Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

„Preporod“ je za predsjednikovanja dvojice politologa, prof. dr. Šaćira Filandre i prof. dr. Senadin Lavića, postao mrtvački pokrov nad tijelom bošnjačke kulture
MRTVAČKI POKROV NAD TIJELOM BOŠNJAČKE KULTURE - IME TI JE BZK „PREPOROD“
Autor: Dr. sc. Ibrahim Kajan
Objavljeno: 17. December 2014. 20:12:19
Dr. Ibrahim KAJAN: Mora se glasno izgovoriti da "Preporod" nije ni približno ispunio zadaću koju su, u njegove temelje, ugradili obnovitelji 1990. godine. „Preporod“ je najčešće bivao nijem i nemušt - baš u trenucima kad se očekivalo da govori! A kad bi progovorio kroz usta, npr. dr. Lavića, onda je bi iz njega potekao ideologizirani govor stran Bošnjacima - kao da ih nikada nije ni u putu susreo! Na polovici svog mandata, promovirao im je „bosanskohercegovačku naciju“, zbunjujući ih nacionalnim definicijama, ulijevajući im u zdravu pamet da se, (u dijaspori) „dezorganiziraju iz okupljališta“ koja tamo imaju - “nekih primitivnih džematskih i džamijskih podruma”, tendenciozno navodeći, kako pišu u svoj reakciji članovi BKZ iz Novog Pazara, „otuđenju islama iz bošnjačke kulture“.
Budući da se najavljuje Izborna sjednica Skupštine Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ u Sarajevu, a nisam – ni kao osnivač i dugogodišnji predsjednik Kulturnog društva Bošnjaka „Preporod“ u Zagrebu dobio formalnu pozivnicu, dopustit ću sebi jedno javno „glasno razmišljanje“ – šta je zapravo BZK „Preporod“ danas i ko ju je doveo na posvemašnji rub kulturne margine. Doveli su je, koliko mogu razabrati promatrajući to nesuđeno „bošnjačko kulturno žarište“ iz rodnog Mostara, dvojica univerzitetskih profesora koji se u „sve živo razumiju“. Dakle, mislim ovako:

„Preporod“ je za predsjednikovanja dvojice politologa, prof. dr. Šaćira Filandre i prof. dr. Senadin Lavića, postao mrtvački pokrov nad tijelom bošnjačke kulture.

Mora se glasno izgovoriti da "Preporod" nije ni približno ispunio zadaću koju su, u njegove temelje, ugradili obnovitelji 1990. godine. „Preporod“ je najčešće bivao nijem i nemušt - baš u trenucima kad se očekivalo da govori! A kad bi progovorio kroz usta, npr. dr. Lavića, onda je bi iz njega potekao ideologizirani govor stran Bošnjacima - kao da ih nikada nije ni u putu susreo! Na polovici svog mandata, promovirao im je „bosanskohercegovačku naciju“, zbunjujući ih nacionalnim definicijama, ulijevajući im u zdravu pamet da se, (u dijaspori) „dezorganiziraju iz okupljališta“ koja tamo imaju - “nekih primitivnih džematskih i džamijskih podruma”, tendenciozno navodeći, kako pišu u svoj reakciji članovi BKZ iz Novog Pazara, „otuđenju islama iz bošnjačke kulture“.

Intelektualni krug koji je oduševljeno prihvatio obnovu „Preporoda“, razišao se, jer je bio prisiljen „samo slušati beskrajna dociranja“ dvojice posljednjih predsjednika, u kojima su nerijetko dominirale teze o „najboljem položaju Bošnjaka“ (dr. Filandra) – što je bilo potpuno suprotno onome što „žive oči vide“. Komu je bilo u interesu da skrene "razvoj" Bošnjačke zajednice kulture u tom, neplodonosnom, mrtvom i štetnom pravcu? Šta je htio dr. Lavić, kad kao predsjednik "Preporoda" - idelogizira sve čega se tematski dotakne, zbunjujući Bošnjake i izazivajući sporove čak i oko same njihove nacionalne pripadnosti?! Šta je htio – da svakih desetak godina mijenjamo nacionalno ime, do zatiranja?


FILANDRA I LAVIĆ - Vakat je - skinite se više i pustite vedrijim i pametnijim od sebe, onima „od ovoga svijeta“ da napokon dovedu „staru kulturnu bošnjačku instituciju u sklad s vremenom“ koje im i pripada.
Čitajući program profesorice Selme Rizvić ponuđen Matičnom odboru „Preporoda“ – shvatio sam, mada to nije predmet njezina podneska, koliko je daleko „zastranio“ i „zastario“ filandrovski Lavićev „Preporod“


Ni g. Filandra, ni g. Lavić, nisu kroz svoje mandate ničim obogatili nijednu programsku dionicu BKZ „Preporod“: jahali su na programu koji je 1990. donio prvi predsjednik rahm. prof. dr. Muhsin Rizvić i koji su, u najvećoj mjeri, već dobrano iscrpili dr. Duraković i dr. Maglajlić. Još se nije uspio dovršiti Rizvićev veliki projekt objelodanjen 1990. - „Sto knjiga bošnjačke književnosti“, a s kulturnom se bošnjačkom javnošću nikada pisanim medijem nije ni uspostavio nikakav kontak. Ako misle da tu zadaću ispunjava „Godišnjak BZK Preporod“, štampan u omanjem tiražu na 500 stranica, (a koji se nigdje ne može ni nabaviti osim u prostorijama Preporoda u Sarajevu), onda stvarno nismo nigdje dospjeli. „Preporodov“ Web portal je jedan od najsiromašnijih koje sam vidio, izgleda kao da ga mumije ispisuju, kao da je kompjuterizacija tek pristigla u obliku usmene vijesti iz bijelog svijeta! Šta je ovim ljudima?


Dr. Selma Rizvić

Podržavam u cijelosti Program rada dr. Rizvić jer ponovno utemeljuje prostor za sva mišljenja, za nove programe i za nove tehnologije. I da se napokon jedno pametnije i ljupkije čeljade inaugurira za predsjednicu Bošnjačke zajednice kulture na Izbronoj sjednici koju očekujemo
A ogranci? Većina je pretvorena u puka folklorna društva ili društva „koja posuđuju drugima razglasnu tehniku“, kako se moglo pročitati u izvještaju o godišnjim aktivnostima mostarskog ogranka! Posuđuju, uz naknadu bezbeli, tehniku i čak dva puta godišnje izvedu dva koncert za Ramazanski bajram i za Kurban bajram. To je sve. U sred slavnog grada Mostara!
Očito je da tim prezidentima nema ko iz blizine prigovoriti za nečuvenu intelektualnu lijenost i bezobraznu tromost. Ko će prigovoriti, kad su većinu intelektualaca davno raspršili daleko od sebe. Dovoljni sami sebi, zapremili su „kulturni prostor“ svojim beskrajnim egom osvojenom pozicijom – oni rade s jedinim ciljem: ne uraditi ništa!

Vakat je - skinite se više i pustite vedrijim i pametnijim od sebe, onima „od ovoga svijeta“ da napokon dovedu „staru kulturnu bošnjačku instituciju u sklad s vremenom“ koje im i pripada.
Čitajući program profesorice Selme Rizvić ponuđen Matičnom odboru „Preporoda“ – shvatio sam, mada to nije predmet njezina podneska, koliko je daleko „zastranio“ i „zastario“ filandrovski Lavićev „Preporod“: Podržavam u cijelosti Program rada dr. Rizvić jer ponovno utemeljuje prostor za sva mišljenja, za nove programe i za nove tehnologije. I da se napokon jedno pametnije i ljupkije čeljade inaugurira za predsjednicu Bošnjačke zajednice kulture na Izbronoj sjednici koju očekujemo. Njezin je program velika nada i to ne želim kriti nego javno obznaniti na našem najčitanijem portalu na svijetu a zove se – Bošnjaci.net!Ostali prilozi:
» SINAN GUDŽEVIĆ O NJEGOŠU I GORSKOM VIJENCU
Šemso Agović | 17. May 2021 17:38
» DEFTER HEFTE VAPI ZA MENTALNO-MORALNOM DEFINICIJOM
Amir Telibećirović | 17. May 2021 16:39
» INICIJATIVA, LUSTRACIJA I DEPORTACIJA
Omer Šarkić | 17. May 2021 16:07
» POČELO JE POČELO, TEŠKO LI JE NAMA
Mr. Milan Jovičić | 17. May 2021 15:57
» GENERAL POSLIJE BITKE
Željko Milićević | 16. May 2021 16:36
» JESMO MALI, ALI SMO FAŠISTI
Šemso Agović | 15. May 2021 15:52
» OTVORENI ODGOVOR NA OTVORENO PISMO RABBINU DR. RON KRONISHU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 15. May 2021 14:49
» ŠTA JE NAMA RODNA GRUDA?
Rusmir Šerifović | 12. May 2021 20:59
» MOSTOVI STRAVE I UŽASA
Sulejman Aličković | 10. May 2021 14:55
» MIJATOVIĆU, ZAR BAKIR NIJE BIO U PRAVU KAD JE UKAZAO NA OPASNOST OD GENOCIDAŠA?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 09. May 2021 18:05
» SJEĆANJE NA RAMAZANE U RATU
Dr. sc. Amir Ismić | 08. May 2021 17:14
» „PUZEĆI ŠERIJAT“ – ŠTA JE TO?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 08. May 2021 16:32
» HRANI PSA DA TE UGRIZE
Muhamed Mahmutović | 07. May 2021 19:03
» APSURDI
Aziz Hurem | 07. May 2021 19:00
» STID ME TUĐE SRAMOTE
Sead Zubanović | 05. May 2021 19:10
Ostali prilozi istog autora:
» IZ HUMUSA NARODNE KULTURE LIJEČENJA
22. September 2017 21:54
» VELAGIĆI IZ VELAGIĆEVINE
23. May 2016 01:39
» BEZ KRIŽA, POKRŠTAVANJE
14. April 2015 18:08
» PISMA IZ DRUGOG VREMENA
05. April 2015 13:30
» POVRATAK MUJAGE KOMADINE
30. March 2015 02:10
» ĆUPRIJA KOJA SE NARUGALA
14. March 2015 16:20
» ZOV NEPOSPREMLJENIH KOSTIJU
02. February 2015 17:16
» MUJAGA
21. January 2015 02:16
» OTKRIĆE UNIŠTENIH PISACA
04. November 2014 09:32