Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


U Domu kulture u Prijepolju održana komemorativna akademija “Štrpci bez mezara”
MUFTIJA ZUKORLIĆ: POZIVAMO VLAST DA IZVRŠI OBAVEZU DRŽAVE PREMA ŽRTVAMA, PREMA NJIHOVIM PORODICAMA, PREMA ZLOČINU...
Procitaj komentar

Autor: SanaPress
Objavljeno: 27. February 2015. 15:02:53


U punoj sali Doma kulture u Prijepolju sa početkom u 14h održana je komemorativna akademija “Štrpci bez mezara”, kojom je obilježena 22. godišnjica od stradanja 18 Bošnjaka i jednog Hrvata koji su oteti na stanici Štrpci 27. februara 1993. godine.

Prvi u nizu govornika obratio se domaćin komemorativne akademije gospodin Samir Tandir, koji se na samom početku zahvalio prisutnim gostima. Ono što posebnom čini ovogodišnju komemoraciju jeste da je u decembru 2014. godine uhapšeno 15 pripadnika izvršioca zločina. “Tražimo od nadležnih da trg ispred doma kulture dobije naziv Trg otetih u Štrpcima”, naglasio je između ostalog.

“Ovo nije mjesto gdje treba puno govoriti. Nikakve riječi moje utjehe ne trebaju da naruše čistinu te šutnje”, naglasio je Mario Barfus, predstavnik OEBS-a.

Predsjednik LDP-a svoj govor počeo je riječima: ”Esselamu alejkum”, i nastavio: “Godinama se okupljate i ja sa vama čuvajući na taj način ne samo sjećanje na te žrtve nečijeg ludila, već i da prije svega ne dozvolimo da se ikad vise tako nešto ponovi”, naglasio je Čedomir Jovanović.

“Zločinci će završiti sa presudama kao i mnogi prije njih ali to nije satisfakcija za porodice stradalih i dovoljno da kažemo ‘Mi smo učinili sve'”, zaključio je Jovanović.


Tandir

Jovanović

Muftija Zukorlić


Pristunima se obratio i muftija sandžački Muamer ef. Zukorlić.

“Posljednjih godina skoro svake godine sam 11. jula u Srebrenici, a 27. Februara u Prijepolju. Često sebi postavljam pitanje koliko ovo još mogu izdržati, jer je svaki ovakav govor iznova prosipanje svojih emocija”, naglasio je muftija sandžački Muamer ef. Zukorlić.

“Posmatrao sam ljude kako se ophode prema stradanjima. Jedni su odustali i posve se predali, drugi su se potpuno predali emociji i otišli u žalopojku. Vidio sam i one treće koji su odlučili da se osvete i tako postali sopstveni dželati. Gledajući na svoju vjeru i tradiciju shvatio sam da su sva tri načina neispravna”, kaže je Muftija.

“Nas islam uči da ćemo biti okrenuti prema prošlosti samo onoliko koliko će nam trebati za budućnosti, a to znači izvući pouku”, ističe muftija Zukorlić.

“Da bi se ostvarila ova želja i dova da se više nikada ne ponovi, mora se nešto činiti u taboru onih koji su zločin počinili. Zato mi pozivamo vlast da izvrši obavezu države prema žrtvama, prema njihovim porodicama, prema zločinu. Iako smo doživjeli val od 10 genocida mi i dalje imamo snage da gledamo na budućnost”, naglasio je Muftija.

“Tragedija je osnovni pokretač najvećih ljudskih djela u historiji, a znate zašto? Zato što se u tragedijama nalazi bolna istina. Ja sam uvjeren da Bošnjaci imaju svijetlu budućnost, zato što nismo pali na ispitu mržnje. Šta god da nam se desilo nije uspjelo da nas zarazi bolešću mržnje. Zato se ja ponosim svojim narodom”, zaključio je Muftija.

Nakon komemorativne akademije ispred doma kulture u Prijepolju formirana je kolona za mimohod šutnje do komemorativnog obilježja u Sarampovu, JAVLJA SANAPRESS, Hamza Škrijelj..

VRHOstali prilozi:
» ISKRENO PISMO NAŠEM PARLAMENTARCU SANELU KAJANU
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 21. February 2024 14:47
» U SARAJEVU OBILJEŽEN MEĐUNARODNI DAN MATERNJEG JEZIKA
Anadolu Agency (AA) | 21. February 2024 13:46
» BH UK NETWORK ŠIRI MREŽU PRIJATELJA NAŠE DOMOVINE
Bošnjaci.Net | 20. February 2024 19:55
Ostali prilozi istog autora:
» USKORO PADA VLAST U NOVOM PAZARU
05. December 2013 17:56
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif