Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Kolumne
“SALTO MORTALE” BOŠNJAKA U SO PRIZREN
Procitaj komentar

Autor: Raif Kasi
Objavljeno: 01. March 2014. 18:03:26
Bošnjački politički prvaci su uz svoju uskogrudsost ”izvojevali zasluženu deobu lokalne vlasti”- zaslužili ono sto im je i pripalo-neuspjeli “salto mortale”. Reklo bi se, možda i malo više uzimajući u obzir neprovjerene špekulacije “brujeće čaršije” da su od kolicionog partnera PDK-a, za vrijeme lokalnih izbora, dobili neprovjerena finansijska sredstva

Raif KASI:
U posljednje vrijeme su se na bošnjačkoj političkoj sceni u Prizrenu izdešavale turbolentne negativne promjene na političkom planu, zbog koje će birači imati argumente da kritikuju svoje predstavnike, naročito iz Koalicije Vakat i Nove demokratske stranke (NDS), ali i daju mogućnosti da im se istovremeno pružaju sanse da kazne ih na najavljenim parlamentarnim izborima ove godine.

Koliko misle o onima koji su ih birali? Koliko misle o svojoj zajednici? Naravno, ne treba biti “akrobata u mentalnim sposobnostima” da se to procijeni?!

Iako sa pet odbornika, uključujući i odbornika iz Centra demokratske unije (CDU), Bošnjacima su jedva pripale oskudne mrvice obačenog kolača političke raspodjele vlasti u SO Prizren, tijekom predizborne kampanje, datih od strane PDK-a. I pored toga što sa pet odbornika čine značajnu snagu u gradskom parlamentu, dodijeljena su im samo dva direktorijata; Direktorijat za kulturu omladinu i sport, na čelu sa Ahrimom Ajazijem- ispred NDS-a i Direktorijat za hitne situacije na čelu sa Bedrijom Ejupagićem- ispred Kolicije Vakat.

Da li bi se, da su zajednički nastupali, odigralo kako se odigralo?!

S druge strane, Turskoj demokratska partija Kosova (KDTP), dojučerašnjeg koalicionog partnera Kolicije Vakat, sa dva odbornika, dodijeljuje se dva direktorijata, mjesto zamjenika predsjedavajućeg SO Prizren i, uz sve to, zahtjeva i mjesto zamjenika predsjednika opštine ispred manjinskih zajednica koje i dalje stoji u “opticaju”. Reklo bi se političkim zargonom za KDTP - “biggest hit”.

Isto tako, majstori u pregovaranju ostvarivanja svojih zahtjeva, Koalicija oko Alijanse za budućnost Kosova, sa osvojenih tri odborničkih mjesta, dobili su tri direktorijata i mjesto zamjenika gradonačelnika Prizrena. Šta reći, razmišljajući logikom, a ne pod silom prinude, da su njihova tri odbornika jača od bošnjačkih pet. Kao da sjede na duplim stolicama, ili su bošnjački tako sičušni te se moraju gledati “lupom diskriminacije”, je ne pripadaju jačem.


U Prizrenu ni koalicioni partneri nisu kao što su nekad bili
Dakle, bošnjački politički prvaci su uz svoju uskogrudost ”izvojevali zasluženu diobu lokalne vlasti”- zaslužili ono sto im je, nakon svega, i realno pripalo-neuspjeli “salto mortale”!!! Reklo bi se, možda i malo više, uzimajući u obzir neprovjerene špekulacije “brujeće čaršije” da su od kolicionog partnera PDK-a, za vrijeme lokalnih izbora, dobili neprovjerena finansijska sredstva. Koliko su tačna ova špekulisanja u zajednici, ostaje da se pobrinu u otkrivanju istine sami glasači, ali posebno NV sektor iz bošnjačke zajednice u projektima na temu: “Prodati direktorijati, ili odustvo senzibilnosti bošnjačkih političkih zvaničnika”.

Razumije se, bilo je tu i tamo sporadičnih pregovora zvaničnika bošnjačkih političkih partija koji su bili u startu osuđeni na propast, iz razloga tvrdokornosti istih, nepopustljivošću u svojim ličnim prohtjevima. Bolje rečeno ambicijama u traljavom izvođenju “salta mortalea”. Najprije zbog odsutnosti u obavezama prema svojim biračima - osobito prema zajednici, a zatim i u odsustvu sluha prema najnovijim političkim zbivanjima u momentu kada je bilo prekopotrebno jednstvo u zahtjevima raspodjele lokalne vlasti.

Ko pita za empiriju “deset štapića”, lekciju iz prvog razreda?

Prema zvaničnicima Kolicije Vakat na tim pregovorima je predsjednica NDS-a, Emilija Redžepi, predlagala sebe za zamjenika predsjednika opštine ispred manjinskih zajednica, što je bio povod da dalji pregovori oko jedinstva na političkoj sceni-izostanu. Prvi neuspjeli pokušaj “salto mortalea”!!!

U međuvremenu je, dok su se ovih dana “lomila koplja” oko raspodjele lokalne vlasti, predsjendik DSB, poslanik Rasim Demiri, otputovao za Tursku. Svakako, vjerujemo u opravdanost posjeti Turskoj, ali i pitanje; Njegovo odsustvo oslabilo je možda pregovaračku poziciju sa koalicionim partnerima. Drugi “salto mortale”!!!

U svemu tome, nameće se jedno univerzalno pitanje, koje najprostijom frazom glasi: “Da li su političari zbog naroda, ili je narod zbog političara?”…

A danas, ni koalicioni partneri nisu kao što su nekad bili. Poslije skoro 14 godina koalicije Demokratske strane Bošnjaka (DSB) sa Turcima, tačnije sa Turskom demokratskom partijom Kosova (KDTP) raskinuta je danas na loklanom nivou. Odbornici u SO Prizren, Muso Salihi i Memnuna Ajdini-ispred Koalicije Vakat, napustili su odbornički klub sa Turcima i osnovali novi kojem se priključio odbornik dr. Azam Dida iz Partije parva.

Nakon svega istaknutog, iluzorno je govoriti koliko su odbornici bili spremni da se dogovore i oko zajedničkog kluba u gradskom parlamentu, što su i dokazali brojnim izjavama za naš radio, potenciravši da bi se “lahko dogovorili po svim pitanjima da “nije onih gore”.

A “oni gore”, kao “bogovi na Olimpu”, kockaju sa intersima zajednice. Dokle, pokazaće vrijeme?

VRHOstali prilozi:
» BOŠNJACI SU POSTALI STATISTIČKA GREŠKA U ROĐENOJ ZEMLJI
Muhamed Mahmutović | 08. December 2022 17:41
» MORALNA NEDONOŠČAD POD UZP ČIZMOM
Elmedina Muftić | 07. December 2022 14:28
» BOŠNJAK – IZMEĐU USPONA I PONORA
Mehmed Meša Delić | 06. December 2022 21:01
» DRAGAN STOJKOVIĆ PIKSI U TRIBALNOM TALOGU BALKANA
Šemso Agović | 05. December 2022 16:53
» KAKAV UČITELJ, TAKVI I UČENICI
Mr. Milan Jovičić | 05. December 2022 16:52
» VRIJEME JE DA BOŠNJACI POČNU HODATI USPRAVNI ISPOD ZVIJEZDA
Sead Zubanović | 04. December 2022 12:59
» NIKŠIĆEVA LAŽ I OBMANA NAŠE JAVNOSTI
Mr. Milan Jovičić | 02. December 2022 13:08
» UH, BAŠ SAM LJUTA!!!
Nada Starijaš Al Issa | 01. December 2022 15:12
» VEZANJE ZASTAVA: „OSMORKA“ - SDP I HDZ
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 29. November 2022 17:43
» MA, KONTAJU ONI!
Dr. Mesud A. Ramić | 28. November 2022 21:53
» ČEONI UDAR U SUDSKU PRAVDU I LJUDSKA PRAVA
Velija Murić | 28. November 2022 13:06
» IZ ZONE SUMRAKA ODJEKUJE: „SMRT FAŠIZMU, SLOBODA NARODU!“
Mehmed Meša Delić | 26. November 2022 14:50
» DODIK OPET POLUPAO LONČIĆE
Eset Muračević | 26. November 2022 13:22
» POVIJEST (NI)JE UČITELJICA ŽIVOTA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 23. November 2022 20:05
» OSMORKA I VELIKO SRPSKO-HRVATSKE BAJE!
Mr. Milan Jovičić | 23. November 2022 19:53
» KONTAŠ?
Said Šteta | 23. November 2022 16:28
» ŠTA TO PORUČUJU I ŽELE NACIONALISTI IZ MOSTARA?
Mr. Milan Jovičić | 21. November 2022 01:09
» ESEJ O “G(L)ADNIM GODINAMA”
Dr. Harun Hadžić | 20. November 2022 14:55
Ostali prilozi istog autora:
» PRVO OPĆINA REČANE - ONDA KOALICJA
03. September 2013 17:33
» OVO JE VRIJEME NAŠEG BUĐENJA
07. August 2009 14:21
fastvee.gif
banmuftija.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif