Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Aktuelno

Priština - Sarajevo
KOSOVO PREDLAŽE UVOĐENJE VIZA ZA GRAĐANE BOSNE I HERCEGOVINE
Autor: RFE
Objavljeno: 17. December 2013. 19:12:01


Ministarstvo spoljnih poslova Kosova najzad je zvanično potvrdilo da će Vlada Kosova narednih dana odlučivati o uvođenju viznog režima Bosni i Hercegovini.

Zvaničnici ovog ministarstva potvrdili su za RSE da će ministar Enver Hoxhaj na narednom sastanku vlade predložiti uvođenje viznog režima za građane Bosne i Hercegovine.

“Ovo su recipročne mjere na ponašanje bosanskih vlasti u odnosu prema Kosovu u posljednjih 6 godina”, kazao je politički savjetnik ministra, Bashmir Xhemaj.

On je naglasio da Bosna i Hercegovina nije pokazala ozbiljnost u odnosima sa Kosovom, a naročito kada se radi o zahtjevu kosovskih državljana za vizu BiH.

Bosna i Hercegovina nije priznala nezavisnost Republike Kosova i stoga je građanima Kosova za putovanje u BiH potrebna viza koja se može izvaditi u Skoplju, Podgorici i Beogradu.

Ćerim Bajrami, zamjenik kosovskog ministra za dijasporu a iz redova bošnjačke zajednice, u izjavi za RSE kaže da je prijedlog o uvođenju viznog režima BiH ispravan, da država treba adekvatno i recipročno reagovati.

“Kosovo kao država trpi odluke BiH unazad nekoliko godina zbog viznog režima za sve Kosovare koji imaju kosovske pasoše i koji putuju u BiH po raznoraznim osnovama. Napomenimo i da predstavnici albanske zajednice imaju porodične veze sa BiH”, kaže Bajrami.

Bajrami ističe da će najviše ipak ispaštati Bošnjaci sa Kosova i oni iz Bosne i Hercegovine, dodajući da Srbi i Hrvati u Bosni raspolažu dokumentima Srbije i Hrvatske, a sa kojima mogu putovati na Kosovo bez viza.

On dodaje da je tragikomično što državljani Kosova mogu putovati kroz Srbiju sa običnom ličnom kartom, a za Bosnu se mora aplicirati za vizu.

“Lakše je Kosovaru da dobije vizu za Kanadu nego za BiH. To je paradoks, zato što odnose između BiH i Kosova diktira jedan politički diktator u BiH, Milorad Dodik, i koji je tamo veći papa od pape, i koji kaže da BiH neće priznati Kosovo čak i da ga Srbija prizna. Takve izjave ne idu u prilog normalizacije odnosa na Balkanu. Ako se tih izjava plaše naši politički predstavnici Bošnjaka u Bosni i zbog toga šute unazad toliko godina i ne rješavaju ta pitanja, onda ne mogu očekivati ništa drugo od strane Kosova i od strane nas Bošnjaka Kosova, nego da jednu takvu odluku za uvođenje viza mi podržimo“, kaže Bajrami.

Problemi sa papirologijom

Na osnovu upustva Ministarstva spoljnih poslova BiH za izdavanje viza građanima Kosova, za kratkoročni boravak, podnosilac zahtjeva dužan je da uz zahtjev priloži pozivno pismo ovjereno od Službe za poslove sa strancima BiH ili kopiju sudskog ili drugog službenog poziva kojim se poziva na odazivanje u pravnom postupku koji se vodi u BiH, ili potvrda prijema za obrazovanje ili obuku. Na kraju o tome odlučuje ministar spoljnih poslova BiH.

Ali, ni sve to ne garantuje dobijanje vize.

Andra Fehmiu iz Prištine prošle godine je dobila stipendiju za studije na prestižnom međunarodnom Ujedinjenom svjetskom koledžu u Mostaru. I pored svih obezbjeđenih dokumenata i garancija, kako kaže njen otac Agon Fehmiu, Andri nije izdata viza i morala je da izvadi državljanstvo druge države kako joj ne bi propalo školovanje.

Problemi su naišli kada se ustanovilo da je Andri potrebna dugoročna viza, odnosno dozvola za boravak u BiH za studente.

„Jedno od rješenja viza C koja je bila u pitanju za Andru je trajalo tri mjeseci, s time da bi Andra svakih 30 dana morala da izađe iz BiH i ponovo aplicira u ministarstvu inostranih poslova, odjelu za strance. Tako da je država BiH na kulturan i diplomatski način htjela da nam da do znanja da Andra neće dobiti vizu za ulazak i time bi njeno školovanje došlo u pitanje. Nije nam se dao direktan odgovor da se Andri odbija viza i dozvola za boravak. Na kraju, da Andri ne bi propalo školovanje i stipendija u Mostaru, ja ću vam reći iskreno da sam bio primoren da Andri izvadim dokumenta druge države da bi Andra mogla da putuje iz Prištine do Mostara i da se školuje na Ujedinjenim svjetskim koledžima. To je velika tragedija, naročito kada Srbija sa kojom Kosovo ima problema priznala dokumenta Republike Kosova“, kaže Andrin otac Agon, i naglašava da mu je ipak drago zbog uvođenja recipročnih mjera.

Dodajmo i da u upustvu Ministarstva spoljnih poslova BiH za izdavanje viza građanima Kosova stoji i da „u skladu sa zaključkom Savjeta ministara za izdavanje viza za građane Kosova samo u izuzetnim slučajevima, diplomatsko-konzularno predstavništvo BiH će odbaciti zahtjev za vizu ukoliko se isti zasniva na dokazima o turističkom putovanju ili dokazu o organizovanom putovanju ili plaćenog smještaja.Ostali prilozi:
» MOSTARSKI „AUTENTIČNI“ SRBI, NA IZBORIMA
Mr. Milan Jovičić | 22. October 2020 15:04
» BKHD: RAMAZANSKI PAKETI ZA BIH
B.net | 28. April 2020 01:16
» GDJE JE KOJA VOJSKA BILA 9. MAJA 1995.?
Vijesti.ba | 22. April 2020 14:57
» “U VOZUĆI SE BRANI MOSKVA”
Said Šteta | 24. September 2019 13:10
» PLAVLJANI I GUSINJANI NIKADA SE NISU DIJELILI
Bošnjaci.Net | 01. December 2018 20:11
» SREBRNI ČIBUK - BERANSKOG MUFTIJE ADEM EF. SOFTIĆA
Adem Ado Softić | 23. September 2018 16:29
» BORCI SE NISU BORILI ZA OVAKAV GRAD MOSTAR
Vijesti.ba | 30. June 2018 15:05
Ostali prilozi istog autora:
» SPAS ZA RIJEKE OD HIDROELEKTRANA
08. November 2018 19:58