Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Kolumne


Samo jedna ličnost je nedostajala na svečanom otvaranju Gazi Husrev begove biblioteke
SUPROTSTAVLJANJE OSUDI PAMĆENJA
Procitaj komentar

Autor: Mr. Mirnes Kovač
Objavljeno: 16. January 2014. 13:01:29
U vremenu kada se najvažnije institucije kulture u BiH zatvaraju, Islamska zajednica otvara hram knjige."S posebnim poštovanjem i zahvalnošću želim spomenuti dva čovjeka, koji su ispred našeg naroda u teškim vremenima stajali odvažno i hrabro gledali u budućnost: rahmetli predsjednika Aliju Izetbegovića i reisu-l-ulemu Mustafu Cerića. Danas se ispunio i njihov san da se ovoj najstarijoj biblioteci u našoj zemlji osigura mjesto dostojno njenog imena", poručio je na svečanosti otvorenja nove zgrade Gazi Husrev-begove biblioteke reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

Mr. Mirnes KOVAČ: Sve je bilo tako uredno i lijepo, samo, jedna ličnost je nedostajala na njoj, a to je osoba koja je svojim pregalaštvom najzaslužnija da danas, u vremenu kada se najvažnije institucije kulture u BiH zatvaraju, Islamska zajednica otvara hram knjige na kojemu joj mogu pozavidjeti mnogi evropski gradovi.
To je reisu-l-ulema emeritus dr. Mustafa Cerić. Zvanična je informacija da se razbolio. Možda ga je zaboljelo srce i duša od sve medijske harange koja se posljednjih mjeseci vodila protiv njega u našim medijima.
Možda mi kao društvo nismo naučili poštovati i čuvati ljude koji su učinili mnogo dobra za sve ljude i generacije. A jedno takvo dobro zasigurno je Gazijina biblioteka koja sada sija u besprijekornom ruhu.
Možda je to i zbog primitivizma i komentara koji su zadnju deceniju i više punili novinske stupce, da je reis Cerić za svog mandata provodio više vremena u avionu, nego na radnom mjestu. Možda mu je avionska buka oštetila sluh pa više ne može slušati sve te naše primitivzme i potvore!?
Mislio sam dugo da li da zapišem ovo svjedočenje. Sjećam se dobro ceremonije u dvorištu Gazi Husrev-begove medrese. Bilo je to 9. maja 1997. godine. Također, dobro mi je u memoriji ostala ploča od poliglasa, čini mi se, postavljena ispred okupljenih zvanica na drvenom držaču. Na njoj su bili ispisani: stavak iz Kur'ana: "Uči, čitaj u ime Gospodara tvoga koji stvara..." i tekst izreke Poslanika Muhammeda: "Na sudnjem danu mjeriće se tinta učenih i krv mučenika".

Odlomak iz vakufname

Uz to je stajao i odlomak iz vakufname velikog dobrotvora Gazi Husrev-bega. Kada je dovršio izgradnju Medrese 1537. godine, Gazi Husrev-beg je u svojoj vakufnami dao napisati sljedeće:
"Što preteče od troškova za gradnju, neka se za to kupi valjanih knjiga, koje će se upotrebljavati u spomenutoj medresi, da se njima koristi, ko ih bude čitao i da iz njih prepisuju oni, koji se bave naukom."
Uz želje i potrebe to je bilo sve: Ideja i proklamacija za kamen temeljac da se na vakufskom zemljištu u ambijentu kod stare Kuršumlije izgradi Gazi Husrev-begova biblioteka.
Svečanosti je prisustvovao i sam predsjednik, rahmetli Alija Izetbegović.
Kasnije sam čuo kako je Izetbegović došao na ceremoniju s uvjerenjem da Islamska zajednica ima negdje u "pričuvi" neki milion maraka kojim bi se mogao otpočeti tako veliki i ambiciozan projekat.
Nakon što je saznao da za projekat nema nikakvih sredstava, osim čiste namjere i entuzijazma da se konačno riješi problem smještaja tako značajne insitucije koja, usput kazano, nikada nije imala vlastitu namjensku zgradu, naljutio se i pošteno i prijateljski izružio reisu-l-ulemu Mustafu Cerića.
"Izgradnja Gazi Husrev-begove biblioteke u ovom vremenu i na ovom mjestu naše je pravo i naša obaveza. Jer kada se podigne, u njoj će svako moći naći lijeka za svoju dušu, u njoj će naša djeca čitati knjige koje bude zahtijevalo vrijeme i mjesto. Zato pozivam sve muslimane Bošnjake da se upišu na listu vakifa i tako potvrde svoju viševjekovnu duhovnu i kulturnu ukorijenjenost na svojoj zemlji. Braćo i sestre, uvjeren sam da izražavam i vašu radost što će, na ovaj današnji mubarek dan 1. muharrema 1418. god. u povodu četiristošezdesete obljetnice Gazi Husrev-begove medrese i biblioteke, početak realizacije projekta izgradnje Biblioteke obznaniti predsjednik Alija Izetbegović," kazao je tada na svečanosti Cerić.

Na najvišem nivou

Helem, od tada je prošlo skoro šest godina do juna, 2003. godine kada je zvanično položen temeljac, a kada je obznanjeno da je donator izgradnje ovog zdanja Nj. E. Hamed bin Khalifa Al Thani, tadašnji emir države Katar.
"Ovo je naš projekat," bile su riječi emiru-l-valida šejha Hameda. U njegovo ime kamen temeljac je postavio tadašnji zamjenik ministra vanjskih poslova Katara Nj.E. Sejf Mukaddam el-Buajnejn.
"I kada su neki pomislili da poslije Gazi Husrev-bega nema nikoga ko bi u Sarajevu iznova udario temelje nauke, mudrosti i pamćenja o toleranciji Sarajeva i otporu rušiteljima, Allah Uzvišeni nas je obradovao dobrotom Njegove Plemenitosti Hameda bin Kalife Al Thanija, Emira države Katara, koji je pružio ruku svoje darežljivosti i pokazao nam put naše bolje budućnosti. Zato, Sarajevo ima razlog da bude veselo u ovoj 2003. god. kao što je bilo 1537. god., jer njegov novi dobrotvor, Njegova Plemenitost Hamed bin Khalifa Al Thani poklanja mu danas vrijeme očekivane budućnosti kao što mu je Gazi Husrev-beg darovao vrijeme dočekane prošlosti," poručio je tada reisu-l-ulema Cerić.
Već za dvije godine završena je prva faza izgradnje, a konačno opremanje i preseljenje biblioteke okončano je u periodu 2012-2013. U dogovoru sa predstavnicima Države Katar otvorenje ovog dragulja zakazano je i održano 15. januara , ove godine.
Svečanost je bila na najvišem nivou.
Sve je bilo tako uredno i lijepo, samo, jedna ličnost je nedostajala na njoj, a to je osoba koja je svojim pregalaštvom najzaslužnija da danas, u vremenu kada se najvažnije institucije kulture u BiH zatvaraju, Islamska zajednica otvara hram knjige na kojemu joj mogu pozavidjeti mnogi evropski gradovi.

Besprijekorno ruho

To je reisu-l-ulema emeritus dr. Mustafa Cerić. Zvanična je informacija da se razbolio. Možda ga je zaboljelo srce i duša od sve medijske harange koja se posljednjih mjeseci vodila protiv njega u našim medijima.
Možda mi kao društvo nismo naučili poštovati i čuvati ljude koji su učinili mnogo dobra za sve ljude i generacije. A jedno takvo dobro zasigurno je Gazijina biblioteka koja sada sija u besprijekornom ruhu.Možda je to i zbog primitivizma i komentara koji su zadnju deceniju i više punili novinske stupce, da je reis Cerić za svog mandata provodio više vremena u avionu, nego na radnom mjestu. Možda mu je avionska buka oštetila sluh pa više ne može slušati sve te naše primitivzme i potvore!?
A sjećam se, i taj mi se detalj nekako pomalja ovih dana, pa ću ga pripomenuti. Bilo je to u septembru 2009. godine. U Tripoliju je Gaddafi obilježavao 40. godišnjicu Al-Fateh revolucije. Dr. Cerić me je pozvao i kazao mi: "Evo da znaš, idem za aerodrom. Biću odsutan nekoliko dana. Da znaš, idem u Tripoli, tamo je neka vojna parada. Nije mi ni do Gaddafija, ni do puta i paradiranja. Idem zato što znam da će na toj svečanosti biti prisutan šejh Hamed da mu stisnem ruku i zamolim ga da nam pusti i posljednju tranšu da završimo Biblioteku."
Štagod da je bilo, ipak su riječi koje je kao čestitku poslao za otvorenje Gazijine biblioteke dostojanstvene da ih navedem za kraj ovog teksta kao pouku i opomenu.

Dostojno imena

"Al-Hamdulillah! Osjećam se sretno i ponosno. Sretan sam što vidim da se višegodišnji trud oko izgradnje Gazi Husrev-begove biblioteke isplatio. Sretan sam što znam da sad postoji sigurno mjesto, gdje je smještena riznica našeg duhovnog, kulturnog i nacionalnog pamćenja, kao uvjet za naš duhovni i nacionalni identitet i kontinuitet.
Jer, ne smije se zaboraviti da je čin paljenja bosanske nacionalne biblioteke u Sarajevu u augustu 1992. godine, što se poklopilo sa petsto godina od paljenja andaluzijske biblioteke u Kordobi 1492. godine, bio čin memocida, odnosno damnatio memoriae, "osuda pamćenja" ("condemnation of memory") u smislu zabrane da se o određenoj osobi, u ovom slučaju o jednom narodu i državi, čuva i razvija pamćenje. Paljenjem sarajevskih biblioteka, pamćenje o bošnjačkom narodu i bosanskoj državi je bilo osuđeno na nestanak, kao što se najavljivalo da će "muslimanski narod u Bosni i Hercegovini nestati".
Hvala Bogu, bošnjački narod nije nestao, niti je nestala bosanska država, već je Islamska zajednica u Bošnjaka uspjela da nakon genocida podigne lijepo i veliko zdanje mudrosti i nauke u srcu Sarajeva. To je najbolji dokaz da je bošnjački narod neuništiv, kao i da je neuništiva bosanska država unatoč silnim granatama. Sretan sam što nam je Uzvišeni Allah omogućio da budemo sudionici izgradnje Gazi Husrev-begove biblioteke, koja je nikla iz pepela poput mladog feniksa," poručio je dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema emeritus.
Doista, kako je istakao reisu-l-ulema Kavazović 15. januara, 2014. ispunio se san i Izetbegovića i Cerića da se našoj najstarijoj biblioteci osigura mjesto dostojno njenog imena. (Al Jazeera)

VRHOstali prilozi:
» MEHMEDALIJA DIZDAR JE RIBLJA KOST U ČETNIČKOM GRLU
Sead Zubanović | 16. July 2024 17:40
» ATENTAT NA TRUMPA OTVORIO JE BROJNA PITANJA
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 16. July 2024 14:40
» DOKLE SRAMNA POLITIKA SRPSKIH ZVANIČNIKA U ODNOSU NA ŽRTVE GENOCIDA?!
Prof. dr. Husein Muratović | 14. July 2024 18:35
» VUČIĆEV PA SRPSKI PARANOIZAM
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 12. July 2024 20:59
» HELEZ I BEOGRADSKI ULIČARI
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 11. July 2024 23:50
» ALIJA IZETBEGOVIC AND SREBRENITZA, POST - GENOCIDE
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 10. July 2024 16:58
» OBMANA
Avdo Metjahić | 08. July 2024 20:15
» PRIJEDLOG MINISTRU ODBRANE BOSANSKE ARMIJE ZUKANE HELEZU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 08. July 2024 15:02
» U PRIJEDORU MARŠIRALA, MARŠIRALA VUČIĆEVA GARDA
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 08. July 2024 01:40
» SREBRENICA - BOLNI PUT OD SJEĆANA DO PRAVDE
Božidar Proročić, književnik i publicista | 07. July 2024 17:23
» MOSTARSKI „LISKALUCI“ TRAJNO SU NA SNAZI
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 07. July 2024 16:08
» DRAŠKO ĐURANOVIĆ - SIMBOL BORBE ZA PRAVEDNO NOVINARSTVO
Božidar Proročić, književnik i publicista | 06. July 2024 17:09
» PRVI CJELOVIT BOSANSKI TEFSIR
Dr. Mustafa Prljača | 02. July 2024 16:07
» KAKO JE I ZAŠTO PROPAO IZRAELSKI PROJEKAT U GAZI?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 02. July 2024 15:07
» POLITIKA U ISLAMU
Mehmed Meša Delić | 01. July 2024 21:11
» APEL NA OPREZ BOŠNJACIMA U DOMOVINI I SVIJTU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 30. June 2024 16:01
Ostali prilozi istog autora:
» MOŽEMO I MORAMO MNOGO BOLJE
09. September 2016 12:53
» OD PRINCIPA DO NIKOLIĆA
25. November 2013 16:20
» 'ALI 'IZZET! RAHIMEHULLAH!
11. October 2013 19:58
» NAJVEĆA OBMANA SAVREMENOG DOBA
12. September 2013 19:39
» MUBARAKOVO PROROČANSTVO
26. August 2013 15:13
» PROKLETSTVO LIBIJSKE SLOBODE
27. August 2012 19:56
» KO ĆE BITI NOVI BH. REIS?
01. August 2012 16:41
» NEONACIZAM U BOSNI
30. March 2012 01:46
» OBAMIN SVETI ČIN TIKKUN OLAM
10. March 2012 06:36
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif