Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Centralna britanska manifestacija za obilježavanje 20. godišnjice genocida u Srebrenici
IZETBEGOVIĆ U LONDONU: JAVNA OSUDA GENOCIDA U SREBRENICI POMOĆI ĆE DA SE TAKVA ZLA VIŠE NE PONOVE
Autor: Fena
Objavljeno: 06. July 2015. 16:07:43


Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je na centralnoj britanskoj manifestaciji za obilježavanje 20. godišnjice genocida u Srebrenici, u Westminsterskoj opatiji u Londonu kazao da će globalna javna osuda genocida pomoći da se takva zla više nikada ne ponove.

Dodao je da je u Srebrenici prije 20 godina ubijeno 8.372 bošnjačkih muškaraca i dječaka muslimanske vjere te izrazio poštovanje hiljadama onih koji su preživjeli genocid i morali da nastave život sa trajnim naslijeđem tragedije.

- Okupili smo se da bismo pokušali shvatiti i osvrnuti se na ono što se dogodilo u Srebrenici, da naučimo lekciju od genocida i razumjeli njegove posljedice - poručio je.

Naglasio je da je Velika Britanija prva u Evropi i svijetu održala komemoraciju povodom genocida u Srebrenici, i promovisala istinu o onome što se tamo dogodilo, kao i da je prva otpočela edukaciju o genocidu kako bi cijeli svijet bio upoznat sa ovim tragičnim događajem.

Također je dodao da je Velika Britanija jedina zemlja na svijetu koja je proglasila Dan sjećanja na Srebrenicu.

- Oko 200 događaja će se održati ove godine u različitim gradovima širom Velike Britanije, povodom godišnjice genocida u Srebrenici. Izuzetno mi je drago da fondacija "Sjećanje na Srebrenicu", koju finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, planira uspostaviti na svjetskoj razini, prvi stalni Memorijalni centar „Srebrenica“ koji će se baviti edukacijom u borbi protiv mržnje i netolerancije kroz liderstvo i mreže komemoracija, učenja i obrazovnih aktivnosti - kazao je Izetbegović.

Zahvalio je ljudima i Vladi Ujedinjenog Kraljevstva za podršku koju su pružili onima koji su preživjeli genocid - kroz finansiranje zgrade Memorijalnog centra u Srebrenici, rad Međunarodne komisije za nestale osobe, i programima pomoći za povratnike u Srebrenicu.

Dodao je da si Britanska vlada i premijer Cameron lično zauzeli čvrst stav da genocid u Srebrenici nikada ne smije biti zaboravljen, i da se lekcije iz tog tragičnog događaja moraju naučiti, te da ih međunarodna zajednica treba primijeniti.

Pohvalio je napore Velike Britanije u pokretanju i izradi rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a da se obilježi 20. godišnjica genocida u Srebrenici.

- Snažno podržavam ovu rezoluciju jer obilježava godišnjicu s poštovanjem i na diskretan način odaje počast žrtvama, pokazujući solidarnost sa preživjelima, podsjećajući svijet na strašne posljedice odsustva reakcije pred sam genocid -istakao je Izetbegović.

Smatra da ova rezolucija treba da potvrdi i ojača odlučnost Ujedinjenih nacija da spriječi ponavljanje takvih zlodjela u svjetlu naučene lekcije genocida u Srebrenici.

Izetbegović je podsjetio da je Rezolucijom Vijeća sigurnosti 819 usvojenom 16. aprila 1993. određeno da Srebrenica, "zaštićena zona" Ujedinjenih nacija, bude branjena od strane država članica Ujedinjenih nacija koristeći "sva potrebna sredstva, uključujući i upotrebu sile".

- Ipak, od 11. do 16. jula 1995. godine, odredi smrti Radovana Karadžića i Ratka Mladića pogubili su 8.372 bošnjačkih muškaraca i dječaka u Srebrenici. Desetine hiljada žena i djeca prisilno je deportovano. Porodice i zajednice su devastirane - kazao je Izetbegović.

Naglasio je da Ujedinjene nacije nisu spriječile genocid uprkos obavezi da zaštite civilno stanovništvo Srebrenice te da se "Zaštićena zona" UN-a, Srebrenica pretvorila u najmračniji čas Ujedinjenih nacija.

- U svom izvještaju o padu Srebrenice, koji je podnesen 2000. godine, generalni sekretar Ujedinjenih nacija Kofi Annan navodi da "greškom, pogrešnom procjenom i nemogućnošću da se prepozna obim zla s kojim su suočene, Ujedinjene nacije nisu učinile svoj dio posla kako bi da pomogle da se spasi narod Srebrenice“ - podsjetio je Izetbegović.

Istakao je da je to bio najgori zločin na evropskom tlu nakon Drugog svjetskog rata te da je više nego prikladno, i historijski značajno, da Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija održi komemoraciju povodom genocida u Srebrenici i oda počast žrtvama i preživjelima usvajanjem rezolucije koju je donijela Velika Britanija.

- Najbolji način da odamo počast žrtvama genocida u Srebrenici bio je da se nauče lekcije tog neuspjeha UN-a, te da se nikada više ne počine iste greške. Nažalost, čini mi se da to nije učinjeno. Uprkos učestalim obećanjima da su se izvukle pouke iz tragedije u Srebrenici, toliko puta u proteklih dvadeset godina svjedoci smo nespremnosti međunarodne zajednice da djeluje odlučno da se zaustavi pokolj civila drugdje u svijetu, posebno ako to nosi sa sobom bilo kakav rizik, teret ili cijenu - kazao je.

Također je dodao da se međunarodna zajednica više puta opredijelila za politiku koja nije uspjela u Bosni.

Naglasio je da su se 2005. godine Generalna skupština Ujedinjenih nacija i Vijeće sigurnosti opredijelili da prihvate odgovornost da zaštite civilno stanovništvo od genocida, ratnih zločina, etničkog čišćenja i zločina protiv čovječnosti.

Međutim, kazao je Izetbegović, odgovornost da se stanovništvo zaštiti, ispostavilo se više kao deklarativni princip nego obavezujuće pravilo međunarodnog djelovanja.

Dodao ej da se mora biti oprezniji u otkrivanju i odgovoru na rane pokazatelje koji upućuju na mogući genocid, posebno etničke i rasne netrpeljivosti, mržnje, diskriminacije i marginalizacije.

- Dragi prijatelji, raznolikost je ljudska osobina. Naša ljudska rasa je mozaik sastavljen od bogatog amalgama naroda, kultura i religija koje zajedno obrazuju dinamičan i raznolik spoj. Naša odgovornost je da očuvamo i zaštitimo taj mozaik. Istorijsko iskustvo u Bosni nudi vrijedne lekcije u tom pogledu - poručio je Izetbegović.

Naglasio je da je jedinstvena multietnička kultura Bosne i Hercegovine tkana kroz hiljadu godina tolerancije i poštovanja među građanima, bez obzira na njihovu etničku i vjersku pripadnost te da je namjera počinilaca genocida bila da se uništi multietničko tkivo tog društva kroz masovni pokolj, mučenja, silovanja, protjerivanja i pljačku.

- Ta namjera kulminirala je u Srebrenici u julu 1995. godine. Danas se vodi bitka u Bosni između onih koji nastoje da ožive pluralistički karakter i tolerantni duh našeg društva i onih koji rade na učvršćivanju i produbljivanju etničkih podjela stvorenih silom i zločinima - poručio je.

Izetbegović je naglasio da bi propust da se ponište posljedice neopisivih zločina koji su pokidali bh. društvo sigurno došao kao nagrada onima koji su ih počinili, te bi istovremeno poslao opasnu poruku svim onima koji bi u budućnosti htjeli da počine genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine, da se takvi zločini u konačnici isplate.

- Bez obzira na to, mi u Bosni, koji čvrsto vjerujemo da je kulturni pluralizam najvrednije blago čovječanstva, nastaviti ćemo s naporima za obnovu našeg pluralističkog društva i postavljanju temelja da buduće generacije premoste podjele - istakao je.

Smatra da su pomirenje i obnova bh. društva krucijalni, ali najteži zadaci, jer ostaci nedavne prošlosti, posebno ideologije koja je inspirisala genocid, i dalje ometaju napredak.

Dodao je da fizičke i emocionalne rane stanovništva od zločina počinjenih za vrijeme rata čine napredovanje prema stvarnom pomirenju teškim i bolnim procesom te da ideološki i politički sljedbenici onih koji su glavni organizatori genocida ometaju napredak ka postizanju pune stabilnosti, prosperiteta i članstva u Evropskoj uniji i NATO-u.

Izetbegović je istaka da su ti ljudi javno negirali genocid u Srebrenici, uprkos presudi Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, kojom se potvrđuje da je počinjen genocid u Srebrenici i presudi Međunarodnog suda pravde koji je zaključio da su djela počinjena u Srebrenici imala sve odlike genocida.

- Oni i dalje sanjaju o završetku političkog projekta Slobodana Miloševića, Radovana Karadžića i Ratka Mladića, koji se pokazao kao katastrofalan za BiH i cijelu regiju. Oni gotovo svakodnevno prijete odcjepljenjem dijela BiH iz kojeg je ubijeno ili protjerano stotine hiljada nesrpskih civila. Oni, naravno, neće uspjeti - jer nikada nećemo dozvoliti da se Srebrenica, Prijedor, Zvornik i mnoga druga poprišta užasnih zločina odvoje od Bosne - poručio je Izetbegović.

Naglasio je da se bh. građani moraju suprotstaviti ovom opasnom i neodgovornom avanturizmu jačanjem kolektivne odlučnosti da se spriječi stvaranje novih rana u BiH.

- Oni koji žele bolje odnose u BiH, i sa Bosnom, morati će prihvatiti prošlost, suočiti se sa istinom, spriječiti dovođenje u pitanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta naše zemlje, prestati da vrijeđaju žrtve i one koji su preživjeli genocid, kao i negiranje sudski potvrđenih historijskih činjenica. To su stvari o kojima se ne može diskutovati - objasnio je.

Naglasio je da istina o genocidu u Srebrenici ne može biti predmet političkih pregovora, postizanja kompromisa, ili nekog usputnog rješenja koje je prihvatljivo za sve strane te odbacio tvrdnju da sjećanje i komemoracije genocida produbljuju podjele u društvu i da mogu imati negativne posljedice po stabilnost u Bosni.

- Istina o bilo kojem zločinu, bez obzira na to ko ga je počinio, i bez obzira na to ko su bile žrtve, te prihvatanje te istine na svim stranama, u stvari je neophodan preduslov za stabilnost. Pomirenje se može postići samo na temelju istine i pravde - naglasio je Izetbegović.

Također je dodao da proces pomirenja ne može ići naprijed ako ne postoji zajedničko priznavanje zločina te da bez obzira na sve, napredak Bosne i Hercegovine ne može se zaustaviti.

Dodao je da većina bh. stanovništva želi mir, stabilnost i prosperitet, i želi izgraditi zajedničku i sigurnu budućnost za sebe i svoju djecu te da je vrijeme na strani onih koji vole svoju zemlju, koji rade za njen napredak i koji žele da je vide sigurnom i prosperitetnom, kao članicu Evropske unije i NATO-a.

- Danas, u Westminsterskoj opatiji, vidimo 20 svijeća upaljenih povodom obilježavanja 20. godišnjice genocida - jedan za svaku godinu bola i poricanja otkako se desio genocid. Ne možemo vratiti mrtve, niti možemo izbrisati bol iz srca njihovih najmilijih. Ono što možemo učiniti je da pružimo dostojanstvo i pravdu onima koji su u Srebrenici preživjeli genocid, koji su izdržali užasne bolove i patnje. To dugujemo ne samo umrlima, niti onima koji su preživjeli, već nama samima, ljudskosti koju svi imamo u sebi, i budućim generacijama koji ne zaslužuju da nose teret grijeha svojih očeva - zaključio je Izetbegović u svom govoru.


  Dossier: 20 godina od srpsko-crnogorskog genocida nad Bošnjacima u Srebrenici
» U BOSNI JOŠ UVIJEK NISU SHVATILI LEKCIJU O GENOCIDU
Anadolu Agency (AA) | 15.07.2015 15:02
» DANI SREBRENICE U SANDŽAKU
B.net | 12.07.2015 14:44
» DAN ŽALOSTI U CIJELOJ BIH
Fena | 11.07.2015 09:28
» KONVOJ SA 136 TABUTA ŽRTAVA GENOCIDA STIGAO U POTOČARE
Anadolu Agency (AA) | 09.07.2015 21:02
» SKOPSKI MARŠ MIRA ZA SREBRENICU
B.net | 09.07.2015 19:17
» MI KOJI SMO PREŽIVJELI GENOCID, ŽIVIMO S TIM SVAKI DAN
Anadolu Agency (AA) | 08.07.2015 14:24
» ISKOPANO 136 MEZARA ZA ŽRTVE GENOCIDA U SREBRENICI
Anadolu Agency (AA) | 08.07.2015 14:09
» BH. GRAĐANI U COVENTRYJU OBILJEŽILI DVIJE DECENIJE OD GENOCIDA U SREBRENICI
Namik Alimajstorović, BHDInfodesk | 02.07.2015 14:34
» OFFENBACH: MARŠ MIRA 2015.
B.net | 29.06.2015 15:37
» KOMEMORACIJA: „REFUGEE WEEK” POSVEĆEN GENOCIDU U SREBRENICI
Namik Alimajstorović, BHDInfodesk | 28.06.2015 10:57
» YUSUF ISLAM POSVETIO INSTRUMENTALU GENOCIDU U SREBRENICI
Anadolu Agency (AA) | 27.06.2015 19:10
» UČENICI BH. DOPUNSKE ŠKOLE OBILJEŽILI 20.GODIŠNJICU GENOCIDA U SREBRENICI
Namik Alimajstorović, BHDInfodesk | 15.06.2015 14:43
» SREBRENICA STIGLA U SRBIJU
B.net | 13.06.2015 14:18
» KONFERENCIJA O GENOCIDU U BIH
Anadolu Agency (AA) | 12.06.2015 11:53
» HOLANĐANI IZDALI HOLANĐANE U SREBRENICI
Oslobođenje | 29.05.2015 14:36
» PLAGIJAT MENSURA BEKTIĆA UDAR NA ISTINU O GENOCIDU
Elmedina Muftić | 21.05.2015 16:54
» OČEKUJE SE NAJMASOVNIJI MARŠ MIRA DO SADA
Anadolu Agency (AA) | 21.05.2015 16:51
» U CVIJET OHEKLANA DUŠA
Jasmin Jusuf Jusufović | 21.05.2015 03:35

Ostali prilozi:
» TURKOVIĆ: VEOMA VAŽAN I PRECIZAN STAV G7 O BIH
Anadolu Agency (AA) | 06. May 2021 14:28
» KURTĆEHAJIĆ: DRUŽE TITO OTKAD TEBE NIJE O NARODU NEMA KO DA BRINE
Akademik dr. Suad Kurtćehajić | 04. May 2021 15:47
Ostali prilozi istog autora: