Tu su od kad znam za sebe stajala po dva saobraćajna policajca koja su uvijek temeljito pregledavala vozila koja idu prema Kosovu. Ona koja su skretala ka Tutinu manje su tretirana. Rekoše da ih sad tamo nikako nema. A nakon tog mjesta na par stotina metara ima jedno mjesto, gdje ako se izađe iz auta, mogu istovremeno da se vide brda Biohana, rodno mjesto mog oca i Stupa (ispod Jablanice), rodno mjesto moje majke. Samo se mora glava okrenuti prvo desno, pa lijevo, jer ih dijeli Ibarska magistrala. Upravo to stalno radim. Kad god idem iz Novog Pazara okrenem glavu desno, pa lijevo i u jednoj sekundi očima obuhvatim zavičaj oba roditelja, a kad idem iz Rožaja, uradim to obrnutim redosljedom i opet postignem učinak. Nekako mi duši bude lakše i za trenutak izliječim nostalgiju.

Za čas dođosmo na nedavno postavljeni granični prijelaz ''Špiljani''. Ispred nas je dugačka kolona vozila. Svi ugasili motore. Vozač reče da ćemo sigurno tu ostati cijeli sahat. Gužva je, veli, zbog brojnih turista. Ne smeta mi čekanje. Svakako mi se u glavi misli roje i sjećanja naviru. Rekla bih, čak, da je Allahov blagoslov što ću baš na tom mjestu duže ostati. Na mjestu gdje poznajem svaki kamen, svaki žbun. Razgledam... Prepoznajem drveće.. puteljke gdje sam trčkarala.. Suze mi naviru na oči, a krijem ih od prisutnih.. Rado bih zajecala da sam sama.

Tačno na ovom mjestu, kad ove proklete čelične konstukcije nije bilo.. tačno na tom mjestu mi je prije trideset i kusur godina ispao bostan iz ruku (u Bosni bi rekli 'lubenica'). Bila sam sa dedom Šefkom kod deda Hadže i u povratku sreo nas je neki Pepić koji je bio natovario više bostana. Jedan je dao meni, ''da ponesem sekama kući''. Ali, on mi je nakon desetak metara nošenja nespretno skliznuo iz ruku. Pokušala sam ga u padu spasiti, ali dohvatio je ulicu i prsnuo preko polovine. Dedo Šefko koji je nosio neke torbe (i još dvije osobe su sa nama bile) okrenuo se nakon zvuka pucanja i s osmjehom rekao: ,,E, sad ga moramo pojest!'' Sklonili smo se s puta na malu livadsku uzvisinu (u blizini sadašnjeg, a tada nepostojećeg, graničnog prijelaza). Dedo je iz džepa izvadio britvu i iskomadao prisutnima parčiće bostana, a ja sam, ohrabrena izostankom kritike za nepažnju, samouvjereno rekla jedući: ,,Jel da dedo, bolje što nam je ispao?''. On se samo nasmijao i rekao: ,,Bolje, bolje!''

Jedna žena beogradskog naglaska izlazi iz auta i prekida mi sjećanja pitajući mog saputnika nešto u vezi puta prema Rožajama i dalje za Podgoricu. Nakon što ona ode, dižem pogled prema Stupi i gledam kuću gdje mi je rođena majka Ibrima. Vide se prozori, vrata i sve na toj staroj kući. Poviše nje je novija za koju me ne vežu nikakva sjećanja. Samo ona stara mi je u srcu.

U njoj sam ponekad dolazila iz Skoplja, preko zimskog školskog raspusta. Moj drugi djed, dedo Hadža (albansko ime Haxha) je sa svojom majkom Ljemom nasamo govorio na albanskom jeziku i kad bi ponešto htio da sakrije od nas. A mi djeca smo nervozno komentarisali: ,,O, evo opet šifrovani govor!'' Majka mi nije znala ni riječ albanskog. Bika Ljema je od kad znam za sebe klanjala pet vakat namaza. Bila je udata za čovjeka koji je poginuo u ratu. Zvao se Uka (isto albansko ime). Nakon pogibije muža, nikad se više nije udala, već je sav svoj život posvetila odgoju svoje petero djece. Kažu, kad su joj djeca bila mala, da ih je konopcem vezivala oko svog struka, da joj se ne pogube, pa išla ''u trupine'', sama sjekla drva i donosila ih kući. Kad su djeca odrasla, pomagala su joj. Umrla je u 97. godini života predući praunučićima i ''bijelim pčelama'' (generacija nakon praunučadi) vunu na ručno prelo i vreteno, u hladu ispred kuće. Moj dedo Hadža se još jedanput oženio, ženom koju smo zvali 'tetka Hamida'. Naime, moja bika Arifa je veoma mlada umrla na porođaju, nakon što je rodila moje dvije tetke i majku, pa se tada mladi dedo morao ponovo oženiti. Hamida je uvijek bila dobra prema mojoj majci i tetkama i rodila mu je još tri kćeri i tri sina. Bika Arifa ima mnogo braće Miralemovića koji su sa svojim babom Sejfom uspjeli da dodju do Turske, ali su im tamo Turci promijenili prezime i sad se prezivaju Jaman (Yaman). Moja majka uopše ne zna kako joj izgleda majka koja je umrla na porođaju, jer je u to vrijeme fotograf bio skoro nedostupan. Samo po priči, vele da ličim na nju.


Kosači

Zdijevanje sijena

Granični prelaz Šipljani
Znam, jednog, isto ovako vrelog, ljeta moj dedo Šefko je došao kod svog poznanika, mog deda Hadže poslom i vidio mu 15-godišnju kćerku Ibrimu koja je posluživala goste. Odmah je došao na ideju da je zaprosi za svog 19-godišnjeg sina Arslana (mog oca). U to vrijeme se djeca toliko nisu pitala, čak ni za brak, već su sve bitne životne odluke prepuštala svojim roditeljima. Dedo Šefko Dedeić, srednji rastom, dugih crnih brkova je bio pošten, ali izrazito prodoran, uporan i superioran čovjek, a dedo Hadža Murić crn, visok skoro dva metra (star i povijen nadvisivao je mladu generaciju), bio je također pošten, ali Šefkova suprotnost u naravi, izuzetno miran i povučen čovjek, tako da mi je posve jasno čija se riječ pitala kad je bilo riječi o sklapanju braka mojih roditelja.

Nevjestu, moju majku, su opremili i sa nekoliko autobusa svatova 1969. doveli u Skoplje. Rođena sam nakon godinu dana, 1970.god. u Skoplju. Sa svojim sestricama sam pohađala osnovnu školu ''Petar Zdravkovski – Penko'' u Čairu i imala nastavu na makedonskom jeziku. U mojoj školi je bilo nešto malo Bošnjaka, Turaka i Albanaca, ali je najviše bilo etničkih Makedonaca. Mene su svi zvali ''mala Bošnjaka'', još od predškolskog uzrasta. Znala sam da sam 'Bošnjaka' (Bošnjakinja) od malih nogu, dok su se u Tuzli, gdje trenutno živim i radim, do pred sami popis 2013.godine isčuđavali ovoj (svojoj) etničkoj pripadnosti. Paradoksalno, ali istinito je, da se velika borba vodila da se usred Bosne nekim Bošnjacima dokaže da su Bošnjaci. I čudim se, zašto sam u Skoplju bila ''došljakinja Bošnjaka'', u Bosni ''Sandžaklijka'', a evo, danas, na mjestu gdje sam se potpuno osjećala svojom i gledala rodne grude oba roditelja, postavljena je ova čelična granična barikada.

Konačno se približismo autom kabini za pregled dokumenata. Predajem graničnoj policiji dokumenta na pregled i sjetih se, kad mi se u Skoplju rodila šesta sestra Amela ..dođe jedan naš stari amidža iz Biohana i ozbiljno veli mom babi: ,,Arslane, vidiš, sve su ti ženska djeca, bježi za Sandžak!'' I poslušao ga je moj babo. Doveo nas je u Rožaje, a ostavio bratu koji ima mušku djecu stan. Tako sam srednju školu završila u Rožajama, gdje sam, nakon devet nas sestara, dobila i dva brata koja su se rodila nakon moje udaje i udaje još nekih mojih sestara. Udata sam, inače, za Rožajca koji ima kuću preko Ibra i moja roditeljska kuća gleda u prozor kuće u koju sam udata. Usput rečeno, i ja sam se, poput moje majke, udala s proscima, gdje je moja profesorica razrednica došla da me prosi za svog brata (kojeg nisam poznavala). Svih nas devet sestara smo, danas, sretno udate za devet Bošnjaka.

Sjetih se i djevojačkog doba, svakog ljeta smo išli u Gnilu da kosimo travu i plastimo sijeno, ali nije bilo rampe, ni granice. Nisu nam od Rožaja do livada u Gnili trebala nikakva dokumenta. A pored Gnile je bilo Biohane, rodno mjesto mog r. babe. Posjećivali smo malu školu u koju je babo išao kad je bio mali. Ona se nalazi između Dudića i Dedeića (tada jedina dva prezimena u Biohanama, uz par kuća Ćatovića). Meni su i Dudići rodbina po nekoj liniji, ali nisu svim ostalim Dedeićima. I mezarje se naše, kao i škola, nalazi između Dudićkog i Dedeićkog brijega.

Sjećam se kad su naše žene, Dedeićke i Dudićke, na glavama nosile kosačima i plastačima ručak u postavljale ga u najveći i najljepši hlad. Po nekoliko lijepo i pristojno obučenih žena je išlo u koloni. Jedna bi nosila birjan s mesom (pijran) na glavi, na nekakvom 'koturu' (okruglom platnenom podmetaču), druga pitu, treća hurmašice, četvrta hljebove, salatu, kiselo mlijeko, a mi djeca i djevojčurci hladnu izvorsku vodu, bostane i sl. Ja sam, kao najstarije Šefkovo unuče, imala privilegiju da biram 'sofru'. Na 'muškoj sofri' koju su činili djed, babo, amidže i amidžići, bilo da je u kući ili van nje, nije bio običaj da sjedne djevojka ili žena. Prvo bi, u tako ogromnoj porodici i zajednici išla 'muška sofra', pa 'dječja', pa na kraju 'ženska' ili nekad ženska i dječja sofra zajedno. Ali, dedo i babo su meni, kao najstarijoj, dali privilegiju da mogu da sjedim gdje hoću i sa kim hoću, jer bila sam im neka vrsta ''izaslanika'' i glasnogovornika kod nekoliko desetina članova naše šire ljetnje zajednice. Tako mi je i danas ostala navika da 'muški' rješavam probleme u životu i svijetu i da sam prema ženskom rodu trajno starateljski nastrojena.

Prođosmo granicu nakon skoro sahat vremena i osta čelična konstrukcija iza nas. Osvrnuh se prema njoj namrštenim izrazom lica. ...Pa kako neću biti? Dedo Šefko je preselio od infarkta srca na putu prema Sarajevu u 62.godini života. Muhamed ef. Fetić mu je klanjao dženazu. Babo je 2008. god. preselio na Ahiret u 57.godini života, tokom obavljanja tuđe dženaze, isto od infarkta srca. Bio je moj današnji brat, prijatelj i saradnik Hazbija Kalač blizu njega. Dr. Mevlud Dudić mu je klanjao dženazu i rekao nama porodici da način smrti nekog čovjeka mnogo govori i o njegovom životu i da treba da budemo ponosni na njega kojeg su mnogi ljudi zvali u muslihune, radi njegovog poštenja, oštroumnosti i razboritosti. A ja sad kad hoću babi i djedu, iz roditeljske kuće ili kuće muža, na mezar, moram nekome pasoš pokazivati, tačno na mjestu gdje mi je kao djevojčurku bostan iz ruku ispao. To boli! Kako oni ne razumiju da mi nanose bol... Babo je ukopan ispod one njegove male škole, u ravnici, na mezarju između Dedeićkog i Dudićkog brijega. Ove godine (mjeseca septembra 2015.) se spremam da za njega obavim hadždž, inšallah, jer nije stigao tu dužnost obaviti, a planirao je...

...Meni smeta ova granica. Smeta mi, kad nije nikad tu bila! Zašto da nam dijeli kuće i livade? Zašto da pokazujemo pasoše kad hoćemo svojima na mezar? Zašto su je postavili taman na mjestu, gje sam se sretno i bezbrižno sa porodicom odmarala? Smeta mi! Koga to ona dijeli? Koga pokušava da podijeli? Bošnjačke kuće i livade? Moj narod? I ko je naredio da se tu postavi? Hoću to da znam.

Ja sam 2013.godine napisala prilog koji sam objavila pod naslovom ''Sandžak – evropska prekogranična regija''.

u kojem iznosim argumente za svoj posve razuman prijedlog.

I sjećam se, između ostalog, kazala sam u njemu da bi se uspostavom ove regije poboljšao ekonomski razvoj cijele naše regije. Omogućila bi se socijalna inkluzija stanovništva, a procesom socijalne inkluzije omogućilo bi se građanima koji su u riziku od siromaštva i društvene isključenosti, da dobiju mogućnost i sredstva za uzimanje učešća u donošenju odluka koje utiču na njihov život, da nesmetano učestvuju u ekonomskom i kulturnom razvoju društva. Sandžak bi postao privlačnija regija za investiranje. Potencijalni investitori ne bi, kao dosad, morali tražiti brojne dozvole od lokalnih do regionalnih vlasti, već bi jednostavnije riješavali proceduru investiranja u svoj projekat. Sandžačka dijaspora podržala bi (i podržava) razvoj Sandžaka kao evropske prekogranične regije. Povećala bi se naučna, sporska i svaka druga saradnja bez granica, kao i umno i kreativno stvaralaštvo. Kao 183. evropska prekogranična regija, Sandžak bi mogao koristiti novčana sredstva koja dobijaju druge evropske prekogranične regije iz EU fonda. Mogao bi sarađivati sa ostalim evropskim prekograničnim regijama i u slučaju nepogoda računati na njihovu pomoć koja je danas među ovim regijama uobičajena, kao na primjer u slučaju elementarnih nepogoda.

Navela sam u tom prilogu da bi carinske olakšice bile veće, trgovina bi bila unaprijeđena, cijene bi bile niže, izbor proizvoda bi bio veći, životni standard bi bio bolji i kao posljedica toga kriminal bi se smanjio. Na tržištu rada bi bio veći izbor usluga, unaprijedili bi se multinacionalni odnosi, brže bi se dobijala državljanstva za stanovnike koje granica razdvaja.

Istakla sam da bi lakše životno fukcionirali žitelji koji imaju kuću u jednoj državi, a zemlju (njive) iza granice, u drugoj. Slobodnije bi se putovalo, turizam bi se brže razvijao, brže bi se razmijenjivala iskustava, znanja i vještine. Razvoj slobodnijeg ambijenta bi razvijao prijateljstva i saradnje među pripadnicima svih etničkih grupa. Zaustavila bi se erozija bošnjačkog nacionalnog tkiva i tzv.odliv mozgova u strane zemlje, pokrenuli bi se moderni razvojni projekti, angažirali se koordinatori za međuregionalnu saradnju, dijasporu, obrazovanje, kulturu, ekonomiju, sport itd. Evropa bi, sigurna sam, podržala rješavanje sandžačkog pitanja koje je na opće dobro Bošnjaka i svih drugih naroda, a Srbija i Crna Gora bi osiguravanjem bržeg društveno-ekonomskog razvoja regije Sandžak ubrzale ulazak svoje zemlje u Evropsku uniju.

Zato, u svoje lično ime, ime moje porodice, uže i šire rodbine, prijatelja i ostalih sunarodnika, apelovat ću da se moj prijedlog ozbiljno razmotri i obavijestit ću javnost da se uskoro planiram početi obraćati svim relevantnim instancama, da mi pomognu da se politički i drugi odnosi, poremećeni činjenjem brojnih nepravdi prema mome narodu u Sandžaku, relaksiraju, uz pronalaženje jednog modernog i efikasnog rješenja, kao što je uspostava moderne evropske prekogranične regije, koje će, zasigurno, svima u regionu biti od koristi. (Glas Islama br. 268)

VRHOstali prilozi:
» HANA KRCIĆ - ĐAK GENERACIJE
Bošnjaci.Net | 21. June 2024 16:12
» DR. AHMED SMAJLOVIĆ - DOBRO KOJE TRAJE
MINA | 18. June 2024 17:16
» PRISJETIMO SE I UGLEDAJMO NA NAŠE SLAVNE I ZNANE LJUDSKOSTI
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 15. June 2024 17:29
» FARKO - IKONA NAŠE (BAŠ)ČARŠIJE
Ferhat Korajac | 03. June 2024 14:25
» PROVIĐENJE ‒ DŽAMIJA ADAMIRA JERKOVIĆA U LASTVI
Bošnjaci.Net | 01. June 2024 15:27
Ostali prilozi istog autora:
» ISLAMSKA KALIGRAFIJA
15. March 2018 18:32
» RASPRODATO ROŽAJE
17. October 2016 17:59
» SANDŽAČKA AVLIJA
16. September 2016 21:37
» DOVEDIMO LAĐU DO NJENE LUKE!
13. March 2015 13:54
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif