Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

U ŠTUTGARTU OBILJEŽEN MEĐUNARODNI DAN MATERNJEG JEZIKA
Autor: Haris Halilović
Objavljeno: 22. February 2014. 13:02:22


Tribinom OČUVANJE MATERNJEG JEZIKA KROZ BOSANSKE DOPUNSKE ŠKOLE I DRUGE AKTIVNOSTI i promocijom PRAVOPISNOG PRIRUČNIKA B/H/S JEZIKA SA OSNOVAMA GRAMATIKE koja je sinoć (21.02.2014.) održana u prostorijama IZ Stuttgart, glavnom gradu Baden-Wirtemberga, građani BiH u ovom gradu obilježili su 21. februar - Međunarodni dan maternjeg jezika.

O značaju maternjeg i maternjih jezika naroda koji žive u Bosni i Hercegovini i jezičkoj toleranciji, u Štutgartu su govorili: konzul BiH u Štutgartu DAG ĐUMRUKČIĆ, prof. HADŽEM HAJDAREVIĆ, prof. AIDA KRŠO, MUHIDIN ČOLIĆ, dr. FERID KUGIĆ i HARIS HALILOVIĆ, predsjednik Saveza BDŠ.

Posebnu pažnju u Štutgartu privukla je promocija PRAVOPISNOG PRIRUČNIKA B/H/S JEZIKA SA OSNOVAMA GRAMATIKE, veoma interesantna knjiga - udžbenik o kome su govorili gosti iz Sarajeva: prof. HADŽEM HAJDAREVIĆ, prof. AIDA KRŠO i MUHIDIN ČOLIĆ.

Organizator obilježavanja Međunarodnog dana maternjeg jezika u Štutgartu bio je Savez bosanskih dopunskih škola u SR Njemačkoj.

U okviru obilježavanja Međunarodnog dana maternjeg jezika, danas će o važnosti njegovanja maternjih jezika naroda koji žive u BiH, posebno među građanima BiH koji žive u dijaspori polaznicima bosanskih dopunskih škola u Štutgartu govoriti profesor i književnik Hadžem Hajdarević i prof. Aida Kršo.

Tribina na istu temu i promocija istog udžbenika večeras će biti održana u Schwanisch Gmundu, a u nedjelju u Frankfurtu.

Od 2000. godine u svijetu se shodno zaključku UNESCO-a obilježava 21. februar kao DAN MATERNjEG JEZIKA. Maternji jezik je dio kulturnog identiteta naroda, tačka prepoznavanja, različitosti ali i tolerancije i razumijevanja. Briga o maternjem jeziku je način dokazivanja svijesti kulturne elite naroda o vlastitom identitetu, ali i veoma osjetljivo mjesto tolerancije iste te elite prema Drugom.

U svijetu se govori oko 6.000 jezika, a prema prognozama lingvista, do kraja 21. vijeka više od polovine, čak i do dvije trećine će odumrijeti.

Svake dvije nedjelje ugasi se po jedan jezik. Osnovno za preživljavanje jezika je da se prenosi djeci, da ima institucionalnu podršku, svoje pismo, da se njeguje u školama, medijima…
Generalna skupštinaOrganizacije UN za obrazovanje, nauku i kulturu proklamovala je 1999. godine Dan maternjeg jezika, kao sjećanje na studente koji su 21. februara 1952. godine ubijeni u Daki u Istočnom Pakistanu, danas Bangladešu, jer su protestovali zbog toga što njihov maternji jezik nije proglašen za zvanični.Ostali prilozi:
» U VOGOŠĆI OBILJEŽEN DAN ŠEHIDA
Eset Muračević | 15. May 2021 01:02
» IMALI SU HRABROST STATI NA BRANIK DOMOVINE
Bošnjaci.Net | 14. May 2021 13:47
Ostali prilozi istog autora: