Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Islamske teme


U subotu, 8.novembra 2014.godine
OTVARANJE BOSANSKE DŽAMIJE U QUEENSLANDU AUSTRALIA
Procitaj komentar

Autor: Safet Avdić
Objavljeno: 05. November 2014. 10:11:11
Na dan 8.novembra 2014.godine bit će upriličena prva prava svečanost u Brisbane Queensland Australia. Tog dana bit će otvorenje NOVE prelijepe džamije sa munarom od 33 metra visine. Bit će ovo velika radost svih muslimana, ne samo BiH, vec i cijelog svijeta. Nikla je svijetla tačka na zemlji australskoj. Obilježje postojanja ljudi i Islama u ovim dijelovima svijeta.

Ovo je ostvarenje želje i zamisli nekoliko muslimana iz BiH, koji su u davnoj 1975. godini donijeli odluku; Ostvariti Bošnjački islamski centar. Napraviti svoju dzamiju!

Kupovinom zemlje i lokacije koja je bila pogodna i jako skupa zemlja. No, sve se može kada se hoće. Sada se to već zove davno prošlo vrijeme. Trajalo je to mnogo dugo i predugo s obzirom na malobrojne muslimane iz BiH sve do 2005.godine kada se broj drastično povećava i dolazi do većeg članstva, preko 500 članova.

Od prvog okupljanja i pogodbe zemljišta na čelu sa Ismetom Beširevićem, rehmetli Šefkom Burekovićem, Hodžićem Ibragom te mnogim znanim i neznanim koji dobrovoljnim doprinosom dadoše snagu da se zemljište kupi, registruje se na ime Islamska zajednica Rochedale. Smjenjivali su se razni Odbori, sekretari, blagajnici, predsjednici. Sve je životarilo dok se nisu stvorili pogodni uslovi za izgradnjom ovog monumenta.

Istini za volju u dugom periodu čekanja bilo je mnogo i opstrukcija od pojedinaca sve radi svoje pohlepe i sebičnosti. No bilo kako bilo sada je to sve iza nas. Dolaze nam radosniji dani.

Za časno rukovođenje i zalaganje na polju uspjeha, istakli su se mnogi koje želim istaći, to su: Ismet Beširević, Ibraga Hoadžić, Ramiz Nicević, Safet Avdić, Muho Mahmutović, Asim Hodžić, Š efko Bureković, Hajro Turčinović i brojni drugi kojih se ovog trenutka ne mogu sjetiti. Borili su se lavovski da se što prije ovaj divni komad zemlje što prije otplati.

Danas na ovom zemljištu ponosno je uzdignuta prelijepa džamija sa munarom od 33 metara. Izgrađena mnogim dobrovoljnim radnim prilozima pojedinaca iz IZ Rochdale. Istakli su se zaista pojedinci čija imena će biti ovjekovječena na dan otvaranja ovog monumenta.

Eto, odlučeno je da za dan otvaranja bude 8.novembar 2014. u 11;30 prije podne. Tog dana bit će prisutan i nas uvaženi i mnogo cijenjeni Reisul-l-ulema mr. Husein ef. Kavazović i mnogi iz Sarajeva. Bit će predstavnici vlasti Queenslanda, mnoge crkvene i druge organizacije, kako je to uobčajno na ovakvim svečanostima.

Moram istaći da je na ovo veliko naše slavlje bio pozvan Husein ef. Hodžić, imam trebinjski. Imam koji je u Istočnoj Hercegovini obnovio čak 15 džamija koje su četnici do temelja porušili u agresiji 1992-95, čak dvije prelijepe džamije u samom Trebinju, pa u Planoj udaljenoj od Trebinja preko 60 km. Bio je to njegov težak, naporan ali častan zadatak kojeg je predase on sam postavio. Zbog kratkoće vremena i zauzetosti neće moći doći.

Ovom remek djelu dosta je doprinio i aktuelni Imam IZ Rochedale Sifet ef. Omerović, koji obnaša dužnost Imama već 14 godina u ovoj IZ.
Velika zahvala pripada mnogim Odborima IZ iz prošlosti u očuvanju i okupljanju članstva i opstanku. No bilo je pojedinaca i grupica koji su nastojali unijeti ne-jedinstvo i smutnju u IZ. Hvala Bogu, nisu uspjeli.
Posljednje tri gofine ovu IZ uspješno je vodio Ahmet Iljazović, kao predsjednik Islamske zajednice

Pred nama ostaje još veliki zadatak, da pomognemo otplatu kupljene crkve u Sles Kreeku, koju treba pretvoriti u džamiju. Bit će to najveća džamija površinski u Australiji preko 5.500 kvadratnih metara sa prostorom već gotovim pod krovom od 1.740 kvadratnih metara.

Ovo će biti jedinstvena džamija svih muslimana bez imenovanja država, nacija, etničkih grupacija što nas rastavlja i razjedinjuje. DŽAMIJA SVIH MUSLIMNA AUSTRALIJE.

Učinite hair sebi i džamiji, uplatite vaš hairli doprinos.
Adresu potražite na [email protected] ili +61 7 3341 3323

Hajji Safet Avdić

VRHOstali prilozi:
» PORUKA I POUKA POVODOM NOVE 1446. HIDŽRETSKE GODINE
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 08. July 2024 14:53
» DOVA ZA BOLJE SUTRA
MINA | 28. June 2024 17:33
Ostali prilozi istog autora:
» KAD PLATIŠ ROBU UZMI RAČUN
07. May 2015 17:55
» NEKA SE ZNA DA DUŠMANA IMA
22. January 2011 11:27
» MAHO
27. June 2010 23:44
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif