Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


U TUZLI UPRILIČENA PROMOCIJA KNJIGE „SANDŽAČKI SUDSKI PROCES 1990-1995"
Procitaj komentar

Autor: Dr. Mersada Nuruddina Agović
Objavljeno: 28. April 2015. 19:04:50

Promotori Muratovićeve knjigeZumber Muratović: U Sandžaku se zlo ponavlja
U subotu, 25.april 2015.godine, u narodnoj i univerzitetskoj biblioteci „Derviš Sušić'' u Tuzli upriličena je promocija knjige "Sandžački sudski proces 1990 – 1995", autora Zumbera Muratovića koja je još jedan dokument, poslije knjige Ibrahima Čikića „Gjde sunce ne grije" o svjedočenju neviđene torture srpsko-crnogorskog režima prema pripadnicima bošnjačkog naroda u Sandžaku.

U uvodnom dijelu knjige autor objašnjava šta je Sandžak danas: ,,Sandžak je oblast koju granica Srbije i Crne Gore dijeli na dva dijela, kojoj historijski gledano ni jedna vlast nije bila naklonjena. Dugogodišnjim maćehinskim odnosom vlasti, zaobilaskom svih važnih projekata, asimilatorskim postupcima i planskom depopulacijom Sandžak je sveden na šest opština sa većinskim bošnjačkim stanovništvom (u srbijanskom dijelu Sandžaka: Novi Pazar, Sjenica i Tutin, u crnogorskom dijelu: Rožaje, Plav i Petnjica).''

Na kraju uvodnog dijela Muratović poručuje: "S obzirom da se u Sandžaku zlo ponavlja, da se taj krvavi ringišpil historije i dalje okreće, namjera mi je da sve ovo sačuvam od zaborava, mlađem naraštaju otvorim oči kako bi znali šta se u tom vremenu radilo Bošnjacima ovog dijela Balkana, kako bi isljednici koji se diče zlom došli pameti i u sebi probudili zaspalu ljudskost."


Dio publike na promocijiNaslovnica
Promotori su bili: dr. Enver Halilović, dr. Hajro Kofrc, dr. Sead Selimović i dr. Izet Šabotić koji su prisutnima ukazali na važnost objavljivanja jednog ovakvog dokumentarnog djela.

O knjizi su govorili i autor Zumber Muratović i dr. Isat Skenderović, sudionik procesa koje knjiga opisuje. Moderator je bila Azra Gazibegović, predsjednica BZK "Preporod" Tuzlanskog kantona.

Knjiga "Sandžački sudski proces 1990 – 1995" svjedok je jednog vremena, preko navođenja sudskih dokumenata, izjava uhapšenih o neviđenoj torturi nad njima, montiranih procesa i dr. predstavlja značajan dokument jednog teškog vremena u kojem je živio bošnjački narod u Sandžaku.

Neki od naslova koje knjiga sadrži su: „Deportacija Bošnjaka", „Vrijeme represija", „Izjave iz policijske torture", „Hapšenje profesora Zaima Spahića", „Otmica u Štrpcima", „Napad na nikšićku džamiju", „Zumber došao na red", „Bošnjaci protjerani iz Bosne i Hercegovine", „Potpiši, pa onda pročitaj!", „Hapšenja u srbijanskom dijelu Sandžaka", „Plav na udaru države", „Hapšenja u crnogorskom dijelu Sandžaka", „Priznaj ili umri", „Tortura u Boroštici", „Sudski proces u Novom Pazaru duži od života", itd.

Organizatori promocije bili su Udruženje građana porijeklom iz Sandžaka TK i BZK "Preporod" Tuzlanskog kantona.

VRHOstali prilozi:
Ostali prilozi istog autora:
» ISLAMSKA KALIGRAFIJA
15. March 2018 18:32
» RASPRODATO ROŽAJE
17. October 2016 17:59
» SANDŽAČKA AVLIJA
16. September 2016 21:37
» DOVEDIMO LAĐU DO NJENE LUKE!
13. March 2015 13:54
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif