Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

Sa vrela znanja steći ćemo spoznaju Allaha dž.š. i pravi smisao života
VRELO ZNANJA
Autor: Enisa Malićević
Objavljeno: 30. April 2015. 20:04:56
Enisa MALIĆEVIĆ: Svaka blagodat kojom smo darivani bit će za nas i ispit na Sudnjem danu, i jedino što nas može spasiti jeste da svoje steknuto znanje i kvalifikacije koristimo dobronamjerno sebi i drugima. Nažalost, česti su slučajevi da se u zdravstvenim, školskim i ostalim institucijama dešavaju situacije, da se onaj ”koji k'o biva zna” tako oholo i užasno ponaša prema onome ”koji k'o biva ne zna”. Sa vremenom tako nastaje mržnja prema znanju i prema nosiocima dostojanstvenog i čestito steknutog znanja i umijeća sprovođenja širenja tog znanja kroz razne edukativne institucije, kroz koje su se mnoge generacije odgajale u zdravom duhu i obogatile se zlatnim riznicama.
"IKRE' BISMI RABBIKE-LLEZI HALAK” – ”Čitaj u ime Gospodara tvoga koji stvara..." jeste obraćanje Gospodara Uzvišenog robovima svojima, stvorenjima koje je On stvorio i koje je razumom Obdario.

Riječ Čitaj jer prva riječ koja je objavljenja u Kur’ anu. Koliko smo daleko od prakticiranja ove nam naredbe govori aktuelno stanje u svijetu. Nažalost i na veliku štetu muslimana, islamski svijet je nazadovao u stjecanju znanja. Islam, kao jedinu istinsku vjeru žele sprovesti paralerno sa dunjalučkim prohtjevima, poput materijalnog uspjeha i očuvanja svojih ličnih interesa.

Poslanici, ashabi, tabiini, tabi tabiini su disciplinirano slijedili redoslijed prakticiranja islama i sprovodjenje zakona i pravila. Nauka, koja nam je danas dostupna kroz razne kanale, je ista nauka koju su oni spoznali i prakticirali u svoje vrijeme.

Oni su uvijek i stalno prvo podsticali sebe i svoje najbliže na ispravnom i iskrenom tevhidu i na ispravnost u sve do jedne prakse i teorije. U hadisu, koji bilježi Tirmizi, Hakim i Malik, prenosi se da je Muhammed s.a.v.s. rekao: ”Ostavljam vam dvije stvari kojih ako se budete držali nećete zalutati, Allahovu Knjigu i moj sunnet.”

Na putu stjecanja znanja spoznajemo tevhid i učimo kako ustrajati na Pravome putu.
Učenjak Imam Malik nas savjetuje: “Uči se lijepo ponašati prije nego što usvojiš nešto od znanja.” Moramo se probuditi iz dubokog sna i istrgnuti se iz nemarnosti koja nam ne dolikuje i zbog koje unazadujemo skoro na svim poljima. Historija nam je dokazala da smo i zbog neznanja vijekovima stradali. Vrijeme je da počnemo sebe podsticati i u sebi usaditi volju, ambicije, marljivost i ustrajnost u izgradnji svoje ličnosti. Dozvolili smo da sposobnost raspoznavanja kvalitet od kvantiteta, kojoj smo odlikovani od Allaha Milostivog, težimo ka kvantitetu u svakom pogledu. Tako smo u sebi poremetili umjeće razlikovanja dobra od zla, istine od laži, pravdu od nepravde. Allah dzh., u suri El-Hadždž, 46 ajet, kaže: "...ali oči nisu slijepe, već srca u grudima." Stjecanjem znanja postajemo samosvjesna osoba, koja funkcionira kvalitetno i pouzdano.

Od lijepog ponašanja jeste i nijjet / odluka da stjecanjem znanja želimo biti od koristi sebi i drugima.

Moramo se ozbiljno pozabaviti problematikom zvanom ”muslimanski međusobni odnosi”, zbog pojave osoba, koje sa tako malo znanja mogu nanijeti ogromne štete u svome društvu i okolini. Pomiješali smo pojmove o vrijednosti stjecanja znanja, a jedan od njih je da se znanjem stekne uglednost kod ljudi, a ne kod Allaha Sveznajućeg.

Allah dž.š. kaže: ”On daruje znanje onome kome On hoće, a onaj kome je znanje darovano - darovan je blagom neizmjernim. A shvatiti mogu samo oni koji su razumom obdareni.” (El-Beqare, 269) .

Svaka blagodat kojom smo darivani bit će za nas i ispit na Sudnjem danu, i jedino što nas može spasiti jeste da svoje steknuto znanje i kvalifikacije koristimo dobronamjerno sebi i drugima. Nažalost, česti su slučajevi da se u zdravstvenim, školskim i ostalim institucijama dešavaju situacije, da se onaj ”koji k'o biva zna” tako oholo i užasno ponaša prema onome ”koji k'o biva ne zna”. Sa vremenom tako nastaje mržnja prema znanju i prema nosiocima dostojanstvenog i čestito steknutog znanja i umijeća sprovođenja širenja tog znanja kroz razne edukativne institucije, kroz koje su se mnoge generacije odgajale u zdravom duhu i obogatile se zlatnim riznicama. Ako im ne dozvolimo da svojim riznicama obogate svoje društvo, kao i da nemamo učenjaka među nama. Takvo stanje može samo da upropasti jedno društvo, pa čak i naciju.Davnašnjim narodima je, nakon upute, bila velika blagodat druženje sa učenjacima. Bili su svjesniji od nas da je znanje zdrava hrana za dušu i tijelo i da je, usporedo sa vjerom, donosilo stabilizaciju i brz oporavak nakon datog iskušenja. Čvrsto ubijeđeni da su učenjaci osobe koje je Allah Milostivi darovao umijećem stjecanja znanja, trudili su se da što više nauče od svojih učitelja, ukazivali su im poštovanje i čuvali su njihovu čast.

Time što ne želimo da spoznamo sadržaj i suštinu Kur'ana i ne razmišljamo svojevoljno i dubinski o Allahovim uputama i događajima koji se spominju u Kur´anu, tako otvaramo vrata zabludi, neznanju i razjedinjenu među nama.

Spoznajom Jednoće Stvoritelja i shvatanjem kur’anskih poruka gradimo čvrst i stabilan temelj. Svoj razum nadograđujemo jasnim dokazima, koji nam postaju čvrsti stubovi na utemeljenom fundamentu. Na tom putu ćemo oplemeniti svoj sluh, uljepšati svoj ugled i težiti ka Allahovom Zadovoljstvu. Svoju malenkost ćemo obogatiti vrlinama poslanika, ashaba i odabranih, i postati uzor dobrote i istine. Sebe trebamo naučiti da ne smijemo biti opterećeni svojim vlastitim interesima.

Ravnoteža prakse i teorije steknutog znanja nadogra]uje ličnost jednog muslimana i jedne muslimanke u najljepšem obliku i od velike vrijednosti. Poslanik s.a.v.s. je rekao: „Ko bude slijedio put koji vodi nauci, Allah će mu olakšati put ka Džennetu.“ (Buhari)Ostali prilozi:
» MOKROGORSKI POKRET
Aziz Hurem | 19. January 2021 20:22
» NOŽ, ŽICA, BROJANICA
Said Šteta | 18. January 2021 12:50
» HUSEJN EF. ĐOZO NIJE UMRO, ON JE ŽIV, SAMO ŠTO MI (ONI) TO NE OSJEĆAJU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 17. January 2021 14:39
» DOKLE ĆE NAM DOMOVINA BITI U RALJAMA „GUSLARA I ORGULJAŠA“?
Mr. Milan Jovičić | 16. January 2021 19:13
» NJEGOŠEVI BOSANSKI CRNOGORSKI SRBI
Sead Zubanović | 16. January 2021 17:50
» ŠTA LI JE SA NAŠIM PRIJATELJIMA IZ SREBRENICE?
Božidar Proročić | 15. January 2021 17:32
» PRIČE O SUŽIVOTU KOJE ULIVAJU NADU
Dr. sc. Amir Ismić | 15. January 2021 15:58
» SVAKI BOŠNJAČKI OTPOR FAŠIZMU TREBA IZJEDNAČITI S STVARNIM FAŠIZMOM
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 15. January 2021 12:43
» SAPUN, PARFEM I BANIJA
Said Šteta | 14. January 2021 14:55
» LEKCIJE NAUČENE NAKON IMPLEMENTACIJE DAYTONSKOG MIROVNOG SPORAZUMA
Dr. Mirko Pejanović | 13. January 2021 03:11
» FEJSBUK USPOMENA: ZAKON, LITIJE I GLASANJE
Omer Šarkić | 09. January 2021 15:21
» OTVARA SE KOSOVSKA (PRED)IZBORNA PANDORINA KUTIJA
Sahit Kandić | 07. January 2021 02:50
» VJERA U BOGA - NEPOGRJEŠIVI PSIHOLOG
Ajša Čišija | 06. January 2021 20:43
» USTAV SE TEMELJI I GRADI NA ŽRTVAMA JEDANAEST GENOCIDA
Željko Milićević | 01. January 2021 16:46
» MIGRANTI I MAĆEHINSKI ODNOS DRŽAVE PREMA KRAJINI
Muhamed Mahmutović | 01. January 2021 14:34
» ALUMINIJSKI IGROKAZ FADILA NOVALIĆA I ČIMBENIKA
Mr. Milan Jovičić | 01. January 2021 14:33
» RAT PROTIV MIGRANATA: MIGRANTSKA KRIZA NA SRAMOTU I DUŠU SVIMA
Zijad Bećirević | 31. December 2020 00:34
Ostali prilozi istog autora:
» KAKO STE MI, BOŠNJACI U TUĐINI?
25. December 2020 03:08
» KAKO STE MI, BOŠNJACI U TUĐINI?
18. October 2020 23:16
» VLASTITI RAHATLUK
04. December 2014 14:27
» SAMI SMO SEBI NAJVEĆI DUŠMANIN
28. September 2014 10:22
» PORODICA JE EMANET BOŠNJAKINJI
15. November 2013 19:29