Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

ŠTUTGART: OSNOVANO UDRUŽENJE BIVŠIH LOGORAŠA I TRAUMATIZIRANIH OSOBA
Autor: Haris Halilović
Objavljeno: 26. May 2015. 17:05:55

Elhad Karadžić: Živimo širom svijeta sa svojim traumama i uglavnom se sami borimo da sebi i svojim porodicama obezbijedimo normalan život. Mnogi od nas imaju problema psihičke i fizičke naravi ali često nemamo kome da se obratimo za pomoć.


OSOBE KOJE TREBAJU TRAJNU PODRŠKU DRUŠTVA

Podrška Ureda za strance Štutgarta i psihologa DavidaFOTOGRAFIJA KOJA JE OBIŠLA SVIJET
U Štutgartu, glavnom gradu njemačke pokrajine Baden-Wirtemberg osnovano je udruženje bivših logoraša i traumatiziranih osoba. Za predsjednika udruženja izabran je Elhad Karadžić koji je i sam 1992. godine proveo šest mjeseci u srpskom logoru Manjača, a glavni cilj osnivanja udruženja je pomoć i podrška bivšim logorašima i traumatiziranim osobama.

- Iako bi to trebala biti trajna briga društva, danas niko ili malo ko vodi računa o ljudima koji su preživjeli strahote logora u Bosni i Hercegovini. Živimo širom svijeta sa svojim traumama i uglavnom se sami borimo da sebi i svojim porodicama obezbijedimo normalan život. Mnogi od nas imaju problema psihičke i fizičke naravi ali često nemamo kome da se obratimo za pomoć. Izvan granica BiH, posebno u Njemačkoj živi veliki broj žrtava logora u BiH. I sami slabo komuniciramo. Želimo pomoći jedni drugima, želimo da zajedno pravimo projekte koji će pomoći našoj populaciji, kako u svijetu, tako i u domovini. To je osnovni cilj osnivanja našeg udruženja - kaže Elhad Karadžić.

Prema riječima Elhada Karadžića, Osnivačkoj skupštini Udruženja logoraša i traumatiziranih osoba u Štutgartu (VEKT e.V.) prisustvovali su, i: psihijatar Dieter David, koji je puno pomogao i još uvijek pomaže svim ljudima, a posebno osobama iz BiH, kao i Gari Pavković, glavni koordinator za integraciju stranaca u Štutgartu koji su dali punu podršku osnivanju udruženja.

Članovi rukovodstva Udruženja logoraša i traumatiziranih osoba u Štutgartu (VEKT e.V.) ističu da će raditi i na saradnji sa njemačkim i bosanskohercegovačkim udruženjima u ovoj zemlji kao i sličnim asocijacijama u domovini.

Bivši logoraši, traumatizirane osobe kao i svi koji žele da sarađuju sa ovim udruženjem više informacija mogu dobiti putem telefona, broj: 0049 177 746 2769.
Ostali prilozi:
» U VOGOŠĆI OBILJEŽEN DAN ŠEHIDA
Eset Muračević | 15. May 2021 01:02
» IMALI SU HRABROST STATI NA BRANIK DOMOVINE
Bošnjaci.Net | 14. May 2021 13:47
Ostali prilozi istog autora: