Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Intervjui


U ekskluzivnom intervjuu, menadžerica i istaknuta humanitarka Faila Pašić-Bišić ističe da će se boriti za jednaka prava za sve ako bude izabrana u Evropski parlament
SLOVENKA PRVA POKRIVENA KANDIDATKINJA ZA EP
Procitaj komentar

Autor: Mr. Mirnes Kovač
Objavljeno: 25. April 2014. 16:04:21

Bošnjakinja po porijeklu, Slovenka po rođenju: Faila Pašić-Bišić

Isitina je da dolazim iz zajednice koja je manjinska u državi Sloveniji. Iako nepriznata, to je ipak najveća manjinska zajednica. U dosadašnjem djelovanju to me nije nimalo sprječavalo da budem aktivna i uspješna. Za Sloveniju i sve njene državljane sam se i do sada borila i žrtvovala. Jednakomjerno prema svima. To pokazuju i dokazuju moja priznanja.


Faila Pašić-Bišić je rođena je u Sloveniji krajem sedamdesetih. Njeni roditelji su porijeklom iz Sanskog Mosta u Bosni i Hercegovini. Po zanimanju je menadžerica. U svom radu i djelovanju promoviše toleranciju i suživot, međureligijski i međukulturni dijalog i razumijevanje. Bori se protiv islamofobije, govora mržnje i rasizma.
U Sloveniji je ipak najviše poznata kao humanitarna aktivistkinja. Bila je aktivna u humanitarnim akcijama u Sloveniji, Bosni, Kosovu, Gazi, Maroku, Filipinima… Udata je i majka dva sina. Jedan od njenih hobija su putovanja.

Faila je u svom dosadašnjem radu osvojila niz nagrada i priznanja. Godine 2006. bila je volonterka godine u Sloveniji. Sljedeće, 2007. godine proglašena je za Lice Evropljanke godine jednakih mogućnosti za sve, te za Humanistkinju Slovenije prema izboru revije Naša žena.
Godinu kasnije, nominirana je za Slovenku godine, a 2009. za Mladu Evropljanku. Bila je članica Ureda za jednake mogućnosti za sve pri Vladi Republike Slovenije 2010. Iste godine bila je ambasadorka Evropske godine borbe poritiv siromaštva i socijalne isključenosti. Dobitnica je priznanja za cjeloživotno učenje Andragoškog centra Slovenije 2012. Također, dobitnica je priznanja "Bošnjakinja godine” sarajevskog magazina Zehra. Danas je i zvanično postala kandidatkinja na izborima za Evropski parlament.

Možete li nam se predstaviti, ko je Faila Pašić-Bišić?
Pašić-Bišić:
Bošnjakinja sam po porijeklu, Slovenka po rođenju. Odrasla sam i školovala se u Sloveniji. Zadnjih deset godina aktivna sam u slovenačkom društvu i javnosti. Svojim aktivizmom nastojim popraviti neke nepravde i barem nekim ljudima učiniti svijet i život ljepšim.

Otkud ideja da se kandidirate za Evropski parlament?
Pašić-Bišić:
Već na prošlim izborima za Parlament Slovenije imala sam ponude nekih stranaka za kandidaturu. Između ostalih i ponudu LDS-a (Liberalna demokracija Slovenije) koju je tada vodila gđa. Katarina Kresal. Na nagovor gosp. Jelka Kacina, dobro poznatog političara, takođe i na Balkanu, ovaj put sam pristala da se kandidiram. Lista na kojoj se nalazim je nestranačka; to je lista nezavisnih kandidata čije je nosilac gospodin Jelko Kacin.


Faila Pašić Bišić i Jelko Kacin, nosilac liste nezavisnih kandidata


• Šta je vaša glavna motivacija za politički angažman?
Pašić-Bišić: Budući da sam već više od jedne decenije aktivna u slovenačkom društvu i da se nastojim izboriti za neke promjene preko nevladinog sektora, uvidjela sam da bez političkog angažmana to i nije moguće. Na mjestima odlučivanja često puta sjede birokrate i pogrešni ljudi. Ljudi bez ideje, bez volje i bez osjećaja.
Moje ideje i vrijednosti koje zastupam biće i područje mog djelovanja ako uđem u Evropski parlament. Prije svega, to su jednaka prava za sve, promoviranje aktivnog državljanstva, borba za marginalizirane grupe, nacionalne, etničke, vjerske manjine. Boriti se za sve ono što nam ustavi, zakoni, konvencije i deklaracije jamče i obećavaju, a što je umnogome još samo mrtvo slovo na papiru.

Kakvu reakciju javnosti očekujete? Imate li podršku svojih sugrađana?
Pašić-Bišić:
Moj slučaj i pojava jesu jedinstveni. Ja sam Bošnjakinja, muslimanka koja nosi hidžab. Moj način života i moja uvjerenja razlikuju se možda od ''konvencionalnih'' kandidata. Koliko znam, prva sam pokrivena muslimanka koja je objavila kandidaturu za Evropski parlament do sada. Imam široku podršku ovdje u Sloveniji; dobivam mailove podrške iz cijele Evrope.
Moja kandidatura nekima izaziva i negativne osjećaje. Neki su iznenađeni i možda zgroženi. U svom radu sam navikla na različite odzive ljudi. Mislim da je došlo vrijeme da evropska javnost prihvati aktivno glasačko pravo, između ostalih i muslimana. I pored jačanja desnih i ekstremnih krila diljem država članica EU-a, mislim da su Evropljani spremni prihvatiti mene i slične meni. Samu kandidaturu smatram velikim uspjehom za evropsko društvo i javnost. Moj ulazak u Evropski parlament bio bi trijumf zagovornika slobode i prava i trijumf same zamisli Evrope kao takve.

Šta će vaš angažman u Evropskom parlamentu značiti za vašu manjinsku zajednicu, a šta za muslimane u Evropi općenito?
Pašić-Bišić:
Isitina je da dolazim iz zajednice koja je manjinska u državi Sloveniji. Iako nepriznata, to je ipak najveća manjinska zajednica. U dosadašnjem djelovanju to me nije nimalo sprječavalo da budem aktivna i uspješna. Za Sloveniju i sve njene državljane sam se i do sada borila i žrtvovala. Jednakomjerno prema svima. To pokazuju i dokazuju moja priznanja.
Marginalizaciji zajednice iz koje dolazim ponajviše doprinose sami pripadnici te zajednice. Iako sistem nije idealan, on jeste dobar i on nam nudi jednake mogućnosti. Nastavit ću se boriti i raditi za integraciju Bošnjaka i drugih u Sloveniji. Nebitno hoću li biti u Europskom parlamentu, ali, ukoliko me tamo bude, tamo će biti i mog glasa. Kao Evropljanka, Slovenka, Bošnjakinja i muslimanka, na neki način ću biti glas svega što predstavljam. (aljazeera.net)

VRHOstali prilozi:
» ISLAM I ISLAMOFOBIJA
Eset Muračević | 22. June 2024 17:34
» SPOJ KULTURE I PROSVJETE
Božidar Proročić, književnik i publicista | 21. June 2024 16:48
Ostali prilozi istog autora:
» MOŽEMO I MORAMO MNOGO BOLJE
09. September 2016 12:53
» SUPROTSTAVLJANJE OSUDI PAMĆENJA
16. January 2014 13:32
» OD PRINCIPA DO NIKOLIĆA
25. November 2013 16:20
» 'ALI 'IZZET! RAHIMEHULLAH!
11. October 2013 19:58
» NAJVEĆA OBMANA SAVREMENOG DOBA
12. September 2013 19:39
» MUBARAKOVO PROROČANSTVO
26. August 2013 15:13
» PROKLETSTVO LIBIJSKE SLOBODE
27. August 2012 19:56
» KO ĆE BITI NOVI BH. REIS?
01. August 2012 16:41
» NEONACIZAM U BOSNI
30. March 2012 01:46
» OBAMIN SVETI ČIN TIKKUN OLAM
10. March 2012 06:36
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif