Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Komentari

Da se nikada ne zaboravi genocid u Srebrenici!
U NEW YORKU DOSTOJANSTVENO OBILJEŽEN 11.JULI – DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE GENOCIDA U SREBRENICI
Autor: Esad Krcić
Objavljeno: 12. July 2015. 20:07:22
Photo by Ammar Krcić
U vremenu srpsko-crnogorske agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu, tačno prije 20 godina, u julu 1995, u „Zaštićenoj zoni UN-a“ u Srebrenici i Žepi, vojne i paravojne formacije iz Srbije i Crne Gore i isto tako vojne i policijske snage bosanskih Srba, počinili su dobro planirani i sistematski zločin genocida nad Bošnjacima, s namjerom potpunog uništenja i istrebljenja iz gradova u kojima su vjekovno živjeli, ali i po popisu stanovništva iz 1991., bili apsolutna većina. Nakon okupacije pomenutih gradova, pod komandom srpskog ratnog zločinca Ratka Mladića i crnogorskog ratnog zločinca Radovana Karadžića, udružene zločinačke snage s jedne i druge strane Drine, sistematski su razdvajali žene i neku malodobnu djecu, koje su kamionima i autobusima prebacivali do slobodne bh teritorije pod komandom Armije RBiH. Dok su dječake i muškarce različitih dobi, kao i jedan broj djevojaka i žena, odvajali koje su silovali a nakon toga brutalno klali i ubijali, čija su izmasakrirana tijela, u namjeri prikrivanja planetarnog ratnog zločina, skrivali u masovnim grobnica. Prema utvrđenim podacima institucija za istraživanje nestalih osoba i ratnog zločina i genocida, ratni zločinci, uz naredbu vladajuće srpsko-crnogorske hunte s jedne i druge strane Drine, opet u namjeri prikrivanja ratnog zločina, tijela i kosti žrtava genocida više puta su razmještali iz grobnice u grobnicu, što postaje podaci da su kosti jedne osobe pronađene na 11 različitih lokacija odnosno masovnih grobnica. Ovo je nakon holokausta najveći ratni zločin na tlu Europe, koji su i najveće sudske međunarodne pravosudne institucije, Međunarodni sud pravde i Tribunal u Haagu prepoznali i presudili da je GENOCID!

Ovo je bio povod da preživjele žrtve genocida koji žive u New Yorku, u organizaciji BHICNY - Odbora za komemoraciju genocida u Srebrenici da višednevnom komemoracijom, dostojanstveno i na najvećem nivou obilježe 11.juli, odnosno 20. godišnjicu od genocida nad Bošnjacima u Srebrenici. Jer mjesec juli je jedan od najtužnijih mjeseci u povjesti bošnjačkog naroda.

11.JULI – PODIZANJE ZASTAVA ZA TRAJNO SJEĆANJE NA ŽRTVE GENOCIDA U SREBRENICI

U subotu, 11. jula - na Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, u ranim jutranjim satima Odbor za komemoraciju genocida u Srebrenici sa sjedištem u New Yorku, u Bowling Green Park na čuvenom Wall Streetu na Manahattanu, sa zaduženim zvaničnicima u ovom gradu, podigli su zastave država Bosne i Hercegovine i SAD u trajanju čast i sjećanje na žrtave genocida u Srebrenici. Ovo je ujedno druga godina koju ovaj velegrad, na ovakav način odaje počast preživjelim žrtvama genocida.

DOSTOJANSTVENA KOMEMORACIJA U PARKU PREKO PUTA UN-a

Komemoracija u povodu 20 godina od genocida u Srebrenici i Bosni i Hercegovini i mirni protesti preživjelih žrtava genocida, prijatelja BiH, Bošnjaka i boraca za ljudska prava, održana je u subotu, 11.jula od 11 – 13 sati u Dag Hammarskjold Plaza preko puta zgrade Ujedinjenih nacija, koji su odgovorni za srpsko-crnogorski genocid počinjen nad Bošnjacima u njihovoj ”zaštićenoj zoni” u Srebrenici.

Već od ranih jutarnjih sati na mjesto događaja u New Yorku, preživjele žrtave genocida, potomci žrtava genocida iz Sandžaka, kao i njihovi prijatelji organizirano su počeli pristizati busevima, gradskim prijevozom i personalnim autima iz Utica-e, Syrcuze, Hartforda, Albanya, Philadelphie, New Jerseya, kao i svih djelova New Yorka, s namjerom da dostojanstveno na komemoraciji 11.jula – Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici odaju počast nevinim civilnim žrtvama. Što je bio povod da kolektivno obnovimo sjećanje, kada su prije 20 godina srpsko-crnogorske vojne i policijske snage na više od 8,000 nevinih civila Bošnjaka, svih starosnih dobi, od tek par sati rođene bebe kojoj ni ime nisu uspjeli dati, pa sve do muškaraca duboke starosne dobi, izvršili sistematski i dobro planirani genocid.

- Mi smo ovdje da svjedočimo o strašnim zločinima i ne smijemo odustati. Ovdje smo se okupili u čast žrtava genocida i taj zločin ne smije biti negiran. Ovdje smo da kažemo istinu i nikome nećemo dozvoliti da nas ušiti. Nastavljamo dalje i nećemo odustati. Borit ćemo za istinu i pravdu za sve žrtve genocida i od svih međunarodnih institucija na čelu sa UN-om tražit ćemo da to institucionalno priznaju, rekao je između ostaloga dr. Damir Huremović koji se obratio ispred domaćina odnosno Odbora za komemoraciju genocida u Srebrenici sa sjedištem u New Yorku.
Istakanuto je još da nas u našoj borbi ne smije obezhrabriti ruski veto na rezoluciju o Srebrenici, tražit ćemo put i način da genocid nad Bošnjacima i 11.juli - Dan sjećanja na srebrenički genocid bude priznat od najvećih međunarodnih institucija koji će se na internacionalnom nivou svake godine obilježavati.

Na komemoraciji se obratila Mirsada Čolaković, ambasador BiH u UN-u koja nije krila razočaranost zbog nesuvajanje britanske rezolucije o Srebrenici od strane Vijeća sugurnosti UN-a, kada je Rusija iskoristila pravo veta, time sramotno zaštitili počinioce genocida.
Srebreničanin Elvir Klempić koji je kao dječak igrom slučaja preživio genocid u Srebrenici, ali koji za sebe kaže da je žrtva genocida jer iako je prošlo 20 godina taj proces i dalje traje. On je govorio o razdvajanju žena i muškaraca i sistematskim egzekucijama i prikrivanju ratnih zločina, te primjerima i dokazima ukazao da je bez dvojbe u Srebrenici nad Bošnjacima počinjen genocid, i to nema niko pravo da negira. Klempić je inače u Iowi završio političke znanosti i međunarodne studije, živi i radi Washingtonu D.C. u Nacionalnom demokratskom etničkom vijeću.

Prisutnima se obratio i Muhamed Šaćirbey, prvi ambasador RBiH u UN-u i ministar vanjskih poslova. Na njegovom licu i suznim očima primjetio se veliki bol i žal za Bošnjacima žrtvama genocida koji je počinjen u UN-ovoj „zaštićenoj zoni“ Srebrenici. Srebrenicu su izdali velike sile unutar Vijeća sugurnosti i taj začarani krug je između Washingtona, Londona, Pariza i New Yorka, koji bi trebali javnosti obijasniti koje sakrio pozive hilandskih mirovanjaka u Srebrenici i spriječio zračne napade NATO-a na srpske položaje. On je istakako uvjete pod kojima je potpsan sporazum u Daytonu.
U toku govora je prekidan aplauzima i povicima Bosna, Bosna... on se prdružio uzvikujući USA – BOSINIA!

Ispred Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike obratio se Glavni imam Sabahudin Ćeman koji je istako da su dvadeset godina prošle, ali da moramo planirati šta ćemo raditi narednih 20 godina od sada. Insistirao je da se istina o genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici i cijeloj Bosni i Hercegovini edukacijom prenosi na naše mlađe, koji će se u budućnosti okupljati na isto mjesto znati i svjedočiti o genocidu nad našim narod.
U toku programa ženski hor „Alipaša“ izveo jr par ilahija posvrćene šehidima.
Ispred bošnjačke omladine New Yorka obratio se Muhamed Zekić, koji je svojim obraćanjem oduševio sve pristne. Iz njegovog pbraćanja prisutni su se mogli uvjeriti da bošnjačka omladina neće zaboraviti genocid, a dokaz je i dobro pripremljeni performence koji je priredila bošnjačka omladina, koji su diplomatama više stranih zemalja i svima prisutnima dočarali razdvajanje bošnjačkih dječaka i muškarca od svojih porodica i odvođenje na egzekuciju. Sama poruka performencea na mnoge je ostavila emotivan utisak. Dok je Merjem Konjhodžić prekrasno izvela Srebrenički inferno. Bilo je suza, jecaja....


Dio hora "Ali-paša"

Mejrem Konjhodžić


Program komemoracije odlično je vodila Alisa Ivojević.
Na kraju čestitke organizatoru na trudu i pripremljenom programu komemoracije. Još da naglasimo da su proteklih dana Face TV, Hayat TV, TV1, BATV i Bošnjaci.Net besplatno reklamirali ovaj skup, kao i propratili uz druge medije i agencije.

U Bosansko-hercegovačkom islamskom centru navečer je proučen tewhid i dova za šehide Srebrenice i BiH, koji je predvodio Sabahudin Ćeman, glavni ima IZBSA. Nakon tewhida veterani Armije RBiH i Specijalne policije RBiH za sve su priredili bogat iftar.

PANEL – „20 GODINA DO SADA I 20 GODINA OD SADA“

U petak 10.jula od 15 – 18 sati u konferencijskoj sali u Ujedinjenim nacijama održan je panel "Proteklih 20 i narednih 20 godina” čiji moderator je bio Erol Avdović, dok su panelisti bili:

o Adama Dieng, savjetnik Generalnog sekretra UN-a za sprječavanje genocida;
o Owen Pell, Auschwitz Institut za mir i pomirenje;
o Mirsada Čolaković, ambasador Bosne i Herzegovine u UN;
o Muhamed Šacirbey, prvi ambasador Bosne i Herzegovine u UN;
o Sabahudin ef. Ćeman, gl. imam Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike;
o Haris Hromić, potpredsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa.

Svi panelisti izrazili čuđenje za rusko ulaganje veta na britansku rezoluciju o Srebrenici, ali i žaljenje za žrtve genocida koji ne smije biti upitan, i potvrdili da je u Srebrenici nad Bošnjacima u julu 1995.godine, počinjen genocid!
Gospodin Adama Dieng je u svojem izlaganju pored brojnih činjenica da je počinjen genocid i da je to velika greška Ujedinjenih nacija i to da se dogodi nakon što je famozno izgovoreno “Never again”.
- Duboko sam razočaran na Vijeće sigurnosti UN-a da nisu našli zajednički jezik da usvoje rezoluciju o genocidu u Srebrenici. To njabolje govori da je Vijeće sigurnosti podijeljeno. Internacionalni sud je potvrdio da je u Srebrenici počinjen genocid, što i jeste genocid i to niko nema pravo da poriče.

Savjetnik Generalnog sekretara je također istakao da će uvijek biti uz srebreničke žrtve genocida i da se uvijek može računati na njega neovisno na kojoj poziciji bude u budućnosti.

Gosp. Pell je posebno istakao da se sada obilježava 20 godina od genocida u Srebrenici, a krajem godine će biti obilježena 70.godšnjica od otvranja Nirberškog procesa. Gospodin Pall je posebno istakao da se institucionalno treba boriti protiv negiranja genocida i šatiti žrtve.

Amasadorica Čolaković je bila vidno potrešena zbog ne usvijanja rezolucije o Srebrenici, čudeći se zašto je Rusija uložila veto, posebno ako se u rezoluciji ne spominje ime ni jedne države i naroda.

Ambasador Šaćirbej je posebno istakao da NATO i UN su obećali da će zatiti Srebrenicu i Žepu, ali London, Paris i Washington su srušili taj dogovor. Zato kao Bosanac i Amerkinac javno pitam Bill Clintona zašto nije zaštitio Srebrenicu? On je posebno naglasio, s obzirom da će Cilinot biti na kolektivnoj dženazi u Srebrenici, da očekuje da se javno izvini žrtvama genocida.

Glavni imam IZBSA Sabahudin Ćeman kao bivši logoraš prijedorskih logora istakao je, nažalost genocid nad Bošnjacima nije počinjen samo u Srebrenici, već i u Prijedoru, Višegradu, Foči, Vlasenici i drugim gradovima u BiH.

Haris Hromić je posebno istakao da se mora zaštiti dignitet žrtava genocida i izboriti se da 11.juli na internacionalnom novou bude priznat kao Dan sjećanja na genocid u Srebrenici koji će se obilježavati svake godine isto kao što ima Dan holokausta... O detaljima će biti naknadno rečeno, u svakom slučaju zahtjeva širi angažman građana BiH i naših prijatelja.

DŽUMA U MESDŽIDU U UN-u

U petak, 10.jula u povodu Dana genocida nad Bošnjacima u Srebrenici hatbu u Ujedinjenim nacijama je održao i imamio Sabahudin Ćeman, gl. imam Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike.
U prepunom mesdžidu na džumi bili su prisutni muslimani, diplomate i uposlenici u Ujedinenim nacijama, koji su izravno mogli čuti o genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici i BiH koji je počinjen u periodu 1992 – 95. u vremenu trodržavne srpsko-crnolgorske i hrvatske agresije.

- Bosanski muslimani – Bošnjaci, u Bosni i Hercegovini i širom svijeta 11. jula i narednih dana obilježavaju 20.godišnjicu od genocida koji je počinjen u istično-bosanskom gradiću Srebrenica koji su Ujedinjene nacije proglasile svojom „zaštićenom zonom“. 11.juli je najtužniji dan u bosanskoj historiji kada je u Srebrenici na najbrutalniji način ubijeno 8372 civila samo zato što su muslimani.

Genocid u Srebrenici je ujedno najveći ratni zločin na tlu Europe nakon Drugog svjetskog rata, rekao je između ostalog ef. Ćeman. On je u nastavku govorio o brutalnostima ubijanja kao i postupcima razmještanja posmrtnih ostataka i prikrivanja ratnih zločina. Naglasio je probleme sa kojima se susreću porodice žrtava genocida u pronalaženju i identificiranju svojih najmilijih.

Na kraju hutbe, ef. Ćeman, kao bivši logoraš i preživjela žrtva genocida pozvao je sve diplomate u UN-u da se angažuju da spriječe genocid nad muslimanima u Burmi.


Grupa Bošnjaka pred ulazak u UN na džumu i panel posvećeni genocidu u Srebrenici


  Dossier: 20 godina od srpsko-crnogorskog genocida nad Bošnjacima u Srebrenici
» U BOSNI JOŠ UVIJEK NISU SHVATILI LEKCIJU O GENOCIDU
Anadolu Agency (AA) | 15.07.2015 15:02
» DANI SREBRENICE U SANDŽAKU
B.net | 12.07.2015 14:44
» DAN ŽALOSTI U CIJELOJ BIH
Fena | 11.07.2015 09:28
» KONVOJ SA 136 TABUTA ŽRTAVA GENOCIDA STIGAO U POTOČARE
Anadolu Agency (AA) | 09.07.2015 21:02
» SKOPSKI MARŠ MIRA ZA SREBRENICU
B.net | 09.07.2015 19:17
» MI KOJI SMO PREŽIVJELI GENOCID, ŽIVIMO S TIM SVAKI DAN
Anadolu Agency (AA) | 08.07.2015 14:24
» ISKOPANO 136 MEZARA ZA ŽRTVE GENOCIDA U SREBRENICI
Anadolu Agency (AA) | 08.07.2015 14:09
» BH. GRAĐANI U COVENTRYJU OBILJEŽILI DVIJE DECENIJE OD GENOCIDA U SREBRENICI
Namik Alimajstorović, BHDInfodesk | 02.07.2015 14:34
» OFFENBACH: MARŠ MIRA 2015.
B.net | 29.06.2015 15:37
» KOMEMORACIJA: „REFUGEE WEEK” POSVEĆEN GENOCIDU U SREBRENICI
Namik Alimajstorović, BHDInfodesk | 28.06.2015 10:57
» YUSUF ISLAM POSVETIO INSTRUMENTALU GENOCIDU U SREBRENICI
Anadolu Agency (AA) | 27.06.2015 19:10
» UČENICI BH. DOPUNSKE ŠKOLE OBILJEŽILI 20.GODIŠNJICU GENOCIDA U SREBRENICI
Namik Alimajstorović, BHDInfodesk | 15.06.2015 14:43
» SREBRENICA STIGLA U SRBIJU
B.net | 13.06.2015 14:18
» KONFERENCIJA O GENOCIDU U BIH
Anadolu Agency (AA) | 12.06.2015 11:53
» HOLANĐANI IZDALI HOLANĐANE U SREBRENICI
Oslobođenje | 29.05.2015 14:36
» PLAGIJAT MENSURA BEKTIĆA UDAR NA ISTINU O GENOCIDU
Elmedina Muftić | 21.05.2015 16:54
» OČEKUJE SE NAJMASOVNIJI MARŠ MIRA DO SADA
Anadolu Agency (AA) | 21.05.2015 16:51
» U CVIJET OHEKLANA DUŠA
Jasmin Jusuf Jusufović | 21.05.2015 03:35

Ostali prilozi:
» OD RASTKA NEMANJIĆA DO DUŠANKE MAJKIĆ
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 30. April 2021 16:09
» RAFAEL ISRAELI - ANTISVJEDOK SRPSKE STVARI – GENOCIDA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 24. April 2021 18:16
» „NON-PAPER“ MUTIRAO IZ KUČANOVE TAJNE EPRUVETE
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 23. April 2021 15:04
» DRUGARSKI POZDRAV I BRATSKI SELAM NERMINU NIKŠIĆU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 21. April 2021 14:41
» BANA: SEADE I SENADE – PREKRDAŠILI STE!
Bošnjaci.Net | 19. April 2021 01:01
» DOGOVORENA ZABRINUTOST ILI...?
Bošnjaci.Net | 12. April 2021 14:11
» REISU-L-ULEMA KAVAZOVIĆ: NAPADNUTI SMO!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 11. April 2021 13:08
» REAGIRANJE AKADEMIKA KURTĆEHAJIĆA NA STAVOVE MR. BEGOVIĆA
Akademik dr. Suad Kurtćehajić | 10. April 2021 16:04
» PROGLAS GRADA SARAJEVA: „ŽIVJELI NAŠI, SMRT NJIHOVIM“
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 09. April 2021 16:36
» SA NOVOM SNAGOM DO NOVOG USTAVA BOSNE I HERCEGOVINE
Mr. sci. Džavid Begović | 08. April 2021 14:31
» AUTONOMNI MEDIJI KAO STUB DEMOKRATIJE
Lena Demirović | 05. April 2021 16:02
» VJOSA OSMANI-SADRIU IZABRANA ZA PREDSJEDNICU KOSOVA
Sahit Kandić | 05. April 2021 14:09
Ostali prilozi istog autora:
» SARAJEVSKA VIJEĆNICA
25. August 2020 15:10