Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Slovenski predsjednik Pahor u Potočarima odao počast žrtvama genocida
NA DŽENAZI ŽRTVAMA GENOCIDA U SREBRENICI VIŠE OD 80 STRANIH DELEGACIJA
Objavljeno: 10. July 2015. 14:07:17
Slovenski predsjednik razgovarao s majkama Srebrenice, kardinal vrhbosanski Vinko Puljić u Potočare stigao s hodočasnicima.


Predsjednik Slovenije Borut Pahor obišao mezarje Memorijalnog centra


Predsjednik Slovenije Borut Pahor stigao je u četvrtak u Memorijalni centar Srebrenica - Potočari, gdje je položio vijenac i odao počast Bošnjacima ubijenim u genocidu u Srebrenici u julu 1995. godine.

"Pahora je dočekao načelnik Srebrenice Ćamil Duraković te Munira Subašić, predsjednica Udruženja Majke enklava Srebrenica i Žepa, kojoj je rekao da je pomirenje na njima, a da političari mogu samo asistirati. 'Ja ne kažem da treba zaboraviti, ali treba oprostiti. To politika ne može uraditi umesto vas', poručio je slovenački predsednik", izvještava iz Srebrenice reporterka Al Jazeere Nataša Krstin.

Pahora su predstavnice majki Srebrenice pozdravile s "prijatelju", a predsjednik Slovenije i cjelokupna delegacija nose na reverima cvijet "Sjećanja", piše Anadolija.

Pahor je obišao mezarje Memorijalnog centra, gdje se zaustavio pored spiska ubijenih Srebreničana.

Subašić je upoznala slovenskog predsjednika i o tome da Bosni i Hercegovini nema zakona o zabrani negiranja genocida i da je to jedno od najvažnijih pitanja koje bi na neki način žrtvama, odnosno njihovim porodicama dalo određenu satisfakciju u smislu da niko ne može niti smije poricati genocid koji se dogodio u Srebrenici.

Kada Hotić, potpredsjednica Udruženja Majke enklava Srebrenica i Žepa, naglasila je kako je u Srebrenici ubijeno od maloljetne djece do starijih te kako se još traga za velikim brojem stradalih, što, uz kontinuirano negiranje genocida, i dalje vrijeđa žrtve i njihove porodice.

Slovenski predsjednik nalazi se u dvodnevnoj posjeti Srebrenici.

Danas, prvi dan posjete, provest će u obilasku Srebrenice i okoline i susretima sa Srebreničanima, prilikom čega će uručiti i donacije.

U subotu će Pahor prisustvovati komemoraciji povodom 20. godišnjice genocida i dženazi za žrtve genocida.

Ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Maureen Cormark također se danas poklonila se srebreničkim žrtvama.

Obišla je tabute s posmrtnim ostacima 136 žrtava u Fabrici akumulatora u Potočarima.Puljić: Uzalud govoriti onima koji negiraju genocid

U Potočare je stigao i kardinal Vinko Puljić, nadbiskup vrhbosanski, koji je u pratnji katoličkih hodočasnika iz Italije obišao Memorijalni centar Potočari - Srebrenica gdje je odao počast srebreničkim žrtvama.

"Oni su doneli Gospine suze, a u pitanju su suze koje su prikupili u jednu ampulu kada je 1954. godine Gospa u Sirakuzi proplakala. Doneli su ih ovamo da se spoje sa suzama Srebrenice. Posle džume [podnevne molitve] će u Potočarima četiri konfesije održati zajedničku molitvu za mir", javlja Nataša Krstin.

"Mi katolici u Sirakuzi posebno častimo lik Gospin koji je proplakao i te suze sno donijeli ovdje kao simbol solidarnosti sa svim suzama koje su prolivene radi žrtava rata", kazao je Puljić.

Govoreći o stradalim Srebreničanima, Puljić je također kazao kako je "uzalud govoriti onima koji negiraju genocid".

"Kako ćemo negirati nešto što je činjenica?", upitao je Puljić.

Puljić je također služio crkveni obred opijelo za Rudolfa Hrena, koji je jedini katolik koji je sahranjen u Memorijalnom centru u Potočarima.

S njim je, pored talijanskih hodočasnika u Potočare pristigao i savjetnik za kulturu i religiju Jevrejske zajednice u BiH Eli Tauber.

Više od 80 stranih delegacija

Više od 80 stranih delegacija na najvišem nivou i predstavnika međunarodne zajednice prisustvovat će 11. jula u Potočarima obilježavanju 20. godišnjice genocida u Srebrenici i ispraćaju 136 ubijenih Srebreničana.

Počast žrtvama genocida odat će i delegacija Sjedinjenih Američkih Država, koju će predvoditi bivši predsjednik Bill Clinton i bivša državna sekretarka Madeleine Albright.

Iz Velike Britanije komemoraciji u Potočarima će prisustvovati princeza Anne te sir Tim Laurence, a u ime delegacije Međunarodne komisije za nestale osobe jordanska kraljica Noor, predsjedavajući Thomas Miller i generalna direktorica Kathryne Bomberger.

Komemoraciji će prisustvovati predsjednici država u regiji - osim Boruta Pahora, u Potočarima će biti predsjednici Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i Crne Gore Filip Vujanović.

Na nivou šefova vlada najavljen je dolazak premijera Turske Ahmeta Davutoglua, Srbije Aleksanda Vučića, Albanije Edija Rame, zamjenika premijera i ministra vanjskih i evropskih poslova Belgije Didiera Reyndersa, prve potpredsjednica Vlade i ministrice vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Vesne Pusić, prvog potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih poslova Kosova Hashima Thacija te potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih i evropskih poslova Slovačke Miroslava Lajčaka.

Obilježavanju 20. godišnjice će na nivou ministara vanjskih poslova prisustvovati ministri Bugarske Daniel Mitov, Holandije Bert Koenders, Mađarske Peter Szijjartoa, Makedonije Nikola Poposki, Norveške Borge Brende, Španije Jose Manuel Garcia-Margallo y Marfil, Švedske Margot Wallstrom, Turske Mevlut Cavusoglu, Velike Britanije Annabel Jenkin te zamjenik ministara vanjskih poslova Japana Kentaro Sonoura.

Evropski zvaničnici

Delegaciju Ujedinjenih naroda predvodit će zamjenik generalnog sekretara Jan Eliasson.

Potočare će posjetiti i delegacija Evropske unije, koju će predvoditi visoka predstavnica za vanjske i sigurnosne poslove i potpredsjednica Evropske komisije Federica Mogherini, specijalni predstavnik EU-a u Bosni i Hercegovini Lars-Gunnar Wigemark te direktor za Zapadni Balkan u Generalnom direktoratu EK-a Jean-Eric Paquet.

Delegaciju Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije predvodit će predsjednik Theodore Meron i glavni tužilac Serge Brammertz, dok će iz Međunarodnog krivičnog suda prisustvovati zamjenik tužitelja James Stewart.

Iz Evropskog parlamenta u Potočare dolazi šef EP-a za odnose s Bosnom i Hercegovinom Tonino Picula te zastupnici Afzal Khan, Haydn Hammersley i Tanja Fajon.

Također, dolazak su najavili predsjedavajući predstavničkih domova i domova naroda, među kojima su predsjedavajuća Zastupničkog doma Parlamenta Italije Laura Boldrini, predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta Češke Republike Jan Hamaček, drugi predsjednik Nacionalnog vijeća Austrije Karlheinz Kopf te predsjedavajući ZAstupničkog doma Poljske Bogdan Borusewicz.

Odavanju počasti nedužnih žrtvama prisustvovat će i visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko, komadant EUFOR-a u Bosni i Hercegovini Johann Luif, komandant NATO štaba Sarajevo Giselle Wilz te šef misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Jonathan Moore.

Brojni ambasadori

Od ambasadora akreditiranih u Bosni i Hercegovini najavljen je dolazak mnogih ambasadora, iz Slovenije Iztok Grmek, Hrvatske Ivan Del Vechio, Italije Rugger Corrias, Austrije Martin Pammer, Bugarske Angel Angelov, Francuske Claire Bodonyi, Holandije Jurriaan Kraak, Irana Hossein Rajabi, Japana Kazuya Ogawa, Mađarske Jozsef Negyesi, Norveške Vibeke Lilloe, Slovačke Jan Pšenica, Velike Britanije Edward Ferguson, Švicarske Heinrich Maurer, Njemačke Christian Hellbach, Palestine Rezeq Namoora te Vatikana Luigi Pezzuto.

Također će prisustvovati predstavnici ili nerezidentni ambasadori Islanda, Irske, Australije, Latvije, Danske, Bangladeša, Ukrajine, Saudijske Arabije, Libije, Tajlanda, Portugala, Malezije, Kuvajta, Rumunije, Kanade, Indije, Rusije, Kine, Pakistana, Brazila, Iraka te mnogih drugih država i međunarodnih institucija.

Komemoracija povodom 20. godišnjice genocida u Srebrenici te kolektivna dženaza i ukop posmrtnih ostataka 136 ubijenih Srebreničana bit će obavljena u subotu u Memorijalnom centru Potočari.

Do sada je ukopana 6.241 žrtva, a 230 ih je ukopano individualno izvan Memorijalnog centra, u skladu sa željama porodica, javljaju agencije.


  Dossier: 20 godina od srpsko-crnogorskog genocida nad Bošnjacima u Srebrenici
» U BOSNI JOŠ UVIJEK NISU SHVATILI LEKCIJU O GENOCIDU
Anadolu Agency (AA) | 15.07.2015 15:02
» DANI SREBRENICE U SANDŽAKU
B.net | 12.07.2015 14:44
» DAN ŽALOSTI U CIJELOJ BIH
Fena | 11.07.2015 09:28
» KONVOJ SA 136 TABUTA ŽRTAVA GENOCIDA STIGAO U POTOČARE
Anadolu Agency (AA) | 09.07.2015 21:02
» SKOPSKI MARŠ MIRA ZA SREBRENICU
B.net | 09.07.2015 19:17
» MI KOJI SMO PREŽIVJELI GENOCID, ŽIVIMO S TIM SVAKI DAN
Anadolu Agency (AA) | 08.07.2015 14:24
» ISKOPANO 136 MEZARA ZA ŽRTVE GENOCIDA U SREBRENICI
Anadolu Agency (AA) | 08.07.2015 14:09
» BH. GRAĐANI U COVENTRYJU OBILJEŽILI DVIJE DECENIJE OD GENOCIDA U SREBRENICI
Namik Alimajstorović, BHDInfodesk | 02.07.2015 14:34
» OFFENBACH: MARŠ MIRA 2015.
B.net | 29.06.2015 15:37
» KOMEMORACIJA: „REFUGEE WEEK” POSVEĆEN GENOCIDU U SREBRENICI
Namik Alimajstorović, BHDInfodesk | 28.06.2015 10:57
» YUSUF ISLAM POSVETIO INSTRUMENTALU GENOCIDU U SREBRENICI
Anadolu Agency (AA) | 27.06.2015 19:10
» UČENICI BH. DOPUNSKE ŠKOLE OBILJEŽILI 20.GODIŠNJICU GENOCIDA U SREBRENICI
Namik Alimajstorović, BHDInfodesk | 15.06.2015 14:43
» SREBRENICA STIGLA U SRBIJU
B.net | 13.06.2015 14:18
» KONFERENCIJA O GENOCIDU U BIH
Anadolu Agency (AA) | 12.06.2015 11:53
» HOLANĐANI IZDALI HOLANĐANE U SREBRENICI
Oslobođenje | 29.05.2015 14:36
» PLAGIJAT MENSURA BEKTIĆA UDAR NA ISTINU O GENOCIDU
Elmedina Muftić | 21.05.2015 16:54
» OČEKUJE SE NAJMASOVNIJI MARŠ MIRA DO SADA
Anadolu Agency (AA) | 21.05.2015 16:51
» U CVIJET OHEKLANA DUŠA
Jasmin Jusuf Jusufović | 21.05.2015 03:35

Ostali prilozi:
» TURKOVIĆ: VEOMA VAŽAN I PRECIZAN STAV G7 O BIH
Anadolu Agency (AA) | 06. May 2021 14:28
» KURTĆEHAJIĆ: DRUŽE TITO OTKAD TEBE NIJE O NARODU NEMA KO DA BRINE
Akademik dr. Suad Kurtćehajić | 04. May 2021 15:47