Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

VLASTITI RAHATLUK
Autor: Enisa Malićević
Objavljeno: 04. December 2014. 14:12:44
Značenje riječi ”vlastiti rahatluk” samo po sebi nosi vrijedne lekcije koje nas mogu naučiti kako da sigurno koračamo stazama života. Na tim stazama potrebno je konstantno sebe nadograđivati kroz steknuto iskustvo, kao putnici i kao saputnici, jer se život ne može drukčije opisati osim putovanjem za nas putnike.
Poznata nam je mudra izreka ”Voda tekuća je kvalitetnija od vode stajaće, koja se, suprotno tekućoj vodi pokvari zbog permanentnog stajanja na jednom te istom mjestu.”
Naše se sudbine razlikuju po svemu pa i po tome da li smo vode tekuće ili stajaće, ali smo dužni da se potrudimo, shodno svojim mogućnostima, stvoriti sebi vlastiti rahatluk u kojem nalazimo izlaz iz problema i životnih poteškoća koja nam dolaze u rrazličitim segmentima života.

Enisa MALIČEVIĆ: Ne možemo izbrisati historiju niti možemo vratiti ono što je dušmanska ruka ubila, ali možemo početi od nas samih primjenjivati dobro a otklanjati svako zlo. Tačno je da ne možemo preko noći da promijenimo stanje u našem društvu, ali možemo početi već od danas, tako što ćemo od sebe otkloniti loše osobine i naravi, pa onda pomagati svojoj rodbini u tome, i tako redom već počinjemo sa radom na poboljšanje stanja u svojoj državi. Nakon par godina pokazat će se uspješni rezultati i naša država će početi cvjetati i mirisati na daleko i još ljepše. Stvorit ćemo svoj vlastiti rahatluk od kojeg se nećemo odvajati. Uživat ćemo u takvom miru i ugostit ćemo musafire koji žele osjetiti makar i djelić dostojanstvenog mira i vlastitog rahatluka.
Genetski kod ”požrtvovanje”

Kroz historiju Bošnjaka, pa i do danas, žrtve smo genocida, etničkog čišćenja, korupcije, jednom riječju nepravde. Sve je to ostavilo dosta traga i ožiljaka na bezbroj generacija Bošnjaka. Već nekoliko decenija smo svjedoci mnogobrojnh i raznih zločina nad muslimanima, od kojih su samo neki poznati javnosti, a još žalosnije je to da nisu svi zločinci privedeni, pa ni osuđeni za svoja zlodjela, koja na svakom planu krše ljudska prava u sve do jednoj postojećoj državi na zemaljskoj kugli.
Međutim, jedna od posljedica svega toga jeste da je žrtvovanje postepeno postao jedan genetski kod među Bošnjacima. Posebno među ženama, a to potvrđuju istraživanja i statistike pokazujući da su pretežno žene žrtve u ratu, u porodičnom nasilju i u svakom nelagodnom stanju u svom društvu. A žena je ta koja je stub porodice i koja rađa i odgaja buduće generacije. Žrtva je i, iako je insan, tretira se kao lahak plijen u očima zlikovaca.
Građanin jedne države, koji ima želju doprinijeti uspjehu i stabilnosti u svojoj državi i koji zahtijeva od svoje države da ima svoja ljudska prava, najprije mora imati svoju definiciju takvog rahatluka. Nakon toga treba biti ubijeđen i discipliniran u svojim stavovima, poteklim iz bogobojaznosti, takvaluka, i lijepog ponašanja, ahlaka. Koristan savjet u vezi sa tim imamo u hadisu u kojem Muhammed, sallallahu 'alejhi ve sellem kaže: „Niko od vas neće potpuno vjerovati sve dok ne bude želio svome bratu ono što želi i sebi.“ (Buharija, 9; Muslim, 220.)

Discipliniranjem sebe stvaramo mir u nama i oko nas te ga na taj način širimo dalje, pa će taj mir i rahatluk postepeno, a nekada i ubrzano, dotaknuti srca i duše naših ukućana, komšija, rodbine i proširiti u našem društvu.

"Mu'min je prijatan i on pomiruje, a nema dobra u onom ko ne miri i zbližuje i u čijem društvu nije prijatno." (Ahmed). Kada društvo osjeti slast mira i vlastitog rahatluka, kao takvo će nastojati očuvati mir i stabilnost na porodičnom, ekonomskom, socijalnom i drugim poljima.

Kada krenemo od takve tačke na vlastitoj stazi života, onda možemo krenuti naprijed, a za put ćemo pripremili najkorisniju opskrbu, koju nam Allah, dželle še'nuhu naređuje: ''I onim, što vam je potrebno za put, snabdijte se. A najbolja opskrba je bogobojaznost.'' (El-Bekara, 197.)
Nažalost, kod nas i dalje vladaju odnosi u porodicama, u kojima žena ima više dužnosti a manje prava, dok je kod muškaraca suprotno. Kada se u domaćinstvu gaji nepravedna podjela prava i dužnosti, kako se mogu očekivati pozitivne promjene u takvom društvu. Allah swt. nam o tome jasno govori u suri El-Bekara, u 228: “One imaju isto toliko prava i dužnosti, prema zakonu – samo, muževi imaju prednost nad njima za jedan stepen. – A Allah je silan i mudar.”
Zbog tog jednog stepena muškarci su sebi uzeli više prava a uskratili su svoje dužnosti, a stepen kojim je Allah dao prednost muškarcima nad ženama jeste stepen zaduženja, odgovornosti i brige. Allah dž.š. je prvenstveno muškarcima odredio da zarađuju i izdržavaju svoje supruge i porodicu koju steknu sa njima.

Allahov Poslanik, sallallahu 'alejhi ve sellem, rekao je: „Gledajte u one koji su ispod vas a ne gledajte u one koji su iznad vas, pa, tako nećete omalovažavati Allahove blagodati koje vam je podario.“ (Muslim)

Genetski kod, koji nosi naziv ” požrtvovanje”, ne može tek tako da izblijedi i ugine, jer to nosi duboke korijene u nama i iz toga je pronikla i posebna hrabrost i jak iman, kako među muškarcima tako i među ženama. Samo smo dali više pažnje hrabrosti i tako se kroz život nosimo sa raznim iskušenjima. I ono što ćemo često dobiti kao savjet u datim iskušenjima jeste ”Trpi i šuti, hrabar si ti”. Nosimo nekada tako težak kamen u rukama i gorak čemer u srcima, jer nam je rečeno da smo hrabri, možemo mi to. I kako vremenom bivamo stariji, sve se manje snage ima u rukama za taj isti teret i sve je manje mjesta u grudima za taj isti čemer. Od žrtvovanja se insan i umori pa se desi da i odustane od mnogih obaveza i dužnosti, koje ako ne ispuni onda remeti red i sebi i drugima. To vodi ka nezdravom načinu življenja i svemu onome što je općenito loše po nas. To će dotaknuti i naš iman, moral, zdravlje, razmišljanje i na svaki atom koji postoji u nama. Biti žrtva ne znači samo po sebi da je osoba kao žrtva permanentno nesposobna da može samostalno da razmišlja i da živi svoj život kako ona ili on misli i smatra da treba živjeti. Talasi iskušenja koji naiđu povremeno ili često, a prouzrokovani su incidentom iz prošlosti, mogu se stimulirati i regulirati pa da budu talasi koji ohrabre i nadograđuju naše ličnosti i naše živote, a ne oni talasi koji podobro razdrmaju temelje, na kojima smo osnovali sve svoje.

Lakše je primijeniti ovakav stav i nastaviti sebe oblikovati, time što ćemo svoj bol i svoju muku ciljati ka ohrabrenju i stabilizaciji svojeg psihičkog i fizičkog stanja, a ne ciljati da napadnemo na slabije od nas, od kojih učinimo još jednu žrtvu a potom sebe odlikujemo činom zločinca, a i nama se neko nekada upravo tako ”osvetio”. Takav začarani krug moramo razbiti i dopustiti svom razumu da nas vodi i upućuje ka istinskom cilju, koji vodi do istinske sreće i vlastitog rahatluka. Kaže Allah dž.š.: "Izbjegavajte ono što će dovesti do smutnje koja neće pogoditi samo one među vama koji su krivi, i znajte da Allah strašno kažnjava." (El-Enfal, 25)

“Allah neće promijeniti stanje jednog naroda sve dok taj narod ne promijeni samoga sebe”. (Er-Raad, 11)
Ne možemo izbrisati historiju niti možemo vratiti ono što je dušmanska ruka ubila, ali možemo početi od nas samih primjenjivati dobro a otklanjati svako zlo. Tačno je da ne možemo preko noći da promijenimo stanje u našem društvu, ali možemo početi već od danas, tako što ćemo od sebe otkloniti loše osobine i naravi, pa onda pomagati svojoj rodbini u tome, i tako redom već počinjemo sa radom na poboljšanje stanja u svojoj državi. Nakon par godina pokazat će se uspješni rezultati i naša država će početi cvjetati i mirisati na daleko i još ljepše. Stvorit ćemo svoj vlastiti rahatluk od kojeg se nećemo odvajati. Uživat ćemo u takvom miru i ugostit ćemo musafire koji žele osjetiti makar i djelić dostojanstvenog mira i vlastitog rahatluka.
”Ovo je Allahov zakon, a Allahov zakon se ne mijenja. Čovjek upravlja sobom, ako vlada pravedno i ispravno, njegova vlast i ugled će opstati” (Aid el- Karni).Ostali prilozi:
» ŠTA LI JE SA NAŠIM PRIJATELJIMA IZ SREBRENICE?
Božidar Proročić | 15. January 2021 17:32
» PRIČE O SUŽIVOTU KOJE ULIVAJU NADU
Dr. sc. Amir Ismić | 15. January 2021 15:58
» SVAKI BOŠNJAČKI OTPOR FAŠIZMU TREBA IZJEDNAČITI S STVARNIM FAŠIZMOM
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 15. January 2021 12:43
» SAPUN, PARFEM I BANIJA
Said Šteta | 14. January 2021 14:55
» MUHADDIS MAHMUT KARALIĆ - BIO JE HIZMEĆAR HADISA I ČUVAR HANEFIJSKOG MEZHEBA U BOSNI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 13. January 2021 14:15
» LEKCIJE NAUČENE NAKON IMPLEMENTACIJE DAYTONSKOG MIROVNOG SPORAZUMA
Dr. Mirko Pejanović | 13. January 2021 03:11
» FEJSBUK USPOMENA: ZAKON, LITIJE I GLASANJE
Omer Šarkić | 09. January 2021 15:21
» OTVARA SE KOSOVSKA (PRED)IZBORNA PANDORINA KUTIJA
Sahit Kandić | 07. January 2021 02:50
» VJERA U BOGA - NEPOGRJEŠIVI PSIHOLOG
Ajša Čišija | 06. January 2021 20:43
» USTAV SE TEMELJI I GRADI NA ŽRTVAMA JEDANAEST GENOCIDA
Željko Milićević | 01. January 2021 16:46
» MIGRANTI I MAĆEHINSKI ODNOS DRŽAVE PREMA KRAJINI
Muhamed Mahmutović | 01. January 2021 14:34
» ALUMINIJSKI IGROKAZ FADILA NOVALIĆA I ČIMBENIKA
Mr. Milan Jovičić | 01. January 2021 14:33
» RAT PROTIV MIGRANATA: MIGRANTSKA KRIZA NA SRAMOTU I DUŠU SVIMA
Zijad Bećirević | 31. December 2020 00:34
» U SUSRET PROMJENI USTAVA BOSNE
Mr. sci. Džavid Begović | 30. December 2020 04:17
» VOJINE MIJATOVIĆU, IZET NANIĆ R.A. NIJE ULUDO POGINUO!!!
Ajša Čišija | 29. December 2020 13:00
» OSMAN EMINOVIĆ - ČOVJEK KOJI NE SMIJE BITI ZABORAVLJEN
Muzafer Hadžić | 28. December 2020 15:12
» SVJEDOČANSTVO GENOCIDA NAD BOŠNJACIMA
Akademik dr. Ferid Muhić | 28. December 2020 02:15
» KAKO SE FRANCUSKOJ PROTUHI XAVIERU BOUGARELU PRIČINJAVA BOSNA IZ PARIZA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 27. December 2020 15:42
» GENOCID U SREBRENICI - NEGATORSKA SRAMOTA
Dr. Srđa Pavlović | 27. December 2020 03:42
Ostali prilozi istog autora:
» KAKO STE MI, BOŠNJACI U TUĐINI?
25. December 2020 03:08
» KAKO STE MI, BOŠNJACI U TUĐINI?
18. October 2020 23:16
» VRELO ZNANJA
30. April 2015 20:07
» SAMI SMO SEBI NAJVEĆI DUŠMANIN
28. September 2014 10:22
» PORODICA JE EMANET BOŠNJAKINJI
15. November 2013 19:29